Yleistieto
Lukijoiden kysymyksiä: Sisältääkö palovaroitin tosiaan radioaktiivista ainetta?
Lukijoiden kysymyksissä Listafriikki selvittää tällä viikolla muun muassa sen, että sisältääkö palovaroitin ihan oikeasti radioaktiivista ainetta ja onko se terveydelle vaarallista.
Tiedustelua tuli myös siitä, että minkälaisia vieroitusoireita kahvinjuonnin lopettaminen voi aiheuttaa ja vastaus on melko yllättävä!
Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!
Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä? Mutta tässä siis tämänviikkoisia lukijoiden kysymyksiä!
Sisältääkö palovaroitin radioaktiivista ainetta?
Listafriikkiin iski pieni epäusko, kun tämä lukijan kysymys lävähti sähköpostiin. Asia oli tullut ilmi palovaroittimen patteria vaihtaessa. Palovaroittimiin ei kovinkaan usein tarvitse vaihtaa patteria, joten monelta on voinut jäädä säteilystä ilmoittava tarra huomaamatta – näin myös meidän taloudessamme. Mutta kun kiipeilin tarkastamaan oman hälyttimen, niin kyllä vain, siellä oli keltainen tarra! Radioaktiivinen aine on Am-241 ja sitä on varoittimessa tarran mukaan enintään 1.0µCi eli mikrocurie.
Am-241 on alkuaine amerikiumin isotooppi 241 ja Säteilyturvakeskuksen nettisivuilla kerrotaan, että se lähettää pääasiassa alfasäteilyä ja lisäksi hieman pienienergistä gammasäteilyä. Tällaisen ionisoivan palovaroittimen toiminta perustuu nimenomaan alfasäteilyyn, joka tekee laitteen ilmaisinkammiossa olevan pienen ilmaraon sähköä johtavaksi. Sähkön kulku lakkaa, jos tuonne kammioon pääsee savukaasuja tai nokihiukkasia, mikä sitten kytkee hälytysäänen päälle.
Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Eero Oksanen on kertonut Ylen haastattelussa vuonna 2011, että palovaroittimen säteilystä ei tarvitse olla huolissaan, sillä amerikiumia on niin vähän ja se on suljettu tiiviiseen metallikapseliin, joten sitä ei pääse leviämään ympäristöön. Alfasäteilyn kantama ilmassakin on noin viisi senttimetriä eikä se läpäise edes paperia, joten muovikuoren ja metallikapselin sisällä oleva säteilylähde on hyvin suojattu. Radioaktiivista ainetta ei ilman järeitä työkaluja saa ulos ja silloinkin sitä on hyvin vähäinen määrä. Syötäväksi Oksanen ei palovaroittimen amerikiumia kuitenkaan suosittele.
Nykyään optiset palovaroittimet ovat aikalailla korvanneet ionisoivat hälyttimet. Optisen palovaroittimen toiminta perustuu laitteen sisäiseen valonsäteeseen, joka reagoi ilmassa oleviin savuhiukkasiin. Ionisoivissa ja optisissa palovaroittimissa ei ole eroa palon tunnistamisessa.
Miten pahat vieroitusoireet kahvinjuonnin lopettaminen aiheuttaa?
Tämä kysymys tuli lukijalta, joka on aikeissa lopettaa kahvinjuonnin tai ainakin vähentää sitä huomattavasti. Monen suomalaisen olisi varmasti syytä miettiä päivässä juomansa kahvin määrää, mutta nyt keskitytään siihen, mitä vähentämisestä tai lopettamisesta on tiedossa. Mutta ei huolta, vieroitusoireet eivät ole ikuisia; pari päivää kestävästä hankalasta alkuvaiheesta on vain päästävä yli.
Terveyskirjaston mukaan kofeiinin saannin lopettaminen kokonaan aiheuttaa vieroitusoireita niillä, jotka ovat kofeiinista riippuvaisia. Erään tutkimuksen mukaan 3–4 normaalia kahvikupillista juoneista koehenkilöistä puolet sai äkillisestä lopettamisesta päänsärkyä ja kymmenesosalla ilmeni selvää väsymystä, ahdistuneisuutta tai masentuneisuutta. Kahvia ei siis tarvitse lipittää pannukaupalla, jotta voidaan puhua riippuvuudesta.
Vieroitusoireet voivat kuitenkin olla paljon pahempiakin kuin pieni jomotus ohimolla, sillä tiedossa voi olla pahoinvointia, ummetusta, huimausta ja jopa lihaskipuja. American Universityn psykologian professorin Laura Julianon johtaman tutkimuksen mukaan noin 13 prosenttia kofeiinia säännöllisesti käyttävistä ei pysty normaaliin työntekoon ilman kahvia ja joutuvat jäämään sairaslomalle, jos kofeiinin saanti syystä tai toisesta loppuu. Vakavaan ongelmakäyttöön viittaa se, jos arkirutiinit ja elämä suunnitellaan sen mukaan, että kahvikupponen ei vain jää väliin.
Eikä nyt ristiinnaulita pelkästään kahvinjuojia, sillä paljon kofeiinia sisältävät myös energiajuomat, joiden tiedetään addiktoivan yhtälailla. Koetko olevasi kofeiiniriippuvainen? Täältä tulee yksi myöntävä vastaus, sillä päivä menee täydessä sumussa, jos aamukahvi jää juomatta.
Suomalaiset juovat maailmassa eniten kahvia per asukas ja siitäkin huolimatta kahvi on historian aikana kielletty maassamme neljä kertaa. Lue lisää suomalaisten ja kahvin tiiviistä liitosta:
10 erikoista faktaa Suomen historiasta
10 asiaa, joista Suomi tunnetaan maailmalla
🤷♀️ Kerro kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme minkälainen palovaroitin sinun kotonasi on. Löytyykö sieltä radioaktiivisesta aineesta ilmoittava tarra?