Yhteiskunta

Torille! Kesäolympialaiset – mitkä ovat menestyneimmät maat väkilukuunsa nähden?

Julkaistu

Yhdysvallat on kerännyt kaikkien aikojen eniten mitaleita, kun kyseessä ovat kesäolympialaiset – vaan mitkä ovat menestyneimmät maat per capita?

Suomi on urheiluhullua kansaa ja tulevana kesänä on luvassa melkoista herkkua, kun Tokion kesäolympialaiset 2021 polkaistaan käyntiin 23. heinäkuuta ja tätä suurta urheilujuhlaa kestää aina 8. elokuuta saakka.

Toki Tokion olympialaisten yllä leijuu vielä kysymysmerkkejä vallitsevan koronaviruspandemian johdosta, mutta näillä näkymin nämä vuodelle 2020 alun perin suunnitellut kesäolympialaiset ollaan järjestämässä.

Kun katsotaan kaikkien aikojen mitalitilastoja maittain, kesäolympialaisten osalta, piikkipaikalla komeilee Yhdysvallat. Tuo Pohjois-Amerikassa sijaitseva yli 332 miljoonan asukkaan valtio on rohmunnut historian saatossa käsittämättömät 2 522 olympiamitalia, joista 1 022 on kultaisia.

Top 5 olympialaisten kaikkien aikojen mitalitaulukko (kesäolympialaiset):

1. Yhdysvallat (2 522 mitalia | 1 022 – 795 – 705)
2. Neuvostoliitto (1 010 mitalia | 395 – 319 – 296)
3. Iso-Britannia (851 mitalia | 263 – 295 – 293)
4. Ranska (716 mitalia | 212 – 241 – 263)
5. Saksa (615 mitalia | 191 – 194 – 230)

15. Suomi (303 mitalia | 101 – 85 – 117)

Advertisement

Tällä listalla ei ole kuitenkaan kyse siitä, mitkä maat ovat rohmunneet määrällisesti eniten niitä olympiamitaleja kesäolympialaisissa, vaan menestyneimmistä maista per capita.

Listafriikki.com lähti siis selvittämään, mitkä maat ovat keränneet eniten kesäolympiamitaleja väkilukuunsa (2020) suhteutettuna; voimme nyt jo paljastaa, että tämä lista on melkoisen ilahduttavaa luettavaa suomalaisnäkökulmasta katsottuna.

Tällä listalla tullaan käyttämään kesäolympialaismitalien määrää miljoonaa asukasta kohden.

10. Itä-Saksa

Itä-Saksa, joka tunnettiin myös nimellä Saksan demokraattinen tasavalta, esiintyi kesäolympialaisissa vain 20 vuoden ajan. Ensimmäistä kertaa Itä-Saksa osallistui kesäolympialaisiin vuonna 1968, Meksikossa, ja viimeisen kerran se oli mukana vuoden 1988 olympialaisissa, Etelä-Koreassa; lisäksi se jäi pois vuoden 1984 kesäolympialaisista, jotka järjestettiin Yhdysvalloissa.

Kun mietitään, että Itä-Saksa nähtiin kesäolympialaisissa vain viisi kertaa, on sen mitalisaalis siihen nähden melkoinen – yhteensä 409 mitalia. Tuolla määrällä se sijoittuu kaikkien aikojen mitalitaulukossa 13. sijalle, joten sitä voi vain kuvitella, miten paljon korkeammalla Itä-Saksa olisi vuonna 2021, kun se olisi ollut mukana huomattavasti useammissa kesäolympialaisissa.

Vaan millainen se mitalisaalis olisi sitten ollut ilman valtiojohtoista dopingohjelmaa?

Advertisement

Mutta, kuten todettua, tämän listan pointtina on se, miten kesäolympialaiset ovat sujuneet eri mailta nimenomaan väkilukuunsa nähden.

Itä-Saksan kohdalla väkiluku on vuodelta 1990, jolloin tässä kyseisessä valtiossa asui noin 16,11 miljoonaa ihmistä. Mitaleja tuli se aiemmin mainitut 409, joten jokaista miljoonaa asukasta kohden Itä-Saksa voitti historiansa aikana 25,39 kesäolympiamitalia. Kultaisia mitaleja miljoonaa asukasta kohden tuli 9,5, hopeisia 8,01 ja pronssisia 7,88.

