Yhteiskunta

Top 10 maailman pisimmät paikannimet – Suomikin pääsee listalle mukaan!

Julkaistu

Nyt listataan maailman pisimmät paikannimet eikä varmaan tule yllätyksenä, että eräs paikka Suomessakin pääsee listalle mukaan! Ei kylläkään aivan kärkikahinoihin.

Maailman pisimmät paikannimet on melko laaja käsite ja mukana on muun muassa rautatieasema, maatiloja, kyliä, järviä ja kukkuloita. Jos tiedät jonkun näitäkin pidemmän paikannimen, niin sivistä meitä ja laita kommenttikenttä laulamaan. Vähimmäisvaatimus nimelle on 26 kirjainta ja kaikki tietenkin yhteen – sillä pääsee listan sijalle kymmenen.

Joten lähdetään pidemmittä puheitta Australiaan ja Mamungkukumpurangkuntjunyaan. Se on listan nimistä se lyhin! Lisähaastetta listan läpikäymiseen saa, jos pyrkii lausumaan ääneen jokaisen paikannimen. Listafriikki ei lähtenyt mukaan tähän haasteeseen, sillä oikeinkirjoitus tuotti aivan tarpeeksi päänvaivaa.

10. Mamungkukumpurangkuntjunya


Juuri kymmenen joukkoon maailman pisimmät paikannimet -listalla pääsee Australiassa sijaitseva kukkula. Etelä-Australian osavaltiossa, aboriginaalien Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjaran paikallishallintoalueella kohoava Mamungkukumpurangkuntjunya on Australian pisin paikannimi. Kilpailua on toki paljon, sillä useissa australialaisissa kielissä on todella pitkiä sanoja.

Mamungkukumpurangkuntjunya on pitjantjatjaran kieltä ja sillä on kaikista tämän listan paikannimistä ehkäpä se hauskin merkitys. Suora käännös on ”missä paholainen pissaa”.

Advertisement

Yllä olevan videon avulla voi treenata nimen sanomista. Ja voin luvata, että tämä tosiaan on yksi listan helpoimmista. Vaikka mukana on yksi suomalainenkin paikannimi!

9. Bovenendvankeelafsnysleegte

Maailman pisimmät paikannimet -listan yhdeksänneltä sijalta löytyy eteläafrikkalainen maatila. Karoon massiivisella aroalueella, lähes kilometrin korkeudella merenpinnasta, sijaitsee Bovenendvankeelafsnysleegte. Maatilan nimi tarkoittaa ”kurkunleikkauslaakson ylempi pää”. Maisemat vuorten ympäröimässä laaksossa ovat henkeäsalpaavat, mutta hyvällä tavalla – ei kurkkualeikkaavalla tavalla.

Nimi on afrikaansin kieltä, jossa on tunnetusti paljon pitkiä sanoja, kuten monessa muussakin länsigermaanisessa kielessä. Eikä 27-kirjaiminen Bovenendvankeelafsnysleegte ole ainoa afrikaansinkielinen paikannimi tällä listalla!

8. Venkatanarasimharajuvaripeta

Intian Andhra Pareshin osavaltiossa sijaitsee rautatieasema, jonka nimessä on hikikarpalot otsalle nostattavat 28 kirjainta. Siltikin se pääsee vasta kahdeksannelle sijalle maailman pisimmät paikannimet -listalla.

Venkatanarasimharajuvaripeta on eteläisessä Intiassa puhuttua telugun kieltä, ja tarkoittaa suomeksi käännettynä Venkatanarasimharajun kaupunki. Paikallisilla on rautatieasemalle oma nimi, jota he usein arkikielessä käyttävät. Yleensä tällaiset ”lempinimet” ovat lyhenteitä, mikä kuulostaisi järkevältä tämänkin aseman kohdalla, mutta asia onkin päinvastoin: Rautatieaseman nimeen laitetaan vielä kolme kirjainta lisää ja sitä kutsutaan tuttavallisesti nimellä Srivenkatanarasimharajuvaripeta.

Turistille asema voi tuottaa päänvaivaa, jos se täytyy löytää nopeasti. Melko varmasti myöhästyy junasta, jos aseman sijaintia alkaa kysellä, sillä ainoastaan nimen tavaamiseen saa kulumaan ikuisuuden.

