Elämäntapa
Maailman kalleimmat jälkiruoat – makeaa mahan ja lompakon täydeltä!
Mitä sinä olisit valmis maksamaan jälkiruoasta? Kymppejä, satasia, tuhansia? Listafriikki esittelee maailman kalleimmat jälkiruoat, jotka tekevät mojovan loven pankkitiliin.
Useimmat tämän kalleimmat jälkiruoat -listan herkuista eivät ole ainoastaan sitä itseään eli arvokkaista raaka-aineista tehtyjä makoisia jälkiruokia, vaan hintaa nostattaa pilviin pieni twisti – esimerkiksi timantit. Luvassa on muun muassa jätskiannoksia, kakkuja, donitseja ja paljon muuta totaalisen överiä.
Tämä lista on erään lukijamme toive, joten terveisiä Heidille ja toivottavasti maistuu!
Ylellinen jätskiannos
Dubaissa sijaitseva Scoopi Cafe tarjoilee gourmet-herkkuja jäätelöistä ylellisiin suklaakahveihin. Idea Scoopi Cafe -jälkkäriravintolaan syntyi sen perustajan Zubin Doshin ollessa lomamatkalla Yhdysvalloissa. Hän maistoi siellä nestemäisellä typellä valmistettua jäätelöä, jonka kermainen koostumus vei kielen mennessään.
Niinpä hän päätti perustaa kotimaahansa kahvilan, jossa käytetään vain parhaimpia raaka-aineita, muun muassa tanskalaista kermaa, käsinpoimittuja ensiluokkaisia hedelmiä ja palkittua Valhrona-suklaata Ranskasta. Ja tietenkin jäätelö jäädytetään -196-asteisella, nestemäisellä typellä.
Maailman kalleimmat jälkiruoat -listalle Scoopi Cafeen valikoimasta nousee Black Diamond -jäätelöannos, jossa on madagascarilaista vaniljajätskiä, italialaisia mustia tryffeleitä ja iranilaista sahramia. Ne ovat jo toki itsessään arvokkaita raaka-aineita, mutta annoksen viimeistelee syötävä koriste, joka on valmistettu 23 karaatin kullasta. Annos tarjoillaan käsintedyssä Versace-kulhossa ja sen saa suunnata ääntä kohti hopeisella lusikalla. Jätskipallo maksaa 3000 dirhamia eli reippaat 700 euroa, mutta tyhjin käsin kahvilasta ei kuitenkaan tarvitse lähteä, sillä kulhon saa ottaa mukaan.
Kuten Scoopi Cafen omassa Facebook-julkaisussa sanotaan: ”Rahalla ei voi ostaa onnea, mutta sillä voi ostaa maailman kalleimman jäätelön”.
Kalastaja paalun nokassa
A sweet delight for the soul!
Have you tried the specialty stilt fisherman indulgence at #TheFortressResortandSpa?#foodie #dessertlover #desserttime #datenight #dates #romanticgetaway #dining #privatedining #vacation #romantic #galle #koggala #SriLanka #thefortressresortandspa pic.twitter.com/bMjXdqHiNb
— The Fortress Resort (@FortressGalleSL) February 21, 2021
Taivaallisen makunsa ravintolan cassata saa Baileys-kermalikööristä, jota on lisäksi haudutettu hedelmissä. Mukana on myös granaattiomena-mangohilloketta, Dom Pérignon -samppanjavaahtoa ja tietenkin syötävää kultaa.
Koko komeus on kunnianosoitus perinteiselle srilankalaiselle kalastustyylille, jossa kalastaja tasapainoilee onkineen paalun varassa. Siksi jokaisessa annoksessa on suklaasta taiteiltu kuvaus kalastajasta puuhassaan; siitä tulee myös annoksen nimi ”The Fortess Stilt Fisherman Indulgence”. Aivan käden käänteessä tämä jälkiruoka ei valmistu, vaan se on tilattava vähintään vuorokautta aiemmin.
Mikä jälkkärissä sitten maksaa reilut 13 000 euroa? Syyllinen taitaa olla sinistä merta symboloiva 80 karaatin akvamariini, jonka herkuttelija saa pitää itsellään. Akvamariinilla uskotaan olevan parantavia voimia, joten jalokiveä on perinteisesti pidetty hyvää onnea tuovana amulettina.
Tonnin mehujää
Mikäpä olisi sen parempaa kuin viiden tähden hotellin uima-altaalla loikoilu ja porottavan auringon alla mehujään imeskeleminen? Näin marraskuun synkkyydessä ei voisi kuvitella mitää mielekkäämpää puuhaa!
Meksikolaisessa Marquis Los Cabosin lomakeskuksessa kaikki on viimeisen päälle luksusta; niin myös mehujäät. Toki sitä varten pitää levittää kukkaron nyörit ammolleen, mutta jos on päätynyt kyseiseen paikkaan lomailemaan, niin pieni lisätörsäys ei varmaankaan tunnu missään.
