Viihde

Maailman kaikkien aikojen kalleimmat avioerot

Julkaistu

Millaisista summista puhutaan, kun on kyseessä maailman kalleimmat avioerot? Listafriikki vie nyt tähtitieteellisten sovittelujen pariin.

Minkälaisista summista puhutaan, kun kyseessä ovat maailman kalleimmat avioerot? No tietenkin sellaisista, joihin oma käsityskyky ei riitä.

Eroaminen on tuskin koskaan kovin mielekästä puuhaa; siihen liittyy monenlaisia tunteita ja paljon asioiden ratkomista.

Ökyrikkaiden avioerot eivät ole tavallisten ihmisten eroja vaikeampia, mutta kalliita ne ovat. Näistä listan moguleista ei kukaan ole jäänyt varattomaksi, ei lähimainkaan, vaikka massia on siirtynyt entiselle puolisolle pienen valtion bruttokansantuotteen verran.

Ketäs listalle sitten pääsee? Urheilu- ja viihdemaailman tähdet loistavat, yhtä lukuun ottamatta, poissaolollaan, sillä vaikka Madonnan tai Tiger Woodsin useiden kymmenien miljoonien avioerot kuulostavat hurjilta, liikkuvat suuret rahat aivan muissa piireissä.

Sivuhuomiona tässä kohtaa: Listalla puhutaan suurimmaksi osaksi yhdysvaltain dollareista, jonka tämän hetkinen kurssi on lähes samoissa euron kanssa. (Tänään eurolla saa 1,13 dollaria). Monessa kohtaa kääntäminen euroihin oli mahdotonta, sillä koko rahaa ei ollut olemassa.

Advertisement

Oli valuutta mikä tahansa, niin rahalla ei saa ainakaan avio-onnea. Jos jotain, niin sen Listafriikki osoittaa tällä maailman kaikkien aikojen kalleimmat avioerot -listallaan.

10. Mel ja Robyn Gibson

Maailman kallein julkkisavioero nähtiin joulukuussa 2011, kun näyttelijä Mel Gibson erosi vaimostaan Robyn Gibsonista. Ero oli pantu vireille jo vuosia aiemmin, koska Melin mukaan pariskunnalla ei ollut tarpeeksi voimakasta hengellistä yhteyttä. Ehkä yhteys löytyi venäläisestä laulajasta Oksana Grigorievasta, jonka kanssa Gibson oli kuvattu halailemassa hieman ennen avioerohakemuksen jättämistä.

Mel ja Robyn Gibson olivat olleet naimisissa 31 vuoden ajan eikä heillä ollut avioehtoa. Tämä tarkoitti sitä, että Robyn oli oikeutettu puoleen Melin 850 miljoonan dollarin omaisuudesta eli 425 miljoonaa. Mutta ei siinä vielä kaikki! Robyn tulee ikuisesti saamaan kaikkien niiden elokuvien, jotka Mel oli avioliiton aikana tehnyt, tuotoista puolet. Joten joka kerta, kun Melin postilaatikkoon kilahtaa shekki esimerkiksi vuonna 2004 valmistuneesta The Passion of the Christ -elokuvasta, lohkaiseen Robyn siitä puolet itselleen.

Ex-pariskunta pysyi kuitenkin suhteellisen hyvissä väleissä, sillä kun syrjähypystä avioliittoon siirtyneet Mel ja Oksana Grigorieva erosivat riitaisasti vuonna 2011, oli Robyn oikeudessa todistamassa entisen miehensä puolesta.

9. Craig ja Wendy McCaw

Televiestinnän ja matkapuhelinalan yhtenä pioneerina tunnettu Craig McCaw oli kasvattanut nimeään kantavan yhtiönsä valtaisaan menestykseen ja onnistui myymään sen AT&T:lle, suurelle tietoliikenneyhtymälle reilulla 11 miljardilla dollarilla vuonna 1994. Oman yhtiönsä myynnin jälkeen McCaw oli sijoittanut valtavan summan rahaa Nexteliin, joka tarjosi langattomia palveluita.

Vain muutamaa vuotta myöhemmin McCaw haki avioeroa vaimonsa Wendyn kanssa. He olivat tavanneet yliopistossa ja menneet naimisiin heti valmistumisen jälkeen, joten kaikki omaisuus oli tienattu avioliiton aikana.

Advertisement

Omaisuuden jaossa Wendy McCaw sai 460 miljoonaa dollaria, joista suurimman osa Nextelin osakkeina. Hän päätti toteuttaa unelmansa ja osti Santa-Barbara News-Press -sanomalehden New York Timesilta.

8. Dmitry ja Elena Rybolovlev

Venäläinen Elena Rybolovleva haki 21 vuoden avioliiton jälkeen eroa miehestään Dmitry Rybolovlevista vuonna 2008. Eron syyksi Elena ilmoitti ”jatkuvan uskottomuuden” ja kertoi miehensä jakaneen nuoria valloituksiaan ystäviensä ja muiden oligarkkien kanssa.

Dmitry on tehnyt miljardiomaisuutensa kaivosyhtiöllään, mutta hänet tunnetaan parhaiten jalkapalloseura AS Monacon presidenttinä. Kuvassa Rybolovlev juhlii  ruhtinas Albertin kanssa, kun Monaco voitti Ranskan korkeimman jalkapallosarjan, Ligue 1:n, mestaruuden vuonna 2017.

Avioero ei Rybolovlevien kohdalla sujunut ilman vääntöä, ja oikeusprosessi kestikin yli kuusi vuotta. Oikeusistuin määräsi Elenan saatavaksi päätä huimaavat 4,5 miljardia dollaria, mutta Dmitryn tekemän valituksen jälkeen hänen oli ”tyytyminen” 604 miljoonaan ja kahteen sveitsiläiseen loma-asuntoon.

Parin elämässä oli ollut muutenkin hässäkkää: Dmitry on ollut Venäjällä syytettynä murhasta ja kesken avioeroprosessin Elena pidätettiin Kyproksella epäiltynä tulevan ex-miehensä omaisuuden varastamisesta. Jälkimmäisessä tapauksessa Elena pystyi todistamaan, että hän oli saanut varastetuksi ilmoitetun, 28 miljoonan dollarin arvoisen timanttisormuksen Dmitryltä lahjaksi avioliiton onnellisina vuosina.

Advertisement

Dmitryn murhasyyte taas… todisteita ei ollut tarpeeksi ja mies tunsi vaikutusvaltaisia poliitikoita. Ei kumma, että Elena pyysi avioeroa hakiessaan suojelua itselleen ja omaisuudelleen.

7. Adnan ja Soraya Khashoggi

Vuonna 1961 saudiarabialainen asekauppias Adnan Khashoggi meni naimisiin brittiläisen Sandra Dalyn kanssa. Daly oli tuolloin 20-vuotias ja Khashoggi kuusi vuotta vanhempi. Rakkaus oli roihahtanut kahden täysin eri maailmasta olevan nuoren ihmisen välillä, ja Daly kääntyi liiton myötä muslimiksi ja vaihtoi etunimensä Sorayaksi.

Pariskunta eli hulppeasti lennellen yksityiskoneillaan, ja Soraya Khashoggia pidetäänkin pintaliitoelämän, jet-setin, pioneerina. Parhaimmillaan heillä oli 17 asuntoa, 3 kolme lentokonetta ja kolme luksusjahtia. Asekauppa on ilmeisen tuotteliasta bisnestä!

Pari kuitenkin haki yhdessä avioeroa vuonna 1972, mutta oikeuteen Soraya vei entisen miehensä vasta viiden vuoden kuluttua vaatien 2,5 miljardia dollaria. Hän ei arvatenkaan halunnut luopua elämäntyylistään. 

Oikeustaistelu kesti vuosia, mutta lopulta sopimus saatiin aikaan ilman tuomarin päätöstä ja Soraya lähti omille teilleen 874 miljoonaa dollaria rikkaampana. Tuo summa vastaa nykyrahassa noin 2,2 miljardia dollaria ja se oli lähes kahdenkymmenen vuoden ajan maailman kallein avioero. (Kuvassa Adnan Khashoggi toisen vaimonsa Lamian kanssa.)

