Elämäntapa

Top 10 maailman kalleimmat kahvit – kaikkein hintavin kerätään norsun ulosteesta!

Julkaistu

Listafriikki listaa nyt maailman kalleimmat kahvit, joita ei todellakaan osteta huoltoasemalta parilla eurolla puhumattakaan ilmaisesta santsikupista.

Absoluuttisesti kahvien hintoja on vaikea pistää järjestykseen, sillä kaikissa näissä korkean hinnan omaavissa nautintoaineissa on eroja. Samankin lajikkeen sisällä laatu (ja samalla hinta) vaihtelevat muun muassa paahtoasteen ja papujen käsittelyn mukaan. Yritimme kuitenkin laittaa nämä maailman kalleimmat kahvit mahdollisimman paikkansapitävään järjestykseen ja kyllähän hinnat markettikahvin juojalle vaikuttavat tähtitieteellisiltä.

Koska suomalaisethan ovat tunnetusti kovia kahvinjuojia, niin ota käteesi aamukahvi-, päiväkahvi-, kahvitaukokahvi- tai yleensä vain kahvikuppi, ja heittäydy harvinaisten kahvien kalliiseen maailmaan!

10. Kona-kahvi

Hawaiian Kona -kahvi aloittaa maailman kalleimmat kahvit -listan. Se tehdään erittäin harvinaisesta kahvipavusta ja kuten niin monessa muussakin asiassa – harvinaisuus tarkoittaa korkeaa hintaa. Tämä kahvilaatu tulee nimensä mukaisesti Havaijilta, Konan alueelta, eikä nimellä tietenkään saada myydä mitään muuta kahvia. Sertifioitua Kona-kahvia kasvattavat pienviljelijät ainoastaan Hualalai ja Mauna Loa -tulivuorten rinteillä, jossa vulkaaninen maaperä on erittäin mineraalirikasta. Aurinkoiset päivät ja iltapäivän pienet sadekuurot takaavat täydelliset olosuhteet kahvipensaiden viljelyyn.

Koska papuja on tarjolla vähän, myyvät monet valmistajat havaijilaista Konaa sekoitettuna halvempiin kolumbialaisiin tai brasilialaisiin lajikkeisiin; hintavaa papua on usein vain 10 prosenttia. Joten jos haluaa saada täydellisen Hawaiian Kona -makunautinnon, kannattaa varmistaa, että kupponen on sataprosenttisesti ehtaa tavaraa. Tietysti kahvin laadusta voi saada viitteitä myös hinnan perusteella. Kilohinta voi alimmillaan ja äärimmäisen harvoin olla 40 euron luokkaa, mutta ei missään tapauksessa vähemmän. Enemmän kylläkin – paljon enemmän – sillä Konaa on usein saatavilla vain 200-300 euron kilohinnalla.

Konaa hehkutetaan maailma ainutlaatuisimman makuisena kahvina; sitä on vaikea verrata mihinkään muuhun. Jos tällaista luksuskahvia ei ole heti tänään saatavilla, niin kuvittele mielessäsi tumman sokerin, maitosuklaan, hunajan ja raikkaan hedelmän sekoitus. Hedelmä voi olla mitä tahansa mansikan ja greipin välillä. Macadamia- tai hasselpähkinä voivat paahdosta riippuen korvata kirpeän hedelmäisyyden ja voi kahvista löytää aavistuksen kanelia tai jopa lakritsia.

Advertisement

Alkoiko kahvihammasta kolottaa vai pitikö lähteä karkkikaapille?

9. Los Planes -kahvi

Los Planes -kahvia viljelee vain yksi ainoa perhe El Salvadorissa, joten sen korkea hinta ei liene mikään yllätys. Maassa, jossa kahvi kattaa jopa puolet kaikesta viennistä, on kova kilpailu, mutta Sergio ja Isabel Ticasin pienen farmin kahvi on pysynyt parhaiden joukossa. Kahvista juuri mitään tienneet Ticasit perivät 20 vuotta sitten Sergion isoisän viljelmän vuoristoiselle Chalatenangon alueella ja tekivät merkittäviä uudistuksia: yli puolentoista kilometrin korkeudessa sijaitsevalla yhden lajikkeen viljelmälle tuotiin kahta uutta lajiketta ja loppu oli ainakin Ticasin perheen historiaa.

