Viihde

Stallone halusi Rockyn menehtyvän – 10 näyttelijää, jotka vaativat roolihahmonsa kuolemaa

Julkaistu

Vaikka roolihahmon kuolema televisiosarjassa tarkoittaa työpaikan menettämistä, on se monesti juuri näyttelijän oma valinta. Joskus pyyntö voi kuitenkin kaikua kuuroille korville.

Listafriikki keräsi tälle listalle 10 näyttelijää, joiden joukossa on sekä niitä, jotka saivat haluamansa eli kuolleen roolihahmon, että niitä, joiden toive ei istunut tekijöiden suunnitelmiin. Mukana on viisi suosittua televisiosarjaa Game of Thronesta Houseen ja viisi elokuvaa Apinoiden planeetasta Rockyyn.

Tässähän on toki vaarana se, että listan myötä jonkun lukijan seuraamasta sarjasta menee jännitys. Toisaalta väliotsikoissa on aina mainittu näyttelijä ja kyseinen sarja tai elokuva, eikä se paljasta vielä mitään, koska kaikki hahmonsa kuolemaa halunneet eivät ole saaneet tahtoaan läpi. Jos siis vastaan tulee näyttelijä, jonka esittämän hahmon kohtaloa et halua tietää, niin skippaa kohdan yli!

Dean Norris – Breaking Bad

Vuodesta 2008 vuoteen 2013 tuotettu Breaking Bad on aina mukana keskusteluissa, kun puhutaan maailman kaikkien aikojen parhaista televisiosarjoista. Yksi fanien suosikkihahmoista oli Dean Norrisin esittämä Hank Schrader, jonka näyttelijä halusi kuolevan hyvissä ajoin ennen sarjan päättymistä. Viidennen eli viimeisen tuotantokauden kuvaukset nimittäin olivat esteenä sille, että Norris voisi ottaa vastaan hänelle tarjotun pääroolin Under The Dome -sarjassa.

Norris halusi tarttua uuteen haasteeseen ja marssi siksi AMC-kanavan johtajien luokse esittämään vienon toiveen. ”Sanoin heille, että eikö olisikin mielenkiintoista, jos Hank kuolisi ensimmäisten kahdeksan jakson aikana”, kertoi Norris CBS This Morning -ohjelmassa. Vastaus oli jyrkkä ei. ”He sanoivat, että tarvitsevat Hankia viimeisissä jaksoissa, koska sarjaa on rakennettu sen mukaisesti alusta lähtien. Luonnollisesti olen nyt tyytyväinen, että he pitivät suunnitelmastaan kiinni”.

Lopulta kaikki saivat haluamansa, eikä Norrisin tarvinnut valita Breaking Badin ja Under The Domen välillä. Breaking Badin viimeinen tuotantokausi päätettiin nimittäin jakaa kahteen osaan, jotka näytettiin vuoden välein. Myös kuvauksissa oli neljän kuukauden tauko, jonka aikana Norris pääsi hyppäämään Under the Domen Big Jimin saappaisiin.

Advertisement

Sylvester Stallone – Rocky V

Sylvester Stallone ei ainoastaan näytellyt pääosaa Rocky-elokuvissa, vaan käsikirjoitti ne kaikki ja ohjasikin useamman. Ja jos Stallone olisi saanut tahtonsa läpi, olisi Rockyn tarina päättynyt vuonna 1990 julkaistuun Rocky V -elokuvaan.

Stallone oli rakentanut koko elokuvan sen ympärille, että Rocky menehtyy katutappelussa. Elokuva oli tarkoitus päättää kohtaukseen, jossa Rockyn vaimo Adrian tulee ulos sairaalasta kertomaan medialle suru-uutisen, mutta muistuttaa samalla, että kunhan ihmiset vain uskovat itseensä, elää Rockyn henki ikuisesti. Rocky V:n (ja ensimmäisen Rockyn) ohjanneen John Avildsenin mielestä elokuvan loppu oli täydellinen ja kaunis päätös viisiosaiselle saagalle.

Mutta kun kuvaukset olivat olleet jo pari viikkoa käynnissä, sai Avildsen puhelun United Artists -tuotantoyhtiön johdolta. ”Ai niin, Rocky ei tule kuolemaan”, muisteli Avildsen studion määräystä vuonna 2014. ”Batman ei kuole, Teräsmies, James Bond, tällaiset hahmot eivät kuole”. Stallone joutui kirjoittamaan uuden lopun, mikä pilasi elokuvan, jonka juoni oli rakennettu kohti dramaattista loppua. Rocky V:stä tulikin floppi ja elokuvasarjan vähiten tuottanut osa.

Toisaalta, jos Stallone olisi saanut tahtonsa läpi, olisi menestyksekäs kuudes osa ja Creed-elokuvasarja jääneet tekemättä.

Sophie Turner – Game of Thrones

Kahdeksan tuotantokauden verran 2010-luvulla esitetty Game of Thrones on yksi maailman katsotuimmista televisiosarjoista. Sarjalle luonteenomaista oli se, ettei katsoja voinut aavistaa, kuka hahmoista kuolisi seuraavaksi. Kukaan ei myöskään ollut turvassa, vaan merkittävät hahmot – yksi toisensa jälkeen – listittiin odottamatta pois kuvioista.

Sophie Turnerin esittämä Sansa Stark oli yksi niistä harvoista, jotka säilyivät hengissä sarjan alusta loppuun. Turner itse toivoi hahmolleen kuitenkin aivan toisenlaista loppua. ”En halua selvitä”, kertoi Turner The Wall Street Journalille vuonna 2016. ”Jos olet mukana Game of Thronessa, etkä saa siistiä kuolinkohtausta, niin mikä koko jutussa on pointtina?”.

Samana vuonna Turner puhui useampaan otteeseen Sansalle toivomastaan kohtalosta. Muun muassa Just Jared -viihdeuutissivustolle antamassaan haastattelussa Turner kertoi haluavansa Sansan saavan kostonsa: ”Haluan hänen kostavan perheensä kuoleman ja kaiken”. Mutta samaan hengenvetoon hän sanoi toivovansa, että Sansa kuolee itse lopussa, koska haluaa tehdä suuren, Game of Thronesille tyypillisen kuoleman. Hänellä oli myös ideoita kyseisen tapahtuman varalle: ”Jotain sellaista, mikä kestää kokonaisen jakson ajan, kuten myrkytys – sitä voi venyttää mielin määrin. Pitkä ja hidas kuolema.”.

Advertisement

Miten on, olisiko Turnerin pitänyt olla käsikirjoittajana vai oliko Sansan eloon jättäminen oikea valinta tekijöiltä?

Samuel L. Jackson – Deep Blue Sea


Samuel L. Jacksonin roolihahmo tulee hain syömäksi Renny Harlinin ohjaamassa vuoden 1999 Deep Blue Sea -elokuvassa. Mutta alkuperäisen käsikirjoituksen mukaan Russell Franklinin oli määrä päästä pitkän monologinsa loppuun, mutta valkokankaalla Jackson joutuu hain hampaisiin kesken puheen.

Visuaalisista tehosteista vastuussa ollut työryhmän jäsen kommentoi kuvauksissa, että kyseinen kohtaus oli ”seitsemän sivua kamalinta dialogia, mitä hän oli koskaan elämässään kuullut”. Myös Jacksonilla oli vaikeuksia saada kliseinen tsemppipuhe kunnialla loppuun, joten hän nosti asian esille Harlinin kanssa: ”Renny, oletko lukenut nämä vuorosanat? En halua sanoa näitä.”. Kohtauksesta keskusteltiin tuotantotiimin kanssa ja lopulta hahmon kohtalo jäi Jacksonin päätettäväksi.

Päätös oli näyttelijälle helppo: ”Tappakaa minut. Mitä aiemmin se tapahtuu, sitä onnellisempi olen.”. Jackson oli riemuissaan lopputuloksesta ja on nimittänyt hahmon odottamatonta kuolemaa kaikkien aikojen parhaaksi kuolemaksi.

Harrison Ford – Jedin paluu

Toiset näyttelijä saavat tahtonsa nopeasti läpi ja roolihahmo kirjoitetaan ulos heti sopivassa kohdassa. Toiset joutuvat odottamaan koko tuotantokauden, että hahmo poistuu. Harrison Ford sen sijaan odotti yli kolmenkymmenen vuoden ajan, että Han Solo, eli hänen roolihahmonsa Star Wars -elokuvasarjassa, kuolee.

Ennen kuin alkuperäisen trilogian viimeistä osaa, vuonna 1983 ensi-iltaan tullutta Jedin paluuta, ruvettiin tekemään, nosti Ford hahmonsa kohtalon esille George Lucasin kanssa. Ford toivoi Han Solon kuolevan, mutta elokuvasarjan luonut Lucas oli eri mieltä. Syykin tähän oli selvä: Han Solon toimintafiguuri oli kaikkein myyvin ja Lucasin mielestä kuolleilla Han-leluilla ei ollut tuottoisaa tulevaisuutta.

Advertisement

Kyse ei ollut siitä, etteikö Ford olisi pitänyt Han Solon näyttelemistä. ”Olen inttänyt Han Solon kuoleman puolesta noin 30 vuotta; mutta en siksi, että olisin väsynyt häneen, vaan koska hänen uhrautumisensa muiden pelastamiseksi olisi antanut elokuvalle niin paljon enemmän syvyyttä.

