Viihde

Tiedätkö, keitä ovat Edda Ruston, Amanda Rogers ja Eric Bishop? 10 julkkista, joita ei tunneta alkuperäisillä nimillään

Julkaistu

Moni julkkis tunnetaan aivan eri nimellä kuin sillä, jonka he ovat syntymässä saaneet. Uusi nimi voi olla lempinimi, lyhennelmä tai täysin keksitty.

On hyvin yleistä, että julkisuuden henkilöt käyttävät työssään täysin eri nimeä kuin mikä heille on alunperin annettu. Jotkut ovat jopa vaihtaneet nimensä virallisesti, mutta toisille se on vain taiteilijanimi. Syitä nimenvaihtoon on monenlaisia, ja yritinkin listalle etsiä mahdollisimman paljon erilaisia tarinoita muutoksen takana.

Melko yleistä on lyhentää tai ”englannistaa” oma nimi, jotta se olisi ihmisille helpompi sanoa ja jäisi paremmin mieleen. William Bradley Pitt, Thomas Cruise Maphoter IV, Ilyena Lydia Vasilievna Mironov ja Elizabeth Stamatina Fey eivät sano suurelle yleisölle juurikaan mitään. Paljon kuuluisampia ovat Brad Pitt, Tom Cruise, Helen Mirren ja Tina Fey. Ja onhan näitä Suomessakin, esimerkiksi Antti Hammarberg ja Matti Fagerholm tunnetaan nimillä Irwin Goodman ja Michael Monroe, jotka kyllä on helppo päätellä keksityiksi.

Listafriikki haki listalle nyt sellaisia julkimoita, joiden alkuperäinen nimi voi oikeasti yllättää. Tässä siis 10 julkkista ja tarinat nimenmuutosten takana.

Elton John

Advertisement

Oikealta nimeltään: Reginald Kenneth Dwight

Jos olet katsonut Elton Johnin elämästä kertovan Rocketman-elokuvan, on sinulla varmasti jonkinnäköinen käsitys laulaja-lauluntekijän taiteilijanimen alkuperästä.

Elokuvassa Reginald Dwight pohtii nimenvaihtoa ja samalla, kun aivot raksuttavat, osuvat silmät John Lennonin kuvaan levy-yhtiön seinällä. Siitä hän nappaa taiteilijanimeensä toisen osan ja etunimi tuli entiseltä Bluesology-bändin aikaiselta saksofonistilta, bändikaveri Elton Deanilta.

Tarina on osittain totta: Elton on peräisin Elton Deanista, mutta Johnilla ei ole Beatlesin kanssa mitään tekemistä. Sekin on itseasiassa entiseltä bändikaverilta: laulaja John Williams ”Long John” Baldrylta.

Elton Johnin toinen nimi, Kenneth, sai myös väistyä ja tilalle tuli Hercules. Se ei suinkaan perustu kreikkalaiseen sankarihahmoon, vaan brittiläisen Steptoe and Son -komediasarjan hevoseen.

Advertisement

Kirk Douglas

Oikealta nimeltään: Issur Danielovitch

Issur Danielovitch syntyi New Yorkin osavaltion pohjoisosissa maahanmuuttajaperheeseen. Osa hänen sukulaisistaan käytti helpommin englanniksi taipuvaa Demsky-sukunimeä, jonka myös nuori Danielovitch omaksui itselleen. Hänet tunnettiin Izzy Demskynä, mutta sekään ei ilmeisesti ollut tarpeeksi amerikkalainen. Itse mies on sanonut nimen paljastaneen liikaa hänen venäjänjuutalaisesta syntyperästään. Ennen ensimmäistä maailmansotaa ja laivastoon liittymistä hän vaihtoi nimensä virallisesti Kirk Douglasiksi.

103-vuotiaana vuoden 2020 helmikuussa menehtynyt näyttelijälegenda kertoi haastatteluissa, että katui nimenmuutosta. Koska niin monet tekevät muutoksen, on paljon omaperäisempää ja hienompaa säilyttää oikea nimensä. Toki hän oli myös sitä mieltä, että nimi olisi ollut aikamoinen ilmestys vanhojen elokuvateatterien valotauluilla.

Koska nimenmuutos oli virallinen, tuli kaikista miehen neljästä lapsesta myös Douglaseja. Kuuluisin heistä on niin ikään näyttelijänä pitkän uran tehnyt Michael Douglas.

Michael Keaton

Oikealta nimeltään: Michael Douglas

Ei olisi tämän herran tarvinnut tosiaan lähteä nimenvaihtoon, jos listan edellisen kohdan Issur Danielovitch olisi pitänyt kiinni omasta nimestään.

Advertisement

Nimittäin liittyessään Screen Actors Guild -järjestöön eli näyttelijöiden ammattiliittoon, joutui Michael Douglas miettimään itselleen uuden nimen. SAG:n säännöissä sanotaan, että kahdella järjestön jäsenellä ei saisi mahdollisten väärinkäsitysten takia olla samaa tai toisiaan paljon muistuttavaa nimeä. Siksi liiton jäseneksi haettaessa näyttelijän on annettava kolme nimivaihtoehtoa, jos mieluisin on jo jollain käytössä.

Keaton-nimen hän löysi arkisesti selaamalla puhelinluetteloa eikä sillä ole sen suurempaa merkitystä. Siviilissä Michael Keaton on pitänyt alkuperäisen nimensä, ja hänen musiikintekijäpoikansa on nimeltään Sean Douglas.

Katy Perry

Oikealta nimeltään: Katheryn Elizabeth Hudson

Laulaja Katy Perry julkaisi ensimmäisen albuminsa jo vuonna 2001. Se kantoi nimeä Katy Hudson, jolla laulaja tuolloin musiikkipiireissä tunnettiin. Ne piirit olivat kuitenkin hyvin pienet, sillä levyä myytiin vain muutama sata kappaletta ja musiikki oli kristillistä gospelrockia. Silloinen levy-yhtiökin meni konkurssiin, mutta onneksi Katy Hudson ei luovuttanut.

Vuosia hän lauloi muiden taustoilla ja esiintyi musiikkivideoilla, mutta vuonna 2008 tuli niin sanottu läpilyönti. Hudson ei halunnut tulla sekoitetuksi tunnettuun näyttelijään, Kate Hudsoniin, joten hän otti taiteilijanimekseen Katy Perry, äitinsä tyttönimen mukaan.

Advertisement

Katy Perrysta tuli yksi menestyneimmistä ja eniten myyneistä artisteista, jättäen taakseen sellaisia pikkunimiä kuin esimerkiksi Metallica, Coldplay ja Adele.

Sekaannuksilta ei kuitenkaan ole vältytty. Nimi ei ole ongelma, mutta ulkonäöllisesti Katy Perry on useammankin kerran sekoitettu näyttelijä Zooey Deschaneliin.

Lue myös: Top 10 julkisuudenhenkilöt, jotka ovat toinen toisensa kaksoisolentoja

Audrey Hepburn

Oikealta nimeltään: Edda Kathleen Ruston

Belgiassa syntyneen näyttelijätähden oikean ja alkuperäisen nimen ympärillä on aina leijunut mysteerin viitta. Ristimänimeksi ehdotetaan lähteistä ja elämänkertakirjoittajasta riippuen Edda, Andrey tai Audrey. Edda on kuitenkin se, mihin useimmin törmää, ja se onkin Audrey-nimen hollantilainen versio.

Advertisement

Hepburnin äiti oli hollantilainen aatelisnainen, Ella van Heemstra, ja toisen maailmansodan aikaan tyttö tunnettiinkin Edda van Heemstrana, jolla yritettiin piilottaa tämän brittiläisiä sukujuuria. Isä Joseph Ruston oli osittain englantilainen ja käytti välillä kaksiosaista Hepburn-Ruston nimeä, koska se kuulosti aristokraattiselta.

Kaikkien nimien sekamelskasta tämä yksi kaikkien aikojen suurimmista näyttelijättäristä valitsi omakseen Audrey Hepburnin. Monenkirjavat sukujuuret omannut Hepburn osasi muutakin kuin näytellä ja tanssia, sillä hän esimerkiksi puhui sujuvasti viittä kieltä: englantia, ranskaa, espanjaa, italiaa ja hollantia.

Jamie Foxx

Oikealta nimeltään: Eric Marlon Bishop

Viihdealan monitaitaja Jamie Foxx aloitti uransa tekemällä stand up -komediaa. Ensimmäiseen esitykseensä Eric Bishop lähti silloisen tyttöystävänsä haastamana, ja kun homma tuntui luistavan, jatkoi mies osallistumista open mic -iltoihin.

Hän oli kuitenkin pistänyt merkille, että esiintymään ilmoittautuneiden listalta kutsuttiin useimmiten ensimmäisenä lavalle naiset. Siksi hän päätti ottaa käyttöön sukupuolineutraalin Jamie-nimen, joka voi olla niin miehellä kuin naisellakin. Nimen toinen osa oli kunnianosoitus Redd Foxxille (joka sekin on itseasiassa koomikko John Sanfordin taiteilijanimi).

Advertisement

Whoopi Goldberg

Oikealta nimeltään: Caryn Elaine Johnson

Whoopi Goldbergin nimen takana on koomikolle oikein hyvin istuva tarina.

Muutettuaan 1970-luvulla synnyinkaupungistaan New Yorkista Los Angelesiin Caryn Johnson työskenteli siellä sun täällä, muun muassa hautaustoimistossa ja pankkivirkailijana. Entisten työkavereiden mukaan naisella oli kovasti ilmavaivoja eikä tällä ollut tapana peitellä niitä. Siitä hän sai lempinimen ”Whoopee Cushion”, joka Suomessa tunnetaan pierutyynynä.

Kun Whoopi Cushion oli tosissaan pyrkimässä näyttelijäksi, ei hänen äitinsä hyväksynyt hölmöä taiteilijanimeä. Jotta Whoopi otettaisiin Hollywoodissa tosissaan, oli Cushion-nimi vaihdettava johonkin juutalaiseen nimeen; sellaisella äidin mukaan menestyisi. Ja niin syntyi Whoopi Goldberg.

Vitsistä lähtenyt nimi on nykyisin kaikkien tuntema, ja Whoopi Goldberg onkin yksi harvoista viihdealalla työskennelleistä, joka on voittanut sekä Emmy-, Grammy-, Oscar- että Tony-palkinnon. Neljän pal pidetään viihdemaailman Grand Slamina ja tällä hetkellä kaikki neljä arvostettua palkintoa on voittanut ainoastaan 18 taiteilijaa, joista Goldberg siis yhtenä.

Advertisement

Charlie Sheen

Oikealta nimeltään: Carlos Irwin Estévez

Tässä kohtaa kai pitäisi mennä yksi sukupolvi taaksepäin, nimittäin Charlien isä on vaihtanut ensimmäisenä nimensä. Ramón Gerardo Antonio Estévez koki espanjalaisen nimensä olevan aina hidaste työhön hakiessa, joten hän vaihtoi taiteilijanimekseen Martin Sheen. Nimi on kunnianosoitus CBS-televioyhtiön Robert Dale Martinille, joka antoi hänelle ensimmäisen roolin. Sukunimi tuli televisiossa pauhaavalta evankelistapapilta Fulton J. Sheenilta, koska tämä oli niin loistava näyttelijä.

Mutta samalla tavalla kuin jo aiemmin mainittu Kirk Douglas, myös Martin Sheen on katunut muutosta. Passissa ja ajokortissa mies on edelleen Estévez, mutta hän olisi halunnut tehdä sillä nimellä myös uransa. Martin Sheen tuli kuitenkin nopeasti tunnetuksi, joten oman nimen käyttäminen oli myöhäistä.

Siitä päästäänkin pitkän sepustuksen kautta Charlie Sheeniin, joka seurasi isänsä jalanjälkiä niin ammatillisesti kuin taiteilijanimelläkin. Charlien takana ei sen suurempaa tarinaa ole, se on englanninkielinen versio Carloksesta.

Kaikkein hassuinta näyttelijäperheessä on se, että samalla alalla työskentelevä Emilio Estévez – Martinin poika ja Charlien veli – on pitäytynyt ristimänimessään.

Advertisement

Portia de Rossi

Oikealta nimeltään: Amanda Lee Rogers

Australialainen Amanda Rogers lähti showbisnekseen mukaan hyvin nuorena: aluksi hän esiintyi mainoksissa ja toimi lapsimallina. Jo viisitoistavuotiaana Rogers muutti nimensä, minkä hän on myöhemmin kertonut johtuneen kamppailusta oman seksuaalisuutensa kanssa. Eksoottinen nimi juontaa juurensa William Shakespearen Venetsian kauppias -näytelmään ja sen sankaritar Portiaan. Sukunimeksi hän halusi jotain italialaista. Portia de Rossi oli valmis valloittamaan valkokankaat!

De Rossin tunnetuimmat roolit ovat ehdottomasti Ally McBeal ja Sukuvika (Arrested Development) -sarjoista. Nykyään näyttelijätyön jättänyt de Rossi keskittyy hyväntekeväisyyteen ja on jälleen kerran muuttanut nimeään. Ammatillisesti hän on edelleen Portia de Rossi, mutta siviilissä nainen tunnetaan nimellä Portia Lee James DeGeneres. James on hänen nuorena menehtyneen isänsä toinen nimi, ja virallisen sukunimensä hän otti vaimoltaan Ellen DeGeneresiltä.

Michael Kors

Oikealta nimeltään: Karl Anderson Jr

Kyllähän Michael Korsin laukku kuulostaa paremmalta kuin Karl Andersonin. Tai ehkä se johtuu vain siitä, että ensin mainittuun nimeen yhdistämme menestyksekkään muotibrändin.

Kun pikku-Karl oli viisivuotias, meni hänen äitinsä uusiin naimisiin liikemies Bill Korsin kanssa, ja samalla mies adoptoi tuoreen vaimonsa pojan. Joan Kors on myöhemmin kertonut ehdottaneen pojalleen, että ”nyt kun saat uuden sukunimen, niin mikset samalla vaihtaisi etunimesikin?”. (Ilmeisesti ruotsalaiset sukujuuret omaavan ex-miehen nimi toi huonoja muistoja mieleen?) Äidin suosikkinimet olivat Michael ja David, joista poika hyväksyi molemmat.

Advertisement

Michael David Korsilla oli jo hyvin nuorena taiteellista silmää. Hän ei pitänyt äitinsä hääpuvusta vaan käski poistaa siitä kaikki ylimääräiset koristeet ja rusetit. Pojalla oli oma visionsa myös hääpaikasta ja muiden sukulaisten asuista, ja lähipiiri oli yllättäen tarpeeksi fiksu kuunnellakseen neuvoja viisivuotiaalta maestrolta.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version