Oudoimmat

10 aprillipilaa, jotka menivät liian pitkälle tai totaalisesti pieleen

Julkaistu

Se on aivan sama, että rakastatko vai vihaatko aprillipäivää, sillä yksi vuoden hauskimmista päivistä on joka tapauksessa pian täällä. Nyt listataan totaalisen pieleen menneitä aprillipiloja.

Aprillipila voi mennä pieleen monestakin syystä; esimerkiksi pilan tekijällä ei ole lainkaan pelisilmää tai sitten pilan kohde ei tajua vitsiä. Saattaa myös olla, että harmittomaksi ajateltu pila kasvaa odottamattoman suureksi ja saa aikaan yleistä paniikkia. Joskus vika on pilan tekijässä, mutta toisinaan myös kohteen pitäisi ottaa vastuuta mahdollisesta ylireagoinnista.

Listafriikki keräsi kymmenen eri tavoin pieleen mennyttä aprillipäivän pilaa, joille on helppo nauraa näin jälkikäteen. Ja tietysti miettiä joissakin kohdissa kuumeisesti sitä, että ihanko oikeasti kukaan ei tajunnut, että kyseessä oli aprillipila. Jälkiviisaus on parasta!

Tulivuori purkautuu

Vuoden 1980 aprillipäivänä bostonilaisen WNAC-TV-televisiokanavan tuottaja Homer Cilley päätti, että tulivuorenpurkaus olisi hauska pila. No, vihkoon meni – ja huolella.

Uutisissa kerrottiin, että Miltonissa, Massachusettsissa, sijaitseva Great Blue Hill -mäennyppylä oli ruvennut syöksemään laavaa ja liekkejä. Cilley liitti uutiseen tekaistuja varoituksia silloiselta presidentiltä Jimmy Carterilta ja keksi vielä ottaa mukaan aitoa kuvaa St. Helensin tulivuoresta. Washingtonin osavaltiossa, maan täysin toisella laidalla, sijaitseva St. Helens oli vain päiviä aiemmin ruvennut oikeasti näyttämään uhkaavan aktiiviselta ja se purkautuikin viikkoja myöhemmin aiheuttaen mittavat tuhot ja lähes 60 henkilön kuoleman.

Vaikka uutisosion lopussa ruudulle lävähti ilmoitus aprillipilasta, niin paniikki oli jo syntynyt. Siitäkin huolimatta, että Great Blue Hill ei mikään tulivuori ollut koskaan ollutkaan. Monet pakenivat kodeistaan ja sadat järkyttyneet kansalaiset tukkivat viranomaisten puhelinlinjat kysellen, että olisiko syytä evakuointiin. Hätäkeskuspäivystäjät joutuivat tyynnyttelemään turhasta säikähtäneitä ja Cilley sai potkut heti seuraavana päivänä.

Advertisement

Titanicin tuho vol. 2

Englantilainen radiojuontaja ei ehkä osannut arvata, mihin hänen vitsailunsa johtaisi, kun hän kertoi kuulijoilleen aprillipäivänä 2001, että nyt olisi mahdollisuus nähdä identtinen kopio Titanicista. Hän vinkkasi laivan näkyvän Beachy Headin jyrkänteeltä Itä-Sussexin kreivikunnan rannikolla.

Sadat innokkaat ottivat ilmoituksen tosissaan ja ryntäsivät jyrkänteelle tähyämään kohti merta. Mitään Titanicia tai sen kopiota ei ulapalla tietenkään seilannut. Monet paikalle saapuneet kirosivat hukkaan mennyttä aikaa, sillä toiset olivat ajaneet katsomaan Titanic-kopiota useiden kymmenien kilometrien päästä. Pettyneiden lastensa kanssa paikalta poistunut Joyce Smart kertoi jyrkänteellä väentungosta seuranneelle medialle, että häntä harmittaa lasten puolesta, mutta ärsyttää myös se, minkälaiseksi idiootiksi itsensä tunsi.

Mutta ei siinä vielä kaikki: aprillipäivän iltana rannikkovartiosto havaitsi jyrkänteellää massiivisen halkeaman ja vain pari päivää myöhemmin kallio sortui mereen.

Seinämä ei ollut kestänyt suuren ihmisjoukon samanaikaista painoa ja tassuttelua reunalla, mutta oli onni onnettomuudessa, että se ei romahtanut heti sillä hetkellä. Nyt liian mehukkaan pilan keksinyt radiojuontaja selvisi nopealla anteeksipyynnöllä.

Kun aprillipila oli johtaa sotaan

Huhtikuun 1. päivänä vuonna 1986 Israelin tiedustelupalveluun kuuluva henkilö keksi levittää valeuutista, jonka mukaan korkea-arvoinen, libanonilainen muslimijohtaja Nabih Berri olisi loukkaantunut salamurhayrityksessä.

Vinkin saanut israelilainen radiokanava uutisoi Berrin joko kuolleen tai haavoittuneen vakavasti ampumisen seurauksena. Uutinen kohahdutti välittömästi ja jos mahdollista, niin jännite kahden valtion välillä kasvoi entisestään. Israelin perustamisesta lähtien enemmän tai vähemmän sotajalalla olleet Israel ja Libanon eivät todellakaan tarvitse yhtäkään aprillipilaa tulehduttamaan välejään.

Israelin puolustusministerinä tuolloin toiminut Jizhak Rabin keskeytti parlamentin istunnon välittömästi pilasta kuultuaan oikaistakseen tiedot väitetystä salamurhayrityksestä.

Advertisement

Rabin myös järjesti tapaamisen hulvattoman aprillipilan tehneen virkailijan kanssa. Mies joutui syystäkin sotaoikeuteen ja tuomittiin 35 päivän vankeusrangaistukseen, mutta onneksi tulenarka tilanne ei eskaloitunut sen pahemmaksi.

Divetymonoksidimyrkytys

Tämän klassikkohuijauksen juuret menevät vuoteen 1989, mutta aprillipilana se osui ja upposi ainakin vuonna 2002 Yhdysvaltain Kansas Cityssä.

Divetymonoksidihuijauksessa on siis kyse siitä, että luetellaan tämän kemikaalin haittoja ja vaaditaan sen kieltämistä tai rajoittamista. Huijaus on onnistunut myös Meksikossa vuonna 2010 järjestetyssä Yhdistyneiden kansakuntien ilmastopaneelissa, jossa useat edustajat allekirjoittivat vetoomuksen tämän hengenvaarallisen aineen kieltämiseksi.

Divetymonoksidi on vettä.

Mutta palataan Kansas Cityyn ja aprillipäivään. Paikallisessa radio-ohjelmassa kerrottiin, että kaupungin vesijohtoverkostosta on löytynyt erittäin korkeita määriä divetymonoksidia, jonka haittavaikutuksiin lukeutuvat muun muassa hikoilu, virtsaamisen tarve ja ihon rypistyminen.

Ja kuten arvata saattaa, niin vesihuollolle ja poliisille alkoi tulvia puheluja, kun hätääntyneet kansalaiset olivat huolissaan tälle haitalliselle aineelle altistumisesta. Radiojuontajat saivat aimo annoksen lokaa niskaa ja eräs kevyesti ylireagoinut paikallishallinnon edustaja syytti pilailijoita terrorismista. Tässä kohtaa vastuu on kyllä kuulijalla!

Advertisement

Aseellinen ryöstö on huippuhauskaa

Yhdysvaltalaisella Sitra Walkerilla oli meneillään ilmeisen tapahtumaköyhä työpäivä, kun hän päätti jymäyttää pomoaan Summer Huntia aprillipäivänä vuonna 2003.

Columbuksessa sijaitsevassa vaatekaupassa vasta parin viikon ajan työskennellyt 22-vuotias Walker soitti Huntille ja kertoi tälle, että joku yritti ryöstää liikkeen ja häntä uhattiin aseella. Puhelu loppui lyhyeen, mutta ennen kuin Walker ehti soittaa takaisin ja paljastaa aprillipilan, oli Hunt jo ottanut puhelun poliisille.

Virkavalta saapui neljän partioauton voimin, ja pilkka osui ikävällä tavalla pilailijan omaan nilkkaan. Walker oli sinä päivänä ainoa, joka talutettiin kyseistä vaatekaupasta käsiraudoissa ulos. Hänet pidätettiin epäiltynä paniikin lietsomisesta.

Kaikille lienee sanomattakin selvää, että tiedossa oli myös uuden työpaikan etsintä.

Avaruusolioiden laskeutuminen johti massaevakuointiin

Sitten siirrytään aprillipäivän piloissa Jordaniaan ja Al-Jafrin kaupunkiin. Sanomalehti Al Ghad julkaisi huhtikuun 1. päivänä vuonna 2010 etusivun artikkelin, jossa kerrottiin UFOn laskeutuneen kaupungin laitamille.

Uutisen mukaan kolmimetriset avaruusoliot olivat tulleet valtaamaan alueen ja aiheuttivat vakavia häiriöitä tietoliikenteeseen. Paikalliset ryntäsivät kaduille mellakoimaan paniikin vallassa ja pormestari Mohammed Mleihan lähetti turvallisuusjoukot etsimään kutsumattomia vieraita.

Tämän lisäksi Mleihan määräsi 13 000 asukasta evakuoitavaksi.

Kun pormestarille selvisi asian todellinen laita, uhkasi hän sanomalehteä oikeustoimilla ”suuren valheen” vuoksi. Onneksi lehdestä otettiin tuohtuneelle Mleihanille puhelu ja pyydettiin anteeksi vitsin aiheuttamaa harmia. Päätoimittaja Moussa Barhoumehin mukaan lehden tarkoitus oli pelottelun sijaan viihdyttää, mutta tällä kertaa vitsi (tai ehkä siihen reagointi) oli lähtenyt käsistä.

Advertisement

Murhalla vitsailu saattaa olla liikaa

Aprillipäivänä vuonna 2013 Yhdysvaltain Tennesseessä asuva Susan Tammy Hudson soitti Helen-sisarelleen pyytääkseen apua hämärähommissa: ”Ammuin aviomieheni ja siivoan juuri sotkuja, mennään hautaamaan hänet Blackwateriin”.

Hudson kuvitteli olevansa hauska ja uskoi siskollaan olevan samanlainen huumorintaju. Ja ehkä hän luotti sisarussuhteeseensa sen verran, että oletti siskon saapuvan salamana paikalle jätesäkkien ja lapion kanssa. Toisin kuitenkin kävi, sillä sisko soitti koko suvun läpi kertoakseen 52-vuotiaan Hudsonin tunnustuksesta. Lopulta joku perheestä päätti soittaa poliisille.

Virkavalta saapui pillit huutaen Hudsonin kotiin, jossa nainen sekä tämän täysissä sielun ja ruumiin voimissa oleva aviomies jo odottelivat. Syytteitä ei lopulta nostettu, vaikka Hudson pidätettiin ja kuskattiin poliisilaitokselle selittämään ajatuksen juoksuaan. Seuraava perhejuhla olikin sitten varmaan tavallista epämukavampi tilaisuus.

Vitsailu kouluampumisesta johti pidätykseen

Yleensä aprillipilat ovat tekijän ja lopulta usein myös kohteen mielestä ratkiriemukkaita, mutta on joitakin asioita, joilla ei vain vitsailla. Vuonna 2014 Yhdysvaltojen Etelä-Carolinassa aprillipäivän aamuun herännyt Angela Timmons ei kuitenkaan ymmärtänyt tätä.

Paikallisessa yliopistossa työskennellyt 54-vuotias Timmons lähetti tyttärelleen tekstiviestin, jossa kertoi kuulevansa rakennuksessa laukauksia ja piilottelevansa pysyäkseen turvassa. Tytär ei viestin luettuaan saanut äitiinsä heti yhteyttä, joten hän teki saman kuin kuka tahansa järjellinen henkilö tuossa tilanteessa tekisi: hän soitti hätänumeroon.

Poliisi saapui kampukselle vain minuutteja puhelun jälkeen ja hyvin nopeasti kävi ilmi, että mitään ampujaa ei ollut olemassakaan eikä kukaan ollut oikeasti kuullut laukauksia. Tyhjin käsin virkavalta ei koululta kuitenkaan lähtenyt, sillä surkean aprillipilan tehnyt Timmons pidätettiin syytettynä törkeästä julkisrauhan rikkomisesta.

Äänestä vankeja vapaaksi

Manchesterin poliisilaitos Englannissa joutui arvostelun kohteeksi vuoden 2015 aprillipäivänä, kun henkilökunta päätti ottaa ilon irti pilailusta. Laitoksen virallisella Twitter-tilillä julkaistiin kuvakollaasi vangeista saatetekstin kera: ”Tiedätkö jonkun vankilassa olevan? Voit saada hänet ennenaikaisesti vapaaksi äänestämällä. Vangit, jotka saavat eniten ääniä, pääsevät myös ylimääräiselle lomalle”.

Vaikka suurin osa ihmisistä tajusi, että kyseessä oli aprillipila, niin kaikkia vitsi huvittanut. Jotkut kuvissa esiintyneet vangit olivat nimittäin tuomittuina vakavista väkivaltarikoksista, joten aiheella leikittelyä ei katsottu hyvällä. Monet henkirikosten uhrien omaiset vaativat twiitin poistamista, koska vitsailu tuntui iskulta vasten kasvoja.

Advertisement

Romanian Playboyn mauton vitsi

Playboyn romanialaisessa painoksessa julkaistiin vuoden 2000 huhtikuun numerossa harkitsematon artikkeli, joka johti mielenosoituksiin ympäri maata.

Jutun otsikko kuului näin: ”Kuinka hakkaat vaimoasi, jotta siitä ei jää jälkiä”.

Pääkaupunki Bukarestin kadut täyttyivät syystäkin suuttuneista kansalaisista. Joka taholta jyrkästi tuomittu ja kritisoitu lehti selitti artikkelin olleen aprillipäivän hengessä tehty vitsi, mutta kukaan ei nauranut.

Playboy pyysi loukkaavaa juttuaan anteeksi ja lupasi lahjoittaa muhkean summan rahaa perheväkivallan vastaista työtä tekeville järjestöille. Tämän lisäksi toimitus kertoi julkaisevansa miehille osoitetun juttusarjan, jossa tuomitaan lähisuhdeväkivalta ja neuvotaan välttämään sitä.

Lue myös:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version