Maailman kalleimmaksi mehujääksi nimetystä herkusta saa pulittaa 1000 dollaria (reilu 870 euroa), mutta se ei olekaan aivan tavallinen puikko. Mehujää on itse asiassa tehty ensiluokkaisesta Clase Azul Ultra -tequilasta, jota kaupasta voi ostaa pullollisen vajaan 2000 dollarin hinnalla. Shotti kyseistä tequilaa maksaa 500 dollaria, joka alkaa vaikuttaa jo edulliselta mehujäähän verrattuna.
Toki silloin jää väliin mehujään – tai tequilajään – 24 karaatin kultahiput.
Maailman kallein suklaavanukas
Keittiömestari Marc Guibertin luomassa ylellisessä suklaavanukkaassa annoksen tähti on kaikkea muuta kuin suklaavanukas. Vaikka vanukas on tehty neljästä korkealaatuisesta, belgialaisesta suklaasta, varastaa huomion kokonaan kullatut koristeet. Viimeiset silaukset Englannin järviseudulla sijaitsevassa Lindeth Howe -hotellissa tarjoiltavaan annokseen tehdään kaviaarilla, syötävällä lehtikullalla ja kahden karaatin timantilla.
Hintaa koko komeudella on noin 25 000 euroa. Jos totta puhutaan, niin eihän suklaiset ruusut ja lehdet ole mitenkään erityisiä tai monimutkaisia taideteoksia, sillä aika paljon upeampia ilmestyksiä syntyy parhaiden suklaaleipureiden käsissä. Myös lehtikulta näyttää kuin vanukkaan pintaan epämääräisesti läiskityltä, mutta ulkonäöstä viis: tällä pääsi Guinnessin ennätystenkirjaan maailman kalleimpana suklaavanukkaana. Työtä tämän luomuksen valmistaminen toki vaatii, joten se on tilattava kolme viikkoa etukäteen.
Ja jos joku miettii, että voiko Fabergén munaa mukailevan kannen syödä, niin vastaus on kyllä: se on tehty suklaasta. Timantti kannattanee kuitenkin napata taskuun ennen herkuttelua.
Eeppinen donitsi
Donitsit nähdään enemmänkin edullisina kuin kalliina herkkuina; ja sellaisia yhdysvaltalaisen Krispy Kreme -ketjun donitsit ovatkin. Yleensä. Ketju on levittäytynyt ympäri maailmaa, mutta Euroopassa kahviloita on vain Isossa-Britanniassa. Ja hieman yllättäen suuntaamme tuohon saarivaltioon luksusdonitsin perässä.
Vuonna 2014 Krispy Kreme lanseerasi juuri brittimarkkinoille maailman kalleimmaksi nimitetyn donitsin, jolla oli hintaa 1000 puntaa (silloisella kurssilla noin 1200 euroa). Järjettömällä luomuksella oli tarkoitus kerätä rahaa The Children’s Trust -hyväntekeväisyysjärjestölle, joka tukee aivovammoista kärsiviä lapsia.
Donitsi oli täytetty Dom Pérignon -samppanjahyytelöllä ja päällystetty 24 karaatin lehtikullalla. Koristeiksi oli taiteiltu belgialaisesta valkosuklaasta tehtyjä lootuskukkia, köynnöksiä ja perhosia, jotka oli viimeistelty kultatomulla terästetyillä, valkosuklaisilla ”timanteilla”. Kylkiäisenä sai vielä cocktailin, joka oli valmistettu vadelma- ja passionhedelmäsiirapista, 500 vuotta vanhasta Courvoisier de L’Esprit -konjakista ja Dom Pérignon 2002 -samppanjasta; tuota vuosikertaa pidetään yhtenä maailman parhaista samppanjoista.
Kuvaa katsoessa herää vain yksi kysymys: Missä se donitsi on?
Mansikoita miljoonilla
Jos totta puhutaan, niin New Orleansissa, Yhdysvalloissa, sijaitsevan Arnaud’s -ravintolan mansikkainen jälkiruoka on varsin huokea, sillä se maksaa euroiksi muutettuna hieman alle 8 euroa. Ravintola tarjoaa annoksesta kuitenkin myös erikoisversiota, jolloin hinta moninkertaistuu; nimittäin 9,85 miljoonaan dollariin eli noin 8,6 miljoonaan euroon.
Jälkkäri nostetaan toisiin sfääreihin liottamalla mansikoita ravintolan omassa French-75 -cocktailista, joka on sekoitus Hennessy Paradis -konjakkia, Grand Marnier 100 -likööriä, ja Cristal-samppanjaa. Koko komeus tarjoillaan samppanjalasissa ja koristeena on mitäpäs muutakaan kuin syötävä, 24 karaatin kultalehdykkä.
Kaiken kuitenkin kruunaa hulppea kihlasormus, jota koristaa 10,06 karaatin sininen timantti. Sormuksen annokseen tarjoaa paikallinen antiikkikauppa ja koruliike MS Rau Antiques.
Tämä annos ei siis ihan jokaiselle sunnuntaibrunssille sovi, mutta jos kukkaron nyöreissä on varaa, niin Arnaud tarjoaa mahdollisuuden suhteellisen makeaan kosintaan. Ja jos vaikka sattuisi samaan pakit, niin ainakin lohturuokaa on saatavilla aivan käden ulottuvilla!
Jäätelöä Kilimanjaron jäätiköllä ja jäätiköstä
Tämä jälkiruoka on paljon muutakin kuin jälkiruoka, vaikka sitä nimenomaan on myyty jäätelöannoksena eikä kokonaisvaltaisena lomamatkana. Reilulla 52 000 eurolla on saanut edestakaiset ykkösluokan lennot Tansaniaan, parin päivän majoituksen viiden tähden luksushotellissa, opastetun kierroksen Afrikan korkeimman vuoren, Kilimanjaron, huipulle sekä tietysti sen kuuluisan sundae-jätskiannoksen.
Jäätelön valmistukseen käytettiin vuoren huipun jäätä, mikä oli orgaanista jäätelöä valmistavan, yhdysvaltalaisen Three Twins Ice Cream -yhtiön tapa lisätä ihmisten tietoisuutta Kilimanjaroa odottavasta muutoksesta. Jäätikön nimittäin uskotaan sulavan lopullisesti pois vuoteen 2030 mennessä.
Tätä herkkua ei ole enää saatavilla, sillä jäätelövalmistaja pisti viime vuonna pillit pussiin. Ehkä hyvä niin, sillä miksi hupenevasta jäätiköstä pitäisi lohkoa maistiaisia turisteille – vaikka se on tainnut olla pienin murhe sulavan ikijään kohdalla.
Sulttaanin kultainen kakku
Jos herkun nimi on Sulttaanin kultainen kakku, niin odottaa voi luksusta, kimallusta ja korkeaa hintaa. Tällaisen kakkupalan voi tilata Istanbulissa, Turkissa, sijaitsevassa Ciragan Palace Hotelissa. Puitteet ovat muutenkin kuninkaalliset, sillä hotelli oli aikoinaan Osmanien valtakuntaa hallinneiden sulttaanien asuinpaikka.
Ihan noin vain huonepalveluun soittamalla kakkua ei kuitenkaan voi saada, sillä se täytyy tilata vähintään kolme vuorokautta etukäteen. Osa ensiluokkaisista raaka-aineista nimittäin lennätetään aina tilauskohtaisesti Istanbuliin. Kakun valmistuksessa käytetään muun muassa mustia tryffeleitä, polynesialaisia vaniljapapuja ja jamaikalaisessa rommissa vuosikausia marinoituneita hedelmiä. Kakku on kuorrutettu 24 karaatin syötävällä lehtikullalla ja tarjoillaan käsintehdyssä, hopeisessa lippaassa.
Kuninkaallinen pala kakkua ei ehkä olekaan vain pala kakkua, kun se keventää lompakkoa kokonaisella tonnilla.
68 miljoonan euron kakku
Maailman kalleimmat jälkiruoat -listan ykköspaikalla on 48,5 miljoonan punnan (vuoden 2015 kurssilla 68,3 miljoonan euron) catwalk-kakku. Kauneus on toki katsojan silmissä, mutta jos tätä kakkua vertaa moneen muuhun tämän listan luomukseen, niin onhan se nyt ruma. Ensisilmäyksellä on vaikea sanoa, mikä tässä leipomuksessa nyt sitten on kymmenien miljoonien arvoista, joten katsotaan tarkemmin.
Nimettömänä pysytellyt Arabiemiirikunnissa asuva pariskunta tilasi syyskuussa 2015 muotisuunnittelija Debbie Winghamilta tyttärelleen järjettömän syntymäpäiväkakun. Lähes kaksimetrinen kakku oli kuvaus muotinäytöksen catwalkista, joka sopi kuin nenä päähän yltäkylläiseen elämään tottuneelle ja viimeisimpiä trendejä seuraavalle teinitytölle.
Wingham, joka on yhdistänyt kaksi intohimoaan eli leipomisen ja vaatesuunnittelun, valmisti kakkua Dubaissa noin 1100 tuntia, jotta jokainen ”näytöksen” vaate olisi yksityiskohtaisen tarkasti alkuperäisen muotiluomuksen kaltainen. Erona toki vain se, että synttärikakussa lava, mallit, katsojat ja vaatteet oli tehty suklaasta. Kakkuun oli sisällytetty myös äänestä aktivoituva LED-valaistus ja Bosen äänentoistojärjestelmä.
Vaikka jo kaikki edellämainittu kuulostaa suhteellisen äveriäältä touhulta, ei näistä mikään nosta kakun hintaa kymmeniin miljooniin euroihin. Kakun jujuna olikin 4000 kappaletta erilaisia jalokiviä, joista kirsikkoina kakun päällä 5,2 karaatin väritön ja 6,4 karaatin keltainen timantti.
Joko tämä maailman kallein kakku alkoi näyttämään hienolta?
Lue myös: