Yleistieto

Lukijoiden kysymyksiä: Onko muilla eläimillä aamupahoinvointia raskauden aikana?

Julkaistu

Lukijoiden kysymyksissä pohditaan tällä viikolla muun muassa sitä, onko muilla eläimillä kuin ihmisillä aamupahoinvointia.

Tällä kertaan lukijoiden kysymyksissä pohditaan sitä, onko ihminen ainoa eläin, jonka kärsimyksiin kuuluu raskaudenaikainen aamupahoinvointi.

Listafriikki vastaa myös siihen, miksi ihmiset eivät ennen vanhaan hymyilleet valokuvissa ja miksi linnut laulavat juuri aamuisin.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Onko muilla eläimillä aamupahoinvointia raskauden aikana?

Niin, onko aamupahoinvointi muidenkin eläinten kiusana? Yksinkertaisesti sanottuna ei.

Ainakaan muut eläimet eivät voi samalla tavoin pahoin, koska ne eivät oksenna. Muuten meidän on tietenkin hankala tietää odottavan eläinäidin oloa, sillä emmehän voi sitä tiedustella. Tai ainakaan saada kyselyihin suoraa vastausta. Käyttäytymistä havainnoimalla voimme kuitenkin tehdä valistuneita arvioita.

Advertisement

Monen eläinlajin naaraan käytös muuttuu raskauden aikana ja erityisesti ruokahalussa voi nähdä selvän muutoksen. Toiset alkavat syödä kuin viimeistä päivää, toiset hieman vähentävät ravinnon määrää. Jälkimmäisessä tapauksessa kyse voi olla jonkinlaisesta pahoinvoinnista. Meidän lähimmät sukulaislajimmekaan eivät oksentele, mutta eläintarhoissa on pantu merkille, että esimerkiksi joillekin gorillanaaraille ei raskauden alkuaikoina maistu ruoka aamuisin.

Syitä siihen, miksi meidän lajimme joutuu kärsimään tästä ikävästä oireesta, ei täysin tiedetä. Sen saavat toki aikaan raskaushormonit, mutta miksi tällainen ominaisuus on evoluution kuluessa ihmiselle tullut ja jäänyt. Asiantuntijoiden mukaan raskaana olevien naisten aamupahoinvointi johtuu osittain siitä, että ihmisen ruokavalio on niin laaja verrattuna muihin eläimiin. Tutkijat ovat myös sitä mieltä, että raskauden aikainen oksentelu on kehon tapa suojella äitiä ja sikiötä ”varmuuden vuoksi” haitallisilta tai jopa myrkyllisiltä ruoka-aineilta. Eläinemojen tiedetään luonnostaan välttelevän tiineenä ollessaan tiettyjä asioita, joita ne normaalisti söisivät. Meidän lajillamme tätä kykyä ei enää ole.

Miksi ihmiset eivät hymyilleet vanhoissa valokuvissa?

Vanhat valokuvat ovat nykyään vähän huvittaviakin, kun kaikki kohteet – iästä riippumatta – näyttävät maansa myyneiltä.

Syyksi vakaviin ilmeisiin on veikattu muun muassa sitä, että kohteiden oli valokuvauksen alkuaikoina pidettävä sama ilme pitkän aikaa ja hymy olisi käynyt raskaaksi. Mutta todellisuudessa siinä vaiheessa, kun kaupallinen valokuvaus alkoi yleistyä, oli valotusaika muutamia sekunteja, joten kyllähän sen aikaa jaksaa kuka vain pitää virneen kasvoilla. 

On myös arveltu, että ihmiset häpeilivät näyttää huonokuntoisia hampaitaan tai kokonaan puuttuvaa hammasrivistöä. Toisaalta suun terveydestä ei 1800-luvulla yleisesti juuri välitetty, joten surkeassa jamassa oleva hammaskalusto oli enemmänkin sääntö kuin poikkeus. 

Yksi selvä syy nyrpeisiin ilmeisiin oli valokuvauksen korkea hinta. Siinä 1800-luvun puolivälin tienoilla ihmiset, jotka syystä tai toisesta päätyivät kuvattavaksi, kokivat sen olevan ainutlaatuinen tapahtuma. Jos elämän aikana otettiin vain yksi kuva, haluttiin sen olevan vakava ja mietteliäs, mikä antoi virallisemman vaikutelman. Sillä mukailtiin aikaisempia potretteja eli maalauksia. Hymyilemistä arvokkaassa muotokuvassa pidettiin myös epäsopivana, jopa kevytkenkäisenä käytöksenä.

Advertisement

Miksi linnut laulavat aamulla?

Kun linnut ovat levänneet pimeän yön yli ne heräilevät pesistään ja alkavat ottaa yhteyttä lajitovereihinsa kanssa. Tropiikissa linnut saattavat laulaa pitkin yötä, mutta erityisesti lauhkeassa ilmastossa lintujen laulu on merkki aamun saapumisesta. Meillä päin laulanta saattaa yltyä ihan kuoroesitykseksi, johon on liittyneenä useampien lajien edustajia. 

Jotkut naaratkiin sirkuttavat, mutta yleensä laulajat ovat koiraita. Joillakin lajeilla ääntely on serenadi naaraille, toisilla taas ilmoitus omasta reviiristä.

Aamuhämärä on paras aika laulamiseen monestakin syystä. Hyönteisiä ei ole vielä paljon liikkeellä ja muutenkin olisi vielä liian pimeää saalistukseen. Metelin pitäminen on myös suhteellisen turvallista, sillä laulavia lintuja saalistavat pedotkaan eivät ole aktiivisimmillaan. Aamun aikaisina tunteina on yleensä vähän taustamelua ja ilma on usein niin tyyni, että ääni kantaa noin 20 kertaa pidemmälle kuin myöhemmin päivällä.

Yksinkertaisuudessaan linnut haluavat lajikumppaneidensa tietävän, että ne ovat selvinneet yöstä ja ovat valmiina uuteen päivään.

🤷‍♀️ Mitä liikkuu mielessäsi? Jäikö jokin edellä mainituista kohdista vielä epäselväksi ja haluaisit tietää lisää? Kerro kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme!

Advertisement
Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat