Oudot uutiset

Oudoimmat uutiset: Kissat rakastavat laatikoita, jopa olemattomia sellaisia

Julkaistu

Listafriikin oudoimmissa uutisissa kerrotaan tällä viikolla muun muassa siitä, miten paljon kissat rakastavat laatikoita. Oli niitä olemassa tai ei.

Lisäksi kerromme Tšernobylissä valmistetusta omenaviinistä, joka takavarikoitiin matkalla Ison-Britannian kuluttajille. Uutisissa mennään myös englantilaiseen, keskiaikaiseen katedraaliin, jossa restauroijat lisäsivät luvan kanssa modernin veistoksen satoja vuosia vanhaan pyhäkköön.

Käy tsekkaamassa kuluneen viikon, ja toki kaikki muutkin, listat. Otamme mielellämme ehdotuksia vastaan, joten jos haluat tietää enemmän mistä tahansa aiheesta, niin pistä meidät töihin ja nauti valmiista tietopaketista!

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.instagram.com/listafriikki/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Advertisement

Mutta nyt katsaus siihen, mitä erikoista maailmalla on sattunut. Tässä siis viikon oudoimmat uutiset!

Kissat rakastavat laatikoita niin paljon, että istuvat jopa olemattomaan sellaiseen

Jokainen kissanomistaja ja kissavideoita netissä katsonut tietää, että kissat rakastavat maailmassa eniten laatikoita. Pakkomielle laatikoihin ei rajoitu kuitenkaan kesykissoihin, sillä floridalainen Big Cat Rescue -järjestö on osoittanut, että myös leijonat, tiikerit, leopardit ja ilvekset rakastavat laatikoita. Eikä laatikon tarvitse olla edes oikea: lattiaan teipattu neliö riittää siihen, että kissa astu sen sisään. Tästä on jo muutamien vuosien ajan nähty videoita sosiaalisessa mediassa.

Hunter College -korkeakoulun Thinking Dog Center -keskuksessa työskentelevä tutkija Gabriella Smith oli eräänä päivänä kuuntelemassa luentoa siitä, miten koirat reagoivat optisiin illuusioihin. Kun Smith tuona päivänä meni kotiin ja alkoi leikkiä kämppäkaverinsa kissan kanssa, hän rupesi pohtimaan, miten kissat suhtautuisivat illuusion avulla luotuihin neliöihin.

Smith tiesi hyvin, että kissat rakastavat laatikoita ja istuvat lattiaan teipattuun ruutuun, mutta miten kävisi, jos neliö olisikin harhakuva. Niinpä hän otti yhteyttä satoihin kissanomistajiin, joistan useat kymmenet vapaaehtoiset lähtivät innolla mukaan tutkimukseen. Omistajat leikkasivat ja liimasivat lattioihinsa muotoja, joilla luotiin Kanizsa-illuusio neliöstä. Ja kyllä – kissat asettuivat olemattomiin neliöihin yhtä suurella todennäköisyydellä kuin aivan oikeisiinkin laatikoihin.

Smithin tutkimusryhmän kokeessa illuusio muodostettiin neljällä Pac-Manilla. LiveScience-uutissivuston artikkelista löytyy kuvia tositoimissa olevista eli olemattomissa ruuduissa istuvista kissoista.

Syytä sille, miksi kissat rakastavat laatikoita – oikeita, lattiassa olevia neliöitä tai optisia harhoja – ei tiedetä. Ehkä vaisto kertoo niille, että sieltä on hyvä vaania saalista.

Advertisement

Lue myös:
Optisia harhoja, joilla saa silmät sekaisin ja pään pyörälle

Viranomaiset takavarikoivat 1500 pulloa Tšernobylissä valmistettua viinaa


Vuonna 2019 isobritannialainen The Chernobyl Spirit Company -yritys kertoi julkisuuteen valmistaneensa vodkaa, joka on tehty Tšernbylin ydinonnettomuusalueella, vaaralliseksi luokitellulla vyöhykkeellä. Projektin yhtenä johtohahmona toimiva professori Jim Smith kommentoi tuolloin medialle, että on työryhmänsä kanssa tutkinut 4000 neliökilometrin kokoista vyöhykettä vuosien ajan ja yrittänyt selvittää, voisiko siellä kasvattaa turvallisesti viljaa ja muita hyötykasveja.

