Viihde

10 kaikkien aikojen ikimuistoisinta ja puhuttavinta Super Bowlin väliaikashow’ta

Julkaistu

Super Bowlin väliaikashow sujui tänä vuonna ilman kohua - niin ei ole aina ollut.

Viime yönä Suomen aikaa nähtiin yksi maailman suurimmista urheilutapahtumista, mutta herkkua oli tarjolla myös musiikin ystäville. Muistellaan nyt vähän menneitä: tässä kautta aikojen puhuttavimmat Super Bowlin väliaikashow’t.

Niin, urheilumaailman katseet oli yöllä suunnattu järjestyksessään 55. Super Bowliin, kun Tampa Bay Buccaneers ja Kansas City Chiefs kamppailivat siitä, kumpi on amerikkalaisen jalkapallon mestaruusliigan NFL:n ykkönen. Ja kausihan huipentui Buccaneersin 31-9 voittoon. Nyt päättyneeksi kaudeksi Buccaneersiin siirtynyt pelinrakentaja Tom Brady teki samalla uskomatonta historiaa: mestaruus oli hänelle uran seitsemäs, eikä yksikään NFL-seura ole kyennyt samaan. Siis seura!

Mutta amerikkalainen jalkapallo ei nyt ole tällä listalla pääosassa, vaan Listafriikki keskittyy joka vuosi erittäin odotettuun puoliaikashow’hun. Suomessa siitä käytetään yleisesti väliaikashow-nimitystä, vaikka se saa esityksen kuulostamaan teatterinäytöksen tauolla tapahtuvasta ohjelmanumerosta. Mutta puoliaika- tai väliaikashow; jokainen varmasti tietää, mistä on kyse.

Tänä vuonna televisiokatsojien viihdyttäjänä sai kunnian olla kanadalainen Abel Makkonen Tesfaye, joka tunnetaan paremmin taiteilijanimellä The Weeknd. Ja ei, herralle ei ole suomalaisia sukujuuria; hänen vanhempansa ovat syntyjään etiopialaisia.

Tällä kertaa Super Bowlin väliaikashow’ssa ei nähty mitään shokeeraavaa; upea spektaakkeli tokikin, mutta toisin kuin näistä muista listan esityksistä, ei The Weekndin show’sta ehkä puhuta vuosia tai jopa vuosikymmeniä myöhemmin.

Advertisement

Tässä siis Super Bowlin väliaikashow’t, jotka kohahduttivat, ihastuttivat ja vihastuttivat.

Katy Perry ja vasen hai

Katy Perryn esiintyminen vuoden 2015 Super Bowlin puoliajalla oli täynnä väriloistoa, tanssia ja hittejä toistensa perään. Vaikka henkilökohtaista mielipidettä ei kukaan ole kysynytkään, niin Perryn show on yksi omista suosikeistani. Eikä vähiten ”vasemman hain” ansiosta.

Se työ, harjoittelu ja koreografian hiominen, mikä Super Bowlin väliaikashow’n onnistumisen takaamiseksi tehdään, on varmasti käsittämätön. Onhan se yksi suurimmista areenoista, kun sadat miljoonat ihmiset ympäri maailman tapittavat silmä kovana televisioruutujaan. Perry saapui arizonalaiselle stadionille mekaanisen tiikerin kyydissä ja poistui tähdenlennon mukana, mutta esityksen tähti oli surullisen kuuluisaksi tullut vasen hai.

Hai-puvussa esiintynyt taustatanssija Bryan Gaw, eli tutummin vasen hai, nousi välittömästi internet-sensaatioksi, kun se ei vaikuttanut muistavan koreografiaa eikä pysynyt rytmissä. Se ei kuitenkaan lannistunut nolosta mokasta, vaan tanssi sydämensä kyllyydestä täysin vääriä kuvioita. Oikea hai sen sijaan pysyi tylsästi ruodussa.

Advertisement

Myöhemmin kävi ilmi, että puoliaikashow’n koreografi oli antanut tanssijoille osittain vapaat kädet, tai evät, mutta jonkinlainen selkäranka esityksessä oli silti tarkoitus olla. Gaw on ammattitanssija, joka on haastatteluissa kertonut esittelevänsä ansioluettelossaan erittäin ylpeänä vuoden 2015 työkeikan, jonka hän on yksinkertaisesti nimennyt ”vasemmaksi haiksi”.

