Elämäntapa

10 omituista ja odottamatonta ruokayhdistelmää, jotka toimivat – vaikka ei pitäisi!

Julkaistu

Nyt listataan erikoisia maku- ja ruokayhdistelmiä, jotka kuulostavat liian omituisilta ollakseen maistuvia, mutta jotka ovatkin oikein toimivia ja maukkaita pareja.

Näistä ei tarvitse olla samaa mieltä, sillä kaikilla on oma makunsa. Vesimeloni ja suola, kokis ja punaviini tai mansikka ja mustapippuri eivät ehkä vielä herätä kovin voimakkaita tunteita kumpaankaan suuntaan.

Mutta makuasioista voidaan alkaa kiistellä siinä vaiheessa, kun listalla päästään pinaattilettuhin ja jauhelihakastikkeeseen, tai siihen kaikkein kiistanalaisimpaan: ananakseen ja pizzaan.

Listafriikki esittelee nyt 10 maku- ja ruokayhdistelmää, jotka toimivat loistavasti, vaikka järki sanoisi toisin.

Tomaatti ja sokeri

Aloitetaan lista sillä todennäköisesti vähiten omituisella yhdistelmällä, nimittäin tomaatilla ja sokerilla. Tämä ei varmastikaan tule paljon kokkaileville yllätyksenä, mutta hapokas tomaatti ja makea sokeri ovat huippupari.

Suolan voisi ajatella toimivan paremmin tomaatin kanssa, eikä siinäkään toki mitään vikaa ole, mutta sokeri korostaa tomaatin omaa makua ja tuo sen piilevää makeutta paljon paremmin esiin.

Advertisement

Sokeria voi toki ripotella tuoreidenkin tomaattisiivujen päälle, mutta kun sitä lisää vaikkapa tomaattikastikkeeseen tai -keittoon, niin ollaan mahtavien makujen maailmassa.

Punaviini ja Coca-Cola

Tämä voi kirpaista punaviinin ystäviä, mutta toisaalta myös niitä, joille kokis on pyhä asia. Drinkki nimeltään calimocho on punaviinin ja Coca-Colan sekoitus.

Viinicoctailit eivät kuitenkaan ole mikään uusi juttu, eikä viinin sekoittaminen muihin juomiin ärsytä myöskään viininvalmistajia – tuotetta menee enemmän, kun sille löytyy uutta käyttäjäkuntaa.

Calimochon arvellaan syntyneen Espanjassa, mutta sitä saa kyllä muuallakin maailmassa. Etelä-Afrikassa se on katemba, Kroatiassa se on bambus ja Argentiinassa calimocho tunnetaan ”jeesusmehuna”.

Parhaimmillaan calimocho on kuumana kesäpäivänä nautittuna: Isoon kannuun kaksi osaa kokista ja yksi osa punaviiniä sekä paljon jäitä. Kokiksen makeus ja poreet sopivat hyvin yhteen viinin hapokkuuden kanssa.

Ehkä drinkkiin ei kannata käyttää niitä parhaimpia ja kalleimpia punkkuja, mutta tällä sekoituksella vähän surkeammatkin viinit saa käytettyä osana maistuvaa ja raikasta drinkkiä.

Advertisement

Lue myös: 10 synkkää salaisuutta Coca-Colaan liittyen

Cheddar ja omenapiirakka

Kaikkihan tietävät, että juustot ja hedelmät ovat täydellinen yhdistelmä. Mutta sitten kun hedelmät leivotaan makeaksi piiraaksi, niin kenellä tulisi mieleen heittää mukaan suolaista juustoa? No, aika monella ilmeisesti.

Yhdistelmä on tarinan mukaan syntynyt 1600-luvun Englannissa. Omenapiirakan kanssa kävi tarjoiltavaksi melkein mikä tahansa juusto, mutta suolainen ja voimakkaan makuinen cheddar oli loistava vastapari uunissa mehevöityvän omenan makeudelle.

Cheddaria voi laittaa taikinan sisään, sekoittaa täytteeseen tai hypätä suoraan syvään päähän ja leikata oransseja siivuja koko komeuden päälle.

Lue myös: Top 10 maailman erikoisimmat juustot – oletko päässyt maistamaan?

Banaani, pekoni ja maapähkinävoi

Maapähkinävoi ja banaani ovat yhdistelmänä tuttu ja toimivaksi todettu. Mutta ilmeisesti setti nousee ihan uusiin sfääreihin, jos mukaan heittää pekonia. Kevyeksi tätä komboa ei missään nimessä voi kutsua.