Smith rauhoitteli niitä, jotka pelkäsivät yrityksen levittävän ydinjätettä ympäri maailman: ”Juomamme ei ole sen radioaktiivisempaa kuin mikään mukaan alkoholi”. Tämä on todettu Southamptonin yliopiston laboratoriossa.

Advertisement

Tänä keväänä yritys teki historiaa, kun se lanseerasi myyntiin tarkoitetun, 1500 pullon erän omenoista valmistettua viinaa. Se on ensimmäinen vuoden 1986 ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen onnettomuusalueen lähistöllä valmistettu, kuluttajille suunnattu elintarvike. Omenoita viljellään Narodichin alueella, mikä on aivan suojavyöhykkeen rajalla. Alueella elää paljon ihmisiä, joita elpyvä maatalous voisi auttaa suunnattomasti. Atomik-brändin alla kulkeva viina on siis valmistettu turvavyöhykkeen lähettyvillä kasvatetuista omenoista ja juoman valmistukseen käytetty vesi on alueen pohjavettä.

The Chernobyl Spirit Companyn mukaan Isoon-Britanniaan matkalla ollut tuote-erä kuitenkin takavarikoitiin maaliskuussa Ukrainan salaisen palvelun toimesta. Nyt pullot ovat Kiovan syyttäjän viraston hallussa. Juomavalmistajalla ei ole mitään käsitystä siitä, miksi koko lasti takavarikoitiin.

Vaikuttaa siltä, että meitä syytetään väärennettyjen ukrainalaisten valmisteveroleimojen käytöstä”, kertoo professori Smith BBC:lle. ”Se ei käy järkeen, koska pullot on tarkoitettu Ison-Britannian markkinoille ja ne on selvästi merkitty voimassa olevilla Ison-Britannian valmisteveroleimoilla”.

Tohtori Gennady Laptev, joka on työskennellyt onnettomuusalueella kesästä 1986 lähtien, on osakkaana yrityksessä, eikä voi ymmärtää Kiovan syyttäjän toimiston menettelyä. ”Toivottavasti asia ratkeaa pian ja voimme jatkaa niiden ihmisten auttamista, joiden elämään ydinonnettomuus eniten vaikutti”, sanoo Laptev BBC:n haastattelussa. Jos omenaviina koskaan pääsee myyntiin, menee tuotoista vähintään 75 prosenttia paikallisten yhteisöjen tukemiseen ja villieläinten suojeluun.

Lue myös:
10 ihmisten hylkäämää ja eläinten valtaamaa paikkaa

Advertisement

Keskiaikainen katedraali sai restauroinnin yhteydessä maskilla varustetun veistoksen


Pyhän Albanuksen katedraali Hertfordshiressa, Englannissa, on Ison-Britannian vanhin, yhtäjaksoisessa käytössä oleva kristittyjen jumalanpalveluspaikka. Vuonna 2019 katedraalissa sen arvokkaan, mutta heikossa kunnossa olleen pyhäkön restaurointi, joka on nyt saatu vihdoin valmiiksi. Korjaustyöt keskeytyivät viime vuonna pandemian vuoksi, mutta sen johdosta pyhäkkö sai yllättäen ajankuvaan sopivan yksityiskohdan.

Katedraalin rakentaminen aloitettiin 1000-luvun lopulla paikalle, jossa Ison-Britannian ensimmäinen pyhimys, pyhä Albanus koki marttyyrikuoleman vuoden 283 tienoilla. Nyt korjattavana on kuitenkin ollut toisen varhaisen pyhimyksen, Amfibaluksen, pyhäkkö.

Sen lisäksi, että kivenveistäjät korjasivat ja rakensivat pyhäkön vahingoittuneet osat alkuperäistä kunnioittaen, lisäsivät he täysin uuden veistoksen. Pyhäkön yhdessä kulmassa on uudet kiviset kasvot, joista ei kuitenkaan ole näkyvissä kuin silmät: kasvojen alaosa on maskin peitossa. Katedraalin edustajien mukaan tällä haluttiin muistaa maailmanlaajuista terveyskriisiä, joka muutti kaikkien meidän elämän vuonna 2020.

Tämä pieni hahmo pyhän Amfibaluksen pyhäkön kulmassa on tärkeä muistutus kuluneesta vuodesta vielä vuosisatojenkin päästä”, kertoo pastori Abi Thompson Twitterissä.

Advertisement

Lue myös:
10 taideteosta, joiden entisöinti meni karmealla tavalla pieleen

Käy myös lukemassa tämän viikon listat:

Suosituimmat

Exit mobile version