7. Pekwachnamaykoskwaskwaypinwanik


Kuten monessa pohjoisamerikkalaisessa kielessä, niin myös Kanadassa asuvan cree-kansan kielessä on hyvin pitkiä sanoja. Manitoban provinssissa on jo vuosien ajan pyritty palauttamaan paikkojen alkuperäisiä nimiä, mikä tulee samalla tarkoittamaan järjettömän pitkiä nimikylttejä.

Advertisement

Hyvä esimerkki on creenkielinen järven nimi, jossa on 31 kirjainta. Pekwachnamaykoskwaskwaypinwanik on Kanadan pisin paikannimi ja tarkoittaa ”missä villejä taimenia pyydystetään koukuilla kalastamalla”. Kalastettiin niitä millä tahansa, niin Pekwachnamaykoskwaskwaypinwanik-järvi on tosiaankin tunnettu taimenistaan.

6. Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä

Suomen alhaisin kunta väestöntiheydeltään on Lapin maakunnan itäosissa sijaitseva Savukoski, sillä asukkaita on neliökilometriä kohti vain 0,16. Tämän faktan ansiosta Savukoski ei kuitenkaan ole tälle listalle päässyt – eikä kyllä muuten oman nimensäkään vuoksi.

Mutta Savukoskella on suoalue, jonka 35-kirjaiminen nimi on pisin suomenkielinen paikannimi: Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä. Ja sillä pääsee myös koko maailman pisimpien paikannimien joukkoon. Suomalaistenkin suussa kielen solmuun saavan nimen alkuperästä ei ole varmaa tietoa, mutta sen epäillään syntyneen vitsinä; mahdollisesti paikallisesta hokemasta.

Nimi kuitenkin on virallinen ja se esiintyy kartoissa. Ylläolevassa kuvassa ei näy suota, vaan Savukosken naapurikunnassa Sallassa aikoinaan toiminut baari. Yrittäjänä toiminut Tero Vuolle keksi antaa baarille tuon megalomaanisen pitkän nimen, kun kaupparekisteri hylkäsi kaikki muut nimiehdotukset. Tarina ei kerro, miksi Vuolle päätti jättää nimestä jänkä-sanan pois. Ehkä rakennuksen seinä vain loppui kesken?

5. Azpilicuetagaraycosaroyarenberecolarrea

Baski on Baskimaassa eli Pohjois-Espanjassa ja Lounais-Ranskassa puhuttu kieli, joka on itsessään mielenkiintoinen. Sillä ei ole tunnettuja sukulaiskieliä eikä sen alkuperästä ole tietoa. Mutta tälle listalle kaikkien muunkielisten paikannimien joukkoon baski pääsee.

Navarran itsehallintoalueella on kylä nimeltään Azpilicuetagaraycosaroyarenberecolarrea, jossa on 39 kirjainta. Jäiks! Se on Espanjan pisin paikannimi ja maailman pisimpien paikannimien joukossa se sijoittuu viidenneksi.

Suoraan suomennettuna Azpilicuetagaraycosaroyarenberecolarrea tarkoittaa ”Azpilicuetan korkealla sijaitsevan maatilan alava niitty”.

Advertisement

4. Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein

Sitten palaamme Etelä-Afrikkaan ja afrikaansin kieleen.

Etelä-Afrikassa ja Namibiassa puhuttu afrikaans kehittyi omaksi kielekseen 1700-luvulla. Se perustuu hollantiin, mutta siihen on omaksuttu sanoja muistakin kielistä, kuten saksasta, englannista sekä bantu- ja khoisankielistä. Kaikkein tärkein sysäys hollannista erottautumiselle oli malaijin kieli, joka tuli Etelä-Afrikkaan Kaakkois-Aasiasta kuljetettujen orjien mukana.

Liekö syynä eri kielien yhdistely, että afrikaansissa on monia hirmuisen pitkiä sanoja. Pisin paikannimi, jossa on 44 kirjainta, kuuluu Luoteismaakunnan provinssissa sijaitsevalla maatilalla.

Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein tarkoittaa ”lähde, jolla kaksi puhvelia ammuttiin kuoliaaksi siististi yhdellä laukauksella”.

Advertisement

3. Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg

Jos oikein tarkasti katsoo yllä olevaa kuvaa (ja miksei katsoisi!?) niin tämän järven nimi on kirjoitettu virallisessa kyltissä väärin! Siinä on kaksi kirjoitusvirhettä; löydätkö molemmat?

Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg on siis Yhdysvaltojen Massachusettsissa sijaitseva järvi, jonka 45-kirjaiminen nimi on loupin kieltä. Loupia puhuneet nipmucit ovat osavaltion alueella elänyt ja elävä alkuperäiskansa.

1920-luvulla järven nimen uutisoitiin tarkoittavan ”Sinä kalastat omalla puolellasi, minä kalastan omalla puolellani, ja kukaan ei kalasta keskellä”. Tämä oli kuitenkin toimittajan värikynää. Humoristinen käännös pitkästä nimestä ei kuitenkaan ole kaukana totuudesta, sillä todellisuudessa se tarkoittaa ”enlantilaiset veitsimiehet ja nipmuc-intiaanit neutraalin kalastuspaikan rajalla”.

Aiemmin se tunnettiin Chaubunagungamaug-järvenä, joka tarkoittaa ”rajalla sijaitseva kalastuspaikka”. Mutta nimeen oli lisättävä paikkaa kuvaavia sanoja, kun englantilaiset siirtolaiset saapuivat asuttamaan saman järven rantoja.

Yhdysvaltain hallitus yritti 1950-luvulla lyhentää nimen, mutta Websterin asukkaat vastustivat muutosta raivokkaasti. Niinpä Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg on ja pysyy. Toki sitä voi kutsua myös Websterjärveksi.

2. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Maailman toiseksi pisin paikannimi löytyy Walesin luoteisrannikolta, Angleseyn saarelta. Tämä kylä tunnettiin aiemmin nimellä Llanfair Pwyllgwyngyll, joka sekin saa kielen solmuun, mutta 1860-luvulla nimi päätettiin pidentää. Kyse oli markkinointikikasta, jolla kylään pyrittiin houkuttelemaan turisteja.

Advertisement

Ja kyllähän Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch 58-kirjaimellaan on kieltämättä iskevä!

Kylän nimi on kymriä ja tarkoittaa vapaasti suomennettuna ”Pyhän Marian kirkko valkoisen pähkinäpuun notkossa lähellä hurjaa pyörrettä ja pyhän Tysilion kirkkoa punaisella luolalla”. Nimi siis kertoo kylän tarkan sijainnin – karttaa ei tarvitse.

Jokaisen luulisi karttavan nimen lausumista viimeiseen saakka, mutta niin vain eräs meteorologi päätti ottaa sen mukaan sääennustukseen vuonna 2015. Brittiläisellä Channel 4 -kanavalla meteorologina työskentelevästä Liam Duttonista tuli maailmankuulu käytännössä yhdessä yössä, kun hän lausui Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochin virheettömästi suorassa lähetyksessä.

Suoritus on käsittämätön; siitäkin huolimatta, että Dutton on kotoisin Walesista ja osaa todennäköisesti ainakin jonkin verran kymriä. Niin, ja periaatteessa kylän nimessä on ”vain” 51 kirjainta, sillä kymriksi ch ja ll luetaan kumpikin yhdeksi kirjaimeksi.

1. Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu

Maailman pisimmät paikannimet -listalla ollaan päästy siihen suurimpaan ja kauneimpaan. Matkaamme Uuden-Seelannin Pohjoissaarella sijaitsevalle kukkulalle. Luonnollisesti siitä kertova kylttikin on massiivinen, kuten kuvasta näkyy!

Maorinkielinen, 85 kirjainta sisältävä nimi on Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu. Jätitkö lukematta vai yrititkö lausua koko sanan? Hyvin vapaasti englannin kautta suomeksi käännettynä kukkulan nimi kuuluu: ”Paikka, jossa Tamatea, isopolvinen mies, joka liukui, kiipesi ja nieli vuoria, ja joka tunnettiin maansyöjänä, soitti koaua-huiluaan rakkaalleen”.

Advertisement

Tarinan mukaan Tamatea oli suuri maorisoturi, joka soitti perinteistä maorihuilua surressaan taistelussa menehtynyttä veljeään.

Paikalliset kutsuvat 305 metrin korkuista kukkulaa lyhyesti Taumataksi. Ja sen kuka vain pystyy lukemaan takeltelematta!

Lue myös:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version