6. Harold ja Sue Ann Hamm

Continental Resources -öljy-yhtiön perustaja Harold Hamm ja hänen vaimonsa Sue Ann Hamm hakivat eroa 24 vuoden avioliiton jälkeen vuonna 2012. Tiedossa oli, että eron myötä tulisi siirtymään valtava summa rahaa. Öljypohatan omaisuuden arvioitiin tuolloin olevan noin 20 miljardia dollaria. Todennäköisenä pidettiin, että pariskunnalla ei olisi ollut avioehtoa, joten Sue Annilla olisi oikeus puoleen miehensä omaisuudesta. 

Advertisement

Kahden vuoden kiivaan oikeuskamppailun jälkeen Harold määrättiin maksamaan Sue Annille hieman vajaa miljardi dollaria. Mies kirjoitti kuuliaisesti shekin, ilmeisen helpottuneena siitä, että selvisi ”vain” miljardilla. Sue Ann ei kuitenkaan ollut tyytyväinen ja jätti lunastamatta jäätävän kokoisen maksuosoituksen. Hän halusi enemmän.

Kylmäpäisesti Sue Ann valitti päätöksestä, mutta totesi lopulta vuoden jälkeen, että summa olikin ihan kiva ja oikeudenkäynti liian raskas, joten hän marssi shekkinsä kanssa pankkiin. Tai mistä ikinä miljardi dollaria saakaan lunastettua.

5. Steve ja Elaine Wynn

Liikemies Steve Wynn on tehnyt huikean omaisuutensa rakennuttamalla lukuisia kasinoja ja hotelleja Yhdysvaltojen uhkapeliparatiiseihin, Las Vegasiin ja Atlantic Cityyn. Hän meni vuonna 1963 naimisiin Elaine Pascalin kanssa, mutta liitto päättyi eroon vuonna 1986. 

Rakkaus ei kuitenkaan kuollut lopullisesti, sillä Wynnit marssivat alttarille uudemman kerran vuonna 1991. Toisella kierroksella onnea kesti vuoteen 2010 saakka, mutta silloin Steve Wynn oli jo kasvattanut miljardiomaisuuden, joten suksien ristiin meneminen tuli hänelle kalliiksi. Vaikka virallisia tietoja avioerosopimuksesta ei ole julkaistukaan, on julkisuuteen tihkunut arvioita hieman vajaan miljardin dollarin kertamaksusta.

4. Bernie ja Slavica Ecclestone

F1-sarjaa diktaattorimaisesti, vuoden 2017 syrjäyttämiseensä saakka, johtanut Bernie Ecclestone oli naimisissa Slavica Ecclestonen kanssa 24 vuotta, kunnes he vuonna 2008 erosivat. Tuolloin formulamogulin omaisuudeksi arvioitiin noin 2,4 miljardia puntaa eli 2,6 miljardia euroa. Pariskunta oli erikoinen näky, sillä 188-senttinen malli oli päätään pidempi kuin 163-senttinen Bernie. 

Advertisement

Slavica haki eroa yksin, vedoten Bernien ”järjettömään käytökseen”, ja hän sai avioerossa arvioiden mukaan noin miljardi puntaa. Mutta jos olet lukenut mitään Ecclestonen talousasioista, niin tiedät, että asiat eivät ole mustavalkoisia. Kun mies oli vuonna 2014 syytettynä veropetoksesta, tuli oikeuden papereista esille, että itseasiassa Bernie oli saanut eron jälkeen joka vuosi Slavicalta noin 60 miljoonaa puntaa.

Rahat olivat peräisin Slavican hallussa olevasta rahastosta, joka oli perustettu Liechtensteinin veroparatiisiin. Vaikka naisella ja ex-pariskunnan kahdella aikuisella tyttärellä on edelleen käyttöoikeus nimissään olevaan rahastoon, on melko selvää kenen masseja siellä on säilössä. Se, mitä monimiljardööri Ecclestone sitten on tehnyt noilla 60 miljoonalla punnalla vuodessa, on hämärän peitossa.

3. Rupert ja Anna Murdoch

Australialainen mediamoguli Rupert Murdoch erosi vaimostaan Anna Murdochista vuonna 1999 oltuaan naimisissa yli 32 vuotta. Pariskunta kävi prosessin läpi yhteisymmärryksessä ja ilmeisesti ero oli ollut jo jonkin aikaa ilmassa,  sillä 64-vuotias Rupert Murdoch avioitui vain 17 päivää eron voimaantulon jälkeen 30-vuotiaan Wendi Dengin (kuvassa) kanssa. Anna Murdoch ei myöskään vitkastellut vaan hänkin asteli muutaman kuukauden päästä uudelleen alttarille.

Avioerosopimuksen perusteella Anna sai Rupertin massiivisesta omaisuudesta 1,7 miljardia dollaria, joista 110 miljoonaa käteisenä. Voin vain toivoa, että rahat annettiin salkuissa!

Rupertin liitto Wendi Dengin kanssa tuli sekin päätökseen vuonna 2013, mutta ilmeisesti vahingosta viisastuneena mies (tai hänen asianajajansa) olivat laatineet avioehdon, joten ainakaan samanlaista lovea ei toisella kerralla tullut. Vuonna 2016 Rupert Murdoch nai Jerry Hallin, joka 1990-luvulla tuli tunnetuksi liitostaan Mick Jaggerin kanssa.

Advertisement

2. Alec ja Jocelyn Wildenstein

Kolmenkymmenen vuoden ajan maailman kalleimman avioeron kyseenalainen titteli kuului amerikkalaiselle liikemiehelle ja taidevälittäjälle Alec Wildensteinille ja tämän entiselle vaimolle Jocelyn Wildensteinille

Vuonna 1999 paljon julkisuutta saanut avioero kustansi Alec Wildensteinille könttäsummana 2,5 miljardia dollaria, minkä lisäksi hänet määrättiin maksamaan Jocelyn Wildensteinille 100 miljoonaa dollaria joka vuosi kolmentoista vuoden ajan. Alec menehtyi vuonna 2008.

Oikeudenkäynnin aikana selvisi yksityiskohtia pariskunnan tuhlailevasta elämäntyylistä ja pakkomielteestä plastiikkakirurgiaan. Joidenkin lähteiden mukaan Jocelynin vuosittaisen elatusavun ehtona oli se, ettei hän käyttäisi rahoja itsensä muokkaamiseen.

Kuka tietää mitä rahoja ”Kissanaisena” tunnettu Jocelyn käytti, mutta kasvot ovat vuosien saatossa kokeneet kovia. Vuonna 2018 hän ilmoitti hakeutuvansa konkurssiin ja saavansa sosiaaliavustusta valtaviin lainoihinsa. Sääliä ei silti tarvi tuntea, sillä vaikka naisen pankkitili näyttäisi nollaa, on hänellä omistuksessaan miljoonien arvoisia kiinteistöjä ja arvokas Bentley-merkkinen auto. 

Rahahuolien lisäksi elokuussa 80 vuotta täyttävällä Wildensteinilla on ollut myrskyisä suhde kihlattunsa Lloyd Kleinin kanssa ja kummatkin ovat vuorotellen olleet syytettyinä toistensa pahoinpitelyistä.

Advertisement

1. Jeff ja MacKenzie Bezos

Kun verkkokauppa- ja teknologiajätti Amazonin perustaja Jeff Bezos ja hänen vaimonsa MacKenzie Bezos ilmoittivat tammikuussa 2019 eroavansa 25 avioliittovuoden jälkeen, oli päivänselvää, että kyseessä tulee olemaan historian kallein avioero.

Ja niinhän siinä kävi, melkoisella erolla edelliseen kärkipaikan pitäjään. Kun erosopimus hyväksyttiin viime heinäkuussa, sai MacKenzie Bezos noin 4 prosenttia Amazonin osakekannasta, mikä tarkoitti 19,7 miljoonaa osaketta. Tuon hetkisellä osakkeen hinnalla sopimus oli noin 38,3 miljardin dollarin eli lähes 34 miljardin euron arvoinen.

MacKenzie Bezos pomppasi välittömästi Forbesin miljardöörien listan sijalle 22, ja vaikka Jeff Bezos luovutti avioerossa neljäsosan omista osakkeistaan, pysyi mies silti maailman rikkaimpana henkilönä noin 120 miljardin omaisuudellaan.

Kummatkin ovat viimeisen vuoden aikana kasvattaneet omaisuuttaan huomattavasti: MacKenzie reiluun 50 ja Jeff yli 153 miljardiin dollariin. Ei ole pikkurahasta puutetta!

Advertisement
Advertisement

Suosituimmat