Yhteiskunta

Sängyssä lukeminen on syntiä: 10 nykyään normaalia asiaa, jotka aiheuttivat aikoinaan suuren skandaalin – osa 2

Julkaistu

Nyt esitellään 10 normaalia asiaa, jotka ovat meille täysin arkipäiväisiä, mutta aiheuttivat aikoinaan pieniä tai isompia skandaaleja. Ihmisten suhtautumiselle on näin jälkeenpäin hauska naureskella ja pyöritellä päätään.

Olisi hauska tietää, mitkä meidän nykyään kauhistelemamme asiat ovat täysin normaaleja sadan tai vaikka vain kahdenkymmenen vuoden kuluttua. Onko veikkauksia?

Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on jälkimmäinen. Ensimmäiset ihmettelyn aiheet voit käydä lukemassa täältä:

Bikinit, käsienpesu ja kahvi: 10 nykyään normaalia asiaa, jotka aiheuttivat aikoinaan suuren skandaalin – osa 1

Sateenvarjo on merkki heikkoudesta

Englantilainen villakauppias Jonas Hanway vieraili 1750-luvulla Ranskassa ja ihastui siellä ollessaan paikallisten käyttämään sadesuojaan.

Palattuaan reissultaan kotiin päätti Hanway ruveta lanseeraamaan sateenvarjoa myös Lontooseen. Vastaanotto ei ollut lämmin. Sateisina päivinä kuivana pysynyt Hanway joutui julkisen pilkan kohteeksi ja sai järkyttävän määrän lokaa niskaansa – sateenvarjosta huolimatta tai paremminkin juuri siitä johtuen. Jotkut jopa yrittivät ajaa miehen päälle hevosillaan.

Advertisement

Kesti vuosikymmeniä ennen kuin englantilaiset ymmärsivät sateenvarjon hyödyn. Vastarinta oli johtunut pitkälti siitä, että Hanway nähtiin heikkona miehenä, koska halusi pysyä sateella kuivana. Logiikka oli vedenpitävä!

Sarjakuvat ovat portti rikollisuuteen

Kuva: Lena Rose | Unsplash

Pian toisen maailmansodan jälkeen saksalais-amerikkalainen psykiatri Fredric Wertham aloitti ristiretkensä sarjakuvia vastaan. Niissä oli hänen mukaansa silmitöntä väkivaltaa ja moraalittomia aiheita.

Hän kirjoitti aiheesta lukuisia kirjoja ja artikkeleita, joista ensimmäinen ”Kauhua lastenhuoneessa” julkaistiin vuonna 1948. Siinä Wertham väitti, että sarjakuvat saavat lapset ajautumaan rikosten tielle ja tekevät heistä seksuaalisesti aggressiivisia. Tohtori käytti kiistattomana todisteenaan sitä, että monet hänen vastaanotollaan käyneet teinirikolliset lukivat innoissaan sarjakuvia.

Vuosia jatkunut paasaus sai niin vanhemmat kuin päättäjätkin varpailleen, ja useissa kaupungeissa sarjakuvien myynti alaikäisille kiellettiin sakkojen ja jopa vankeuden uhalla. Sarjakuvaviha tai -pelko eskaloitui niissä määrin, että kaupungit järjestivät tapahtumia, joissa syntisiä lehtiä ja kirjoja poltettiin roviomaisesti.

Lue myös: Teräsmies ei alunperin lentänyt, vaan hyppi: 10 yllättävää faktaa tunnetuista sarjakuvahahmoista

Sängyssä lukeminen on syntiä

Kun brittiläinen aatelismies lordi Walsingham löytyi sänkyynsä palaneena vuonna 1831, julistivat sanomalehdet hänen tietoisesti uhmanneen kohtaloa. Se oli vaarallinen leikki, joka Walsinghamin kohdalla päättyi pahimmalla mahdollisella tavalla.

1800-luvun alkupuolella pimeällä lukemiseen tarvittiin oikeaa kynttilää, joten uhka ei ollut tuulesta temmattu. Se ei kuitenkaan ollut ainoa syy mediakohuun.

Advertisement

Sängyssä lukeminen ei lainkaan ollut sopivaa käytöstä, sillä ”kaikkien kunniallisten ihmisten tuli käydä yöpuulle rukoillen, ei romaaneja lukien”. Moraaliton Walsingham sai aikalaistensa mielestä täysin ansionsa mukaan.

Limsa on vaarallista!

Vuonna 1909, reilu vuosikymmen ennen alkoholin kieltolain voimaantuloa, Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto takavarikoi Tennesseen osavaltion rajalla 40 tynnyrillistä Coca-Colaa. Lasti oli matkalla vain naisille tarkoitetulle yliopistolle, mutta jonkun oli vihellettävä peli poikki.

Ongelmana ei kuitenkaan ollut huoli siitä, että virvoitusjuomien liiallinen sokeri tuhoaa hampaita ja on muutenkin elimistölle myrkkyä – nykypäivänä tämä tiedetään.

Mutta 1900-luvun alussa limsaa pidettiin vaarallisena siksi, että se teki naisista ”villejä, yöaikaan liikkuvia friikkejä, jotka eivät noudattaneet yliopiston sääntöjä”. Lisäksi naisopiskelijat käyttäytyivät kokista juotuaan epäsoveliaasti ja jopa moraalittomasti.

Terveysviranomaisten ongelmana oli limsan kofeiinipitoisuus, ja vaikka he Tennesseen takavarikon jälkeen yrittivät oikeusteitse saada virvoitusjuomayhtiön nurin, ei kokikselle löytynyt pysäyttäjää.

Karvattomuus tarkoittaa tauteja

Muinaisissa Kreikan ja Rooman valtakunnissa itsestään huolehtimiseen kuului, sekä naisilla että miehillä, ihokarvojen poistaminen mitä kekseliäimmin keinoin. Niitä muun muassa hiottiin kivillä tai sulatettiin pois erilaisilla myrkyillä. Jokaisesta kehon sopukasta. Oltiin siis lähellä nykypäivän normeja.

Keskiajalle tultaessa meno kuitenkin muuttui. Jotkut naiset toki poistivat alapäästään karvoja päästäkseen eroon satiaisista, mutta muuten oltiin melko kaukana brasilialaisesta vahauksesta. Vielä kun prostituoidut alkoivat tartuntatautien vuoksi poistaa karvoitustaan, oli ajeltu alakerta merkki siitä, että jotain on pahasti vialla.

Advertisement

Siksipä vuonna 1450 päivänvalon näkivät merkinit eli häpykarvaperuukit, jotka säilyttivät suosionsa vuosisatojen ajan. Mitä tuuheampi, se parempi!

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version