Yleistieto

Miksi uusissakin lentokoneissa on edelleen tuhkakupit vessoissa?

Julkaistu

Tällä kertaa lukijoiden kysymyksissä Listafriikki selvittää, miksi lentokoneissa on edelleen tuhkakupit, vaikka tupakointi on jo vuosikymmenien ajan ollut kiellettyä lähes jokaisen lentoyhtiön lennoilla.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(ät)gmail.com (muista muuttaa (ät) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Miksi lentokoneissa on edelleen tuhkakupit?

Lentokoneessa tupakointi on kiellettyä – se ei varmasti tule kenellekään yllätyksenä. Tästä huolimatta lentokoneiden vessoissa on edelleen tuhkakuppeja. Miksi näin on, jos sauhutella ei saa? Vaikuttaa perin ristiriitaiselta, että vessassa on tupakan kuvalla varustettu tuhkakuppi ja sen yläpuolella polttelun kieltävä merkki.

Erikoisuuteen on syynä turvallisuus ja ilmailualan viranomaiset vaativat, että jokaisen lentokoneen jokaisessa vessassa on oltava yksi tuhkakuppi. Vaikka polttelu on kiellettyä, niin aina löytyy niitä, jotka viis veisaavat säännöistä. Tällaisissa tapauksissa tupakka on pystyttävä sammuttamaan turvallisesti. Jos joku on salatupakalla lentokoneen WC-tiloissa, niin hänen ei haluta hätäpäissään sammuttavan savuketta esimerkiksi roskakoriin.

Viranomaiset myös valvovat, että tuhkakupit ovat paikallaan. Esimerkiksi vuonna 2009 British Airwaysin lento Lontoosta Mexico Cityyn viivästyi, kun koneen vessa ei ollut säädösten mukainen. Lähtölupa tuli vasta siinä vaiheessa, kun tuhkakuppi oli asennettu.

Advertisement

Tupakoinnin kieltämistä ruvettiin tosissaan miettimään vuonna 1973 sattuneen tragedian jälkeen. Brasilialaisen Varig-lentoyhtiön Rio de Janeirosta Pariisiin matkalla olleella lennolla syttyi tulipalo, jonka vuoksi 123 koneessa ollutta menehtyi. Iso osa menehtyneistä kuoli häkämyrkytykseen tai hengitettyään savua, joka täytti matkustamon nopeasti.

Lentokone teki hätälaskun vain muutaman kilometrin päässä Orlyn lentokentästä, mutta tuho oli jo tapahtunut; vain 1 matkustaja ja 10 henkilökunnan jäsentä selvisi hengissä. Palon uskotaan saaneen alkunsa vessan roskikseen heitetystä tupakasta.

Australian sisäisillä lennoilla tupakointi kiellettiin kokonaan vuonna 1987 ja Yhdysvallat seurasi seuraavana vuonna perässä. Useimmat lentoyhtiöt asettivat saman kiellon 1990-luvun loppuun mennessä, mutta esimerkiksi Kuuban valtion lentoyhtiö Air Cubana kielsi polttelun kansainvälisillä lennoillaan vasta vuonna 2014. Kiinalaisten lentoyhtiöiden lennoilla sai sauhutella vielä vuoteen 2017 saakka, mutta henkilökunta sai tupakoida ohjaamossa vielä kahden vuoden siirtymäajan, jonka jälkeen vuonna 2019 polttelulle tuli täyskielto.

Finnairin lennoilla sauhuttelulle laitettiin stoppi porrastetusti vuodesta 1996 alkaen. Japanin-lennot olivat viimeisiä, joilla tupakointi sallittiin, mutta nekin muuttuivat savuttomiksi vuonna 1999.

Mutta kuten mainittua, joskus kielto saattaa ”unohtua”.

Advertisement

Toissa viikolla suomalaisissa medioissa uutisoitiin miehestä, joka oli päätynyt tupakoimaan Malagasta Helsinkiin matkalla olleella Finnairin lennolla tammikuun 13. päivänä. Vaikka lento on vain 5,5 tunnin mittainen, oli tupakanhimo yltynyt liian kovaksi ja suomalaismies oli suunnannut vessaan polttelemaan. Siinä vaiheessa lentoa oli jäljellä vajaat puoli tuntia, mutta se oli kyseiselle matkustajalle liikaa.

Mies jäi teostaan tietenkin kiinni, sillä hajua on mahdoton piilotella, ja poliisi oli Helsinki-Vantaan lentoasemalla häntä vastassa. Ilmailurikkomukseen syyllistyneelle kessuttelijalle pätkähti 496 euron sakot.

Finnairin mukaan lentokoneessa tupakointi on varsin harvinaista ja tapauksia ilmenee heidän lennoillaan vain muutamia vuodessa. Mutta muutamakin riittää ja tämä on oivat osoitus siitä, miksi lentokoneiden vessoihin joudutaan edelleen asentamaan tuhkakupit.

Lue myös:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version