Yleistä

Naurua läpi historian: Top 12 hilpeät lainaukset kuuluisista puheista

Julkaistu

Vaikka aihe olisi äärimmäisen vakava, voi puheesta tehdä vaikuttavan ja mieleenpainuvan käyttämällä huumoria ja nokkelia sanankäänteitä sopivalla tavalla.

Yhdistämme puheet usein vakaviin keskusteluihin ja tilaisuuksiin. Ja niinhän onkin: Vaikuttavat ja mieleenpainuvat puheet voivat ohjata yhteiskunnallisia, poliittisia tai kulttuurisia liikkeitä.

Vaikka usein muistamme onnistuneet puheet niiden inspiroivan ja voimakkaan sisällön vuoksi, löytää huumori toisinaan tiensä valokeilaan ja herättää yleisön mielenkiinnon.

Barack Obama pitää puheen Philadelphiassa, Pennsylvaniassa. (Kuva: Shutterstock)

Top 12 hulvatonta lainausta kuuluisista puheista

Yleisön mielenkiinnon menettäminen on julkisten puhujien painajainen. Jotta yleisö pysyy sitoutuneena ja uppoutuneena sanomaasi, kannattaa puheeseen lisätä kirjallinen keino tai hieman huumoria – aivan kuten tämän listan vaikutusvaltaiset henkilöt ovat tehneet.

Tässä on kaksitoista kuuluisien puheiden hulvatonta sitaattia, jotka ovat kääntäneet vakavia hetkiä hilpeiksi ja osoittaneet, että nokkeluus on universaalisti viehättävää.

1. Winston Churchill, ”Saatan olla humalassa, mutta aamulla olen selvin päin, ja sinä olet edelleen ruma.

Winston Churchill esitti tämän napakan vastaiskun, kun seurapiirikaunotar Bessie Braddrock syytti häntä siitä, että hän oli juhlissa ”ällöttävän humalassa”. Churchillin nopea nokkeluus ei ainoastaan hiljentänyt Braddrockin syytöksiä, vaan myös huvitti niitä, jotka kuulivat sen. Tästä tuli yksi hänen sittemmin siteeratuimmista sutkautuksistaan.

2. John F. Kennedy, ”Olen mies, joka seurasi Jacqueline Kennedyä Pariisiin, ja olen nauttinut siitä!

Valtiovierailullaan Ranskassa vuonna 1961 JFK myönsi humoristisesti puheessaan, että hänen muodikas vaimonsa Jacqueline varjosti hänen kuuluisuuttaan. Hänen itseironinen huumorinsa huvitti kunnianarvoisia isäntiä ja kansainvälistä yleisöä, ja osoitti, miksi ihmiset rakastivat häntä.

Advertisement

3. Barack Obama, ”En ole katsonut viimeisimpiä kannatuslukujani.

Useimmille poliitikoille kannatusluvut ovat olennaisen tärkeitä – ne kertovat, ovatko heidän äänestäjänsä sitä mieltä, että he tekevät hyvää työtä. Yhdysvaltain entiselle presidentille Barack Obamalle mielipidemittausten huomiotta jättäminen oli kuitenkin keino suhtautua arvostelijoihin huumorilla ja näyttää inhimillinen puolensa.

Tämän repliikin Obama heitti Valkoisen talon kirjeenvaihtajien illallisella, kun kriitikot kysyivät häneltä hänen alhaisista kannatusluvuistaan. Tämä repliikki todistaa, että joskus paras tapa käsitellä kritiikkiä on yksinkertaisesti nauraa sille.

4. Ronald Reagan, ”En ole huolissani alijäämästä. Se on tarpeeksi iso huolehtiakseen itsestään.

Yhdysvaltain entinen presidentti Ronald Reagan oli tunnettu siitä, että hän osasi mestarillisesti ajoittaa humoristiset kommenttinsa. Reagan heitti tämän talousongelmia vähättelevän sutkautuksen eräässä puheessaan. Vitsi nauratti salissa, mutta samaan aikaan se oli hienovaraisesti esitettyä kritiikkiä tuon ajan finanssipolitiikkaa kohtaan. Tämä osoitti, että Reagan todella osasi käyttää huumoria tuodakseen mielipiteensä esille.

5. Margaret Thatcher, ”Jos haluat, että jotain sanotaan, pyydä mieheltä; jos haluat, että jotain tapahtuu, pyydä naiselta.

Brittiläinen poliitikko ja maansa ensimmäinen naispääministeri Margaret Thatcher vaikutti aikana, jona naiset helposti sivuutettiin valta-asemissa. Thatcher kuitenkin osoitti, että naiset voivat yhtälailla antaa panoksensa yhteiskunnalle.

Erään puheen sutkautus miesten ja naisten välisestä erosta toi hienosti esiin Rautarouvan oman lähestymistavan politiikkaan ja hallintoon. Kuivaa brittiläistä huumoria sisältävä heitto korosti hänen vaikuttavaa persoonallisuuttaan ja johtamistyyliään.

Advertisement

6. Nelson Mandela, ”Raha ei luo menestystä, vapaus tehdä sitä luo.

Etelä-Afrikan ensimmäinen presidentti Nelson Mandela piti monia vaikuttavia puheita. Mandelan nokkeluus tuli hienolla tavalla esiin tässä kommentissa, jonka hän sanoi pitäessään puhetta taloudellisesta vapaudesta ja menestyksestä.

Mandela käänsi ajatuksen taloudellisesta vapaudesta ympäri: raha itsessään ei vie mihinkään, vaan vapaus tavoitella omia unelmiaan ja päämääriään johtaa menestykseen.

7. Groucho Marx, ”Minun on sanottava, että pidän televisiota hyvin opettavaisena. Heti, kun joku laittaa sen päälle, menen kirjastoon ja luen hyvän kirjan.

Vaikka Groucho Marx ei ollutkaan poliitikko, hän todisti olevansa yksi kaikkien aikojen suurimmista koomikoista tällä televisiolähetyksessä antamallaan lausunnolla. Hän pilkkasi taitavasti mediaa ja edisti samalla lukemista ja sivistävää viihdettä, tuoden samalla esille tavaramerkiksi muodostunutta sarkastista huumoriaan.

8. Winston Churchill (jälleen), ”Paras argumentti demokratiaa vastaan on viiden minuutin keskustelu keskivertoäänestäjän kanssa.

Churchill pääsee listalle jo toistamiseen; tällä kertaa sarkastisella kommentilla koskien demokratiaa. Hän tarjosi kommentillaan humoristisen, mutta samalla näpäyttävän kriittisen näkemyksen oman aikansa poliittisesta tilanteesta.

9. Abraham Lincoln, ”Jos olisin kaksinaamainen, pitäisinkö näitä kasvoja?

Vastatessaan epärehellisyyttä koskeviin syytöksiin Lincoln käytti tätä vitsikästä heittoa puolustaakseen rehellisyyttään poliittisessa tilaisuudessa. Vastaus laukaisi jännityksen kireässä tilanteessa, ja lisäksi Lincoln sai hymyssä suin heitettyä pallon arvostelijoilleen.

Advertisement

10. Theodore Roosevelt, ”Kun leikit, leiki täysillä; kun teet töitä, älä leiki ollenkaan.

Hauskana kaverina tunnettu Yhdysvaltain entinen presidentti Roosevelt antoi tämän neuvon puhuessaan kovasta työstä ja omistautumisesta. Hänen nokkela neuvonsa kehotti leikkisällä sanankäänteellä ottamaan työnteon tosissaan. Huvitella pitää, mutta tietyissä tilanteissa on syytä vakavoitua.

11. Franklin D. Roosevelt, ”Kun näet kalkkarokäärmeen olevan valmiina iskemään, et jää odottamaan sen iskua ennen kuin murskaat sen.

Puhuessaan vihollisten uhasta kansalliselle turvallisuudelle ja korostaessaan ennakoivan puolustuksen merkitystä Franklin D. Roosevelt antoi meille tämän lystikkään vertauksen.

Repliikki iski kuulijoihin kuin kalkkarokäärme, sillä se toi hitusen huumoria muutoin vakavaan aiheeseen. Rooseveltin metafora paitsi korosti nopean toiminnan ja reagoinnin tärkeyttä myös osoitti hänen kykynsä keventää vakavia keskusteluja nerokkain sanankääntein.