Vain kuusi vuotta myöhemmin he sijoittuvat huippupistein toiseksi arvostetussa Cup of Excellence -kilpailussa, jonka jälkeen kaikki tiesivät, mitä Los Planes -kahvi on. Hinnasta huolimatta se ihastuttaa kahvin ystäviä harvinaisen raikkaalla ja epätavallisen laajalla makumaailmallaan, jossa voi aistia esimerkiksi tummaa sokeria, karamellia, mandariinia, omenaa ja kermatoffeeta.

Los Planesin kilohinta on alimmillaan 70 euron hujakoilla, mutta todennäköisesti paketillisesta tätä elsalvadorilaista eliksiiriä saa pulittaa paljon enemmän.

8. Fazenda Santa Ines

Seuraavana maailman kalleimmat kahvit -listalla suunnataan Brasiliaan Mantiqueiran vuoristoon. Fazenda Santa Ines on tunnettu hedelmäisestä ja makeasta maustaan, ja se on sijoittunut loistavasti monissa kansallisissa kahvikilpailuissa. Ja kilpailuahan Brasiliassa riittää, sillä se on ylivoimaisesti maailman suurin kahvintuottaja.

Yli sata vuotta samalla seudulla viljelty Fazenda Santa Inesin säilyttää vuodesta toiseen korkean laatunsa, mistä on pitkälti kiittäminen noin kilometrin korkeudessa kasvatettujen viljelmien kastelusysteemiä. Kahvipensaita kastellaan mineraalivedellä, jota saadaan alueen lukuisista lähteistä luontaisesti.

Noin 100 euron kilohinta on peruskuluttajalle suolainen, mutta harvinaisten laatukahvien fanien keskuudessa Fazenda Santa Ines on yksi suurimmista suosikeista – nimenomaan hintansa vuoksi. Se on laadukas kahvi, joka kuitenkin on vielä kipurajan sisällä.

Advertisement

7. Jamaican Blue Mountain -kahvi

Jamaican Blue Mountain -kahvi on peräisin – ei niin yllättäen – Jamaikan Blue Mountain -vuoristosta. Kahvipensaat kasvavat reilussa puolessatoista kilometrissä, sumun ympäröiminä ja ”sinisten vuorten” erityisessä ilmastossa, jossa kahvimarjat kypsyvät hitaasti. Silloin niihin ehtii ajan kanssa kehittyä omaleimainen maku ja tuoksu, ja kitkeryys jää pois. Jamaican Blue Mountain -kahvissa voi aistia muun muassa appelsiinin aromin yhdistettynä maitosuklaiseen jälkimakuun.

Jamaika valvoo kahvin laatua ja viljelmien työolosuhteita, ja muun muassa kaikkien viljelijöiden tuottama Jamaican Blue Mountain -kahvi tarkastetaan huolellisesti, jotta se on nimenomaan sitä itseään. Kuten jo aiemmin listattu Kona, myös Jamaican Blue Mountain on harvinaisuutensa vuoksi sekoitusten ”uhri”, siksi paketista kannattaa aina etsiä merkintä 100 %. Vain täydelliset pavut hyväksytään ykkösluokan leiman saajiksi ja hieman epämuodostuneet tai liian pienet pavut menevät kakkos- ja kolmosluokkaan. Täydellisyyteen päästään tietenkin vain käsin papuja lajittelemalla.

Ja se hinta, kun kerran kyseessä on maailman kalleimmat kahvit -lista. Jamaican Blue Mountain -kahvia saattaa poikkeuksellisissa tapauksissa saada hieman reilulla 100 eurolla/kilo, mutta kovan kysynnän ja vähäisen saatavuuden vuoksi kilohinta on tuohon verrattuna usein kolminkertainen.

Vielä hauska fakta: Jamaican Blue Mountain -kahvi on erityisen suosittua Japanissa ja jopa 80 prosenttia kaikesta tuotetusta kahvista meneekin nousevan auringon maahan.

6. Saint Helenan kahvi

Keskellä eteläistä Atlanttia kohoaa Isolle-Britannialle kuuluva Saint Helenan saari. Saari tunnetaan parhaiten paikkana, jonne Ranskan keisari Napoleon I karkotettiin hävityn Waterloon taistelun jälkeen vuonna 1815. Saint Helena on tunnettu myös erinomaisesta kahvistaan, joka joissain yhteyksissä on rankattu jopa maailman parhaaksi. Ainakin tarinan mukaan myös Napoleon rakasti saaren harvinaislaatuista kahvia ja hänen kehujensa ansiosta kahvia alettiin viedä muualle maailmaan.

Arabiankahvin harvinainen Green Tipped Bourbon -lajike tuli saarelle Itä-Intian kauppakomppanian mukana viimeistään 1700-luvulla ja siitä lähtien sitä on viljelty yksinomaan Saint Helenalla. Harvinaisuutensa vuoksi kahvilajike on myös tällä listalla, sillä sen kilohinta on vähintään 160 euroa. Myös maantieteellinen sijainti varsin eristyksissä muusta maailmasta nostaa hintaa.

5. Starbucks Quadriginoctuple Frap


Nyt kun olemme päässeet puoleen väliin maailman kalleimmat kahvit -listalla, niin otetaan tässä kohtaa hieman joukosta poikkeava kahvi. Maailman suurin kahvilaketju Starbucks on toki tunnettu hintavista erikoiskahveistaan, mutta puhutaan kuitenkin vain muutamista euroista.

Advertisement

Starbucks pääsi kuitenkin mukaan listalle, sillä siellä on myyty yksi maailman kalleimmista noutokahveista, tai ylipäätään mistään kahveista. Helmikuussa 2013 yhdysvaltalainen Beau Chevassus päätti pitää vähän hauskaa ja teki mahdottomalta tuntuvan tilauksen paikallisessa Starbucksissa Washingtonin osavaltiossa. Hänen tarkoituksenaan oli testata, mitä henkilökunta ajattelisi järjettömästä tilauksesta.

Chevassus marssi kahvilaan oman 1,5-litraisen mukinsa kanssa ja esitti tilauksensa, johon kuului 48 espressoa, karamellilastuja, proteeinijauhetta, kaksi banaania, matchaa, mansikka, makeaa siirappia, soijaa ja aika paljon muuta. Kahville tuli hintaa 47,30 dollaria eli lähes tasan 40 euroa. Tilaus olisi ollut oikeasti pari dollaria kalliimpi, mutta Chavassus sai alennuksen syntymäpäivänsä johdosta.

Hän ei ollut arvannut, että baristat suhtautuisivat tilaukseen niin innokkaina, mutta uniikkia kahvitilaus sai työntekijöissä aikaan säpinää. Mitään virallista ennätystä ei ole olemassa, mutta eipä kukaan ole tullut kuitteineen esittelemään kalliimpaa kahviaan, joten Chevassus lienee epävirallinen ennätyksen haltija. Asiakas itse antoi monsterille nimeksi Quadriginoctuple Frap.

Kevennyksen jälkeen siirrytään maailman kalleimmat kahvit -listalla kärkinelikkoon ja samalla hinnat rupeavat kohoamaan rytinällä.

4. Kopi Luwak

Eihän maailman kalleimmat kahvit -lista olisi mitään ilman vanhaa kunnon Kopi Luwakia. Siitä on varmasti moni kuullut! Kopi Luwak on tunnettu tietysti siitä, että se valmistetaan sivettikissojen ruoansulatuselimistön läpi kulkeneista kahvipavuista.

Kopi Luwakista joutuu pulittamaan vähintään 300 euroa kilolta, mutta hinta on usein moninkertainen. Kahvia valmistetaan Indonesiassa, Itä-Timorissa ja Filippiineillä. Siellä kahvimarjoja syötetään sivettikissoihin kuuluville musangeille, joiden ruoansulatusentsyymit antavat kahville sen ominaismaun. Kun musanki ulostaa, kerätään sulamattomat pavut talteen.

Advertisement

Viimeisen vuosikymmenen aikana Kopi Luwakin suosio on räjähtänyt, mikä on johtanut yhä useampien tuotantolaitosten perustamiseen. Niissä tehdään kahvia jopa 50 000 kiloa vuodessa. Laitoksia on kritisoitu paljon, sillä eläinten elinolosuhteet ovat monessa paikassa karmaisevat. Siksipä kehotamme kaikki niitä, jotka kyseistä kahvia haluavat välttämättä maistaa, etsimään käsiinsä perinteistä Kopi Luwakia, jota kerätään luonnosta – villien musankien jätöksistä.

Kuten arvata saattaa, ei sitä löydy metsistä monia tonneja, vaan puhutaan vuosittaisella tasolla muutamasta sadasta kilosta. Ja kuten edelleen saattaa arvata, niin hintakin on sen mukainen. Mutta jos joka tapauksessa aikoo törsätä erikoiseen kahviin, niin miksi sitä ei tekisi kunnolla!? Luonnosta kerätyistä kahvipavuista joutuu maksamaan jopa yli tuhat euroa kilolta. Pieni espressokupillinen voi keventää pankkitiliä useilla kymmenillä euroilla.

3. Finca El Injerton kahvi

Finca El Injerton tilan harvinaiset kahvipavut nousevat 1000 euron kilohinnallaan palkintopallille maailman kalleimmat kahvit -listalla. Kakkoseksi tullu kahvi, josta siis lisää aivan kohta, syrjäytti tämän guatemalalaisen harvinaisuuden vain muutamia kuukausia sitten.

Finca El Injerto -tuotemerkin kahvien hintalappuja ei tarvitse kauaa kummastella, sillä tuottaja on The Cup Of Excellence -kilpailun yhdeksän kertaa.

Kallis hinta perustuu 1500-1800 metrin korkeudessa kasvaviin pieniin, mutta täyteläisiin papuihin, jotka käsitellään omintakeisella – mutta eittämättä taloudellisesti kannattavalla – tavalla. Aguirren perheen hallussa sukupolvien ajan olleella tilalla jokainen siemen pestään käsin lähes yksitellen, minkä jälkeen ne murskataan pariin otteeseen, jotta ”täyteläisen kermainen ja tasapainoisen makea” makujen sinfonia pääsee kehittymään.

Jos haluaa maistaa varmasti vastuullisesti ja hiilineutraalisti tuotettua kahvia, niin kannattaa kääntyä tämän perhetilan puoleen. He myyvät myös sellaisia kahveja, joita ostaakseen ei tarvitse pantata vihkisormusta.

Advertisement

2. Esmeralda Geisha

Baru-vuoren rinteillä Panamassa, guavapuiden varjossa, viljellään maailman kalleimmat kahvit -listan sijalle kaksi nousevaa Esmeralda Geishaa. Hacienda La Esmeraldan tilan ympäristössä oli jo kauan sitten viljelty kahvia, mutta nykyinen omistaja, ruotsalais-amerikkalainen Petersonin perhe, lähti mukaan alueen perinteiseen elinkeinoon vasta 1980-luvulla.

Tämän vuosituhannen puolelle tultaessa Hacienda La Esmeralda on kyennyt raivaamaan tiensä kahvintuottajien eliittiin pitkälti sen takia, että optimaaliset olosuhteet vaativa ja yleensä huonosti menestyvä Geisha-lajike kukoistaa tulivuoren mineraalipitoisessa maaperässä.

Hacienda La Esmeraldan nettikaupasta voi juuri tällä hetkellä ostaa 320 gramman erikoispaketin, joka maksaa 180 dollaria (noin 167 euroa). Tämä on harvinaista herkkua, sillä yleensä Esmeralda Geishaa myydään suoraan tuottajalta vain ja ainoastaan huutokaupassa, jossa kilohinta tälle hyvin harvoin saatavilla olevalle kahville nousee pilviin – syyskuussa 2020 Esmeralda Geishaa myytiin 2000 euron kilohinnalla.

Tämä sitruksinen ja melko hapokas kahvi, jossa voi havaita aavistuksen laventelia, ruusua ja katajanmarjaa, on sulattanut varakkaiden kahvinjuojien sydämet, ja heidän on satsattava kaikki kerran vuodessa järjestettävään huutokauppaan.

Esmeralda Geishan satokausi kestää vain muutaman kuukauden heinäkuusta syyskuuhun, mikä lyhyydellään nostaa hintaa entuudestaan. Ja vinkkinä muuten kaikille kiinnostuneille, seuraava huutokauppa pidetään 1.8.2024.

1. Black Ivory -kahvi

Black Ivory (suom. musta norsunluu) on thaimaalainen yritys, joka mainostaa valmistavansa täysin ennennäkemätöntä kahvia, jollaista kukaan ei ole koskaan aiemmin maistanut. En usko heidän valehtelevan. Yritys valmistaa kahvia samalla tavalla kuin Kopi Luwakia tehdään musankien välityksellä. Black Ivory Coffee Company käyttää verrattain pienikokoisten sivettikissojen sijaan norsuja.

Tuotantoon valitaan vain parhaat kahvimarjat, jotka kerätään puolentoista kilometrin korkeudesta. Norsujen hoitajat sekoittavat marjat kunkin eläimen lempiruokaan, esimerkiksi riisiin, banaaniin tai tamarindiin. Näin varmistetaan, että välipala on norsulle mieluinen. Mahahapot hajottavat marjat, joiden sisältä paljastuviin papuihin tarttuu erityisiä aromeja. Prosessi norsun suusta toiseen päähän kestää 12 tunnista kolmeen vuorokauteen, minkä jälkeen sulamattomat kahvipavut kerätään ulosteesta talteen. Pestyjen ja kuivattujen papujen samettisessa makumaailmassa kohtaavat suklaa, mallas, mausteisuus ja hitunen ruohoisuutta. Kuulostaa aprillipilalta, mutta sitä se ei ole.

Advertisement

Yhden Black Ivory -kahvikilon valmistus vaatii noin 33 kiloa kahvimarjoja, joten tätä kahvia ei ole ylenpalttisesti tarjolla. Yli kymmenen vuoden kehitystyön tuloksena syntynyt kahvi ei ole lainkaan kitkerää ja yrityksen oman arvion mukaan se muistuttaa monitahoiselta makumaailmaltaan teetä.

Vuonna 2023 Black Ivory Coffee Company tuotettiin yhteensä vain 225 kiloa kahvia, mikä tekee sen kahvista maailman harvinaisinta. Sitä myydään pääasiassa tarkoin valittuihin luksushotelleihin, mutta kuormasta on lohkaistu pieni osa nettisivuilla myytäväksi.

Jos haluaa säännöllisesti keitellä aamukahvit maailman kalleimmasta kahvista, niin kilon paketti maksaa 2831, 95 euroa. Nettisivuilta on mahdollista tilata myös yksittäinen annos, josta saa pulittaa 141,95 euroa.

Kokeilunhaluiset kahvinjuojat tukevat erikoisella ostoksellaan aasiannorsujen suojelua, joten vaikka kahvi ei omia makunystyröitä hivelisi, tulee siinä samalla kannatettua tärkeää asiaa.

Lue myös:

Advertisement

Suosituimmat

Exit mobile version