Yhteiskunta

Mistä vappu juontaa juurensa ja miltä näyttää vappu 2020?

Julkaistu

Vappu 2020 onkin aivan erilainen kuin mikään aiempi vappu. Lakitukset, kippistelyt, marssit ja piknikit suoritetaan tänä vuonna virtuaalisesti.

Opiskelijavappu, työväen juhla, vappunaamiaiset… Mikä ikinä onkaan sinun tapasi juhlia, niin siitä vain. Vaikka joissain tiedotusvälineissä pahaenteisesti julistettiin, että ”vappu on peruttu”, ei kukaan estä juhlimasta. 

Suomessa vapun ajatellaan usein olevan meidän spesiaali juhlamme, mutta asia ei todellakaan ole niin. Ympäri maailman juhlitaan toukokuun ensimmäisenä päivänä; syitä ja tapoja on kuitenkin monia.

Listafriikki tutustuu nyt vapunviettoon kotona ja muualla. Listan loppupuolella löytyy kieli poskessa tehtyjä ohjeita siihen, miten aitoon vapputunnelmaan pääsee mukavasti kotoa käsin.

Kannattaa lähteä mukaan eri kaupunkien järjestämiin virtuaalitapahtumiin, joissa on luvassa musiikkia, hauskanpitoa ja tietenkin perinteinen patsaan lakitus!

Advertisement

Kevään juhla

Muinaisessa Irlannissa ja Skotlannissa vietettiin huhtikuun lopulla ja toukokuun alussa kelttiläistä Beltane-juhlaa. Beltane tarkoittaa vapaasti suomennettuna ”hyvä tuli”, ja silloin sytytettiinkin suuria kokkoja. Haltiatulien uskottiin parantavan karjan hedelmällisyyttä ja eläimet ajettiin seremoniallisesti kokkojen läpi.

Suomessa on, paljon ennen vappumarsseja ja valkolakkeja, vietetty niin ikään kevään juhlaa. Silloin pelloille on sytytetty helavalkeita karkottamaan pahoja henkiä, soitettu kelloja ja tietysti tanssittu ja juotu simaa. Hauska yhtymäkohta kelttien Beltane-juhlaan on se, että helajuhla oli usein se ajankohta, jolloin karja pääsi talven jälkeen ensimmäistä kertaa laitumelle ja ne ajettiin silloin tulien läpi sairauksien ehkäisemiseksi.

Työväen juhla

Työväki otti vapun omakseen viimeistään 1800-luvun lopulla. Jo pidempään toukokuun ensimmäinen päivä oli tunnettu niin sanottuna moving-päivänä, jolloin työsopimukset oli laitettu uusiksi ja ihmiset vaihtoivat työpaikkojaan. Liike sai kunnolla alkunsa Chicagosta, jossa kyseisenä päivänä vuonna 1866 vaadittiin mielenosoituksessa kahdeksantuntista työpäivää. Valitettavasti tuo mielenilmaus (niinkuin moni muukin) päättyi työläisten ja poliisin väkivaltaiseen kahakkaan. 

Maailman vasemmistopuolueet julistivat Pariisissa vuonna 1889 toukokuun ensimmäisen päivän työläisten mielenosoituspäiväksi. Sillä haluttiin kunnioittaa Chicagon mellakoissa kuolleita 11 työläistä. Suomeen työväen juhla rantautui vähän myöhemmin ja ensimmäisissä kokoontumisissa pidettiin lähinnä puheita, uskaliaimmat tanssivat ja lauloivat.

Mielenosoitusten tai paremminkin vappumarssien tai -kulkueiden suosio alkoi nousta 1960-luvulla, jolloin nuori sukupolvi alkoi kiinnostua politiikasta ja vasemmisto teki nousuaan.

Noitia, salkoja ja pyhimyksiä

Huhtikuun viimeisen ja toukokuun ensimmäisen päivän välisenä yönä juhlitaan Saksassa Walpurgisnachtia.

Se on saanut nimensä pyhän Valburgin mukaan, joka oli 700-luvulla elänyt katolilainen pyhimys. Hänen ansioluettelonsa on melkoista luettavaa, sillä Valburg on sekä merimiesten, vastasynnyttäneiden ja maanviljelijöiden suojelijatar että suojelupyhimys nälänhätää, raivotautia ja hinkuyskää vastaan. Sata vuotta Valburgin kuoleman jälkeen hänen pyhäinjäännöksensä siirrettiin Eichstättin kaupunkiin toukokuun 1. päivänä vuonna 870. Sen kunniaksi pakanallinen kevään juhla sai kristillisen nimen. Sana vappu juontaa juurensa Valburgiin.

Mutta juhlittuhan tuota kyseistä päivää on paljon ennen Valburgia. Koristeltuja vappusalkoja pystytetään nykyäänkin, vaikka niiden hedelmällisyyttä edistävistä vaikutuksista voidaan olla montaa mieltä. Lisäksi noitien on tuona yönä uskottu kerääntyvän suureen juhlaa Brockenin vuorelle odottamaan kevään tuloa. Noitien karkottamiseksi on myös sytytetty vappukokkoja.