9. Viro

Kun mietitään olympialaisissa menestyneitä maita, Viro ei välttämättä tule ihan ensimmäisenä mieleen. Eikä se todellakaan löydy myöskään sieltä mitalitaulukosta kärkipäästä, vaan Top 50:n ulkopuolelta.

Viro on kuitenkin todella pieni valtio. Maassa asuu ainoastaan hieman yli 1,327 miljoonaa ihmistä, joten koolla tätä meidän etelänaapuria ei ole millään muotoa pilattu. Ja juuri tähän asukaslukuun perustuukin se, miksi Viro on näin ylhäällä tällä meidän listalla; se siis ansaitsee paikkansa kymmenen kärkimaan joukossa, kun mietitään, miten paljon pienemmästä väkimäärästä potentiaalisia huippu-urheilijoita pyritään löytämään kuin monien muiden maiden osalta. Kannattaa myös muistaa se, että maa oli viime vuosisadalla pitkän aikaa osa Neuvostoliittoa, joten noina vuosikymmeninä virolaiset urheilijat eivät tuoneet Virolle yhtäkään mitalia.

Tarkalleen ottaen kesäolympialaiset ovat tuoneet historian saatossa Virolle 34 mitalia, joista yhdeksän on kultaisia, yhdeksän hopeisia ja 16 pronssisia. Vaan, mitä tämä tarkoittaa sitten miljoonaa asukasta kohden? 26,12 mitalia miljoonaa asukasta kohden.

Viron historian ensimmäinen olympiamitali kesäolympialaisista on vuodelta 1920, painonnostosta, ja viimeisin mitali on vuoden 2016 olympialaisista, Rio de Janeirosta, jossa Viron soutujoukkue otti olympiapronssia. Neljä virolaisurheilijaa on tuonut maalle kaksi olympiamitalia, joista tunnetuin lienee vuonna 2008 Pekingissä olympiakultaa voittanut kiekonheittäjä Gerd Kanter.

Advertisement

8. Jamaika

Jamaika tunnetaan ennen kaikkea äärimmäisen kovana pikajuoksumaana. Kun katsotaan olympiavoittajia naisten ja miesten pikamatkoilta, esimerkiksi viisi vuotta sitten järjestetyissä Rio de Janeiron olympialaisissa, niin sekä miesten että naisten 100 ja 200 metrin matkat menivät jamaikalaisten nimiin.

Kaiken kaikkiaan Jamaikalle on matkannut kesäolympialaisista 77 olympiamitalia. Näistä mitaleista peräti kahdeksan on tuonut vuonna 2017 uransa lopettanut, ja edelleen sekä miesten 100 metrin että 200 metrin maailmanennätyksiä hallussaan pitävä juoksijalegenda Usain Bolt; mitaleita olisi itse asiassa yhdeksän, mutta vuoden 2018 viestikulta otettiin mieheltä pois, kun joukkuekaveri Nesta Carter kärysi dopingista.

Paljon Boltin urasta kertookin se, että kaikki hänen voittamansa olympiamitalit ovat väriltään kultaisia ja kaiken kaikkiaan hän on voittanut yli kolmasosan Jamaikan historian kaikista olympiakultamitaleista kesäolympialaisissa.

Mutta millaisiin määriin Jamaika sitten yltää, kun tarkastellaan maan mitalimäärää miljoonaa asukasta kohden?

Ero kahdeksantena tällä listalla olevaan Viroon ei ole kovinkaan suuri, mutta riittävä: Jamaika on voittanut 26,34 mitalia jokaista miljoonaa jamaikalaista kohden. Kuluvan vuoden tammikuussa maassa asui 2,97 miljoonaa ihmistä, joten siihen nähden kyseessä on todella upeasti menestynyt ja kesäolympialaiset hienosti ”klaarannut” maa.

7. Norja

Norja tunnetaan olympialaisten suhteen paremminkin menestyksestään siellä talviolympialaisten puolella, mutta itse asiassa tämä läntinen naapurimme on kunnostautunut myös kesäolympialaisissa. Kaiken kaikkiaan kesäolympialaiset ovat tuottaneet tälle vuonomaalle 152 olympiamitalia, joista 56 on kultaisia; talviolympialaisista maan mitalisaldo on kuitenkin yli puolet suurempi.

Norjan olympiahistorian menestyksekkäimmät kesäolympialaiset ovat yli 100 vuoden takaa, kun maa toi Antwerpenissä vuonna 1920 käydyistä kisoista mukanaan peräti 31 olympiamitalia.

Advertisement

Vuoden 1924 jälkeen maa on päässyt kaksinumeroisiin lukuihin mitalimäärissä ainoastaan kertaalleen, vuoden 2000 Sydneyn olympialaisissa. Viime kesäolympialaisista norjalaiset toivat mukanaan neljä pronssimitalia; vertailukohtana todettakoot, että vuoden 2018 talviolympialaisista Norjan mitalisaalis oli mykistävä 39 olympiamitalia.

Norjassa asuu tänä päivänä noin 5,39 miljoonaa ihmistä, joten kyseessä on vain aavistuksen verran väkiluvultaan Suomea pienempi valtio. Kesäolympialaisissa maa on siis voittanut 152 olympiamitalia, joten Norja on voittanut keskiarvolta 28,04 mitalia jokaista miljoonaa norjalaista kohden.

6. Bulgaria

Bulgarian väkiluku on vuonna 2021 hieman vajaat 7 miljoonaa, joskin tällä listalla mittarina käytetään vuoden 2020 väkilukua – siis niiden maiden osalta, jotka ovat vielä olemassa.

Bulgaria löytyy tältä kesäolympialaiset-listalta sijalta kuusi, mikä on kertakaikkisen upea saavutus. Bulgaria on kohtalaisen korkealla myös kaikkien aikojen mitalitaulukossa, sillä se on voittanut yhteensä 218 mitalia, joista 51 on kultaisia. Kaikkein parhaimmillaan Bulgaria oli vuoden 1980 Moskovan olympialaisissa, joissa se haali kasaan 41 olympiamitalia ja sijoittui mitalitaulukossa kolmanneksi.

Bulgarian historian ensimmäinen mitali kesäolympialaisista on Helsingistä vuodelta 1952, kun nyrkkeilijä Boris Nikolov voitti olympiapronssia. Kaikkein parhaiten maa on menestynyt historian saatossa painissa ja painonnostossa.

Vuodesta 1980 maalla on lähtenyt kuitenkin melkoisen jyrkkä laskeva käyrä kesäolympialaismitalien suhteen: Rio de Janeirossa maa voitti enää vain kolme olympiamitalia, mikä oli sama saldo kuin Lontoon olympialaisissa (2012) neljä vuotta aiemmin.

Advertisement

Mitä sitten tulee Bulgarian sijoitukseen tällä kesäolympialaiset-listalla, jossa mittarina käytetään siis voitettujen mitalien määrää jokaista miljoonaa asukasta kohden, on Bulgaria kuudentena. Sen olympiamitalimäärä kesäolympialaisista miljoonaa asukasta kohden on 31,37.

5. Tanska

Kun sitä miettii sen kummempia tilastoja tarkastamatta, jotenkin Tanska ei kuulosta maalta, joka olisi menestynyt kovinkaan kaksisesti ylipäätään olympialaisissa. Totuus on kuitenkin toinen, sillä pelkästään kesäolympialaiset ovat tuoneet juuttien iloksi 194 olympiamitalia.

Seuraavaksi sitä voisi ajatella, että valtaosa mitaleista on tullut kenties 1900-luvun alkupuolella, mutta ehkä tässä sitten miettii asiaa liiaksi yleisurheilun kautta; Tanska nimittäin voitti Rio de Janeirossa järjestetyissä vuoden 2016 olympialaisissa peräti 15 olympiamitalia. Näistä 15 olympiamitalista kaksi olisi kultaisia, ja ne voittivat uimari Pernille Blume ja miesten käsipallomaajoukkue.

Kun sitten haetaan Tanskan kaikkien aikojen kesäolympiaurheilijaa, tuo titteli menee joko neljä kultamitalia purjehduksessa voittaneelle Paul Elvstrømille tai viisi olympiamitalia urallaan napanneelle soutajalle Eskild Ebbesenille.

Mutta mennäänpä sitten itse asiaan eli siihen, miten paljon kesäolympialaiset ovat tuoneet Tanskalle mitaleja jokaista miljoonaa asukasta kohden. Tanskassa asuu tällä hetkellä hieman yli 5,8 miljoonaa ihmistä eli hieman enemmän kuin Suomessa. Maa on voittanut olympialaisten historiassa kaikkein eniten pronssimitaleja, mutta kaiken kaikkiaan maa on voittanut kesäolympialaisissa 33,6 mitalia miljoonaa asukasta kohden.

4. Bahama

Sanotaan nyt heti tähän alkuun se, ettei Bahama ole varsinaisesti keikkunut mitalitaulukoiden kärkipäässä kesäolympialaisissa. Maa on voittanut historian saatossa yhteensä 14 mitalia, kun siis laskuihin otetaan vain kesäolympialaiset. Näistä mitaleista kuusi on ollut kultaisia, kuusi pronssisia ja kaksi hopeisia.

Mutta miten ihmeessä Bahama sitten voi olla näin korkealla eli listan sijalla neljä, kun puhutaan kaikkien aikojen menestyneimmistä maista kesäolympialaisten osalta – aina miljoonaa asukasta kohden? No koska Bahamalla asuu vain hieman alle 400 000 ihmistä.

Advertisement

Bahama tunnetaan erityisesti yleisurheilumaana ja sen voittamista 14 olympiamitalista peräti 12 onkin yleisurheilusta; esimerkiksi kaksissa viime kesäolympialaisissa Bahaman miesten 4×400 metrin pikaviestijoukkue on voittanutolympiakultaa (Lontoossa) ja olympiapronssia (Rio de Janeiro). Shaunae Miller voitti puolestaan Rio de Janeirossa viisi vuotta sitten 400 metrin pikamatkan.

Kaikkien aikojen menestyneimmät olympiaurheilijat Bahaman historiassa ovat naisten osalta kolme mitalia voittaneet pikajuoksijat Debbie Ferguson sekä Pauline Davis-Thompson ja miesten puolella niin ikään kolme olympiamitalia voittaneet Michael Mathieu ja Chris Brown. Näistä edellä mainituista urheilijoista vain Ferguson (100 metrin juoksun olympiapronssi vuonna 2004) ja Davis-Thompson (200 metrin juoksun olympiakulta vuonna 2000) ovat voittaneet henkilökohtaiset olympiamitalit.

Vaan, mikä sitten on Bahaman menestys miljoonaa asukasta kohden, kun käsittelyssä ovat siis kesäolympialaiset? 35,63 mitalia.

3. Ruotsi

Länsinaapurimme Ruotsi ei pääse pesemään Suomea, mitä tulee kesäolympialaisissa voitettuihin mitaleihin jokaista miljoonaa asukasta kohden; toisin sanoen siis pikkuveli vie tässä suhteessa voiton.

Ruotsi on itse asiassa voittanut kesäolympialaisten historiassa yhdeksänneksi eniten mitaleja. Tarkalleen ottaen Ruotsi on voittanut 494 kesäolympiamitalia, joista 145 on kultaisia, 170 hopeisia ja 179 pronssisia.

Kun katsotaan Ruotsin historian menestyneimpiä urheilijoita kesäolympialaisten osalta, on heistä kaikkein menestynein meloja Gert Fredriksson, joka voitti vuosien 1948-1960 välisenä aikana kuusi olympiakultaa, yhden hopean ja yhden pronssin.

Advertisement

Rio de Janeirossa, vuonna 2016, Ruotsi keräsi kasaan yhteensä 11 olympiamitalia, joista kaksi oli kultaisia. Olympiakultaa voittivat uimari Sarah Sjöström sekä pyöräilijä Jenny Rissveds.

Ruotsissa asuu yli 10 miljoonaa ihmistä, joten miten monta mitalia Ruotsi sitten on oikein voittanut jokaista miljoonaa asukasta kohden? Mitaleja on jokaista miljoonaa asukasta kohden 48,91 ja kultamitaleja on vastaavassa suhteessa 14,36.

2. Unkari

Unkarin osalta historian toistaiseksi menestyksekkäin olympiavuosi (kesäolympialaiset) koettiin vuonna 1952, kun maa nappasi Helsingin olympialaisista mukaansa peräti 42 olympiamitalia. Unkarin edelle mitalitaulukossa kiilasivat tuolloin vain Yhdysvallat ja Neuvostoliitto. Suomi puolestaan voitti Helsingissä 22 olympiamitalia, mikä oli viidenneksi eniten kaikista maista.

Unkarin menestys kesäolympialaisissa on ollut aina enemmän tai vähemmän hyvää, joskin 2000-luvulla tahti on hiukan hiipunut. Toki maa on ottanut myös 2000-luvun aikana 77 olympiamitalia, joista 15 tuli viime olympialaisissa, Rio de Janeirossa. Unkari on tunnettu aina ennen kaikkea vesiurheilu- ja myös miekkailumaana. Kaiken kaikkiaan Unkari on voittanut kesäolympialaisissa komeat 491 mitalia.

Unkarin kaikkien aikojen menestynein urheilija olympialaisten kesänäyttämöiltä on vuonna 1991 menehtynyt miekkailija Aladár Gerevich, joka voitti vuosien 1932-1960 välisenä aikana kymmenen olympiamitalia, joista peräti seitsemän oli kultaisia.

Unkarissa asuu noin 9,6 miljoonaa asukasta. Jokaista miljoonaa asukasta kohden maa on voittanut 50,83 olympiamitalia, joista kultaisten osuus on 18,12.

Advertisement

1. Suomi

Ainakin kaikki suomalaiset tietävät varmasti enemmän kuin hyvin, etteivät kesäolympialaiset ole olleet viime vuosikymmenien aikana todellakaan mitään suomalaisurheilijoiden voittokulkua.

Itse asiassa Suomen voittamista olympiamitaleista peräti 95,4 prosenttia on tullut ennen 2000-luvun alkua. Kesäolympialaiset ovat olleet mitalien merkeissä kerta toisensa jälkeen vain himmeämpää ja himmeämpää menoa, sillä viimeisimmissä kesäolympialaisissa Suomi voitti vain yhden olympiamitalin. Tuon mitalin toi nyrkkeilijä Mira Potkonen, joka voitti olympiapronssia.

Mutta selvästikin nuo entisaikojen menestysvuodet kannattelevat meitä maana edelleen. Kaikkien aikojen mitalitaulukossa meillä ei ole asiaa Top 10:een, vaikka kesäolympiamitaleja onkin peräti 303, mutta ykkössija irtoaa, kun lasketaan voitetut olympiamitalit kesäolympialaisissa jokaista miljoonaa asukasta kohden.

Itse asiassa Suomi on melkoisen selkeä listaykkönen, sillä tämä hieman yli 5,5 miljoonan ihmisen piskuinen kotimaamme on tuonut kesäolympialaisista jokaista miljoonaa asukasta kohden 54,69 olympiamitalia. Näistä kultaisten osuus on 18,23, hopeisten 15,34 ja pronssisten 21,12.

Suomen kaikkien aikojen tunnetuin suomalainen urheilija kesäolympialaisten historiassa on kestävyysjuoksija Paavo Nurmi. Vuonna 1973 pois nukkunut Nurmi voitti vuosien 1920-28 välisenä aikana uskomattomat 12 olympiamitalia, joista peräti yhdeksän oli kultaisia ja loput kolme hopeisia.

Lue myös:

Advertisement

🤷‍♂️ Olisitko uskonut Suomen olevan tilastoykkönen? Onko Paavo Nurmi sinulle kaikkien aikojen suomalaisurheilija? Kommentoi aihetta alla olevissa kommenttikentissä ⬇️ ⬇️  tai somekanavissamme!

Suosituimmat

Exit mobile version