Kertoman mukaan näillä kolmella ainesosalla täytetty lämmin voileipä oli rock-legenda Elvis Presleyn suurinta herkkua. Suolaisen ja makean suloinen sekamelska tarjoaa kuvailujen mukaan monitahoisen makuelämyksen. Se on paljon luvattu, mutta houkuttelee kokeilemaan!

Advertisement

Mansikka ja pippuri

Mitä maustetta mansikoiden päälle? Sokeria, eikös vain? Jos siis niiden päälle nyt on pakko jotain laittaa, sillä mansikat ovat maukkaita ihan sellaisenaan.

Mutta yllätä itsesi jauhamalla tuoretta mustapippuria mansikoiden päälle! Vaikka mansikat ovat pääasiassa makeita, on aivan kypsissäkin marjoissa pientä kirpeyttä. Ja juuri tuon vuoksi mustapippurilla maustetut mansikat toimivat.

Pippuri nimittäin taittaa kirpeyttä ja saa ne maistumaan entistäkin makeammilta. Toisaalta pippurisuus myös tasapainottaa makeutta, joten mansikat eivät maistu liian imelälle. Pippurin kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä toivottuun makuelämykseen riittää vain pieni ripaus.

Vesimeloni ja suola

Mansikan ja mustapippurin liitosta siirrymme toiseen omituisen hyvin toimivaan hedelmä–mauste-pariin. Nimittäin ripaus suolaa vesimelonilla saa makunystyrät bailaamaan.

Varsinaisesti suola ei mausta vesimelonia, vaan erikoisella tavalla vahvistaa sen omaa makua. Asiantuntijat – eli kokit – suosittelevat ripottelemaan vesimelonin päälle isokiteistä suolaa, mutta varmasti mikä tahansa suola ajaa asian.

Suola ei ainoastaan poista vesimelonin kitkeryyttä ja korosta makua, vaan se myös aktivoi sylkirauhasia, mikä saa vesimelonin maistumaan entistä paremmalta.

Maapähkinävoi ja hampurilainen

Edellisessä kohdassa mentiin suolaisen ja sokerin yhdistelmällä, mutta maapähkinävoin ja jauhelihan liitto luottaa ”suolaa suolalla” -komboon. Ja nyt siis puhutaan maapähkinävoista, joka on vain sitä itseään, eikä sokerilla tai muulla makeutettua.

Advertisement

Hampurilaispihvistä saa järjettömän mehevän, kun jauhelihaan sekoittaa ennen pihvien pyörittelyä hieman maapähkinävoita. Maapähkinävoin rasvaisuus pitää pihvin mehukkaana, mutta jos haluaa vain makua, niin maapähkinävoita voi sipaista jo paistetun pihvin päälle. Ilmeisesti maapähkinävoi muistuttaa suolaisena hampurilaisen täytteenä toista hyvää ystäväänsä pekonia.

Kahvi ja suola

Tämän yksinkertaisen vinkin sanotaan tekevän kitkerästäkin kahvista täydellistä. Suolalla maustettu kahvi kuulostaa perin kummalliselta! Suolaa ei kuitenkaan sekoiteta valmiiseen kupilliseen vaan mauste heitetään kahvijauheen joukkoon ennen keittämistä.

Monista amerikkalaisista ruokaohjelmista tuttu kokki Alton Brown on kertonut laittavansa neljäsosa teelusikallista suolaa per kuusi mitallista kahvia. Toisin kuin voisi luulla, niin kahvi ei maistu suolaiselta, vaan tasapainottaa makua ja neutralisoi kitkeryyttä. Suola on tässä paljon tehokkaampi kuin sokeri. Suomessa kahvia on vielä 1900-luvun alussa maustettu suolalla, joten mistään uudesta niksistä ei ole kyse.

Asiaa tutkineen ruokakirjailija ja molekyylibiologi Nik Sharman mukaan suolan vaikutus riippuu monesta tekijästä: kahvityypistä, veden lämpötilasta, suolan määrästä ja maistajasta itsestään; kaikkien meidän makunystyrät maistavat asiat hieman eri tavalla. Sharma kertoo Food52-ruokasivustolla, että aikoo testailujensa jälkeen jatkaa suolan lisäämistä kahviin – varsinkin, jos maitoa ei ole saatavilla. Suola pehmentää kahvin makua.

Advertisement

Meneekö kokeiluun?

Pinaattilätyt ja jauhelihakastike

Terveiset Seinäjoelle! Kohta puolen vuosisadan ajan tämä hämmennystä aiheuttava yhdistelmä on ollut seinäjokisten kouluruokaloiden suosikki. Siis pinaattilättyjä jauhelihakastikkeen kera. Se kuulostaa ja näyttää väärältä, mutta ilmeisesti kombo on mitä maukkain.

Seinäjoen kouluruokaloiden erikoisuudesta on kiittäminen nyt jo eläkkeellä olevaa emäntää ja ruokapalvelukeskuksen päällikköä Mervi Röysköä.

Röyskö kertoo Epari-lehdelle pohtineensa 1970-luvulla, miten pinaattilätyistä saisi uunituoreiden ravintosuositusten mukaisen ateriakokonaisuuden: ”Pinaattilätyt oli tapana tarjota puolukkahillolla, mutta jotenkin se ei tuntunut kokonaiselta aterialta. Kokeilin jauhelihaa ja ruokalaji oli heti menestys”.

Advertisement

Seinäjoella ollaan erittäin tietoisia ja ylpeitä oman kaupungin erikoisuudesta. Kun Seinäjoen Museot järjesti keväällä 2021 kilpailun seinäjokisimmasta ilmiöstä, voitti rakastettu ruokayhdistelmä kisan ylivoimaisesti. Lähes puolet vastaajista antoi äänensä pinaattiletuille ja jauhelihakastikkeelle.

Yhdistelmä on hyvin paikallinen. Itse elin lapsuuteni ja nuoruuteni viidenkymmenen kilometrin päässä Seinäjoelta, mutta kuulin tästä omituisuudesta vasta tänä vuonna Saksassa asuessani. Keskustelimme suomalaisporukalla ruoista, joita kaipaamme Suomesta. Kaksi Seinäjoelta kotoisin olevaa herraa julisti lähes yhteen ääneen, että ”jauhelihakastike ja pinaattilätyt”. Jaa, että semmoinen setti.

Ruoka herättää voimakkaita tunteita. Jopa niin voimakkaita, että Nurmon lukion opiskelijat menivät vuonna 2009 lakkoon, kun Nurmo liitettiin viereiseen Seinäjokeen. Nuoret eivät suostuneet syömään ruokalistan uutta kummajaista. Protesti tuotti tulosta ja Nurmon lukiolaiset saivat jatkaa pinaattilättyjen syömistä tutun karviaishillon kanssa. Pienemmille koululaisille tarjoiltiin kuitenkin Seinäjoen erikoisuutta.

Nykyään, kun kuntaliitoksesta on aikaa jo reippaasti yli 10 vuotta, mennään kompromissiratkaisulla: joka toinen kerta pinaattilättyjen kanssa on hilloa ja joka toinen kerta jauhelihakastiketta.

Ananas ja pizza

Päätetään lista siihen kansoja kahtia jakavaan ja ihmissuhteita rikkovaan ikuisuuskysymykseen: Kuuluuko ananas pizzaan? Koska listalla käsitellään omituisia ruokayhdistelmiä, jotka toimivat, niin kirjoittajan kanta lienee selvä.

Tietenkin ananas kuuluu pizzaan!

Advertisement

Ensimmäisen kerran ananasta päätyi pizzaan Chathamissa, Kanadassa. Ei siis suinkaan Yhdysvaltojen Havaijilla, vaikka klassinen kinkku-ananaspizza usein Hawaii-nimellä tunnetaankin.

Hawaii-pizza on kreikkalaissyntyisen Sam Panopoulosin luomus. Hän omisti veljiensä kanssa ravintolan, jossa tarjottiin muun muassa burgereita. 1960-luvun alussa Panopoulos halusi laajentaa pizzoihin, sillä niiden suosio oli hurjassa nousussa. Vuonna 1962 pamahti jättipotti: mies keksi laittaa pizzan päälle ananasta.

Panopoulos ajatteli, että suolaisen kinkun ja makean ananaksen yhdistelmä olisi makunystyröille mannaa. Siihen asti pohjoisamerikkalaisissa pizzerioissa pizzan täytteinä käytettiin vain juustoa sekä herkkusieniä, kinkkua ja/tai pepperonia. Ananas oli yllättävä, mutta tervetullut lisä. Lähialueen ihmiset rakastuivat erikoiseen täytteeseen ja hiljalleen siitä tuli kansainvälinen ilmiö. Toki hyvin polarisoiva sellainen.

Ja miksi pizzan nimi on Hawaii, eikä syntypaikkansa mukaan Ontario? No, Panopoulos käytti tölkkiananasta, joka oli merkiltään Hawaiian.

🤔 Mitä mieltä sinä olet: Kuuluuko ananas pizzaan?

Advertisement

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version