Pomo liukui haaraväli edellä päin kameraa

Kun Bruce Springsteen otti lavan haltuun vuoden 2009 Super Bowlin puoliajalla, hän todellakin antoi katsojille kaikkensa. Kirjaimellisesti. Laulaja kehotti kotikatsojia ”pistämään dipit ja paneroidut kanat hetkeksi sivuun” ja nauttimaan Super Bowlin väliaikashow’sta täysin rinnoin.

Heittäydyttyään koko sydämellään Tenth Avenue Freeze-Out -kappaleen esittämiseen Springsteen lähti vauhdikkaaseen polviliukuun kohti kameramiestä. Liuku meni pitkäksi ja mies törmäsi kameraan iskien haaransa suoraan linssiin; kaikki kansainvälisessä livelähetyksessä. Se oli loistava, joskin täysin tahaton, siirtymä seuraavana esitettyyn Born to Run -hittiin. Seuraavana päivänä media repi unelmaotsikoita : ”Amerikka oli Bruce Springsteenin haarojen hyökkäyksen kohteena”.

Springsteen on myöhemmin kertonut välikohtauksen synnystä: ”Liikaa adrenaliinia, myöhästynyt polville meno, liikaa vauhtia, ’täältä minä tulen Mike’ (kameramies Mike Colucci)… ja BOOM!”.

Advertisement

Rapatessa ja rokatessa roiskuu! Yhtäkään kameramiestä ei vahingoitettu Super Bowlin väliaikashow’ta tehdessä.

M.I.A suututti NFL:n keskisormen näyttämisellä

Vuoden 2012 Super Bowl järjestettiin Indianapolisissa Lucas Oil -stadionilla ja pääesiintyjäksi oli hankittu Madonna. Legendaarisen artistin lisäksi väliaikashow’sta teki hulppean Cirque du Soleil -sirkusryhmän mukanaolo. Madonna ei tapojensa vastaisesti aiheuttanut kohua, vaan suurin poru, joka johti oikeuteen saakka, oli aivan toisen laulajan aiheuttamaa.

Show’ssa esiintyivät vierailevina tähtinä by LMFAONicki MinajM.I.A. ja Cee Lo Green, joista M.I.A. improvisoi suututtaen NFL:n väen. Tullessaan Give Me All You Luvin -kappaleessa oman säkeistönsä loppuun laulaja päätti korvata sensuroiduksi määrätyn shit-sanan näyttämällä keskisormea. Media vertasi loukkaavaa käsimerkkiä vuoden 2004 skandaaliin, johon palaamme listan viimeisessä kohdassa.

Sekä NBC-televisioyhtiö että NFL pyysivät tapahtunutta vuolaasti anteeksi, ja Madonnakin paheksui nuoren kollegansa toimintaa. Liiga meni jopa niin pitkälle, että nosti syytteen ja vaati M.I.A:lta 16 miljoonaa dollaria (omien sanojensa mukaan) puhtoisen maineensa tahraamisesta ja sopimuksen rikkomisesta. Pian syytteen nostamisen jälkeen M.I.A. julkaisi videon, jolla hän arvosteli NFL:n reaktiota ”täysin naurettavana ja jättimäisenä osoituksena suuryhtiön kikkelin heiluttamisesta”. Kommentti ei varmaankaan parantanut laulajan neuvotteluasemia. Myöhemmin hän julkaisi twiitin, jossa kysyi, olisiko Madonnalla lainata 16 miljoonaa.

Advertisement

Super Bowlin -arvojen vastainen käytös saatiin vasta vuonna 2015 soviteltua välimiesmenettelyn kautta, eikä sopimuksen yksityiskohtia ole paljastettu julkisuuteen.

Diana Ross lähti stadionilta helikopterilla

Järjestyksessään 30. Super Bowl sai puoliajalle esiintyjäksi pyöreiden vuosien kunniaksi yhden suurista diivoista, Diana Rossin.

