Yleistieto

Kaljuuntuvatko eläimet samalla tavalla kuin ihmiset?

Julkaistu

Lukijoiden kysymyksissä Listafriikki selvittää tällä kertaa sen, että kaljuuntuvatko eläimet samalla tavalla kuin ihmiset. Etsimme vastauksen myös siihen, että miksi pelkkä putoamisen näkeminen kouraisee mahanpohjasta.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Kaljuuntuvatko eläimet samalla lailla kuin ihmiset?

Eläimetkin kaljuuntuvat, mutta hyvin eri syistä kuin ihmiset. Eläimille on äärimmäisen tärkeää säilyttää turkkinsa, joten evoluutio on suosinut geenejä, jotka pitävät karvat viimeiseen asti paikallaan. Luonnossa karvojen menettäminen on hyvin harvinaista ja se on yleensä jonkun taudin, esimerkiksi loisen, aiheuttamaa tai stressistä johtuvaa. Karvattomiksi jalostetut lemmikit ovat sitten asia erikseen.

Ihmisellä hiusten menettäminen ei vaikuta hengissä pysymiseen tai lisääntymiseen, joten karvoituksen säilyttäminen on evolutiivisesti neutraali ominaisuus, ja siksi osa miehistä kaljuuntuu ja toiset taas eivät. Ikääntymisestä johtuvaa hiusten harvenemista toki tapahtuu sukupuolesta riippumatta meillä jokaisella.

On vain muutamia kädellislajeja, kuten karhumakaki (kuvassa), joiden päälaen karvapeite voi ohentua hieman ihmisen kaljuuntumista muistuttavalla tavalla, mutta niilläkin eteneminen ovat hyvin erilaista kuin ihmisellä. Ihmisellä kaljuuntumiseen vaikuttavat lukuisat eri geenit, joten vaikka vippaskonsteja hiustenlähdön hidastamiseen on vaikka millä mitalla, ei perimälle voi loppuviimeksi yhtään mitään. Karhumakakeja käytetään kuitenkin kaljuuntumisensa vuoksi koe-eläiminä tutkittaessa uusia aineita ehkäisemään ihmisen hiustenlähtöä, vaikka kahden lajin karvakadon mekanismi ja perinnölliset tekijät poikkeavat toisistaan merkittävästi.

Advertisement

Miksi putoamisen näkeminen saa mahanpohjan muljahtamaan?

Listafriikki on aiemmin tehnyt listan, jossa kirjoitettiin muun muassa siitä, mitä mahanpohjan muljahtaminen konkreettisesti tarkoittaa. Voit lukea listan tästä: 10 ihmiskehon omituista reaktiota sekä syyt niiden takana.

Poimin tuolta listalta tähän kysymykseen liittyvän kohdan:

Sydän pomppaa kurkkuun ja vatsassa muljahtaa, kun hissi laskeutuu vauhdilla tai vuoristorata lähtee syöksymään alaspäin. Tuntemus kertoo juuri siitä, mitä sillä hetkellä konkreettisesti tapahtuu.

Vaikka ihminen pysyy huvipuistolaitteen penkissä kiinni vyöllä eikä hississäkään kukaan lähde leijailemaan, on tarina toinen meidän sisäelimillämme. Maksa ja perna pysyvät melko hyvin paikoillaan, mutta suolet ovat vatsaontelossa suhteellisen vapaana. 

Nopeaan laskuun lähdettäessä suolet pääsevät liikkumaan ja ovat hetken aikaa painottomassa tilassa. Lisäksi suolen ja virtsarakon nestemäinen sisältö liikkuu hetkellisen vapaapudotuksen takia muusta elimistöstä irrallaan. Valppaana olevat hermot havaitsevat liikkeet ja välittävät aistimuksen aivoille. Siitä johtuu mahanpohjan muljahtava tunne.

Eli siinä selitys oudolle tunteelle, joka on siis konkreettisesti sisuskalujen liikkumisen aikaansaamaa. Mutta kuten monet varmasti ovat kokeneet, tunne voi tulla pelkästä putoamisen näkemisestä tai jos katsoo videota, joka on kuvattu vuoristoradan kyydissä. Siinähän eivät sisäelimet tietenkään leijaile, mutta kuten niin usein muutenkin, tässäkin tilanteessa on kyse huijauksesta. Kun silmät näkevät pudotuksen, menee siitä viesti aivoille, joissa näköaistimus tulkitaan oikeana. Siitä seuraa sama tuntemus, kuin jos olisi oikeasti kokemassa tippumisen.

Advertisement

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version