12. Benjamin Franklin, ”Me kaikki synnymme tietämättöminä, mutta on tehtävä kovasti töitä pysyäkseen tyhmänä.

Huumoria ja rehellisyyttä loistavasti sekoittava Benjamin Franklin heitti ilmoille tämän sutkautuksen keskustellessaan koulutuksesta ja ihmisten henkilökohtaisesta kasvusta. Hänen kommenttinsa oli sekä humoristinen pila että syvällinen havainto ihmisten potentiaalista ja hulluudesta.

Franklin oli toimittaja, kirjailija, tiedemies ja yksi Yhdysvaltain perustuslain luojista, ja hänet tunnettiin niin nokkeluudestaan kuin syvän filosofisista näkemyksistään. Tämä heitto oli oiva esimerkki juuri noista kummastakin!

Advertisement

Nokkela tapa vaikuttaa

Yleisön mieleen jäävien viestien välittämisen ei aina tarvitse olla vakavaa. Käyttämällä nokkeluutta ja kielikuvia voit luoda yhteyden yleisöösi ja jättää pysyvän vaikutuksen, joka ulottuu alkuperäistä asiayhteyttä pidemmälle. Se on osoitus siitä, että huumori voi olla tehokas viestintäväline.

Yleistä

10 hyvää syytä hankkia pylväsporakone

Julkaistu

Tässä artikkelissa käymme läpi syitä sille, miksi pylväsporakone tulisi löytyä jokaisesta kotitaloudesta.

Pylväsporakoneen tulisi olla jokaisen kiinteistön omistajan vakiovaruste. Tässä artikkelissa listaamme kymmenen hyvää syytä, että miksi pylväsporakone pitäisi löytyä jokaisesta kotitaloudesta.

Ensinnäkin pylväsporakone on monipuolinen. Se on monipuolinen työkalu, joka mahdollistaa monenlaisten rakennus- ja korjaustöiden suorittamisen kotona. Sen avulla voit porata reikiä betoniin, tiileen, puuhun ja muihin materiaaleihin helposti ja tehokkaasti.

Toiseksi se on vakaa käyttää. Pylväsporakoneen rakenne tarjoaa vankkuutta ja vakauden, mikä tekee siitä turvallisen käyttää. Verrattuna perinteiseen käsiporakoneeseen, pylväsporakoneen kiinnitetty rakenne tarjoaa paremman hallinnan ja vakauden poratessa.

Kolmas syy on tehokkuus. Pylväsporakoneet on yleensä varustettu tehokkailla moottoreilla, jotka tarjoavat riittävästi voimaa ja nopeutta poraamiseen. Tämä tekee työstä nopeampaa ja tehokkaampaa verrattuna pienempiin käsiporakoneisiin.

Neljäs hyvä syy hankkia pylväsporakone on tarkkuus. Pylväsporakoneet mahdollistavat tarkan porauksen, mikä on olennaista esimerkiksi ruuvien tai tapojen asentamisessa. Tarkka poraus vähentää virheiden mahdollisuutta ja varmistaa paremman lopputuloksen.

Advertisement

Viides syy on, että pylväsporakoneen käyttö säästää aikaa ja vaivaa verrattuna perinteisiin käsiporakoneisiin. Sen avulla voit suorittaa työt nopeammin ja tehokkaammin, mikä on erityisen tärkeää suurissa projekteissa tai kiireisissä tilanteissa. Voit olla varma siitä, että pylväsporakone tekee tarkkaa työtä ja saat projektisi tehtyä kerralla oikein.

Kuudes syy on soveltuvuus erilaisiin materiaaleihin. Pylväsporakoneet soveltuvat poraamaan erilaisiin materiaaleihin, kuten betoniin, tiileen, puuhun ja metalliin. Tämä tekee niistä monipuolisen työkalun erilaisiin rakennus- ja korjaustöihin kotona.

Seitsemäs syy on helppokäyttöisyys. Vaikka pylväsporakone saattaa näyttää monimutkaiselta työkalulta, se on yleensä helppo käyttää. Useimmat mallit ovat varustettu selkeillä käyttöohjeilla ja ergonomisella suunnittelulla, mikä tekee niiden käytöstä miellyttävää ja intuitiivista.

Ammattimainen lopputulos on kahdeksas syy. Pylväsporakoneen avulla saat ammattimaisen lopputuloksen kotiprojekteissasi. Tarkka poraus ja tehokas moottori varmistavat, että työn jälki on siistiä ja laadukasta.

Kustannussäästöt ovat syy numero yhdeksän. Vaikka pylväsporakone saattaa aluksi vaikuttaa suurelta investoinnilta, se voi lopulta säästää sinulle rahaa. Sen avulla voit suorittaa monia töitä itse, jolloin vältyt ammattilaisten palkkaamisen kustannuksilta.

Advertisement

Viimeinen hyvä syy on, että pylväsporakoneen käyttö antaa sinulle mahdollisuuden kehittää ja kasvattaa kotikorjaustaitojasi. Opit uusia taitoja ja saat itseluottamusta.

Lue myös:

Continue Reading

Yleistä

Tee elämäsi suurimmasta päivästä juuri toiveidesi mukainen – Näin löydät parhaan rahoituksen häihin

Julkaistu

Tässä artikkelissa käymme läpi asioita, jotka on syytä pitää mielessä häälainaa valitessa ja tarjouksia vertaillessa.

Hääpäivä on monelle ainakin siihenastisen elämän suurin yksittäinen päivä. Häiden suunnittelu on usein pitkä prosessi, joka alkaa budjetin määrittämisestä ja siitä, miten häät rahoitetaan.

Pyritäänkö häät järjestämään säästöillä, osallistuvatko parin vanhemmat kenties kustannuksiin vai pystytäänkö juhlapäivä kursimaan kasaan omista palkkatuloista? Vai olisiko kuitenkin kaikkein helpointa hakea häälaina, jolloin rahoituksen miettimisen saa jättää taka-alalle ja hääparilla on yksi huoli vähemmän.

Tässä artikkelissa käymme läpi asioita, jotka kannattaa pitää mielessä, jos päätyy hakemaan häälainaa. Mistä löytyy kaikkein halvin laina juuri sinulle ja mihin lainavertailua tehdessä on syytä kiinnittää huomiota?

Intiimi tilaisuus vai koko tuttavapiiri mukaan juhlimaan?

Hääbudjetin kokoon vaikuttavat tietenkin muun muassa valittu juhlapaikka, tarjoilut, hääparin asut ja lukematon määrä pieniä yksityiskohtia, joita ei etukäteen tule edes miettineeksi. Vieraiden määrä on tietenkin asia, joka vaikuttaa kustannuksiin merkittävästi. Pidetäänkö pienet ja intiimit häät vai kutsutaanko juhliin kaikki ystävät ja kylänmiehet?

Suomalaisten keskimääräinen hääbudjetti on 10 000 euroa, mutta tietenkin ikimuistoiset kekkerit saa järjestettyä pienemmälläkin summalla ja toisaalta häihin saa suhteellisen helposti uppoamaan useita kymmeniätuhansia euroja. Tärkeintä on kuitenkin se, että päivästä tulee juuri sinun ja kumppanisi näköinen.

Advertisement

Oli budjettisi mikä tahansa, niin lainoja kannattaa ehdottomasti vertailla. Kilpailuta laina luotettavan palvelun kautta, jotta saat varmasti juuri itsellesi sopivan ja edullisimman lainan.

Mistä rahoitus häihin?

Nykyisin moniin hankintoihin käytetään lainarahaa, sillä säästäminen esimerkiksi uuteen autoon, remonttiin tai lomamatkaan ei ehkä onnistu samalla tavalla kuin entisaikoina. Häät eivät eroa tässä mielessä muista kulueristä tai hankinnoista, joten yhä useammat hääparit päätyvät rahoittamaan suuren päivänsä lainalla.

Lainamarkkinat voivat kuitenkin olla hämmentävä viidakko korkoineen ja maksuehtoineen, kun pankit ja lainapalvelut esittävät tarjouksiaan.