Vuoden 1996 väliaikashow oli pyrotekniikan ja muiden erikoistehosteiden sävyttämä, ja laulajatar mahdutti 12 minuuttia kestäneeseen esitykseensä kymmenen eri kappaletta ja vaihtoi asua huikeat neljä kertaa. Spektaakkelin kruunasi kuitenkin ennennäkemätön loppuhuipennus.

Yleensä artistit tekevät näyttävän sisääntulon, mutta Ross oli säästänyt paukut poistumiseen.

Advertisement

Liehuvassa, oranssissa mekossaan Ross talutettiin keskelle stadionia laskeutuneeseen helikopteriin Take Me Higher -kappaleen vielä ollessa kesken. Hänen vyötärönsä ympärille laitettiin vyö ja nainen jäi oviaukkoon istumaan jalat ulkopuolella roikkuen, kun helikopteri nousi yläilmoihin – laulun sanoja mukaillen.

Michael Jackson seisoi paikallaan

Puoliaikashow ei ole tunteja kestävä spektaakkeli, sillä tapahtuman päällimmäinen tarkoitus on kuitenkin amerikkalaisen jalkapallon pelaaminen ja NFL:n mestarin selvittäminen. Aika on hyvin rajattu, ja viimeisimmät Super Bowlin väliaikashow’t ovat kestäneet suunnilleen 13 minuuttia. Esiintyjät yrittävät ahtaa noihin minuutteihin mahdollisimman paljon menoa ja meininkiä, useampia asunvaihtoja ja lähes koko uran kattavan potpurin. Esimerkiksi vuoden 2020 Super Bowlissa puoliajan viihdytyksestä vastasivat Shakira ja Jennifer Lopez, joiden show oli hengästyttävää katsottavaa. Shakiran osuus käsitti koosteen kahdeksasta kappaleesta, Lopez tunki omaan settiinsä 10 kappaletta ja lopuksi naiset ottivat yhdessä lavan haltuun kahden laulun ajaksi.

Toisin oli vuonna 1993. Esiintyjä ei kuitenkaan ollut edellä mainittuja laulajia pienempi tähti, päinvastoin.

Kun Michael Jackson aloitti 12-minuuttisen esityksensä, ei hän tehnyt mitään ensimmäiseen puoleentoista minuuttiin. Jackson seisoi vain paikallaan ja katseli yleisöä. Hirveän moni muu ei voisi tehdä samalla tavalla.

Advertisement

Mutta se jännittävä odotus ja latautuneisuus purkautui käsittämättömänä kiljumisena ja yleisön hurmioitumisena, kun Jackson vihdoin aloitti musiikillisen osuutensa Jam-kappaleellaan, joka ei ole lähellekään yksi miehen isoimmista hiteistä. Totta kai popin kuningas esitti myös kappaleet Billie Jean ja Black or White, ja päätti väliaikashow’nsa 3 500-henkisen lapsikuoron kanssa Heal the World-hittiin.

Esitystä pidetään yhtenä parhaista, mitä Super Bowlin puoliajalla on ikinä nähty. Se myös avasi tien monille myöhemmin esiintyneille artisteille, sillä katsojalukujen räjähdettyä puoliajan aikana ja jälkeen, totesi NFL, että ehkäpä musiikkimaailman suurimpia tähtiä kannattaa pestata osaksi jättimäistä urheilutapahtumaa.

Disney markkinoi häpeilemättä uutta huvipuistolaitetta

Vuonna 1995 Super Bowl järjestettiin Miamissa, Floridassa, ja puoliaikashow’n tähdiksi oli kiinnitetty legendaariset Tony Bennett ja Patti LaBelle. He kuitenkin jäivät valitettavasti sivuosaan, kun päähuomion vei historian ehkäpä naurettavin puoliaikanumero.

Super Bowlin väliaikashow’n tuottajana toimi Disney, joka oli päättänyt röyhkeästi mainostaa Disneylandin uutta Indiana Jones -huvipuistolaitetta. Show oli suunniteltu kohteen teeman mukaiseksi, joten suurin osa puoliajasta oli surkeasti koreografioitua, Indiana Jones -henkistä taistelua. Mikään ei sopinut yhteen ja kaikki oli täydellistä sekamelskaa. Show’n koreografit ovat myöhemmin paljastaneet, että kokonaisuus oli parsittu kasaan nopealla aikataululla ja tekijät ovat myötäilleet yleistä mielipidettä: ”Heikko valmistautuminen oli nähtävissä lopputuloksessa”.

Advertisement

Kyseistä väliaikashow’ta on pidetty historian suurimpana floppina ja Disneytä arvosteltiin häpeilemättömästä Super Bowlin hyväksikäytöstä. Yhtiötä arvostelu ei juurikaan hetkauttanut: kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta!

Prince ja ainutlaatuinen kaatosade

Super Bowl oli järjestetty 40 kertaa ennen vuotta 2007. Tapahtuma oli uskomattomasti aina aiemmin säästynyt sateelta, mutta 41. kerta teki poikkeuksen. Miamiin iski vuodenaikaan nähden erittäin harvinainen myrsky.

Se olisi aiheuttanut lähes kenelle tahansa muulle esiintyjälle suuria ongelmia, mutta Prince ei ollutkaan aivan kuka tahansa. Väliaikashow’n tuottajien mukaan Prince oli innoissaan sateesta: hänen mielestään se oli juhlan aihe ja jossain vaiheessa artisti pyysi tuottajilta, pystyisikö joku ”tekemään sateesta rankempaa”.

Rajuilmasta huolimatta show päätettiin vetää läpi suunnitellusti: Prince ja tanssijat hoitivat osuutensa korkokengät jalassa, vaikka lava oli sateesta johtuen vaarallisen liukas. Artisti uhmasi sähköiskuja soittamalla sooloja neljällä eri sähkökitaralla, mitä kaikki tuotannossa mukana olleet vastustivat. Ainoa muutos alkuperäiseen suunnitelmaan oli se, että Prince halusi suojata hiuksensa huivilla. Poikkeuksellinen sää yhdistettynä Princen esiintymiseen teki 41. Super Bowlin väliaikashow’sta yhden ikimuistoisimmista.

Advertisement

Show huipentui luonnollisesti yhteen Princen suurimmista hiteistä: Purple Rain sopi tilanteeseen kuin nenä päähän.

Red Hot Chili Peppers – playbackina vastoin periaatteita

Logistisista ja aikataulullisista syistä johtuen yhtyeet eivät yleensä soita livenä, vaan musiikki on etukäteen nauhoitettua. Kun ottelu menee tauolle, ei kellään yksinkertaisesti ole aikaa järjestää instrumentteja ja äänentoistoa pelikuntoon. Laulaja kuitenkin hoitaa oman osuutensa aina ”oikeasti”.

Historian 48. Super Bowl järjestettiin vuonna 2014 New Jerseyssä, ja sen puoliaikashow’sta vastasivat Bruno Mars ja Red Hot Chili Peppers. Vaikka kaikki oikein hyvin tietävät edellisessä kappaleessa mainitut faktat playbackina soittamisesta, nousi RHCP:n esiintymisestä suuri kohu: Miksi bändi ei edes vaivautunut laittamaan soittimiinsa piuhoja ja tuomaan show’hun hippusen aitouden tunnetta?

Kysymys tuntuu naurettavalta, kun kaikilla oli tiedossa NFL:n jyrkkä linjaus livenä soittamisen osalta.

Advertisement

Fanit olivat tyrmistyneitä, sillä he olivat olettaneet RHCP:n olevan totaalisesti playbackina soittamista vastaan. Valtaisan arvosteluryöpyn jälkeen yhtyeen jäsenet julkaisivat tiedotteen, jossa he kertoivat omien periaatteidensa rikkomisen olleen vaikea päätös, mutta ainoa vaihtoehto. Super Bowlin väliaikashow’ssa esiintyminen oli ainutlaatuinen mahdollisuus, jota ei voinut jättää väliin.

Lady Gagan huvittava hyppy ja kohu ”vatsamakkaroista”

Houstonissa, Teksasissa, vuonna 2017 järjestetty Super Bowl sai puoliaikashow’nsa tähdeksi Lady Gagan. Gaga esitti muutamien minuuttien aikana suurimmat hittinsä uskomattomien lavasteiden ympäröimänä, mutta esityksessä puhutti muukin kuin sen näyttävyys.