Advertisement

Eurooppalaiset maahanmuuttajat veivät vappuperinteet mukanaan myös Yhdysvaltoihin ja Australiaan (kuvassa vappusalko vuodelta 1901), joissa vielä viime vuosisadalla vappusalot nousivat ja noidat paloivat kokoissaan. Sittemmin kyseisissä valtioissa virallinen juhla on pyhitetty työväestölle.

Siis vappukokkoja?

Kyllä. Vappukokko on todellinen asia. Todennäköisesti juhannussalko ja -kokko ovat siirtyneet ruotsalaiseen ja suomalaiseen kulttuuriin juuri Saksasta. Me vain olemme siirtäneet ne myöhempään ajankohtaan.

Saksassa kokkoja on poltettu siis siksi, että noidat eivät ilmeisesti välitä savusta. Tšekissä on samanlainen perinne. Huhtikuun 30. päivää kutsutaan nimillä pálení čarodějnic (suom. noitien polttaminen) tai čarodějnice (suom. noidat). Silloin talvi saatetaan seremoniallisesti loppuun polttamalla vappukokoissa räsyistä ja oljista tehtyjä noitia tai luudanvarsia. 

Sekä Saksassa että Tšekissä syöminen, juominen ja juhliminen kuuluvat olennaisena osana noitien karkottamiseen.

Kieloja, käärmeitä ja valkolakkeja

Ranskassa vappu on Fête du Muguet eli kukkien päivä. Silloin ranskalaiset antavat toisilleen kieloja. Perinne sai alkunsa vuonna 1561, kun kuningas Kaarle IX sai toukokuun ensimmäisenä päivänä kieloja tuomaan onnea. Hän päätti vuosittain ruveta antamaan kukkasen jokaiselle hovin daamille ja ranskalaiset ovat jatkaneet entisen kuninkaansa tapaa. 

Bulgariassa toukokuun ensimmäisenä päivänä juhlitaan Irmindeniä, jolloin karkotetaan käärmeitä ja liskoja. Uskomuksen mukaan matelijoiden kuningas tulee silloin esiin, ja jos ihmiset sinä päivänä työskentelevät pelloilla, joutuivat he varmasti käärmeen pistämäksi kesällä. Karmean kohtalon välttääkseen bulgarialaiset sytyttävät tulia ja ihmiset hyppivät huutaen niiden yli. Sen pitäisi pelottaa käärmeet pois.

Ruotsissa vapun juhlinta vaihtelee maan eri alueiden välillä. Joissain kaupungeissa opiskelijat juhlivat aivan samalla lailla kuin Suomessa. Meille opiskelijavappu on nimenomaan rantautunut länsinaapurista. Killat ja ammattikunnat järjestivät kestejä ja nuoret kiersivät laulamassa talosta taloon. Ruotsalaisilta korkeakouluopiskelijoilta tuli Suomeen myös lakki, jota alettiin alunperin käyttää oppilaskunnan merkkinä. Siitä oli kaksi versiota, tummempi talvimalli ja valkoinen kesämalli. Vappuaatto oli kevään ensimmäinen päivä, kun kesälakki painettiin juhlallisin menoin päähän.

Advertisement

Vappu Havaijilla

Vappua juhlitaan englanninkielisissä maissa nimellä May Day (suom. toukokuun päivä). Yhdysvaltojen Havaijilla juhla tunnetaan nimellä Lei Day. Vuodesta 1928 saakka toukokuun ensimmäinen päivä on pyhitetty värikkäille leille eli kaulassa pidettäville kukkaseppeleille.

Jokaisella Havaijin saarella järjestetään valtavia festivaaleja, joissa syödään, juodaan ja tanssitaan hulaa. Kaiken keskiössä on tietenkin leit, joita saa tehdä itse, ostaa tai jopa esitellä valmistustaitojaan kilpailussa.

Pääkaupungissa Honolulussa juhlintaa johtaa lei-kuningatar, joka on aiemmin valittu perustuen leintekotaitoon, pätevyyteen hulassa ja havaijin kielen osaamiseen.

Sitten siirrytään listan vaiheeseen, jossa annetaan kelpo vinkkejä vapun juhlintaan.

Miten juoda tulematta humalaan?

Tämä vinkki käy mihin juhlaan tai illanistujaisiin tahansa, mutta erityisen kätevä se on koko päivän (tai monta päivää) kestävään vapun juhlintaan. Mainittakoon vielä, että Listafriikki ei missään nimessä kannusta ketään ylettömään alkoholinkäyttöön. Järjenkäyttö sen sijaan on sallittua, jopa toivottavaa.

Mutta sitten siihen vappuniksiin.

Advertisement

Yhdysvaltalainen panimoyrittäjä Jim Koch, on kollegoidensa ihmetyksen aihe olutfestivaaleilla, joissa niin asiakkaat kuin panimoiden edustajatkin kumoavat lukuisia ”maistiaisia”. Koch ei ikinä vaikuta olevan huonossa hapessa, vaikka muut menevät pitkin seiniä ja lattioita.

Hänen vinkkinsä on kuivahiiva. Aktiivisessa hiivassa on entsyymiä nimeltään alkoholidehydrogenaasi, joka pilkkoo alkoholia ennen kuin se pääsee verenkiertoon.

Yksi lusikallinen kuivahiivaa ”kumoaa” yhden alkoholiannoksen, joten Kochin täytyy aina ennen kosteaa iltaa arvioida paljonko juomaa tulee uppoamaan. Kuivahiiva kannattaa miehen mukaan sekoittaa vaikka jogurttiin, jolloin sitä on helpompi syödä.

Ilmapallon täyttäminen puhaltamatta

Tämä vinkki ilmapallojen täyttämiseen ei ole erityisen nopea, mutta sitäkin hauskempi vappuniksi!

Advertisement

Tarvitset etikkaa, ruokasoodaa, tyhjän pullon ja tietysti ilmapallon. Suppilo helpottaa hommaa myös suunnattomasti; paperista tehty versio riittää hyvin.

Kaada tyhjään pulloon noin desilitra etikkaa. Tämän jälkeen valittavanasi on kaksi vaihtoehtoa: hauska tai paikat siistinä pitävä.

Siisti versio: Laita tyhjän ilmapallon sisälle suppilon avulla kaksi ruokalusikallista ruokasoodaa. Laita ilmapallo pullon suuaukon ympärille ja tiputa sisältö pulloon. Yllä olevalla videolla esimerkki tästä vaihtoehdosta.

Hauska versio: Mittaa lasiin kaksi ruokalusikallista ruokasoodaa ja kaada määrä suppilon avulla kerralla pulloon. Nyt on oltava valmiina ja laitettava ilmapallo salamannopeasti pullon suuaukon ympärille. 

Seuraa kuinka ilmapallo täyttyy 🥳

Advertisement

Vappu 2020 kotona

Perinteinen vappu kotona.

Aloita päiväsi koristelemalla koti kaikenlaisella vappukrääsällä. Täytä muutama ilmapallo edellä mainitulla tavalla ja kun se käy tylsäksi, niin puhalla loput. Hauska tapa on myös sirotella pikkuruista paperisilppua, konfettia, ympäri kotia. Mitä enemmän konfettia ja serpentiiniä niin sitä parempi.

Koristelun jälkeen on aika korkata kuohuvaa. Muista nauttia nestettä tasaisesti läpi päivän. Jotta vappufiilikseen pääsee kunnolla, niin piilota vessapaperit ja rajoita vessassa käyminen kerran neljään tuntiin. 

Laahusta sitten ympäri kotiasi ja keräänny yksin tai taloutesi muiden henkilöiden kanssa jonkun koriste-esineen ympärille. Seuraavana on vuorossa koriste-esineen pesu, minkä voi tehdä hellävaraisesti vaikka vanhalla hammasharjalla.

Vapun tärkein hetki on koittamassa: Juhlallisin saatesanoin nostakaa paperista tehty lakki esineen päälle. Kaukaa viisaat ovat tulostaneet haluamastaan patsaasta kuvan ja teipanneet sen kiinni sopivaan esineeseen saavuttaakseen autenttisemman lakituskokemuksen.

Avaa nyt ikkunat ja ovet, ja anna raikkaan kevätilman viilentää asuntosi. Kannattaa mahdollisuuksien mukaan mennä parvekkeelle tai takapihalle, ja jos haluaa istua, niin se on tehtävä maassa tai lattialla. 

Advertisement

Käy riemullisen kostean yön jälkeen nukkumaan vapaasti valittavalle pinnalle seuranasi päänsärky ja virtsatietulehdus.

Vapunpäivä kotona

Herää lyhyiden yöunien jälkeen tarmokkaana uuteen päivään. Nythän se vappu vasta virallisesti on! Suussa maistuu kuollut gerbiili, mutta korkkaa silti kuohuvaa. Muita varteenotettavia drinkkejä voi käydä katsomassa tämän linkin kautta.

Tee muutama kantaaottava kyltti ja kävele ympäri asuntoa vappumarssin hengessä. Ota jääkaapista nakkeja ja perunasalaattia, ja levitä ohut viltti sinne missä juhlit viime yönä. Muistele eilisen hauskoja sattumuksia ja naura omille toilailuillesi. Päivittele ympärilläsi levittäytyvää roskamäärää.

Iltapäivällä voit alkaa tarkastelemaan tuhoja: nurmenvihreä ja pinotnoirinpunainen lakkisi selvisi tästäkin vapusta. Kodin siivoaminen ottaa hyvän aikaa, koska joku neropatti keksi levittää konfettia ympäriinsä.

🤷‍♀️ Kerro kommenttikentässä ⬇⬇ tai somekanavissamme miten sinä vietät vappua vuonna 2020.

Advertisement

Suosituimmat

Exit mobile version