Häitä suunnittelevilla on mielessään ja tehtävänä aivan tarpeeksi huolta ja aikaa vaativia asioita, mutta lainan hakemisen ei tarvitse olla yksi niistä.

Häälainojen vertailu

Kaikkein kätevin tapa löytää edullisin häälaina on tehdä lainavertailu, johon kannattaa käyttää kilpailuttamiseen erikoistunutta palvelua. Lainavertailu onnistuu helposti ja nopeasti VertaaLainaa.fi:n avulla.

Advertisement

Lainavertailupalvelun avulla hakeminen ja kilpailuttaminen käyvät kädenkäänteessä, sillä yhdellä hakemuksella pääsee käsiksi useiden eri tahojen tarjouksiin vain muutamassa minuutissa. Kun tarjoukset ovat selkeästi yhdessä ja samassa paikassa, on niitä helppo vertailla ja selvittää, mikä on juuri itselle sopivin laina.

Maksuttoman lainahakemuksen tekeminen ei velvoita mihinkään, joten tarjouksiin voi rauhassa tutustua ilman, että laina täytyisi ottaa. Jos kuitenkin kohdalle osuu juuri omiin tarpeisiin sopiva laina, niin hyväksymisen jälkeen rahat ovat tilillä muutaman arkipäivän kuluessa.

Mitä pitää mielessä, kun lainoja vertailee?

Lainoja vertaillessa kannattaa pitää mielessä muutama asia, jotta tarjousten joukosta löytyy varmasti se itselle paras laina.

Ehkä tärkein yksittäinen huomioonotettava seikka on todellinen vuosikorko, joka sisältää lainan koron lisäksi kaikki muut mahdolliset kulut. Vertailemalla tarjousten todellisia vuosikorkoja asiakkaan on helppo nähdä eri lainojen kokonaiskustannukset, jotka sisältävät lainapääoman lisäksi kaikki korot ja kulut.

Kannattaa myös syventyä lainojen ehtoihin: Onko esimerkiksi halutessaan mahdollisuutta saada lyhennysvapaita kuukausia? Mikäs sen mukavampaa kuin nauttia romanttisesta häämatkasta ilman, että täytyy miettiä lainan takaisinmaksua.

Advertisement

Takaisinmaksuaika ja erityisesti sen joustavuus voi myös olla asiakkaalle tärkeä kriteeri. Voiko lainaa maksaa takaisin nopeammin ilman lisäkuluja? Moni hääpari toivoo ja saa lahjaksi rahaa, joten ehkäpä haluaisit käyttää osan lahjarahoista siihen, että maksat häiden jälkeen lainaa takaisin kerralla isomman erän. Lainoja vertaillessa kannattaa siis tarkistaa, että nopeampi maksuaika ei aiheuta lisäkuluja.

Ja kun rahoituspuoli on kunnossa, niin hääpari voi keskittyä oleelliseen: Ensin unelmiensa hääpäivän suunnitteluun ja sitten tärkeimpänä kyseisestä juhlasta täysin rinnoin nauttimiseen!

Lue myös:

Continue Reading

Yleistä

6 faktaa äänikirjoista: Näin äänikirjojen kuunteleminen edistää hyvinvointia ja terveyttä

Julkaistu

Tällä listalla perehdytään siihen, miten äänikirjojen kuunteleminen edistää terveyttä ja hyvinvointia.

Alunperin näkövammaisten tarpeisiin kehitetyt äänikirjat ovat nykyisin äärimmäisen suosittuja kaiken kansan keskuudessa. Tällä listalla käymme läpi tapoja, joilla äänikirjojen kuunteleminen edistää niin henkistä kuin fyysistä terveyttä.

Nykypäivän hektisessä maailmassa tavallisen kirjan käteen ottaminen ja lukemiseen syventyminen on valitettavan usein liian aikaavievää. Mikä siis neuvoksi, jos mieli kuitenkin halajaa kertomusten maailmaan?

Moni äänikirjapalvelu on maksullinen, mutta kukkaron nyörejä ei ole pakko aukaista päästäkseen nauttimaan kuuntelusta. Netti on pullollaan erilaisia sivustoja, joista löytyy kuunteluelämyksiä täysin maksutta. Ilmaiset äänikirjat kuuluvat muun muassa kirjastojen valikoimaan ja toisaalta myös suurin osa maksullisista sovelluksista tarjoaa ilmaisia kokeilujaksoja.

Äänikirjojen kuunteleminen tekee hyvää mielelle ja keholle, joten jos et vielä ole niihin tutustunut, niin ehkä tämä lista kannustaa liittymään alati kasvavaan kuuntelijoiden joukkoon.

6. Äänikirjojen kuunteleminen parantaa muistia ja kartuttaa sanavarastoa

Kirjojen kuunteleminen kartuttaa sanavarastoa aivan samalla tavalla kuin lukeminen, ja itse asiassa äänikirja voi aktivoida kielellistä muistia jopa tehokkaammin. Lukiessa on helppo palata lauseen alkuun, jos mieli harhailee ja luettu unohtuu, mutta äänikirjan kelaaminen oikeaan kohtaan on vaivalloisempaa. Äänikirjaa kuunnellessa aivot ovat tavallaan tarkkaavaisemmat.

Aivotutkija ja professori Minna Huotilainen kertoo Ylen haastattelussa, että äänikirjalla ja lukemisella on samoja etuja ikääntymisen haittojen ehkäisyn kannalta esimerkiksi muistijärjestelmän ja kognitiivisten kykyjen säilymisen kannalta.

Advertisement

Äänikirjojen on tutkimusten mukaan todettu parantavan muistia varsinkin sellaisilla ihmisillä, jotka kärsivät muistisairauksista tai muunlaisista kognitiivisista ongelmista. Kuunteleminen aktivoi niitä aivojen alueita, jotka vastaavat puheen ymmärtämisestä, mikä edelleen nostattaa aivojen aktiivisuutta kokonaisuudessa.

Asiantuntijoiden mukaan äänikirjojen kuunteleminen on erityisen hyödyllistä myös lapsille.

Luonnollisesti lukeminen parantaa lukutaitoa, mutta niin tekee myös kuunteleminen. Sanavaraston kartuttamisen lisäksi äänikirjojen kuunteleminen edistää puheen ja kielen kehitystä, mutta parantaa myös luetun ymmärtämisen taitoa.

Äänikirjojen kuunteleminen kehittää lapsen keskittymiskykyä, mistä on suuri apu kouluun mentäessä. Taito kuunnella on myös sellainen ominaisuus, jonka kohentamisesta on ainoastaan hyötyä – ihan kaikenikäisille.

5. Stressikäyrä alaspäin

Aivotutkija ja professori Minna Huotilainen kertoo, että lukemisen rauhallisuus ja pitkään tarinaan uppoutuminen ovat juuri niitä asioita, jotka lievittävät stressiä. ”Äänikirjassa on tämä sama elementti”, toteaa Huotilainen.

Advertisement

Äänikirjojen kuuntelu lievittää stressiä samalla tavalla kuin lukeminen, kunhan sen tekee tietyllä tavalla – keskittyen. Kirjan lukeminen on sitovampaa kuin äänikirjan kuunteleminen, sillä muihin asioihin keskittyminen on lukiessa lähes mahdotonta. Uppoutuminen tarinaan ja irrottautuminen arjesta on lukiessa keskimääräisesti helpompaa.

Äänikirjaa kuunnellessa tulee usein tehtyä jotain muutakin ja ajatukset saattavat lähteä harhailemaan. Mutta toisaalta juuri tuo puuhastelu on yksi äänikirjojen eduista. Palataan tähän aivan kohta.

4. Irti negatiivisista ajatuksista

Psychology Today -aikakauslehdessä julkaistun artikkelin mukaan äänikirjojen kuunteleminen nostaa mielialaa. Ahdistuksen ja/tai masennuksen pintaan tuomat negatiiviset ajatukset valtaavat mielen kokonaan, ja niistä on vaikea päästä irti. Todellisuudesta irrottautuminen voi onnistua kirjaa lukemalla, mutta usein äänikirjan kuunteleminen on tehokkaampi keino päästä ainakin hetkellisesti pakoon pahaa oloa.

