Yleistieto

Lukijoiden kysymyksiä: Mistä on peräisin sanonta ”olla äimän käkenä”?

Julkaistu

Tällä kertaan lukijoiden kysymyksissä pohditaan sitä, mistä on peräisin kaikille tuttu sanonta ”olla äimän käkenä”. 

Listafriikki vastaa myös siihen, mikä on maailman suurin hedelmä.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Mistä on peräisin sanonta ”olla äimän käkenä”?

Kyllähän me kaikki tiedämme, mitä sillä tarkoitetaan, kun joku on äimän käkenä. Mutta mistä tällainen erikoinen yhdistelmä on peräisin?

Äimä on iso nahkaneula, jossa on kolmisärmäinen terä. Äimäneulassa on verrattain suuri silmä, joka ennen vanhaan on kai muistuttanut hämmennyksestä ammollaan olevaa suuta. Siitä on aikoinaan tullut sanonta ”olla äimänä”, joka tarkoittaa hyvin samaa kuin ”olla huuli pyöreänä”.

Advertisement

Käki taas lienee selvempi juttu. Tai ei ehkä kirjaimellisesti selvempi, sillä kovassa humalatilassa olleesta ihmisestä on sanottu, että hän on käkenä. Johtuneeko vertaus siitä, että sekä käki että känninen voivat päästellä omituisia ääniä?

No näistä päästäänkin sanontaan ”olla äimän käkenä”: se on yhdistelmä kahta edellä mainittua sanontaa. Jos joku on äimän käkenä, ei hän taida ymmärtää oikein mistään mitään.

Lue myös: 
Suomalaiset sanonnat: Onko näissä mitään järkeä?

Mikä on maailman suurin hedelmä?

Olisiko maailman suurin hedelmä vesimeloni? Tai vaikka kurpitsa? Kummatkin nuo kasvavat järjettömän suuriksi ihmisen ”hienoisella” avustuksella.

Maailman suurin vesimeloni on yhdysvaltalaisen Christopher Kentin kasvattama 159-kiloinen jättiläinen, joka palkittiin lokakuussa 2013 Guinnessin maailmanennätyksellä. Vaikka Kent yrittää ahkerasti joka vuosi rikkoa oman ennätyksensä, on Carolina Cross -nimen saanut mahtava vesimeloni edelleen kaikkein painavin.

Maailman suurimman hedelmän titteliä pitää hallussaan vesimelonit lähes kymmenkertaisesti varjoonsa jättävä maailman painavin kurpitsa. Belgialaisen Mathias Willemijnsin monsteri palkittiin vuonna 2016 saksalaisilla kurpitsafestareilla, jossa kisaamassa oli lukuisia viljelijöitä yli tonnin painoisten hedelmiensä kanssa. Willemijnsin 1190 kilon painoinen kurpitsa vei voiton, eikä sitä ennätystä ole vielä lyöty. Eli vastaus kysymykseen on kurpitsa.

Advertisement

Mutta nämä edellä mainitut ovat jalostettuja hedelmiä ja tarkoin varjellusti kasvatettuja.

Luonnossa maailman suurimmat hedelmät kasvattaa Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa tavattava intianleipäpuu. Puun tuottamat makeat jakkihedelmät voivat suurimmillaan olla jopa 50 kilon painoisia, 90 senttiä pitkiä ja halkaisijaltaan puolimetrisiä. 

Suosituimmat

Exit mobile version