Yleistieto

10 random faktaa, joita et aiemmin tiennyt tarvitsevasi vol. 2

Julkaistu

Miten olet selvinnyt elämässä tähän asti ilman näitä kymmentä random faktaa? Ei paniikkia, Listafriikki auttaa nostamaan yleistietosi normaalia korkeammalle tasolle.

Ota haltuusi nämä 10 täysin random faktaa ja jaa ne lähipiirisi kanssa. Voit olla varma siitä, että vertaansa vailla olevasta yleistiedostasi puhutaan pitkään.

Muutaman viikon takainen listamme sekalaisista faktoista saavutti suuren suosion, joten sitä saa mitä tilaa! Näillä tietoiskuilla on mahtava aloittaa keskustelu virtuaalisissa kahvipöydissä ja illanistujaisissa. 

Joten ei muuta kuin Listafriikki.com:n 10 random faktaa tiskiin ja menoksi!

Skotlannin kansalliseläin on…

Yksisarvinen.

Kelttiläisessä mytologiassa yksisarvinen oli sekä puhtauden ja viattomuuden että vallan ja maskuliinisuuden symboli. 

Advertisement

Vaikka yksisarvinen on myyttinen hahmo, miellytti sen villiys skotlantilaisia sotureita, jotka halusivat eläimen esimerkin mukaan pysyä voittamattomina ja valloittamattomina.

Vanhoissa kolikoissa sekä kuninkaallisten vaakunoissa yksisarvinen esiintyy aina kahlittuna, mikä viitannee siihen, että vain skottikuningas oli tarpeeksi voimakas kesyttämään eläimistä vahvimman. Kuninkaallisissa vaakunoissa yksisarvinen esiintyi ensimmäisen kerran Vilhelm Valloittajan aikaan 1100-luvulla ja on edelleen kuvaamassa Skotlantia nykyisen kuningasperheen vaakunoissa.

Huhtikuun 9. päivänä eli ensi viikolla Skotlannissa vietetään virallista yksisarvisten päivää.

Lincoln ja salainen palvelu

Yhdysvaltojen salaisen palvelun tehtävänä on huolehtia maan johtavien henkilöiden ja heidän perheidensä turvallisuudesta sekä suojella maan maksu- ja pankkijärjestelmiä erilaisilta uhilta. Juuri jälkimmäistä varten salainen palvelu perustettiin heinäkuun 5. päivänä vuonna 1865, koska jopa kolmasosa silloin käytössä olleesta rahasta oli väärennettyä.

Kun Abraham Lincoln huhtikuun 14. päivänä vuonna 1865 allekirjoitti ja hyväksyi erään lakiehdotuksen, ei hän osannut odottaa, mitä päivä toisi tullessaan. Allekirjoitettu lakiehdotus koski salaisen palvelu perustamista, jonka hyväksymisestä tuli yksi Lincolnin viimeisistä teoista presidenttinä. Se on ironinen sattuma, koska nimenomaan presidenttien suojelemisesta tuli viraston päätarkoitus.

Advertisement

Myöhemmin samaisena pitkänäperjantaina John Wilkes Booth ampui presidenttiä teatteriaitiossa päähän ja tämä menehtyi vammoihinsa seuraavana aamuna.

Vesi kuulostaa erilaiselta, kun sitä kaataa kylmänä tai kuumana

Meille ei ole mikään ongelma kertoa veden lämpötilaa (asteikolla kylmä-kuuma) sen äänen perusteella.

Viskositeetti on suure, jolla kuvataan nesteen kykyä vastustaa virtausta. Kuulostaa kovin monimutkaiselta, mutta otetaan esimerkki. Vesi valuu helpommin kuin öljy, joten sillä on pienempi viskositeetti. Öljy taas valuu helpommin kuin hunaja. 

Pysähdytään hunajaan. Jos sitä lämmittää, tulee se silminnähden ”ohuemmaksi” ja juoksevammaksi. Vedellä tapahtuu sama ilmiö, se ei vain ole yhtä selvä. Kylmässä veden molekyylit hengailevat mieluummin porukoissa eivätkä ole kovin vikkelällä tuulella. Kuuman veden molekyyleilla on paljon energiaa ja ne liikkuvat ympäriinsä. 

Tästä johtuu ero vesien äänessä ja hauskinta tosiaan on, että ihmiset osaavat helposti erottaa ne toisistaan. Voit testata tätä kaverilla: Kaada kahdesta kannusta vettä laseihin ja pyydä häntä silmät kiinni arvaamaan kumpiko on kylmää ja kumpi kuumaa. 

Punkin purema voi aiheuttaa punaisen lihan allergian

Punkkeja, yäk! Pian on taas se aika vuodesta, kun saa syynätä koko kroppansa läpi aina jos vähänkin poikkeaa metsän tai heinikon puolelle.

Kaikki tietävät, että punkit levittävät tauteja, borrelioosi ja puutiaisaivokuume tunnetuimpina. Mutta kun punkkien elinalue kasvaa ja niiden määrä lisääntyy, tulee esiin myös muita, oudompia, vaivoja.

Advertisement

Punkit käyttävät ravinnokseen sitä eläintä, joka niiden ohi kulloinkin sattuu kulkemaan, mikä mahdollistaa taudinaiheuttajien ja muun tavaran liikkumisen eri lajien välillä. Jos punkki on toukka- tai nymfivaiheessa ruokaillut esimerkiksi hirvessä, ja myöhemmin pureutuu ihmiseen, siirtyy sen syljen mukana hirven aineita verenkiertoomme.

Yksi näistä on alfa-gal-hiilihydraatti. Kädelliset ovat ainoita nisäkkäitä, joilla ei tätä sokeria luontaisesti ole, joten niiden (meidän) elimistön immuunipuolustus voi hyökätä entuudestaan tuntematonta molekyylia vastaan.

Ja kun vasta-aineita on kerran syntynyt, voi alfa-gal aktivoida voimakkaan puolustusreaktion koska tahansa myöhemmin. Muun muassa naudanlihassa tätä sokeria esiintyy, mikä tarkoittaa sitä, että joillekin voi kehittyä allerginen reaktion sen syömisen jälkeen. Alfa-gal voi saada aikaan ihottumaa, kuumeilua tai jopa hengenvaarallisen anafylaktisen shokin ja tajunnan menetyksen. Toisille ei tule mitään reaktiota. 

Jälleen yksi syy kammoksua punkkeja. Ihan niin kuin sellainen olisi tarvittu.

Millä maalla on eniten aikavyöhykkeitä?

Venäjällä tietenkin, sehän on maailman isoin maa.

Venäjä toki on iso, leveä ja yhdentoista aikavyöhykkeen maa. Mutta ranskalainen voi herätä omassa maassaan kahdellatoista eri aikavyöhykkeellä

Advertisement

Ranskalle kuuluu merentakaisia alueita niin Tyynellämerellä kuin Kanadan rannikolla, Karibialla ja Intian valtameressäkin. Suurimmassa osassa rahayksikkönä on euro ja luonnollisesti, ranskalaisina, asukkaat äänestävät maansa vaaleissa. Ranskalle kuuluu myös siivu asumatonta Etelämannerta.

Koirilla on hyvä syy rakastaa vinkuvia leluja

Kuten kuvassa esiintyvä vaarallinen peto, ovat kaikki koirat perimältään metsästäviä tappajia. 

Joillekin koirille vinkuva lelu voi kuulostaa emoaan kutsuvalta pennulta, jolloin varsinkin naaraskoirissa herää hoivavietti. Mutta tuota suloista syytä useammin kyse on koirien sisäisestä metsästysvietistä. 

Vinkuva esine kuulostaa pieneltä eläimeltä tai linnulta, joka kelpaisi mainiosti saaliiksi. Toisaalta se voi olla jo kiinni otettu lounas, jota koira puolustaa ruokavarkailta. Vaikka koirat eivät ole vuosituhansiin metsästäneet ravintoaan luonnossa, herättää vikisevä kumiankka niiden sisäsyntyisen saalistajan vaiston, ja piilevä susi nostaa päätään.

Ihminen ”blokkaa” nenänsä (ei tämän jälkeen)

Ihmisillä on ominaisuus ja kyky keskittyä olennaiseen (niin halutessaan). Tutkijat ovat testanneet tätä pyytämällä koehenkilöitä laskemaan, kuinka monta kertaa pallo kulkee kahden pelaajan välillä, kun he heittelevät sitä toisilleen baseball-kentällä. 

Kokeen jälkeen ihmiset osasivat kertoa heittojen lukumäärän, mutta eivät olleet laisinkaan rekisteröineet kentän poikki kävellyttä, sateenvarjoa kädessään pitänyttä naista, vaikka tietenkin he olivat tämän ”nähneet”. Koehenkilöt olivat olleet niin keskittyneitä laskemiseen eivätkä huomioineet epäolennaisuuksia tehtävän aikana.

Samanlainen ilmiö tapahtuu silmiemme edessä jokaisena hetkenä, jonka olemme valveilla. Emme ”näe” nenäämme, vaikka kuitenkin näemme sen koko ajan. Oma nenä ei yleensä haittaa näkökenttää, tai näy niin sanotusti kuvassa, koska aivot suodattavat sen tarpeettomana informaationa pois.

Advertisement

Paitsi tietysti nyt, kun kerroin tämän. Nyt näet nenäsi koko ajan, eikö totta?

Ei hätää, se menee kyllä ohi, ja hetken kuluttua olet jälleen unohtanut nenäsi olemassaolon. Kunnes asia taas jossain vaiheessa muistuu mieleesi. Voi miten toivotkaan, että olisit saanut jatkaa eloasi tästä tietämättömänä. Laita toki vahinko kiertämään, niin minäkin tein!

Reikä kuulakärkikynän korkissa

Oletko ikinä ihmetellyt, miksi kuulakärkikynien irrotettavissa korkeissa on reikä päässä? Korkinhan nimenomaan pitäisi suojata musteen mahdolliselta valumiselta. Reikä estää, hassua kyllä, myös musteen kuivumisen, laskemalla korkin sulkemisesta syntyvää ilmanpainetta.

Sillä on kuitenkin tärkeämpikin tehtävä.

Se on tehty estämään tukehtumista. Jos lapsi (yleensä se on lapsi) vahingossa pistää korkin suuhunsa ja se takertuu kurkkuun, on sen läpi mahdollista saada edes hieman happea. Nykyään monen valmistajan omaksuma reiällinen korkki on vähentänyt tukehtumiskuolemia huomattavasti, joten niinkin pienellä asialla voidaan pelastaa ihmishenkiä.

Maailman suurin renkaiden valmistaja on…

Michelin? Pirelli? Bridgestone? Ei mikään niistä. 

Vuotuisessa tuotantomäärässä ne kaikki jäävät satoja miljoonia kappaleita suurimman valmistajan taakse. 

Advertisement

Maailman suurin renkaiden valmistaja on nimittäin LEGO. Se on selvä ykkönen 700 miljoonalla vuotuisella renkaallaan ja tänä päivänä yli puolessa sen tuotteissa on pienet, kumiset renkaat. Uskomatonta nykyaikaisissa LEGO-renkaissa on myös se, että ne olisivat täysin käyttökelpoisia tavallisiin autoihin, suuremmassa koossa tietenkin. Jopa LEGO:n käyttämä kumiseos on lähellä sitä, mitä muilta valmistajilta vaaditaan.

Yhtiöllä on Guinnessin maailmanennätys suurimpana lelurenkaiden valmistajana. Jostain syystä sitä ei kuitenkaan hyväksytä ”oikeiden” tuottajien joukkoon.

Vielä yksi järjetön laki

Kun Listafriikki aiemmin julkaisi listan omituisimmista lakipykälistä, ei tämä yhdysvaltalainen helmi mahtunut mukaan. Lähinnä sen takia, että se on 1980-luvulla poistettu käytöstä. 

”Nainen ei saa ajaa autolla Main Street -pääkatua ilman, että hänen aviomiehensä kävelee ajoneuvon edellä ja heiluttaa punaista lippua.”

Muutama vuosi sitten Waynesboron kaupungin käsittämätön laki nousi otsikoihin, kun sen uutisoitiin virheellisesti olevan edelleen voimassa. Valeuutinen aiheutti tuohtumusta kaupungin poliisilaitoksella. Ylikonstaapeli Brian Edwards kertoi haastattelussa, että laki on poistunut kirjoista vuosikymmeniä sitten eikä naisia tulla missään nimessä sakottamaan, vaikka he ajaisivatkin ilman lippua heiluttavaa avecia. 

Onpas huojentavaa kuulla 🙄.

Advertisement

🤷‍♀️ Sitten taas kyykyttämään muita tiedoillasi! Kerro kommenttikentässä ⬇⬇ tai somekanavissamme, olivatko tämän listan 10 random faktaa sinulle täysin uutta tietoa.

Advertisement

Suosituimmat