Väliaikashow alkoi sillä, kun Lady Gaga hyppäsi, tai ennemminkin vaikutti hyppäävän, alas NRG-stadionin katolta. Kukaan ei yrittänytkään pitää salaisuutena sitä, että hyppy oli etukäteen kuvattu ja lavastettu. Eipä sillä ollut mitään väliäkään, sillä huomio kiinnittyi tuhansien viraalien meemien arvoisesti Gagan äärimmäisen kömpelöön hyppyyn. Miten hän onnistui siinä?

Show kuitenkin jatkui sulavalla laskeutumisella kaapeleiden varassa ja kaikki sujui gagamaisen upeasti. Hyppyä lukuun ottamatta.

Advertisement

Paitsi että tarkkasilmäiset katselijat eivät olleet tyytyväisiä Lady Gagan ulkonäköön. Sosiaalinen media täyttyi kommenteista, joiden mukaan laulajan ”vatsamakkara” oli häiritsevä ja että hänen olisi syytä treenata vatsalihaksiaan. Monien mielestä Gagan ei olisi pitänyt antaa esiintyä keskivartalon paljastavassa asussa. Tämän linkin kautta voit käydä katsomassa, minkälaisista vatsamakkaroista on kyse. Monikohan arvostelijoista on lähelläkään samanlaista fyysistä kuntoa? Vihaajat vihaa, Gagaa ei kiinnosta!

Janet Jackson ja maailman kuuluisin nänni

Onhan tämä ikimuistoisimmista Super Bowlin väliaikashow’sta kertova lista päätettävä siihen suurimpaan ja kohahduttavimpaan tapaukseen – Janet Jacksonin paljaaseen rintaan.

Vuoden 2004 Super Bowlista ei varmaan paljon muuta muisteta, todennäköisesti pelin tuloksellakaan ei ollut mediassa mitään merkitystä; saati sitten sillä, että puoliajalla esiintyivät myös P. Diddy, Nelly ja Kid Rock. Kaikki olivat keskittyneet siihen, että Justin Timberlake repäisi Jacksonin oikean rinnan päältä palan tämän asua – tarkoitus oli paljastaa vain punapitsinen rintaliivi. Noh, kuten tiedämme, show’n loppuhuipennus ei mennyt niin kuin Strömsössä, ja alle sekunnin ajan Janet Jacksonin paljas rinta, nännin peittävän korun kera, oli kaiken kansan nähtävillä suorassa lähetyksessä.

Nipplegate laajeni täysin naurettavaksi, kun ihmiset niin kovasti pahoittivat mielensä. NFL ei ole koskaan saanut yhtä paljon valituksia, ja välikohtauksen seurauksena sopimus puoliaikashow’n tuottajana toimineen MTV:n kanssa purettiin. Paljastunutta rintaa kommentoivat kaikki Yhdysvaltain senaattoreja myöden ja julkinen keskustelu televisiolähetysten säädyttömyydestä nousi koomisiin mittoihin.

Advertisement

Jawed Karim, yksi YouTuben perustajista, on kertonut videopalvelun saaneen alkunsa tuon Super Bowlin väliaikashow’n seurauksena, sillä hänellä oli ollut vaikeuksia löytää videoklippejä ikävästä mokasta. Hän ei kuitenkaan ollut pahastunut Jacksonin vilautuksesta. Googlessa ”Janet Jackson” oli vuosina 2004 ja 2005 kaikkein haetuin termi.

Jacksonia, Timberlakea, NFL:ää ja CBS-televisioyhtiötä syytettiin tahallisesta julkisuustempusta, minkä kaikki tahot ovat kieltäneet. Monet radio- ja televisiokanavat laittoivat Jacksonin boikottiin, mutta Timberlaken sooloura lähti huimaan nousukiitoon.

Ihan oikeasti. Paljas rinta. Apua. Voiko olla mitään järkyttävämpää?

🤷‍♀️ Kommentoi aihetta alla olevissa kommenttikentissä ⬇️ ⬇️  tai somekanavissamme, jaksoitko valvoa ja jännittää NFL-kauden huipentuman vai riittääkö Super Bowlin väliaikashow’n katselu myöhemmin YouTubesta.

Advertisement
Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat