Oudoimmat

Kautta aikojen hauskimmat aprillipilat: Spagetti kasvaa puissa ja pingviinit lentää

Julkaistu

Hyvää aprillipäivää! Tänään mennään vielä pilailujen parissa ja katsotaan, miten isojen massojen huijaaminen on aiemmin onnistunut. Listafriikki etsi tälle listalle kautta aikojen hauskimmat aprillipilat!

Älä myöskään jätä eilisen listaa väliin, siellä annettiin vinkkejä erilaisiin koiruuksiin, joita on helppo tehdä ihan kotona ilman suurempaa operaatiota. Vielä ehtii! Käy lukemassa se tästä: Parhaat aprillipilat 2021: Kummelin sanoin – näin koijaat apinaa satanolla!

Tällä kertaa mennään kuitenkin vanhoihin piloihin, joilla on onnistuttu käsittämättömän hyvin huijaamaan pahaa-aavistamattomia ihmisiä. Tätä hauskimmat aprillipilat -listaa lukiessa tulee kyllä vähän sellainen myötähäpeän tunne, että ihanko oikeasti joku on haksahtanut näihin. Mutta kyllä vain!

Ole valmis nauramaan herkkäuskoisten kustannuksella, mutta muista silti edelleen pitää varasi: aprillipäivää on vielä paljon jäljellä!

Lue myös: Parhaat aprillipilat 2024: Näin teet toinen toistaan katalampia jekkuja läheisillesi!

Advertisement

Ämpärikaupalla viiniä

Näen kyllä sieluni silmin tämän seuraavan aprillipilan toimivan myös Suomessa, mutta nyt mennään Norjaan ja aprillipäivään vuonna 1950.

Maan suurin sanomalehti Aftenposten pyhitti etusivunsa uutiselle, jonka mukaan Vinmonopolet (paikallinen Alko) oli vastaanottanut Ranskasta valtaisan viinitoimituksen, mutta tynnyreissä tulleelle tavaralle ei ollut tarpeeksi pulloja. Niinpä viinakauppa lupasi myydä pullottamatta jäänyttä viiniä 75 prosentin alennuksella ja vielä verovapaasti, kunhan ihmiset tulisivat ostoksille omien ämpäreidensä kanssa.

Norjalaiset olivat aamuvarhaisella lukeneet sanomalehden ja suuntasivat sankoin joukoin jonottamaan oman paikkakuntansa Vinmonopoletin aukeamista. Eikä haksahtaneita ollut vain muutamia, vaan monessa kaupungissa jonot ulottuivat korttelin ympäri, kun ihmiset odottivat malttamattomina – saavit ja ämpärit käsissään.

Pettymys oli varmasti karvas, kun huipputarjous lopulta paljastuikin aprillipilaksi. Silminnäkijöiden mukaan kadut olivat täynnä ämpäreitä, joita ihmiset olivat kiukuspäissään jättäneet jälkeensä.

Häiriöitä aiheuttavat rintaliivit

Daily Mail -sanomalehti julkaisi aprillipäivänä vuonna 1982 uutisen otsikolla ”Älä säädä vastaanotinta – syyllinen voi olla rintaliiveissäsi!”. Artikkelissa kerrottiin, että erään rintaliivivalmistajan tuotteet ovat aiheuttaneet vakavia ongelmia lähetyssignaaleissa. Levitykseen oli päässyt 10 000 kappaletta rintaliivejä, joiden kaarituet oli käsitelty erityisellä kuparilla, joka alunperin oli kehitetty käytettäväksi palohälyttimissä. Kun tuo metallinen osa päätyi kosketuksiin nailonin ja ruumiinlämmön kanssa, syntyi staattista sähköä, jota tuhannet pahaa-aavistamattomat naiset nyt emittoivat ympäristöönsä. Tästä aiheutui valtakunnallisia häiriöitä televisiolähetyksiin.

Valtakunnan laajuiset lähetyssignaalien häiriöt, joista on viime viikkoina tehty lukuisia valituksia, eivät johdu epätavallisista ilmakehän olosuhteista, vaan aiheuttajana on 10 000 kappaletta kontrolloimattomia rintaliivejä.”, raportoi Daily Mail. Lehti ohjeisti naisia tarkastamaan omat alusvaatteensa yksinkertaisella testillä: ”Kun olet pitänyt rintaliivejä vähintään puolen tunnin ajan, ota ne pois ja heiluta niitä muutama sentti television yläpuolella”. Artikkelikuvassa malli demonstroi testin suorittamista.

Sadat lukijat ottivat uutisen tosissaan, ja heidän joukossaan oli muun muassa British Telecom -televiestintäyhtiön johtava insinööri, joka ryhtyi välittömästi varotoimiin. Hän määräsi kaikki naistyöntekijänsä tarkastamaan, ettei heidän rintaliivinsä vain olleet näitä ”kontrolloimattomia” vaatekappaleita.

Advertisement

Lentäviä pingviineitä


Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC ansaitsee kyllä seisten annetut suosionosoitukset. Sen verran upeilla tavoilla yhtiö on vuosikymmenien ajan höynäyttänyt ihmisiä; tulet niitä tälläkin listalla näkemään. Miten saman yhtiön aprillipilat edes voivat enää onnistua? Mutta niin vain BBC veti ässän hihasta myös vuonna 2008.

Mukamas Eteläisillä Shetlandinsaarilla kuvatulla videolla Monthy Python -komediaryhmän entinen jäsen Terry Jones kertoo suurenmoisista jääpingviineistä ja niiden uskomattomasta evoluutiosta. Jones kertoo videolla, miten Etelämantereen ankara kylmyys on pakottanut lentokyvyttömät linnut kehittymään. Kylmyyteen olisi voinut sopeutua horrostamalla, mutta jääpingviinit ovat oppineet lentämään. Talvisin ne siis nousevat pienille, uimiseen tarkoitetuille nysäsiivilleen ja lentävät pohjoisempaan nauttimaan tropiikin lämpimistä ilmoista.

Monet televisiokatsojat ja BBC:n YouTube-kanavan tilaajat olivat huuli pyöreänä, sillä he eivät tajunneet pätkän olevan aprillipila. Huijauksesta teki vieläkin paremman se, että myös The Daily Mirror ja The Daily Telegraph -lehdet uutisoivat etusivuillaan samasta ”Evoluution ihmeet” -dokumentista, josta BBC:n näyttämä pätkä oli muka esimakua. The Daily Mirrorissa oli jopa dokumentin tekijän haastattelu. ”Emme voineet uskoa silmiämme. Se oli mieletöntä. Täydellinen esimerkki siitä, miten Darwinin evoluutioteoria toimii käänteisesti”, kertoi Prof. Alid Loyas (joka on anagrammi sanoista April Fool’s Day eli aprillipäivä).

Jopa The Guardian -lehden toimittaja Chris Tryhorn oli pysähtynyt hetkeksi miettimään ennennäkemätöntä uutista: ”Tiesin kyllä mikä päivä on, mutta keräilin ajatuksia kasaan, sillä ollakseen aprillipila jutun piti olla BBC:n ja kahden keskenään kilpailevan lehden yhteistyötä.” Se tosiaan oli kolmen täysin toisistaan erillisen median yhteistyön tulosta ja siksi ansaitsee ehdottomasti paikkansa kaikkien aikojen hauskimmat aprillipilat -listalla!

Ja onhan tuo video melko vakuuttavasti tehty! Mutta silti… lentäviä pingviinejä…

Advertisement

Ufo aiheutti lähes kansallisen hätätilan Lontoossa

This #UFO flew over the UK on April 1st 1989. Of course, we had nothing to do with it… https://virg.in/4Lr

Julkaissut Richard Branson Perjantaina 30. kesäkuuta 2017

Liikemies Richard Branson, joka on tunnettu erikoisista tempauksistaan, päätti puijata vuoden 1989 aprillipäivänä Lontoon ja mieluiten koko Britannian asukkaita. Hän oli lyönyt hynttyyt yhteen maailman suurimman kuumailmapallonvalmistajan kanssa, ja yhdessä suuryhtiöt Virgin Atlantic ja Cameron Balloons kehittivät avaruusalusta muistuttavan kuumailmapallon.

Varhain aamulla huhtikuun 1. päivänä tuhannet silmäparit tuijottivat taivaalle, kun hehkuvin valoin varustettu ufo lähestyi Lontoota. Televisio- ja radiokanavat eivät kertoneet mistään muusta kuin uhkaavasta avaruusolentojen hyökkäyksestä. Viranomaiset saivat lukemattomia hälytyksiä ja kolme eri poliisilaitosta valjastettiin avaruusolentojahtiin. Myös armeija laitettiin liikekannalle. ”Kun olimme M25-moottoritien päällä, näimme satojen autojen pysähtyvän kuin seinään ja ihmisten nousevan ajoneuvoistaan ihmettelemään lentävää lautasta – oli huippuhauskaa seurata heidän reaktioitaan”, muisteli Branson blogissaan vuonna 2017.

Bransonin ja ”rikoskumppani” Don Cameronin päämääränä oli Hyde Park -puisto aivan Lontoon keskustassa, mutta tuulet eivät olleet suosiolliset ja kuumailmapallo laskeutui maaseudulle, keskelle peltoa. Kun poliisit saavuttivat laskeutuneen ufon ja eräs paikalle saapunut konstaapeli lähestyi avaruusalusta, lennähti sen ovi auki ja ulos asteli hopeiseen asuun pukeutunut olento. Konstaapeli otti välittömästi jalat alleen nähtyään ET-naamioon sonnustautuneen Bransonin.

Lue myös:
Hiljentyvätkö epäilyt? 10 uskottavaa ufo-havaintoa

Advertisement

Piin arvo vaihtoon

Vuonna 1998 New Mexicans for Science and Reason -uutiskirjeen huhtikuun numerossa kerrottiin uudesta lakipykälästä, joka oli mennyt läpi konservatiivisessa Alabaman osavaltiossa, Yhdysvalloissa. Artikkelissa kerrottiin, että osavaltiossa oli äänestetty sen puolesta, että piin likiarvo muutettaisiin 3,1415926:sta ”raamatullisempaan arvoon”. Piin arvoksi oli määrätty tasan 3.

Uutiskirje meni niin viraaliksi kuin sen oli 1990-luvun lopulla mahdollista mennä: se kulki sähköpostin liitteenä ympäri maailman. Aprillipilan paisuminen valtavaksi ilmiöksi selvisi vasta siinä vaiheessa, kun Alabaman lainsäädäntöelin alkoi saada satoja kiukkuisia puheluita ihmisiltä, jotka vastustivat jyrkästi uutta lakia. Kun uutiskirjeen artikkeli lähti kiertämään sähköpostien välityksellä, oli liitteestä poistettu kokonaan toimituksen tarkoituksenmukaiset vihjailut aprillipilasta. Siksi tuohtuneita oli niin suuri määrä.

Alkuperäisen artikkelin oli kirjoittanut tuolloin New Mexicon yliopiston fyysikan professorina toiminut Mark Boslough. Hänen humoristisen kirjoituksensa oli tarkoitus olla parodia vanhoillisista lainsäätäjistä ja heidän yrityksistään rajoittaa evoluution opettamista kouluissa.

Kuumapäinen kalju jään poraaja

Discover -tiedelehti julkaisi järisyttävän uutisen huhtikuun numerossaan vuonna 1995. Aprillipäivän pilaksi tarkoitettu artikkeli aiheutti palauteryöpyn, jollaista ei lehden historiassa oltu koskaan ennen nähty – puhelimet pirisivät lakkaamatta ja kirjeitä tuli ovista ja ikkunoista.

Lehti uutisoi, että arvostettu villieläintutkija, tohtori Aprile Pazzo oli löytänyt Etelämantereelta täysin uuden eläinlajin, joka oli nimetty kuumapäiseksi kaljuksi jään poraajaksi (engl. hotheaded naked ice borers). Eläin oli kuin kaljurotta, vain jättimäisen suuri sellainen, ja sillä oli luinen levy päänsä päällä. Aprile Pazzon mukaan levyssä oli runsaasti verisuonia, joiden ansiosta se saattoi tulla polttavan kuumaksi. Erikoisen ruumiinosan avulla eläin pystyi porautumaan vauhdikkaasti jään läpi.

Eläin käytti ennennäkemätöntä ominaisuuttaan apuna saalistaessaan pingviineitä: se sulatti kuumalla päällään jäätä lintujen alta, mikä sai ne vajoamaan sohjoon. Näin pingviineistä tuli helppoja kohteita kuumapäisille kaljuille jään poraajille.

Pitkäaikaiset tutkimukset olivat saaneet tohtori Pazzon muodostamaan myös uuden teorian löytöretkeilijä Philippe Poissonin katoamisesta. Pazzon mukaan nämä hiljattain löydetyt eläimet saattoivat olla vastuussa Poissonin katoamisesta. ”Näille eläimille Poisson on varmasti näyttänyt pingviiniltä”, aprikoi Pazzo artikkelissa.

Advertisement

Mitään Poissonia, tai sen puoleen Pazzoakaan, ei ollut olemassa; ne olivat vain käännöksiä italian- ja ranskankielisistä aprillipilaa tarkoittavista termeistä. Mutta huijaus meni läpi kuin kalju kuumapää jäästä!

Lue myös:
Kaljurotta: 10 faktaa eläinmaailman kummallisimmasta otuksesta

Painovoiman kumoavat planeetat

Hauskimmat aprillipilat -listalle pääsee myös vuonna 1976 ihmisiä oikein huolella jallittanut BBC:n radio-ohjelman huijaus.

Tunnettu astronomi Patrick Moore oli lähetyksessä vierailemassa ja ilmoitti, että tasan kello 9.47 olisi luvassa erittäin harvinainen tähtitieteellinen ilmiö. Pluto kulkisi suoraan Jupiterin takaa, jolloin planeettojen konjunktio pienentäisi ohimenevän hetken ajan maan painovoimaa. Moore kertoi ilmiön havainnoinnin olevan helppoa: kuulijoiden tulisi hypätä ilmaan juuri oikealla hetkellä, jolloin he tuntisivat leijuvansa. Kriittisellä hetkellä Moore vielä julisti: ”Hypätkää…NYT!”.

Lievää joukkohysteriaa oli huomattavissa, ja on aamuohjelman juontajia ja Moorea mahtanut hymyilyttää, kun kansalaiset raportoivat innoissaan kokemuksistaan.

Eikä kyse ollut muutamasta yksittäisestä puhelusta, vaan radioaseman linjat kävivät ilmoitetun kellonajan jälkeen ennennäkemättömän kuumina. Ihmiset kertoivat tosiaankin leijuneensa. Eräs soittaja raportoi planeettojen asennolla olleen erittäin voimakas vaikutus häneen ja 11 ystävättäreensä: he olivat kaikki nousseet tuoleistaan ja leijuneet ympäri huonetta. Kuulostaa ihan selväjärkiseltä.

Advertisement

Lopulta tähtitieteilijä Moore palautti kuulijat maan pinnalle ja paljasti kyseessä olleen aprillipila.

Hampurilainen vasenkätisille

Vasenkätisten on tunnetusti hankala käyttää oikeakätisille suunniteltuja välineitä esimerkiksi saksia ja tölkinavaajaa. Mutta onko hampurilaisen syöminen yksi näistä päänvaivaa aiheuttavista asioista? Yhdysvaltalainen Burger King -pikaruokaketju päätti vuonna 1998, että kokeillaanpas aprillipäivän kunniaksi pientä testiä.

Burger King osti valtakunnallisesta USA Today -sanomalehdestä koko sivun kokoisen mainoksen, jossa esiteltiin ”vasenkätisten Whopper”. Vuodesta 1957 saakka samanlaisella reseptillä valmistetun klassikon ainesosat pysyivät samoina, mutta niiden paikkoja oli siirretty 180 astetta, jotta syöminen olisi vasenkätisille helpompaa.

Vaikka idea oli pähkähullu ja naurettava, pääsee se hauskimmat aprillipilat -listalle, koska lukuisat vasenkätiset saapuivat intopiukeina sammuttamaan nälkäänsä juuri heille suunnitellulla hampurilaisella. Ilmeisesti ongelma oli todellinen!?

Eikä siinä vielä kaikki: oikeakätiset ilmoittivat tilausta tehdessään kätisyytensä, jotta saisivat varmasti perinteisen Whopperin. Kaiken huipuksi monet pitivät uutta hampurilaista syrjintänä ja Burger Kingin palauteboksi lauloi, kun myös oikeakätisille vaadittiin helpommin syötävää hampurilaista.

Kellään ei ilmeisesti ollut tullut mieleen, että hampurilainen on pyöreä. Tai että oli aprillipäivä.

Advertisement

Lue myös:
10 kärjistynyttä, mutta hieman huvittavaakin brändisotaa

Miten mustavalkoisesta televisiosta saa väritelevision kotikonstein?


Loppu lähenee ja pidot paranee! Eihän se sanonta aivan noin taida mennä, mutta meillä on enää pari kohtaa jäljellä ja tietenkin hauskimmat aprillipilat -listalla parhaat on jätetty viimeiseksi.

Nyt on aika antaa aplodit rakkaille länsinaapureillemme ruotsalaisille!

Oli huhtikuun 1. päivä vuonna 1962 ja Ruotsin televisiossa näkyi ainoastaan yleisradioyhtiö SVT:n kanava. SVT:llä oli vierailemassa ”asiantuntija” Kjell Stensson, joka esitteli katselijoille täysin uutta teknologiaa, jolla mustavalkotelevision sai värilliseksi. Mullistava menetelmä oli kuin suoraan Niksi-Pirkasta! Stensson neuvoi, että katsojien tulisi leikata nailonsukkahousut auki ja teipata ne televisioruudun eteen, sillä kangas taittaisi valoa siten, että kuva näyttäisi värilliseltä. Hän kertoi teknologiasta hyvin yksityiskohtaisesti, monimutkaista termistöä käyttäen ja demonstroi, kuinka esimerkiksi verkkopaidan reiät olivat liian suuria efektin syntymiseen.

Stensson myös muistutti, että katsojan olisi oltava juuri oikealla etäisyydellä ja mahdollisesti liikuteltava päätä edestakaisin päästäkseen linjaan spektrin kanssa.

Advertisement

Ja huijaushan meni läpi tuhansissa perheissä. Monet ruotsalaiset muistavat edelleen sen, kuinka heidän vanhempansa, erityisesti isät, olivat säntäilleet ympäri taloa etsien ruudun eteen laitettavia sukkahousuja.

Ruotsissa aloitettiin säännölliset värilähetykset huhtikuun 1. päivänä vuonna 1970. Silloin ei enää ollut ajankohdasta huolimatta kyse aprillipilasta.

Vuosi 1957 oli poikkeuksellisen hyvä spagettivuosi


Päätetään kaikkien aikojen hauskimmat aprillipilat -lista siihen kansainvälisesti tunnetuimpaan huijaukseen.

Mennään BBC:n (minkäs muunkaan) kanssa vuoden 1957 aprillipäivään ja onnensa kukkuloilla olleiden sveitsiläisten maanviljelijöiden pariin. Panorama-ajankohtaisohjelmassa kerrottiin, kuinka päättynyt talvi oli ollut sen verran lauha, että spagettisato oli Ticinon kantonissa poikkeuksellisen suuri.

Tuona vuotena kaikki oli mennyt putkeen, sillä spagettiviljelijät olivat vihdoin onnistuneet myös päihittämään suurta tuhoa aiheuttaneen spagettikoppakuoriaisen. Dokumentissa näytettiin, miten naiset keräävät varovasti spagettia puista ja asettavat ne aurinkoon kuivamaan. Sukupolvia jatkunutta kovaa työtä oli kiittäminen siitä, että joka vuosi spagetti kasvaa samanpituiseksi.

Advertisement

Koska spagetti oli 1950-luvun lopulla vielä suhteellisen eksoottista ruokaa briteissä, meni ohjelma monille täydestä. Jotkut toki pahoittivat mielensä ja soittivat televisioyhtiölle valittaakseen vakavan asiaohjelman pilaamisesta humpuukilla. Toisaalta toimitukseen tuli lukuisia puheluita, joissa tiedusteltiin, mistä spagettipuuntaimia voisi ostaa. Kiinnostuneita neuvottiin ”laittamaan nippu spagettia tomaattikastiketölkkiin ja toivomaan parasta”.

Ai että, monellakohan britillä on ollut spagettia itämässä ikkunalaudalla!?

🤷‍♀️ Mites aprillipäivä on sujunut? Oletko tullut narutetuksi vai olitko itse mestarikeppostelija? Kerro kommenttikentässä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme olisivatko tämän listan hauskimmat aprillipilat onnistuneet huijaamaan sinua.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version