Yleistä

TIEDOTE: Listafriikki.com lopettaa koronavirukseen liittyvien artikkelien julkaisun

Julkaistu

Listafriikki.com lopettaa koronavirukseen liittyvien artikkeleiden julkaisun tällä päivämäärällä ja pyrkii siten hillitsemään tilanteen aiheuttamaa paniikkia suomalaisten keskuudessa.

Listafriikki lopettaa koronavirukseen liittyvien artikkelien julkaisemisen tästä päivästä eteenpäin: päätös on voimassa niin pitkään, kun tilanne on akuutti.

Listafriikki.com on tehnyt koronavirukseen liittyvän uutisoinnin, median käyttäytymisen ja sosiaalisen median vaarallisuuden myötä seuraavan päätöksen:

Koronavirukseen liittyvä uutisointi, mediatalojen julkaisemat mielipidetekstit sekä sosiaalinen media lietsovat paniikkia.

Tällä hetkellä Suomessa kaupat tyhjenevät tietyistä elintarvikkeista ja hygieniatuotteista. Tämän seurauksena terveyshenkilökunta on kasvavan riskin ympäröimänä.

Elämme täysin erilaista aikakautta kuin aiempien pandemioiden kohdalla. Tiedonkulku on sosiaalisen median kanavien sekä melkoisesti muuttuneen mediaympäristön myötä huomattavasti aiempaa laajempaa.

Edellä mainittu synnyttää lieveilmiöitä, kuten esimerkiksi virheellisen tiedon leviämistä. Se taas on omiaan lietsomaan yliampuvaa paniikkia, joka leviää kulovalkean tavoin. Oikeiden asiantuntijoiden näkemykset jäävät taka-alalle ja/tai liian vähälle huomiolle.

Advertisement

Listafriikki.com haluaa kantaa tässä kohtaa oman kortensa kekoon, sillä koronavirus on vakava asia: olemme sivunneet koronavirusta aiheena muutamassa listassa, mutta keskeytämme koronaviruksesta kirjoittamisen välittömästi.

Emme ole perinteinen uutismedia, mutta toivomme myös muiden suomalaisten mediatahojen seuraavan tietyiltä osin aloittamaamme linjaa. Toivomme uutisoinnin olevan jatkossa vain ja ainoastaan viralliseen tietoon pohjautuvaa, eikä esimerkiksi ylimääräistä paniikkia aiheuttavia toimittajien henkilökohtaisia mielipidekirjoituksia, mututuntumaan perustuen. Haluamme ennen kaikkea antaa palstatilaa viranomaistahoilta ja asiantuntijoilta tulevalle tiedolle.

Tiedostamme koronavirukseen liittyvien uutisten ja erilaisten artikkelien markkina-arvon: kaikki koronavirukseen ja sen leviämiseen liittyvä uutisointi vetää tällä hetkellä valtavat määrät lukijoita. Listafriikki.com ei ole tässä asiassa poikkeus, mutta emme missään nimessä halua osaltamme lietsoa paniikkia.

Vaikka Listafriikki käyttää jokaisessa julkaisemassaan listassa vain ja ainoastaan luotettavia lähteitä, ja näin olisi myös koronaviruksen kohdalla, uskomme ratkaisumme keskeyttää aiheesta kirjoittaminen olevan tässä kohtaa oikea ja aiheellinen.

Me täällä Listafriikillä koemme, että nyt jos koskaan tehtävänämme on tarjota suomalaisille sisältöä, joka vetää ajatukset hetkeksi pois tästä valtaisaa huolta aiheuttavasta koronaviruspandemiasta.

Advertisement

Tasavallan presidentti, Sauli Niinistö, kertoi 12. maaliskuuta Ylelle antamassaan haastattelussa toivovansa ihmisten olevan henkisesti läsnä toinen toisilleen ja tukemaan ympärillä olevia ihmisiä. Me näemme, että Listafriikillä on mahdollisuus auttaa tässä tehtävässä ja tuoda kaiken tämän negatiivisen uutisoinnin keskelle jotain positiivista.

Emme ole koronaviruksen asiantuntijoita, mutta nämä suositukset me haluamme antaa: muistakaa pitää toisistanne huolta, peskää kätenne huolellisesti saippualla, oireiden ilmaantuessa asettautukaa omatoimiseen karanteeniin ja hoitakaa itseänne omatoimisesti, mikäli oireenne ovat lieviä. Näillä keinoin voitte ehkäistä koronaviruksen leviämistä, lääkäreiden sekä sairaanhoitajien ylikuormittamista ja annatte vakavista oireista kärsiville ja/tai riskiryhmään kuuluville parhaan mahdollisuuden saada elintärkeää hoitoa.

Lisätietoja antavat Jenni Ollonqvist ja Marko Ollonqvist.

Haastattelupyynnöt voit laittaa osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com.

Näistä luotettavista lähteistä löydät ajankohtaista ja virallista tietoa koronavirukseen liittyen:

THL: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
WHO: Maailman terveysjärjestö (sivuilta löytyvä tieto on englanniksi)

Advertisement

Listafriikki somessa:

Facebook: @listafriikki
Instagram: @listafriikki
Twitter: @listafriikki
YouTube: @listafriikki

Advertisement

Suosituimmat