Mutta eikös juuri edellisessä kohdassa mainittu, että äänikirjaa kuunnellessa ajatus voi lähteä harhailemaan? Kyllä, ja jokainen äänikirjoja kuunnellut tietää, että joskus niin käy.

Mutta siinä on jotain erityistä taikaa, kun joku lukee meille ääneen.

Advertisement

Iltasadun lukeminen on lapsille rauhoittavaa ja aivan samalla tavalla reagoimme toisen ihmisen ääneen myös aikuisina. Kun joku lukee meille, on tuo ääni ja siihen keskittyminen tapa saada mielessä pyörivät negatiiviset ajatukset hiljenemään.

3. Kuunteleminen onnistuu missä ja milloin vain

Kuten mainittua, tavallista kirjaa lukiessa ei ole mahdollista tehdä mitään muuta. Kirjan lukeminen ei onnistu lenkillä tai vaikkapa autoa ajaessa. Nykypäivän hektisessä ympäristössä voi olla vaikeaa löytää aikaa fyysiseen kirjaan syventymiselle.

Tympeät kodin askareet sujuvat huomattavasti kivuttomammin äänikirjan pyöriessä taustalla. Siivoaminen tai nurmikonleikkuu luistavat lähes huomaamatta, kun äänikirjan tarina vie muihin maisemiin.

Joillekin ihmisille äänikirjat ovat ainoa mahdollisuus nauttia kirjallisuudesta. Pahat nivelkivut tai esimerkiksi Parkinsonin taudin aiheuttama vapina voivat estää kirjan tai älylaitteen pitämisen käsissä, mutta play-napin painaminen onnistuu.

2. Äänikirjan kuuntelu voi auttaa nukahtamisessa

Jos nukahtamisen kanssa on ongelmia, ei kirjan lukeminen yölampun valossa tai älylaitteen ruudulta välttämättä nopeuta höyhensaarille siirtymisessä.

Tässä kohtaa oiva valinta ovat äänikirjat. Monessa äänikirjasovelluksessa on uniajastin, jonka avulla voi määritellä, kuinka monta minuuttia haluaa kuunnella ennen kuin äänikirja pysähtyy. Näin voi huoletta nukahtaa, eikä tarina mene eteenpäin koko yötä.

Aika moni meistä tuijottaa erikokoisia ruutuja aamusta iltaan. Silmät ovat kovilla koko päivän. Miksi ei siis antaa silmille lepoa ja napauttaa makuuhuoneen pimeydessä äänikirja pyörimään.

Advertisement

Äänikirjojen lukijoilla on usein hyvin pehmeä ja rauhoittava ääni, mikä saattaa rauhoittaa entuudestaan ja auttaa vaipumaan uneen.

1. Laatuaikaa läheisten kanssa

Oletko tullut miettineeksi, että äänikirjan kuunteleminen voi olla myös laatuaikaa läheisten kanssa? Lukutoukat monesti keskustelevat kirjoista, mutta saman kirjan kuunteleminen yhdessä vie tämän uudelle tasolle.

Tapahtumista ja henkilöistä voi keskustella heti siinä paikassa; samalla lailla kuin käymme läpi vaikkapa jonkun televisiosarjan tapahtumia tai juttelemme leffan jälkeen kokemuksesta.

Joten mitäpä jos tänä iltana istahdat kaverin tai perheenjäsenen kanssa sohvalle, mutta television tuijottamisen sijaan laitattekin pyörimään äänikirjan. Miltä kuulostaisi?

Lue myös:

Continue Reading

Yleistä

Mistä rahoitus unelmien kylpyhuoneeseen?

Julkaistu

Tässä artikkelissa käsittelemme sitä, miten rahoittaa kylpyhuoneremontti ja miten remonttilainoja kannattaa vertailla.

Moni meistä törmää jossain vaiheessa siihen, että oma kylpyhuone on tullut elinkaarensa päähän. Laatat ovat saattaneet alkaa halkeilla tai irrota liitoksistaan. Voi myös olla, ettei kylpyhuoneesi täytä enää nykyajan vesieristysvaatimuksia tai vesieristeet ovat pahoin vaurioituneet. Tämä on selkeä merkki siitä, että on aika tehdä remontti kylpyhuoneeseen.

Tässä artikkelissa pureudumme tarkemmin siihen, mistä lainaa saa sekä miten niitä voi vertailla ja kilpailuttaa keskenään. Käymme myös läpi, mitä asioita lainatarjouksista kannattaa tarkistaa ja missä tapauksissa lainaa ei voida sinulle myöntää.

Artikkelikuva: Jared Rice | Unsplash

Kylpyhuoneremonttien hintataso

Kylpyhuoneremontit ovat monesti kuitenkin varsin hintavia ja moni joutuukin tosissaan pohtimaan, mistä saa rahat unelmien kylpyhuoneeseen. Ilman lainaa ei monikaan selviä, sillä kylpyhuoneen hintalapuksi voi helposti tulla 15 000-20 000 euroa, varuste- ja materiaalitasosta riippuen. Mikäli tila on suuri, sen varustetaso on erityisen laadukas tai tarvitaan erikoistyötä,
kuten asbestin purkua, voi hintalappu olla tuotakin suurempi.

Remonttilainojen vertailu

Lainat kannattaakin aina vertailla ja kilpailuttaa. Lainojen kilpailuttamisen voit tehdä kätevästi Summarumin avulla. Saat nopeasti nähtäväksesi lainatarjoukset kylpyhuoneremontillesi, usealta eri rahoituslaitokselta. Tämä kotimainen palvelu on turvallinen ja helppo. Tehtäväksesi jää vain täyttää pyydetyt tiedot ja hakea nappia painamalla lainatarjoukset.

Advertisement

Miksi vertailupalvelua kannattaa käyttää?

Lainojen kilpailutuksen käyttö on kannattavaa monesta eri syystä. Käymme näitä syitä läpi yksityiskohtaisemmin alla.

Et sitoudu tarjoukseen

Vertailupalvelun käyttö ei sido sinua mihinkään. Voit yhtä hyvin hyväksyä lainatarjouksen, kuin jättää sen hyödyntämättä. Halutessasi voit vaikka tsekata lainatarjoukset uudelleen muutaman viikon kuluttua ja tarkistaa ovatko tarjoukset parantuneet edellisestä kerrasta. Useat vertailupalvelut, kuten Summarum, ovat myös ilmaisia.

Kilpailukykyinen lainatarjous

Koska lainavertailussa on mukana useita eri rahoituslaitoksia, saatat saada lainallesi varsin kilpailukykyisen tarjouksen. Parhaimmillaan lainatarjousten korot ovat liikkuneet noin 4,5%:ssa. Lainasta tekee edullisen kilpailu rahoittajien välillä. Osa lainantarjoajista saattaa myös houkutella sinua kanta-asiakkaakseen, edullisella lainatarjouksella.

Vähäinen vaivannäkö

Vertailupalvelun käyttö ei vaadi sinulta suurta vaivaa. Näpyttelet vain pyydetyt tiedot ruudulle ja haet lainatarjouksia. Saat lainatarjoukset sähköpostiisi ja Summarumissa lainatarjouksia voi tarkastella myös asiakaspaneeliin kirjautumalla. Sinun ei siis tarvitse varata erillistä aikaa useista rahoituslaitoksista ja käydä erillisiä neuvotteluita lainoista heidän kanssaan.

Lainaa myös isompiin hankintoihin ja joustavat laina-ajat

Vertailupalvelun kautta saat remonttilainaa myös isoihin remontteihin, kuten kylpyhuoneremonttiin. Summarumissa voit saada lainaa maksimissaan 60 000 euroa, ja tämä voidaan myöntää sinulle jopa ilman vakuuksia. Myös laina-ajan saat itse määritellä. Se voi olla tarpeesi mukaan 1-15 vuotta.

Advertisement

Vertailupalvelun vastuullisuus ja turvallisuus

Luottopäätökset tehdään vertailupalveluissa vastuullisuus edellä. Hakemukset käsitellään automaattisesti ja rahoituslaitokset arvioivat lainasi suuruuden tulojesi mukaan. Summarum käsittelee antamasi tietosi turvallisesti. Tietojen lähettämiseen käytetään salattua yhteyttä.

Mitä lainatarjouksista kannattaa tarkistaa?

Lainatarjouksista kannattaa tarkistaa aina todellinen vuosikorko. Se kertoo lainasi todellisen vuosikoron, jossa on mukana koron lisäksi kaikki lainastasi aiheutuvat kulut. Lainojen vertaaminen toisiinsa onnistuu siis vain vertaamalla lainatarjousten todellista vuosikorkoa.

Lainoissa saattaa myös olla erilaisia ehtoja. Lue rahoituslaitosten ehdot huolella läpi ja tarkista, että ne ovat sellaisia joihin voit sitoutua.

Lainan kokonaiskuluihin vaikuttaa oleellisesti laina-ajan pituus. Lasketa siis lainatarjouksesi eri laina-ajoilla, niin näet, miten laina-ajan muuttaminen vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin. Näistä voit sitten valita omaan tilanteesi parhaiten sopivan laina-ajan.

Missä tapauksissa en saa lainaa kylpyhuoneremonttiini?

Joissakin tapauksissa et välttämättä kuitenkaan saa rahoituslaitokselta lainaa kylpyhuoneremonttiisi. Tällaisia tilanteita saattaa ilmaantua esimerkiksi sen vuoksi, että olet alaikäinen tai kotiosoitteesi ei ole Suomessa. Näissä tapauksissa lainapäätös tulee olemaan kielteinen.

Advertisement

Myös epäsäännölliset tulot saattavat evätä sinulta lainan saannin. Yleisiä syitä kielteiselle lainapäätökselle ovat merkinnät maksutiedoissa. Tällaisessa tapauksessa laina voidaan usein myöntää, jos sinulla on esittää lainanantajan ehdot täyttävä takaaja lainallesi.

Continue Reading

Yleistä

Korkojen vertailu: Miten löytää paras laina yrityksellesi?

Julkaistu

Tässä artikkelissa opastetaan Suomen korkojen vertailussa, jotta voit tehdä tietoon perustuvan päätöksen.

Kun hae yrityslainaa Suomesta, yksi tärkeimmistä huomioon otettavista tekijöistä on korko. Korot vaikuttavat suoraan lainanoton edullisuuteen ja kustannuksiin, joten on tärkeää vertailla korkoja ja löytää yrityksellesi paras lainavaihtoehto. Tässä artikkelissa opastamme sinua Suomen korkojen vertailussa, jotta voit tehdä tietoon perustuvan päätöksen.

Suomen korot

Ennen korkojen vertailua on tärkeää ymmärtää, miten ne toimivat. Korko on prosenttiosuus, jonka lainanantajat veloittavat varojen lainaamisesta. Ne voivat vaihdella esimerkiksi lainatyypin, laina-ajan ja vallitsevien markkinaolosuhteiden perusteella. 

Suomessa korkoihin vaikuttavat sellaiset tekijät kuin keskuspankin politiikka, inflaatioaste ja talousnäkymät. On myös tärkeää erottaa toisistaan kiinteät ja vaihtuvat korot, sillä ne tarjoavat erilaisia etuja ja riskejä.

Lainanantajien ja lainatuotteiden tutkiminen

Aloita tutkimalla hyvämaineisia lainanantajia Suomessa. Etsi pankkeja, luotto-osuuskuntia ja verkkolainanantajia, jotka ovat erikoistuneet yrityslainoihin. Tutustu eri lainanantajien tarjoamiin lainatuotteisiin ja ymmärrä niiden ehdot. Ota huomioon esimerkiksi lainasummat, takaisinmaksuajat ja kunkin lainanantajan tarjoamat lisäominaisuudet tai -edut.

Todellisen vuosikertoimen (APR) arviointi

Todellinen vuosikorko (Annual Percentage Rate, APR) antaa kattavan yleiskuvan lainan kokonaiskustannuksista, mukaan lukien sekä korko että mahdolliset lisämaksut tai -kulut. Kun vertaat korkoja, on tärkeää ottaa huomioon todellinen vuosikorko, jotta saat tarkemman kuvan lainanoton kokonaiskustannuksista.

Advertisement

Vertaile eri lainavaihtoehtojen todellisia vuosikorkoja, jotta löydät yrityksellesi kustannustehokkaimman vaihtoehdon. Muista, että matalamman koron lainoihin voi liittyä korkeampia maksuja, joten on tärkeää arvioida koko todellinen vuosikorko.

Vakuusvaatimusten arviointi

Vakuusvaatimukset voivat vaikuttaa lainanantajien tarjoamiin korkoihin. Vakuudet antavat lainalle vakuuden ja vaikuttavat lainanantajan näkemään riskitasoon. 

Vertaile eri lainanantajien vakuusvaatimuksia ja arvioi lainan ja arvon välistä suhdetta, jossa lainasummaa verrataan vakuuden arvioituun arvoon.

Lainanantajat, joilla on alhaisemmat vakuusvaatimukset, voivat tarjota kilpailukykyisempiä korkoja, mutta varmista, että vakuudet vastaavat yrityksesi omaisuutta ja arvoa.

Luottovaatimusten tutkiminen

Suomen lainanantajat ottavat huomioon lainanottajien luottokelpoisuuden korkoja määrittäessään. Tarkista lainanantajien luottopistemäärä- ja luottotietovaatimukset. Korkeampi luottopistemäärä ja vahva luottohistoria johtavat yleensä edullisempiin korkoihin. 

Advertisement

Jos luottotietosi eivät ole optimaaliset, harkitse toimenpiteitä niiden parantamiseksi ennen lainan hakemista. Laskujen maksaminen ajallaan, maksamattomien velkojen vähentäminen ja luottotietoilmoituksessa olevien virheiden korjaaminen voivat vaikuttaa myönteisesti luottokelpoisuuteesi ja alentaa korkoja.

Lainaehtojen ja takaisinmaksuvaihtoehtojen analysointi

Korkoja vertailtaessa on tärkeää arvioida lainanantajien tarjoamat lainaehdot ja takaisinmaksuvaihtoehdot. Harkitse laina-aikaa ja takaisinmaksuväliä, jotka sopivat yhteen yrityksesi kassavirran ja taloudellisten tavoitteiden kanssa.

Takaisinmaksuvaihtoehtojen joustavuus, kuten vain korkoa maksavat jaksot tai joustavat takaisinmaksuaikataulut, voivat myös vaikuttaa lainan yleiseen edullisuuteen. Arvioi lainaehtojen ja takaisinmaksuvaihtoehtojen vaikutus yrityksesi taloudelliseen vakauteen ja tee valinta sen mukaisesti.

Erityislainaohjelmien tai -kannustimien harkitseminen

Suomessa voi olla erityisiä lainaohjelmia tai kannustimia, joita hallitus tai rahoituslaitokset tarjoavat tukeakseen tiettyjä toimialoja tai edistääkseen yritysten kasvua. Tutki näitä ohjelmia ja arvioi niiden korot ja ehdot. Harkitse myös niiden tarjoamia kelpoisuusehtoja ja etuja. Tällaiset ohjelmat voivat tarjota alhaisempia korkoja tai edullisempia ehtoja, joista voi olla merkittävää hyötyä yrityksellesi.

Yhteenveto

Korkojen vertailu on ratkaisevan tärkeää, jotta voit löytää yrityksellesi parhaan lainan Suomessa. Kun tutkit lainanantajia, arvioi todellista vuosikorkoa, vakuuksia ja luottovaatimuksia, analysoi lainaehtoja, ota huomioon erityislainaohjelmat ja pyydä ammattilaisen neuvoja, voit tehdä tietoon perustuvan valinnan.

Advertisement

Muista, että korot ovat vain yksi osa lainaa. Ota huomioon myös muita tekijöitä, kuten takaisinmaksuvaihtoehdot ja lainan yleinen soveltuvuus. Perusteellisella tutkimuksella ja huolellisella analyysillä voit varmistaa, että saat lainan, joka vastaa yrityksesi rahoitustarpeita ja minimoi samalla kustannukset.

Continue Reading

Yleistä

TorAFors tarjoaa laatua takapihojen nikkareille ja korjaamoiden ammattilaisille

Julkaistu

TorAFors tarjoaa laatua takapihojen nikkareille sekä konepajojen ja teollisuuden ammattilaisille.

Nyt tutustutaan suomalaiseen työkaluja ja korjaamolaitteita tarjoavaan verkkokauppaan nimeltään TorAFors. Vantaalla varastoaan pitävästä kaupasta löytyy välineitä niin korjaamoiden ammattilaisille ja teollisuuteen kuin omassa autotallissa tai työpajassa harrastaville.

Autoilu on ollut aina lähellä suomalaisten sydämiä. Itse asiassa autoilua voidaan pitää jopa pyhänä asiana suomalaisille: Suomessa on peräti 2,8 miljoonaa henkilöautoa ja niistä vajaat 130 000 on päässyt yli 30 vuoden ikään.

Auton omistamiseen liittyy usein myös auton rassaaminen eli erilaisten korjaus- ja muutostöiden tekeminen – joko harrastuksena tai tarpeen niin vaatiessa – oli sitten kyse uudesta tai hieman vanhemmasta autosta.

Ylipäätään suomalaiset pitävät erilaisten ajoneuvojen, koneiden ja laitteiden parissa näpertelystä, ja mikä onkaan sen parempi paikka siihen kuin autotalli.

Kaikenlainen vapaa-ajan toiminta ja erilainen harrastaminen on lähtökohtaisesti mukavampaa, kun välineet ovat priimaa. Tämä näkyy yhä voimakkaammin myös suomalaisten ostokäyttäytymisessä. Suomalaisen Työn liiton teettämässä tutkimuksessa nimittäin selvisi, että 43 prosenttia suomalaisista kiinnittää kulutuspäätöksissään yhä enemmän huomiota laatuun.

Advertisement

Kun yritys iskee samaan pakettiin niin laadukkaat tuotteet kuin myös kustannustehokkaat hinnat, ja tekee näin alalla, joka koskettaa isoa osaa suomalaisista, tällöin lähtökohdat menestyksekkäälle liiketoiminnalle ovat hyvät. Esimerkki tällaisesta yritystoiminnasta on vantaalainen TorAFors, joka tarjoaa sekä korjaamo-, teollisuus- että yksityisasiakkaille kaiken edellä mainitun.

Brändin aitous ja nykyaikaisuus osa TorAForsin salaisuutta

Nykypäivänä internetin ihmeellinen maailma mahdollistaa käytännössä ottaen kenelle tahansa yritystoiminnan aloittamisen verkossa.

Mutta mikä sitten erottaa jyvät akanoista?

Jo aiemmin mainitun Suomalaisen Työn liiton tutkimuksen mukaan muun muassa yrityksen oikeanlainen aitous: jopa kolmasosa alle 35-vuotiaista ja yli 55-vuotiaista suomalaisista pitää yrityksen aitoutta erityisen tärkeänä.

Pelkästään internetistä löytyy vuonna 2023 lukuisia verkkokauppoja, jotka kauppaavat työkaluja, korjaamolaitteita tai molempia. Kun tässä hurjassa ja alati kiristyvässä kilpailussa on pysynyt suurempien yritysten kyydissä jo reippaan 14 vuoden ajan, tällöin paljon asioita on täytynyt tehdä oikein.

Advertisement

Yksi asia, jossa TorAFors on kunnostautunut erityisesti ja erottuu muun muassa lukuisista muista kilpailijoistaan, on juuri se aitous.

Oli kyse sitten ammattilaisesta tai harrastelijasta, jokainen asiakas on ainutlaatuinen ja arvokas. Yrityksen tavoitteena on luoda asiakkaiden kanssa pitkäaikaisia suhteita, joissa yhteistyö on nimenomaan kumppanuutta.

“Asiakkaan tyytyväisyys on meille ensisijaisen tärkeää. Pyrimme ylittämään asiakkaidemme odotukset tarjoamalla henkilökohtaista palvelua ja laadukkaita tuotteita.”

Aitous heijastuu tämän vantaalaisfirman kohdalla myös asiantuntevuuden ja yhteiskuntavastuullisuuden muodossa:

“Ylpeytemme on vahva ja ammattitaitoinen tiimi, joka koostuu alamme parhaista asiantuntijoista. Yrityksemme arvot perustuvat kestävään kehitykseen ja ympäristöystävällisyyteen. Pyrimme minimoimaan ympäristövaikutukset ja varmistamaan, että kaikki hankintaprosessimme tapahtuvat vastuullisesti.”

Advertisement

Mikä on TorAFors?

Vuonna 2009 perustettu Oy TorAFors Ab on kotimainen korjaamoalan verkkokauppa, jonka toiminta perustuu pitkäaikaiseen kokemukseen ja vahvaan asiantuntevuuteen.

Asiakaskuntaan kuuluvat muun muassa korjaamoalan pk-yritykset ja yksityisasiakkaat. Erittäin kilpailukykyisen hinnoittelun ansiosta TorAFors tarjoaa kaiken kokoisille asiakkaille mahdollisuuden hankkia laadukkaita ja ammattitasoisia tuotteita. Ammattitason välineillä tarkoitetaan sitä, että kaikki tuotteet on suunniteltu kestämään kovaa käyttöä – oltiin sitten suuressa korjaamossa tai takapihan pajassa.

TorAForsin virtuaalisilta hyllyiltä löytyy esimerkiksi ruotsalaisen, hinta-laatusuhteeltaan erinomaisen PELA Toolsin tuotteita. Tuotemerkki kattaa noin 5 000 korjaamo- ja työkalualan tuotetta, joten laajasta valikoimasta löytyy vaihtoehtoja jokaisen tarpeisiin.

TorAForsilta löytyy yksi alan laajimmista autotalleihin ja korjaamoihin soveltuvien tuotteiden ja työkalujen valikoimista – oli asiakas sitten ammattilainen tai harrastaja. Valikoimaan kuuluu muun muassa ajoneuvonostimia niin autoille, mönkijöille kuin moottoripyörille, rengas- ja tasapainotuskoneita, puhalluskaappeja, hydrauliprässejä, tunkkeja sekä osienpesukoneita- ja altaita.

Vertaansa vailla olevan korjaamolaitevalikoiman lisäksi saatavilla on tietenkin paljon muutakin. Monenlaisia asiakkaita palvelevaan kattavaan tuotevalikoimaan kuuluvat muun muassa käsi- ja sähkötyökalut, puun- ja metallintyöstökoneet, koneistustuotteet sekä kaikki tarvittava autotallin tai korjaamon sisustukseen ja säilytykseen.

Advertisement

Pikaiset toimitukset

TorAFors toimittaa tuotteita kaikkialle Manner-Suomessa sekä Ahvenanmaalle. Tuotteita ei tarvitse kauaa odotella, sillä valmiit tilaukset pyritään käsittelemään mahdollisimman nopeasti. TorAForsin oman varaston tuotteilla toimitusaika on normaalisti 3–8 vuorokautta.

Osa tuotteista tulee toimitusmyyntinä tavaratoimittajalta, jolloin toimitusaika on hieman pidempi, mutta silloinkin normaalisti vain viikosta kahteen viikkoon. Jos kyseessä on jälkimmäiseen kategoriaan kuuluva tuote, on siitä aina ilmoitus verkkokaupassa.

Verkkokauppatilaukset voi myös noutaa suoraan Vantaalta osoitteesta Luhtaanmäentie 21, jossa TorAForsin varasto sijaitsee.

TorAForsin tuotevalikoima laajenee jatkuvasti

TorAForsin valikoimasta löytyy kenen tahansa autotalliin tai varaston työpisteeseen muun muassa siistit sekä turvalliset säilytysratkaisut, toisin sanoen kalustekokonaisuudet, ja niitä on saatavilla useissa eri väreissä.

Olisiko siis tänä kesänä aika järjestää mies- tai naisluola uuteen uskoon? Ehkäpä vielä sävy sävyyn oman moottorillisen silmäterän kanssa?

Advertisement

Vai kaipaavatko autosi penkit pesua?

Ehkä olisi aika hankkia tehokas tekstiilipesuri, jolla verhoilujen lisäksi puhdistuvat myös kodin matot ja huonekalut kädenkäänteessä.

Tai jäitkö kenties kaipaamaan jotain tiettyä tuotetta?