Ford sai vihdoin tahtonsa läpi vuonna 2015 ensi-iltaan tulleen The Force Awakens -elokuvan myötä, eikä hän haastatteluissa peitellyt riemuaan: ”Han Solon kuolema teki elokuvasta paljon paremman”.

Paul Wesley ja Ian Somerhalder – Vampyyripäiväkirjat

Kuva: vagueonthehow | CC BY 2.0 (kuvaa rajattu)

Vuosien 2009 ja 2017 välillä tuotettu Vampyyripäiväkirjat iski ajankohdallisesti kultasuoneen, koska vampyyrit olivat Twilight-elokuvasarjan ansiosta kuuminta hottia juuri 2010-luvun vaihteen molemmin puolin. Sarja sai vankan ja uskollisen seuraajakunnan, minkä ansiosta sen ympärille pystyttiin luomaan tuottoisaa oheisbisnestä, muun muassa spinoff-sarja ja sarjakuva.

Sarjassa seurattiin vampyyriveljesten Damon ja Stefan Salvatoren sekä heidän rakkaudenkohteensa Elena Gilbertin elämää. Teinidraaman viimeisessä jaksossa veljekset kinastelevat siitä, kumpiko saa uhrata itsensä. Paul Wesleyn esittämä Stefan kuolee ja kertoo veljelleen tekevänsä sen Elenan vuoksi. Ian Somerhalderin esittämä Damon saa veljensä uhrauksen ansiosta onnellisen ja pitkän ihmiselämän Nina Dobrevin esittämän Elenan kanssa.

Tosielämässäkin asiasta kiisteltiin, sillä sekä Wesley että Somerhalder halusivat oman hahmonsa kuolevan lopussa. Itse asiassa näyttelijät halusivat veljesten kuolevan yhdessä, mutta käsikirjoittajille se ei ollut vaihtoehto. Niinpä kumpikin pyysi hahmonsa kuolemaa ja miehet löivät asiasta jossain vaiheessa vetoa. Wesley voitti ja on sanonut haastattelussa, että Somerhalder oli jopa hieman kateellinen tarinan päätöksestä.

Tom Payne – The Walking Dead

Vuodesta 2010 saakka esitetystä The Walking Dead -televisiosarjasta on tällä hetkellä käynnissä 11. kausi, joka tulee olemaan viimeinen. Vaikka zombiapokalypsi on sarjan keskeinen teema, eivät elävät kuolleet enää ole ihmisten pahin uhka. Muut ihmiset ovat. Mutta jokin asia ei ole Walking Deadissa muuttunut; ja se on sama kuin jo edellä mainitussa Game of Thronessa: Kukaan ei ole turvassa.

Kun Tom Paynen roolihahmo Jesus tuli sarjaan kuudennella tuotantokaudella, toi hän mukanaan tiettyä keveyttä muuten niin kovin synkkään juoneen. Hiljalleen Paynen hahmo eteni sivuosan esittäjästä melko suureen rooliin, mutta näyttelijä ei ollut tyytyväinen siihen, minkälaiseen suuntaan sarja oli menossa. Hän kertoi ComicBook.com -sivustolle vuonna 2018 antamassaan haastattelussa, että oli hyvin turhautunut siihen, että sarjassa oli käynnissä sota, mutta hahmoja ei kuollut tarpeeksi: ”Sanoin käsikirjoittajille, että sarjassa on liikaa ihmisiä, teidän täytyy tappaa joitakin. Tappakaa minut, aivan sama, kunhan tapatte porukkaa”.

Advertisement

Tuotannossa Paynen heitto otettiin kirjaimellisesti ja Jesus koki loppunsa yllättävässä taistelutilanteessa – sellaisessa, jota Payne oli hahmolleen aina toivonutkin.

Sigourney Weaver – Alien 3

Huippusuositun Alien-elokuvasarjan oli määrä päättyä kolmanteen, vuonna 1992 julkaistuun leffaan. Ja miten se olisikaan enää voinut jatkua, kun Sigourney Weaverin esittämä Ellen Ripley uhrasi oman henkensä pelastaakseen planeetan Xenomorphilta. Täydellinen lopetus Alien-elokuville. Viimeistä osaa suunniteltaessa Weaver kertoi haluavansa ehdottomasti, että Ripley kuolee elokuvan lopussa, sillä hän ei halunnut roolihahmon palaavan valkokankaalle missään Ö-luokan tuotannoissa.

No kyllä, koska olin kuullut Foxin [elokuvayhtiö] suunnitelmista tehdä Alien vs. Predator. Se masensi minua, koska olin todella ylpeä näistä elokuvista”, vastasi Weaver kun häneltä vuonna 2015 tiedusteltiin, oliko Ripleyn kuolema hänen ideansa.

Weaverin etiäinen osui nappiin, sillä kahden huippusuositun elokuvasarjan yhdistelmä oli pohjanoteeraus. Katsojien ja kriitikoiden mielestä se oli kummankin elokuvasarjan huonoin osa, ja monien kirjoissa Alien vs. Predator kamppailee kaikkien aikojen surkeimman elokuvan tittelistä.

Vaikka Weaver halusi hahmonsa tarinan päättyvän, palasi hän rooliin vuonna 1997 elokuvassa Alien – jälleensyntyminen. Alien vs. Predator sen sijaan sai ensi-iltansa vasta vuonna 2004, vaikka se oli ollut suunnitteilla jo vuosikausia.

Kal Penn – House

Sairaalasarja Housessa nähtiin ehkä suurin järkytys viidennen tuotantokauden lopussa, kun Kal Pennin esittämä Lawrence Kutner teki täysin odottamatta ja selittämättä itsemurhan.

Pennin vuoden 2009 poistuminen ei johtunut aivan tavallisista syistä, miksi hahmo kirjoitetaan ulos sarjasta, sillä hänen sopimuksensa ei ollut katkolla, suuret Hollywood-tuotannot eivät kosiskelleet häntä eikä hänellä todellakaan ollut työryhmän kanssa ongelmia. Penn oli vaatimattomasti saanut työtarjouksen Valkoisesta talosta.

Advertisement

Penn oli ollut mukana Barack Obaman presidentinvaalikampanjassa ja tutustunut kandidaattiin henkilökohtaisesti. Kun Obama valittiin presidentiksi, tarjosi hän Pennille työtä apulaisjohtajana Valkoisen talon osastolla, jossa hoidetaan muun muassa hallinnon julkisia suhteita sekä yhteyksiä lukuisiin sidosryhmiin. Pennillä oli etukäteen sovittuna parin elokuvan kuvaukset, joihin presidentti myönsi virkavapaata, mutta hektinen työ Valkoisessa talossa ei mahdollistanut kokopäiväistä televisiosarjassa työskentelyä.

Niinpä Penn pyysi Housen tuottajilta, että tohtori Kutner ”tapettaisiin”. Tapa, jolla hahmo kuoli, oli järkytys myös Pennille itselleen, sillä hän sai tietää siitä vasta pari viikkoa ennen kuvausten alkua. Mutta itsepä oli sitä pyytänyt ja hetken sulateltuaan Penn ymmärsi kuoleman olleen täydellisesti sarjaan sopiva.

Charlton Heston – Paluu apinoiden planeetalle

Pääosaa esittäneellä Charlton Hestonilla ei ollut minkäänlaista mielenkiintoa palata Apinoiden planeetta -elokuvan roolihahmoon, kun tuolle vuonna 1968 ensi-iltaan tulleelle huippusuositulle scifi-leffalle suunniteltiin jatko-osaa. 20th Century Fox -tuotantoyhtiön johtaja Richard Zanuck sai kuitenkin lopulta miehen pään kääntymään, mutta Hestonilla oli kaksi ehtoa: hänen massiivinen palkkansa lahjoitetaan suoraan hyväntekeväisyyteen ja hänen roolihahmonsa Taylor kuolee heti elokuvan alussa. Jälkimmäisellä ehdolla Heston tavoitteli sitä, että kuvauspäiviä ja töitä olisi mahdollisimman vähän.

Mutta kun Paluu apinoiden planeetalle -elokuvan tuotanto oli alkamassa, päättivät tuontantoyhtiö ja Heston yhteistuumin, että aivan elokuvan alussa katoavaa Tayloria etsittäisiin koko elokuvan ajan ja hän ilmestyisi lopussa vain kuolemaan eeppisesti. Näin Heston sai haluamansa, eli kevyen työpanoksen, ja silti Taylorilla oli merkittävä rooli elokuvassa.

Studiopomo Zanuck halusi ehdottomasti päättää elokuvasarjan toiseen osaan ja Heston oli luonnollisesti samoilla linjoilla. Joten poiketen alkuperäisestä, paljon toiveikkaammasta lopusta, kirjoitettiin elokuva päättymään siihen, kun Hestonin esittämä Taylor räjäyttää ”tuomiopäivän pommin” tuhoten planeetan ja sen kaiken elämän.

Maailmanlopun kuviteltiin olevan takuuvarma päätös Apinoiden planeetalle, mutta pieleen meni: sen jälkeen jatko-osia, televisiosarjoja ja uudelleenfilmatisointeja on tullut vaikka millä mitalla. Charlton Hestonia niissä ei kuitenkaan enää nähty.

Advertisement

Lue myös: 

🤷‍♀️ Kerro kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme, minkä hahmon kuolema on koskettanut sinua eniten. Eikä siis tarvitse olla tältä listalta, vaan mistä tahansa leffasta tai sarjasta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version