Yhteiskunta
10 Donald Trumpin käsittämätöntä letkautusta – eikä loppua ole näköpiirissä!
Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump ilmoitti viikko sitten pyrkivänsä jälleen presidentiksi vuoden 2024 vaaleissa. Tämä lista on omistettu hänen käsittämättömille letkautuksilleen.
Presidenttiytensä (2017-2021) aikana Trump tuli monen muun asian lisäksi tunnetuksi varsin ajattelemattomista kommenteistaan. Presidentti oli varsin aktiivinen tviittaaja, kunnes Twitter sulki hänen tilinsä tammikuussa 2021 väkivaltaan yllyttämisen takia.
Nyt tili on palautettu aktiiviseksi, mutta Trump on ilmoittanut, että ei aio palata Twitteriin. Nähtäväksi jää, kauanko hän kykenee vastustamaan lähes 88 miljoonan seuraajan houkutusta.
Voimme vain kauhulla tai innolla odottaa, minkälaisia viisauksia tulevaisuus tuo tullessaan, oli alusta mikä tahansa.
Mutta otetaan nyt katsaus menneeseen. Listafriikki keräsi lukemattomien letkautusten joukosta niitä käsittämättömimpiä, koomisimpia ja jäätävimpiä. Melkoisia adjektiiveja, mutta ne sopivat Donald Trumpin tapauksessa kuin nenä päähän.
Uskotko vielä joulupukkiin?
Donald Trump, answering phone call from 7-year-old on Christmas Eve: ”Are you still a believer in Santa? Because at seven it’s marginal, right?” pic.twitter.com/VHexvFSbQ1
— The Daily Beast (@thedailybeast) December 25, 2018
Jouluaattona 2018 presidentti Trump ja hänen puolisonsa Melania Trump juttelivat puhelimessa joulua ja joulupukkia kovasti odottavien lasten kanssa. Trumpit osallistuivat Noradin eli Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskomentokeskuksen perinteiseen joulutempaukseen. Norad on joulusta 1955 lähtien seurannut joulupukin liikkeitä ympäri maailmaa.
Puhelut sujuivat leppoisasti ja presidenttipari kyseli lasten kuulumisia ja muun muassa sitä, ovatko he olleet kiltisti. Sitten tuli Collman Lloydin aika päästä juttusille presidentin kanssa. Epäselväksi jää, mitä puhelimen toisessa päässä sanottiin, mutta Trump kysyi 7-vuotiaalta Lloydilta, että uskooko tämä vielä joulupukkiin.
”Seitsemänvuotiaan kohdalla se on vähän siinä ja siinä, eikö totta?”, jatkoi presidentti varsin ajattelemattomasti.
Trump toivotti tytölle lopuksi hyvää joulua ja kehotti tätä pitämään huolen itsestään ja kertomaan perheelle terveisiä.
Median tavoittama Lloyd kertoi todellakin uskovansa joulupukkiin ja saaneensa jouluaamuna lahjaksi toivomansa nuken.
Trump halusi ostaa Grönlannin
Kesällä 2019 presidentti Trump järkytti tanskalaisia ilmoittaessaan, että haluaa ostaa Grönlannin Yhdysvalloille. Sen lisäksi, että Grönlannin sijainti on geopoliittisesti tärkeä, on sillä myös mittavat luonnonvarat.
Trumpin kohdalla on vaikea sanoa, oliko kyseessä vain vitsiksi tarkoitettu heitto vai ihan todellinen jään kokeilu kepillä. Wall Street Journalin lähteiden mukaan presidentti oli jopa pyytänyt Valkoisen talon lakimiehiä selvittelemään kauppojen mahdollisuutta. Joten kyseessä oli ihan todellinen aikomus.
Tanskan pääministeri Mette Frederiksen kuitenkin tyrmäsi ostoaikeet absurdeina. Sehän ei Trumpia miellyttänyt ja hän tviittasi peruvansa syyskuulle sovitun valtiovierailun Tanskaan ja tapaamisen Frederiksenin kanssa. Syy oli se, että Frederiksen ei ollut kiinnostunut keskustelemaan Grönlannin myymisestä.
Desinfiointiainetta suoraan suoneen
Kuka voisi unohtaa kevään 2020. Koronapandemia oli alkanut ja netti täyttyi mitä erikoisimmista ratkaisuista viruksen pysäyttämiseksi – monet niistä täysin perättömiä ja osa jopa hengenvaarallisia.