Yksi hienoimmista asioista TorAForsin toiminnassa on se, että asiakkaiden toiveisiin pyritään aina vastaamaan ja koska tarjonta alalla kehittyy nopeasti, laajenee valikoima sen myötä jatkuvasti. Kehitysehdotuksia otetaan mielellään vastaan ja asiakaspalveluun voi olla yhteydessä, jos mielessä on vinkki jostain uudesta tuotteesta.

Advertisement
Continue Reading

Yleistä

Sähköpyörät: Nyt murretaan 5 virheellistä olettamusta!

Julkaistu

Sähköpyörät ovat vallanneet maastopolut ja kaupunkien kadut. Nyt romutetaan viisi sähköpyöräilyyn liittyvää harhakäsitystä.

Sähköpyörät ovat tulleet jäädäkseen eikä niiden kasvavalle suosiolle näy loppua! Nyt murretaan viisi yleistä harhakäsitystä, jotka sähköpyöräilyyn edelleen liitetään.

Sähköpyörä on nopea ja kätevä kulkupeli niin kaupungissa kuin maastossakin, ja yhä useampi suomalainen valitsee työmatkojen taittamiseen autoilun tai joukkoliikenteen sijaan sähköavusteisen pyörän.

Pyöräilyn mielekkyys saa lähtemään lenkille useammin ja pidempikin matka taittuu ongelmitta. Sähköpyöräily on helppoa, hauskaa ja kuntoa kohottavaa – mikäs se parempaa?

Kohentaako sähköpyöräily kuntoa?

Kuva: Pixabay

Monen mielestä sähköpyöräily on huijaamista ja tämä onkin se kaikkein yleisin virheellinen olettamus. Toki sähköavustus tekee pyöräilystä kevyempää, mutta kyllä sekä lihakset että hengitys- ja verenkiertoelimistö joutuvat silti töihin. Pyöräilijä voi myös itse määritellä, miten paljon haluaa ponnistella, sillä sähköavustus on säädettävä.

Terveysliikunnan tutkimus- ja asiantuntijakeskus UKK-instituutin mukaan sähköpyöräilyn teho yltää avusteisuudesta tai pyöräilynopeudesta riippumatta reippaan liikkumisen tasolle, jolla on tutkitusti terveyttä edistäviä vaikutuksia. Sähköpyöräily on siis mitä mainiointa terveysliikuntaa.

Asian voi myös ajatella siltä kantilta, että sähköpyöräily on tavallista pyöräilyä mukavampaa. On helpompi ajaa pidempiä matkoja eivätkä mahdolliset mäet tai ainainen vastatuuli haittaa menoa samalla tavalla. Ja tämähän tarkoittaa sitä, että pyörä tulee valittua matkustusvälineeksi yhä useammin. Töihin tai kouluun on huomattavasti mukavampi polkaista sähköpyörällä, sillä säädettävän avustuksen ansiosta kuormitus on halutessaan pienempi eikä päivää tarvitse aloittaa hikisenä ja kasvot punaisena – ja kuitenkin tulee liikuttua raikkaassa ulkoilmassa.

Advertisement

Voiko sähköpyörää käyttää sateella ja talvella?

Riippuu toki valmistajasta ja mallista, mutta suurimmaksi osaksi sähköpyörät ovat joka kelin pyöriä. Sateella voi siis ajaa aivan huoletta, vaikka moni luuleekin akun ottavan kosteudesta itseensä.

Useimmat sähköpyörät eivät kuitenkaan ole niin sanotusti vedenpitäviä. Mutta, jos jostain syystä lähtee pyörällä vaikkapa puron ylitykseen, niin kannattaa pitää huolta, ettei akku joudu upoksiin.

Talvellakin sähköpyörää voi aivan hyvin käyttää, kunhan pitää mielessä, että pakkasella akun kapasiteetti laskee; käy siis sama kuin puhelimen akulle. Toimintamatka on siis lyhyempi kuin kesällä, mutta mikään ei estä sähköpyörän käyttöä talvikelissä. Talvisin kannattaa kuitenkin muistaa, että akkua ei saa ladata kylmänä, vaan sen on ensin annettava lämmetä jonkun aikaa. Sähköpyörä tai irrotettava akku on myös syytä säilyttää sisätiloissa.

Ovatko kaikki sähköpyörät kovin suuria ja painavia?

Kuva: Pixabay

Tämä virheellinen olettamus perustuu suurilta osin vanhoihin sähköpyöriin, sillä ennen suureen suosioon nousuaan sähköpyörät olivat kömpelöitä ja painavia. Nykyään mallit ovat virtaviivaisia ja joissakin tapauksissa sähköpyörää on mahdoton ulkonäöllisesti erottaa tavallisesta polkupyörästä; varsinkin, jos pyörässä on rungon sisälle integroitu akku.

Valtaisa suosio ja kysyntä ovat johtaneet siihen, että valmistajat ovat keskittyneet kehitystyössä ja suunnittelussa lähes yksinomaan sähköpyöriin. Nykymarkkinoilla sähköpyörät kilpailevat keskenään ei vain teknologiassa vaan myös ulkonäössä, mihin liittyy olennaisena osana tietynlainen sirous.

On totta, että sähköpyörät painavat edelleen hieman enemmän kuin tavalliset pyörät, sillä onhan niissä myös enemmän osia. Kyse on kuitenkin vain joistain kiloista ja mallit kevenevät kehitystyön ansiosta jatkuvasti.

Advertisement

Tarvitsevatko kaikki sähköpyörät liikennevakuutuksen?

Sähköpyörät, kuten kaikki muukin omaisuus, on hyvä vakuuttaa, mutta liikennevakuutusta ei välttämättä tarvitse. Jos sähköpyörässä on enintään 250 watin sähkömoottori, joka avustaa vain poljettaessa ja sammuu automaattisesti 25 kilometrin tuntivauhdissa, niin liikennevakuutusta ei tarvita. Näillä ominaisuuksilla varustetut sähköpyörät ovat tieliikkennelain mukaan polkupyöriä.

Useimmat liikkeissä myynnissä olevat sähköpyörät ovat juuri tällaisia, joten sähkömoottori ei tosiaankaan automaattisesti tarkoita liikennevakuutuksen hankkimista.

Kuinka pitkiä lenkkejä sähköpyörällä voi tehdä?

Kuva: Pixabay

Sähköpyörät eivät yleisestä harhaluulosta huolimatta ole pelkästään lyhyen matkan kulkuvälineitä. Mallista riippuen toimintasäde on useista kymmenistä kilometreistä jopa 200 kilometriin. Tähän tietysti vaikuttaa se, paljonko avustusta käyttää ja minkälaisessa maastossa ajaa. Mutta keskivertopyöräilijälle toimintasäde riittää siis pidempäänkin pyörälenkkiin. Ja jos haluaa pyöräillä oikein pitkiä lenkkejä, niin kannattaa hankkia toinen akku, jonka voi sitten matkalla vaihtaa.

Akun latausta on myös helppo seurata tarkoitukseen kehitetyistä sovelluksista ja suunnitella matkan etukäteen niin, että akku ei pääse loppumaan. Sovellukseen voi syöttää arvion avustuksen tarpeesta ja keskinopeudesta, mitkä yhdessä karttapalvelun kanssa antavat suuntaviivat akun kestosta.

Aina kaikki ei tietenkään mene suunnitelmien mukaan ja akku voi loppua, mutta kuten jo aiemmassa kohdassa mainittiin, niin sähköpyörällä ei jää tien päälle: akun loppuessa sillä voi polkea aivan kuten tavallisellakin pyörällä.

Lue myös:

Continue Reading

Yleistä

13 todistettua menetelmää uuden kielen oppimiseen nopeasti

Julkaistu

Uuden kielen oppiminen on haastavaa, mutta tässä on 13 vinkkiä, joiden avulla siitä tulee sujuvampaa ja nopeampaa.

Oletko koskaan ajatellut uuden kielen opiskelua? Jos et ole, nyt on sen aika! Toisen kielen osaamisesta on hyötyä monilla elämän osa-alueilla.

Voit kommunikoida paremmin muiden kanssa, ymmärtää eri kulttuureja kuin omaasi ja tuntea edistyväsi. Uuden kielen oppimiseen on useita yksinkertaisia tapoja, joista monia käsitellään tässä artikkelissa.

