Oudot uutiset

Oudoimmat uutiset: Nimeä torakka eksäsi mukaan – eläintarha syöttää sen pedoille

Julkaistu

Listafriikin oudoimmissa uutisissa mennään muun muassa San Antonion eläintarhaan, joka kerää lahjoituksia perin mielenkiintoisella tavalla: Nimeä torakka eksän mukaan ja seuraa netissä livenä, kun se syötetään pedoille.

Lisäksi kerrotaan kannabiksen käyttöön liittyvän stereotypian todeksi osoittaneesta tutkimuksesta, koronapalkoisesta lentokentällä asujasta ja autovarkaasta, joka läksytti lapsensa autoon jättänyttä äitiä. Lopuksi vielä paljastus siitä, mitä viraalissa pingviinivideossa oikeasti tapahtuu.

Käy tsekkaamassa tämän viikon, ja toki kaikki muutkin, listat. Otamme mielellämme ehdotuksia vastaan, joten jos haluat tietää enemmän mistä tahansa aiheesta, niin pistä meidät töihin ja nauti valmiista tietopaketista!

Yhteyden meihin saat some-kanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.instagram.com/listafriikki/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Advertisement

Mutta nyt katsaus siihen, mitä erikoista maailmalla on sattunut. Tässä siis viikon oudoimmat uutiset!

Marihuana lisää roskaruoan syömistä, mutta vähentää alkoholinkulutusta

Kun kannabis alkaa Yhdysvalloissa hiljalleen tulla lailliseksi osavaltio kerrallaan, ei ole kumma, että sen vaikutuksista tehdään tutkimuksia. Laillistamisella on ollut sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia ja näitä sitten puntaroidaan päättäjien keskuudessa siellä, missä kannabiksen laillistaminen on pöydällä.

Economics & Human Biology -lehdessä julkaistiin hiljattain tutkimus, jossa oli selvitetty kannabiksen viihdekäytön laillistamisen yhteyttä muiden nautintoaineiden kulutukseen; tässä kohtaa runsaskalorisen ruoan ja alkoholin osalta. Kävi ilmi, että niin sanotun roskaruoan myynti nousi 6,3 prosenttia kannabiksen laillistamisen jälkeen. Sehän on elokuvista ja televisiosta tuttu stereotypia: pössyttelyn jälkeen tulee nälkä ja sitten mässäillään. Mutta nyt saadun tutkimustiedon mukaan se pitää ihan paikkansa. Tämä selviää vuosikausia dataa keränneiden Connecticutin yliopiston Michele Baggion ja Georgia State -yliopiston Alberto Chongin kirjoittamasta artikkelista.

”Nykyään ollaan melko yksimielisiä siitä, että marihuana on harmiton aine, mutta tämä tutkimus osoittaa, että käytöllä voi olla epäsuoria ja haitallisia vaikutuksia kansanterveyteen”, kertoo Chong The Academic Times -lehden haastattelussa. Tällä viitataan siihen, että yli 40 prosenttia amerikkalaisista on reilusti ylipainoisia.

Toisaalta lakimuutoksella on ollut suuri vaikutus alkoholinkulutukseen, sillä myynti on vähentynyt kannabiksen laillistaneissa osavaltioissa yli 12 prosenttia. Tämä on ehkä suurin marihuanan laillistamisen puolesta puhuva tilasto, koska alkoholi on terveydelle huomattavasti haitallisempaa.

Tutkimuksen tulokset eivät sinänsä tulleet yllätyksenä, mutta ensimmäistä kertaa kannabiksen laillistamisen vaikutuksesta kuluttamiseen on saatu kunnollista dataa.

Advertisement

Koronapelkoinen eli kolme kuukautta lentokentällä

Tammikuun 16. päivänä 36-vuotias Aditya Singh pidätettiin Chicagon O’Haren kansainvälisellä lentokentällä. Singh oli lentänyt kotikaupungistaan Los Angelesista Chicagoon lokakuun 19. päivänä vuonna 2020 eikä ollut poistunut kentältä sen jälkeen. Hän jäi kiinni, kun eräs lentoyhtiön työntekijä oli pyytänyt miestä näyttämään henkilöllisyystodistuksen. Singh oli esittänyt kulkuluvan, joka ei kuulunut hänelle ja joka oli ilmoitettu kadonneeksi viime vuoden lokakuussa.

Illinois’n osavaltion apulaissyyttäjän Kathleen Hagertyn mukaan Singh on kuulusteluissa kertonut löytäneensä kulkuluvan saapumispäivänään ja päättäneensä jäädä asustelemaan lentokentälle eläen muilta matkustajilta kerjäämillään rahoilla. Syyksi tähän kaikkeen Singh on kertonut sen, että hän ”pelkäsi mennä kotiin koronapandemian vuoksi”. Epäselväksi on jäänyt, miksi Singh oli ylipäätään lentänyt Chicagoon.

Alustavassa oikeuskäsittelyssä piirikunnan tuomari Susana Ortiz ei voinut olla ihmettelemättä lentokentän turvatoimia ja valvontaa: ”Miten luvaton ja henkilökuntaan kuulumaton matkustaja voi oleilla yleisöltä kielletyllä terminaalin alueella kolme kuukautta ilman, että kukaan kiinnittää häneen huomiota?”

Aiemmin rikostaustaltaan puhtoinen Singh on nyt asetettu syytteeseen näpistyksestä sekä luvattomasta oleilusta lentokentän henkilökunnalle tarkoitetuissa tiloissa.

Varas vei auton ja lapsen – uhkasi ajoneuvon omistavaa äitiä poliisilla

Yhdysvaltalaisnainen jätti toissa viikon lauantaina autonsa käyntiin käydäkseen pikaisesti pienessä ruokakaupassa Beavertonin kaupungissa Oregonissa. Naisella oli koko ajan näköyhteys ajoneuvoonsa, ja hän huomasi kauhukseen, että joku astui autoon sisään ja lähti ajamaan. Pahinta asiassa oli se, että naisen 4-vuotias lapsi oli autossa.

Varas oli kuitenkin sen verran kuuliainen kansalainen, että huomattuaan pienen matkustajan hän palasi parkkipaikalle ja palautti lapsen järkyttyneelle äidilleen. Mies kehtasi jopa läksyttää auton omistajaa, koska tämä oli jättänyt lapsensa autoon, ja uhkasi sen vuoksi soittaa poliisit paikalle. Kommentin ja lapsen palauttamisen jälkeen pari-kolmekymppinen mies kaasutti varastamallaan autolla tiehensä.

Virkavalta toki soitettiin paikalle, mutta ei varkaan syytösten vuoksi. Poliisin mukaan kyseinen äiti ei ollut tehnyt rikosta, sillä tämä oli hakemassa pienestä kaupasta maitopurkkia ja oli koko ajan enintään viiden metrin etäisyydellä oven eteen parkkeeratusta autostaan. Poliisi kuitenkin muistutti, että autoa ei kannata jättää käyntiin, jos jättää lapsensa hetkiseksi yksin – kaikki varkaat eivät ole yhtä inhimillisiä.

Advertisement

Nimeä saalis eksäsi mukaan ja eläintarha syöttää sen pedoille

Teksasilainen San Antonion eläintarha järjestää yleisön pyynnöstä tulevana ystävänpäivänä suuren suosion saaneen tapahtuman. Yhdysvalloissahan Valentine’s Day on nimenomaan rakastavaisten juhla, mutta kaikkia hempeily ei syystä tai toisesta innosta.

Eläintarha antaa niille, jotka eivät muistele entisiä kumppaneitaan hyvällä, mahdollisuuden nimetä torakka tuon kyseisen henkilön mukaan. Sitten ystävänpäivänä eläintarhan sosiaalisen median kanavissa voi seurata iloista live-lähetystä, jossa linnut, matelijat ja nisäkkäät herkuttelevat varta vasten nimetyillä saaliseläimillä. Jos torakka ei tunnu tarpeeksi voimakkaalta kannanotolta, on eksän mukaan mahdollista nimetä myös pakastettu rotta.

Torakka maksaa 5 dollaria (4 euroa) ja rotan nimeäminen 25 dollaria (20 euroa). Maksu suoritetaan netissä, joten tapahtumaan voi osallistua kuka vain sydämensä särkenyt tai kostoa janoava mistä päin maailmaa tahansa. Tänä vuonna valikoimaan on lisätty uutuutena myös 5 dollarin kasvisvaihtoehto, jonka tarjoilemista eläintarhan herbivoreille voi yhtälailla seurata ystävänpäivän syömingeissä.

”Cry Me A Cockroach” -kampanjan tarkoituksena on kerätä rahaa eläintarhan toimintaan. Lahjoituksen voi toki tehdä myös ilman ystävänpäiväriehaan osallistumista.

Lue myös:
Ystävänpäivä: Tiesitkö nämä 10 faktaa rakkauden juhlasta?

Mitä viraalissa pingviinivideossa oikeasti tapahtuu?

Advertisement

Sosiaalisessa mediassa on viime viikkoina kiertänyt hulvaton video Falklandinsaarilla elävistä kalliotöyhtöpingviineistä. Siinä kaksi pingviiniryhmää kohtaa ja linnut näyttävät seurustelevan hetkisen; ehkäpä siitä, miten kalastus oli kyseisenä päivänä sujunut. Sitten porukat erkanevat, mutta pian yksi pingviini hakee toiseen ryhmään harhautuneen kaverinsa takaisin. Näin siis vaikuttaa tapahtuvan. Harmittavasti totuus ei ole ihan niin sydäntä lämmittävä.

Asiantuntijoiden mukaan pingviinit olivat vain hämmentyneitä. Lisääntymiskautena kalliotöyhtöpingviinit käyvät usein kalastamassa pienissä joukoissa, koska se on porukalla turvallisempaa. Joukkio ei kuitenkaan ole mikään pysyvä kaveriporukka, vaan ryhmä valikoituu sattumanvaraisesti niistä, jotka ovat suuntaamassa merelle samaan aikaan. Seuralaiset ovat eri yksilöitä jokaisella kalastuskerralla, ja vaihtoehtoja on paljon, sillä lisääntymiskaudella Falklandinsaarille kerääntyy pesimään noin 320 000 pingviinipariskuntaa.

”Kun kaksi vastakkaisiin suuntiin matkalla olevaa pingviiniryhmää kohtaa, ovat sekaannukset yleisiä”, kertoo Buenos Airesissa sijaitsevan Ekologian, genetiikan ja evoluution tutkimuslaitoksen väitöskirjatutkija Nicolás Alejandro Lois. Loisin mukaan pingviinit seuraavat muita vaistonvaraisesti ja jostain syystä niiden on todettu lähtevän mieluummin vastakkaiseen suuntaan kuin mihin alunperin olivat menossa.

Vaikka videolla näyttää siltä, kuin toinen pingviini kävisi hakemassa harhautuneen yksilön takaisin joukkoon, on kyse todennäköisesti siitä, että kummatkin pingviinit olivat vain hämmentyneitä ja sekaisin suunnasta. Ihmiselle tämä yhteensattuma näyttää kaverin auttamiselta – niin tai näin, video on huippuhauska ja pingviinit ovat aina suloisia!

Käy myös lukemassa tämän viikon listat:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version