Oman osansa hengenvaarallisten konstien joukkoon tarjoili myös presidentti Trump.
Huhtikuun 23. päivänä Valkoisessa talossa pidetyssä tilannekatsauksessa presidentti esitteli eri ministeriöiden edustajien kanssa Yhdysvaltain terveysviranomaisten tekemiä testejä. Niiden mukaan siivouksessa käytetyt desinfiointiaineet voivat tappaa koronaviruksen erilaisilta pinnoilta jopa puolessa minuutissa. Samaiset tulokset osoittivat, että ultraviolettivalo on niin ikään tehokas viruksen tappaja.
Trump kuitenkin keskeytti asiantuntijoiden puheenvuoroja ja esitti oman näkemyksensä esimerkiksi valon mahdollisuuksista kamppailussa koronavirusta vastaan: ”Voisiko valoa viedä kehon sisälle, ihon läpi tai jollain muulla tavalla?”. Asiantuntijoiden epäuskoiset ilmeet tallentuivat toimittajien videoille.
”Voisimmeko ehkä tehdä jotain sellaista injektiona, kuten siivotessa? Minusta se kuulostaa mielenkiintoiselta, joten katsotaan.”, pohti Trump mahdollisuutta, jossa desinfiointiainetta ruiskutettaisiin ihmisten keuhkoihin. Sitten hän jatkoi päätään osoittaen: ”En ole lääkäri. Mutta olen henkilö, jolla on hyvä tiedätte-kyllä-mikä”.
Lukuisat viranomaiset kiirehtivät oikomaan presidentin sanoja, sillä siivoukseen käytettyjä desinfiointiaineita ei missään nimessä ole tarkoitettu nautittavaksi, sillä ne ovat ihmiskeholle vaarallisia myrkkyjä. Kansalaiset olivat ruvenneet myös pian presidentin puheiden jälkeen kyselemään viranomaisilta neuvon todenperäisyyttä ja jopa annostusta.
Valehtelua sukujuurista
Ei ole kerta eikä toinenkaan, kun Trump nimesi presidenttinä ollessaan Euroopan unionin Yhdysvaltojen viholliseksi. Trumpin mielestä EU käyttää Yhdysvaltoja hyväkseen muun muassa kaupankäynnissä.
Samaan aikaan syyttely tuntui Trumpista pahalta, koska hänen molemmat vanhempansa olivat syntyneet Euroopan unionin alueella: äiti Skotlannissa ja isä Saksassa. Näin presidentti kertoi esimerkiksi CBS:n haastattelussa vuonna 2018. Keväällä 2019 presidentti Trump sanoi televisiolähetyksessä: ”Isäni oli saksalainen. Hän syntyi erittäin viehättävässä paikassa Saksassa”.
On totta, että Trumpin äiti Mary Anne MacLeod syntyi Skotlannissa, josta hän muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1930 ja sai vuosia myöhemmin maan kansalaisuuden. Mutta on myös täysin julkista tietoa, että isä Fred Trump synty vuonna 1905 New Yorkin Bronxissa. Fred Trumpin vanhemmat olivat kyllä kotoisin Saksan Kallstadtista, josta he muuttivat Yhdysvaltoihin 1900-luvun taitteessa.
Sukujuurista valehtelu ei tokikaan ole jäänyt isän synnyinmaahan, vaan myös isovanhempien alkuperä on Trumpin tarinoissa mennyt legendan puolelle. Hän on useampaan otteeseen väittänyt, että isänisä Friedrich Trump oli ruotsalainen. Trump: The Art of the Deal -muistelmateoksessa Trump kirjoittaa isoisänsä tulleen Ruotsista Yhdysvaltoihin nuorena poikana.
Kiinteistöbisnekseen lähtenyt Fred Trump halusi salailla vanhempiensa syntypaikan, sillä hänen taloissaan asui paljon juutalaisia. Fred Trump arveli, että saksalaiset sukujuuret saattaisivat olla haitaksi, joten hän keksi tarinan isänsä ruotsalaisuudesta. Ja tätä sepitettyä tarinaa perhe, Donald Trump mukaan lukien, piti yllä vuosikymmenten ajan.
Erityisen huvittavaa omista sukujuurista valehtelu on sen takia, että Trump oli Barack Obaman kaudella äänekkäin väittämään, että presidentti oli todellisuudessa Keniassa syntynyt muslimi ja täten kelpaamaton Yhdysvaltain presidentiksi. Väite on lukuisia kertoja todistettu valheelliseksi.
Ja yhtä valheellisiksi on todistettu Trumpin väitteet omista sukujuuristaan.
Jos hurrikaani ei mene sinne minne presidentti sanoi…
Trump was the one who marked up Dorian map with sharpie: report https://t.co/k7mNp2qh3R pic.twitter.com/90mjgmvQP8
— The Hill (@thehill) September 6, 2019
Alabamassa oltiin hereillä, sillä tällainen varoitus pakottaa ihmiset valtaisiin toimenpiteisiin ja jopa evakuoitiin – ja tässä tapauksessa kaikki huoli oli täysin turhaa. Kansallisen sääpalvelun Alabaman osasto riensi Twitteriin antamaan vastineen presidentin tviitille. Alabamalaisille vakuutettiin, että hirmumyrsky Dorian ei ole osumassa osavaltion alueelle: ”Hurrikaani Dorianin vaikutus ei tunnut Alabaman alueella.”.
Trump päätti pysyä kannassaan ja jankkasi päivien ajan olleensa oikeassa ennusteen kanssa. Eräässä tiedotustilaisuudessa hän veti esiin kartan, jossa oli myrskyn ennustettu vaikutusalue. Kartalla näkyi valkoinen myrskyalue, jonka jatkeeksi oli merkitty mustalla tussilla epämääräinen lisäys, joka laajensi vaikutusalueen – arvasit oikein – Alabaman puolelle.
Miksi myöntää inhimillinen virhe ja pyytää sitä anteeksi, kun voi itse piirrellä karttoihin jälkikäteen ja ”todistaa” olleensa oikeassa?
Dorian teki tuhojaan pitkin Yhdysvaltain ja Kanadan itärannikkoa, mutta pahimman katastrofin se sai aikaan Bahamalla. Saarivaltion alueella menehtyi virallisten raporttien mukaan 74 ihmistä, mutta useita satoja on jäänyt kateisiin.
Alabamassa sen sijaan ei nähty minkäänlaisia vaikutuksia.
Tarvitsemme ilmaston lämpenemistä
Jo ennen presidenttiyttään ja myös virkakautensa aikana Trump vähätteli ilmastonmuutosta. Toisinaan hän kiisti koko ilmastonmuutoksen olemassaolon.
Trump on kutsunut ilmaston lämpenemistä ”kiinalaisten huijaukseksi”, jonka tavoitteena on vahingoittaa Yhdysvaltain teollisuutta, ja vuonna 2012 hän toivoi lisää ilmaston lämpenemistä, koska New Yorkissa oli kylmä.
Kesällä 2017, pian presidentiksi astumisen jälkeen, Trump ilmoitti Yhdysvaltojen vetäytyvän pois Pariisin ilmastosopimuksesta, jonka tavoitteena on ilmastonmuutoksen hidastaminen. Saman vuoden lopulla koko Pohjois-Amerikka valmistautui ennätyspakkasiin, mutta Floridan lämmössä lomaillut presidentti kiehutti kansalaisten tunteita Twitterissä.
Trump tviittasi, että Yhdysvallat ”voisi hyötyä vanhasta kunnon ilmaston lämpenemisestä”.
Samanlainen sekoilu jatkui vuodesta toiseen, ja kun tammikuussa 2019 varoiteltiin äärimmäisen vaarallisista pakkaslukemista, pursuili presidentin sanainen arkku jälleen yli äyräiden: ”Mitä helvettiä ilmaston lämpenemisen kanssa tapahtuu? Ole kiltti, ja tule pian takaisin, tarvitsemme sinua!”.
Lentokentät otettiin haltuun vapaussodan aikana
During his July 4th speech, President Donald Trump says American forces “took over the airports” during the US War of Independence in the late 18th century.
Planes were not used in warfare until the 20th century. pic.twitter.com/pxhYVdfGz4
— Channel 4 News (@Channel4News) July 5, 2019
Heinäkuun 4. päivänä vuonna 2019 presidentti Trump piti mahtipontisen puheen Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän kunniaksi. Puheessaan hän ylisti George Washingtonin johtamaa siirtokuntien armeijaa, joka taisteli brittijoukkoja vastaan Yhdysvaltain vapaussodassa.