Osallistu kurssille

Uuden kielen oppimiseen on tarjolla monia kursseja. Jos asut lähellä yliopistoa, katso, onko siellä kursseja, joille voit osallistua ilman, että olet kokopäiväinen opiskelija.

Tai jos olet opiskelija, varaa lukujärjestyksessäsi tilaa kielikurssille! Tämä on yksi parhaista tavoista oppia kieli, koska sinulla on ammattilainen valmiina vastaamaan kaikkiin kysymyksiisi ja säännöllinen harjoittelu auttaa sinua oppimisessa.

Harjoittele

Avain uuden kielen hallitsemiseen on harjoittelu. Mitä enemmän harjoittelet, sitä parempi sinusta tulee! Varaa joka päivä aikaa siihen, että voit kirjoittaa pienen pätkän tai keskustella ystäväsi kanssa opitulla kielellä.

Jotta tämä olisi helppoa, varsinkin jos olet kiireinen, sinun kannattaa varata joka päivä aikaa tälle harjoittelulle. Jo kolmekymmentä minuuttia ennen nukkumaanmenoa voi auttaa sinua oppimaan kieltä.

Advertisement

Vieraile uudessa maassa

Yksi nopeimmista tavoista oppia kieli on vierailla kieltä puhuvassa maassa. Silloin sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin oppia puhumaan, jotta esimerkiksi löydät paikasta toiseen.

Mieti, että lähtisitkin seuraavalla lomalla maahan, jossa puhutaan kieltä, jota yrität oppia. Näin pääset myös omakohtaisesti tutustumaan maan kulttuuriin, mikä voi auttaa sinua ymmärtämään kieltä paremmin.

Katso televisiota

Katsot luultavasti jo televisiota. Tiesitkö, että television katsominen vieraalla kielellä on loistava tapa oppia kieltä? Lapsille tarkoitetut tv-ohjelmat ovat erityisen hyviä tähän tarkoitukseen, sillä niissä käytetään usein yksinkertaisempaa kieltä ja käsitteet selitetään videon avulla.

Kun aloitat uuden kielen oppimisen, ota tekstitys käyttöön. Näin ymmärrät, mistä on kyse, kun alat omaksua yleisiä sanoja ja fraaseja.

Lue kirjoja

Jos osaat jo hyvin opiskelemaasi kieltä ja haluaisit oppia sitä sujuvammin, kirjojen lukeminen on hyvä idea. Jos haluat pitää asiat yksinkertaisina, voit aloittaa lastenkirjoista. Näissä kirjoissa on kuvia, jotka auttavat ymmärtämään, mistä on kyse.

Kun ymmärrät lastenkirjoja, voit siirtyä edistyneemmän kirjallisuuden pariin. Tämä on loistava ja mielenkiintoinen tapa oppia uutta kieltä!

Advertisement

Käytä teknologiaa hyödyksesi

Monet uudet teknologiset innovaatiot voivat auttaa sinua uuden kielen oppimisessa. Esimerkiksi transkriptiopalvelu voi auttaa sinua opiskelemaan tehokkaammin.

Transkriptiopalvelun avulla näet käymäsi keskustelut tekstinä ja voit palata takaisin ja tutkia, mitä sanoit väärin. Tämä voi olla uskomattoman arvokasta etenkin silloin, kun tavoitteenasi on puhua uutta kieltä sujuvasti.

Verkko-ohjelmat

Toinen hyvä vaihtoehto uuden kielen oppimiseen on verkko-ohjelma. Monilla ihmisillä on tietokone tai Internet-yhteys, joten verkko-ohjelmat ovat uskomattoman helppokäyttöisiä.

Voit kokeilla erilaisia verkko-ohjelmia, kunnes löydät itsellesi parhaiten sopivan. Kiinnitä huomiota kunkin ohjelman tarjoamiin erilaisiin ominaisuuksiin, kuten edistymisen seurantaan tai oppimistapaan, löytääksesi itsellesi parhaan vaihtoehdon.

Etsi yhtäläisyyksiä

Usein kielessä, jota puhut, ja kielessä, jota olet oppimassa, on joitakin yhtäläisyyksiä. Nämä yhtäläisyydet auttavat sinua uuden kielen muistamisessa. Kielten väliset samankaltaisuudet ovat usein hyvin mielenkiintoisia ja voivat antaa tietoa maailmasta ja sen kulttuureista, joten niihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun opettelet uutta kieltä.

Myös selvät erot voivat olla hyödyksi oppimisessa, joten etsi samankaltaisuuksien lisäksi myös niitä.

Advertisement

Harjoittele äidinkielisen puhujan kanssa

Keskustelu äidinkielenään opettelemaasi kieltä puhuvan henkilön kanssa on loistava tapa kielen oppimiseen. He ymmärtävät kielen vivahteita, slangia ja yleistä käyttöä. Tätä et useimmiten pysty oppimaan oppikirjasta.

Jos sinulla on siis tilaisuus keskustella äidinkielenään kyseistä kieltä puhuvan henkilön kanssa, tartu tilaisuuteen! Tämä voi olla ystävä, työkaveri tai joku, jonka tapaat nettifoorumilla.

Verkkofoorumi

Monet muutkin ihmiset ympäri maailmaa yrittävät oppia uusia kieliä. Todennäköisesti osa heistä opiskelee samaa kieltä kuin sinä!

Sinulla on mahdollisuus löytää verkkofoorumeita, joissa ihmiset jakavat kokemuksiaan uuden kielen oppimisesta. Näiltä foorumeilta löydät monia vinkkejä, temppuja ja jopa opettajia. Voit olla yhteydessä muihin, jotka voivat samaistua sinuun, ja parhaassa tapauksessa voit saada jopa uusia ystäviä!

Ota riskejä

Uuden kielen oppiminen voi olla pelottavaa. On vaikeaa laittaa itsensä likoon ja ottaa riski, että äidinkielenään kyseistä kieltä puhuvan henkilön edessä menee jotain pieleen. Tämä on kuitenkin paras tapa oppia!

Advertisement

Hyödynnä kaikki tilaisuudet, joissa voit puhua oppimaasi kieltä. Useimmat ihmiset ovat ystävällisiä ja kärsivällisiä kanssasi, ja he saattavat jopa auttaa sinua, jos sanot jotain väärin.

Kirjoita päiväkirjaa

Toinen hyvä idea uuden kielen oppimiseen on kirjoittaa päiväkirjaa sillä kielellä, jota opettelet. Tämä auttaa sinua hallitsemaan sekä yleisiä että harvinaisia sanoja ja tarjoaa sinulle ylipäätään mahdollisuuden kirjoittaa päiväkirjaa, mikä voi vaikuttaa positiivisesti esimerkiksi omaan hyvinvointiisi!

Varmista, että etenet hitaasti, etenkin aloittaessasi. Toisella kielellä kirjoittaminen voi olla vaikeaa, mutta kirjoittaminen edistää oppimista.

Ole kärsivällinen

Uuden kielen oppiminen on vaikeaa. Muista olla armollinen itseäsi kohtaan! Et onnistu kaikessa heti ensimmäisellä kerralla, ja unohdat usein aiemmin oppimasi asiat.

Ota aina ilo irti saavutuksistasi uuden kielen parissa, ja merkitse ne esimerkiksi muistiin: tällä tavoin voit aina palata näiden saavutustesi pariin, kun uuden kielen opiskelussa tulee vastaan hieman hankalampi hetki. Näin pidät itsesi motivoituneena jatkamaan oppimista.

Uuden kielen oppiminen voi olla sinulle monella tapaa hyvä asia: se saattaa tehdä sinusta paremman maailmankansalaisen, sitä kautta auttamaan entistä enemmän ympärilläsi olevia ihmisiä ja laajentamaan ajatusmaailmaasi. Parhaassa tapauksessa uusi kieli voi avata sinulle uusia ovia ja tarjota uusia mahdollisuuksia myös työmaailmassa!

Advertisement

Uuden kielen oppiminen saattaa tuntua haastavalta, mutta onneksi nykyaikana uuden kielen oppimiseen on olemassa monia erilaisia tapoja. Kun siis löydät itsellesi sen sopivimman tavan, tällöin uusien kielien oppiminen voi helpottua merkittävästi.

Continue Reading

Suosituimmat