Trump puhui muun muassa siitä, miten armeija onnistui valtaamaan brittien hallussa olleet lentokentät.
Muuten hyvä, mutta tuo sota käytiin vuosina 1775–1783.
Yli sata vuotta myöhemmin, tarkalleen joulukuun 17. päivänä vuonna 1903, Orville ja Wilbur Wright tekivät ensimmäisen onnistuneen lennon moottorikäyttöisellä lentokoneella. Sitä ennen lentokentille tuskin oli käyttöä.
Puhe partiopojille
Heinäkuussa 2017 Trump oli kutsuttu pitämään puhetta Boy Scouts of America -partioliikkeen kansalliselle leirille. Kuulijoiden joukossa oli kymmeniä tuhansia 12–18-vuotiaita partiopoikia, mutta puhe oli kuin pahimmasta kampanjatilaisuudesta. Trump muun muassa sätti puheessa edeltäjäänsä Barack Obamaa ja mollasi presidentinvaaleissa päihittämäänsä Hillary Clintonia.
Trump muisti korostaa omia saavutuksiaan, mutta kertoi myös pitkän tarinan vuosikymmenten takaa. Trump muisteli coctailtilaisuutta, joka oli täynnä ”New Yorkin seksikkäimpiä ihmisiä”. Samaiseen tarinaan liittyi Trumpin tuttava, joka oli viettänyt varsin mielenkiintoista elämää suurella jahdillaan. ”En kerro teille enempää, koska olette partiolaisia. Vai pitäisikö minun kertoa? No, te olette partiopoikia, joten tiedätte elämästä.”, kiusoitteli Trump nuorta yleisöä. Sen enempää hän ei kuitenkaan viitannut kiinteistömogulituttavansa jahdeilla järjestettyihin orgioihin.
Arvatenkaan puhe ei oikein uponnut nuorten partiolaisten vanhempiin ja järjestön johtohenkilöihin.
Pian puheen jälkeen Trump kertoi Wall Street Journalille, että ”partioliikkeen johtaja” oli soittanut hänelle ja julistanut puheen kaikkien aikojen mahtavimmaksi ikinä.
Järjestöstä julkaistiin vastineena tiedote, jonka mukaan he ”eivät ole tietoisia tuosta puhelusta”.
Donald Trump kertoi tavanneensa Neitsytsaarten presidentin
Kun presidentti Trump raportoi lokakuussa 2017 matkastaan Yhdysvaltain Neitsytsaarille, olivat nimitykset hieman hakusessa. Trump nimittäin kertoi keskustelleensa Neitsytsaarten presidentin kanssa.
Tästähän netissä riemastuttiin! Lienee ollut varsinainen monologi, sillä Karibialla sijaitseva saariryhmä – Yhdysvaltain Neitsytsaaret – on Yhdysvaltain territorio. Mihin nimikin vahvasti viittaa.
Toivottavasti joku kertoi Trumpille, että hän on ihan itse Neitsytsaarten presidentti. Keskustelu oli todellisuudessa käyty territorion kuvernöörin Kenneth Mappin kanssa.
Haravoidaan metsiä palojen välttämiseksi – mallia Suomesta
Marraskuussa 2018 Trump vieraili maastopalojen tuhoamilla alueilla Kaliforniassa. Valtavissa metsäpaloissa oli menehtynyt useita kymmeniä ihmisiä ja taloudelliset vahingot olivat massiiviset.
Trump osoitti syyttävällä sormella osavaltion ympäristölainsäädäntöä ja lupasi omakätisesti ratkaista ongelman. Haravaan hän ei kuitenkaan tarttunut, vaikka juuri se oli presidentin suuri kuningasidea.
Presidentti Trump kehotti suuntaamaan katseet muihin maihin ja ottamaan mallia eritoten Suomen metsänhoidosta: ”He käyttävät paljon aikaa haravointiin ja siivoamiseen, eikä heillä ole tällaisia ongelmia.”. Trumpin mukaan siis Suomessa ei ole maastopaloja, koska meillä haravoidaan metsiä. Hän oli tullut tähän päätelmään keskusteltuaan presidentti Sauli Niinistön kanssa.
Tämä järjetön kommentti ja kahden olosuhteiltaan täysin erilaisen paikan vertailu toki huvitti suomalaisia, mutta ankarasta kuivuudesta ja kuumuudesta kärsiviä kalifornialaisia presidentin näppärä vinkki ei naurattanut.