Viihde

Frendit-sarjan 10 selittämätöntä juonenkäännettä

Julkaistu

Frendit ovat yksi rakastetuimmista tv-sarjoista koskaan. Se on myös sarja, josta tarkkasilmäiset ovat löytäneet eniten virheitä ja tässä niistä epäjohdonmukaisuuksista kymmenen

Alkuvuodesta 2020 Frendit-sarjan fanit saivat mitä parhaimpia uutisia. Odotettu hetki on koittamassa: rakastettu kuusikko palaa vielä kerran samalle sohvalle.

Se, minkälainen jakso tulee olemaan, on vielä mysteeri. Mutta kaikki ovat mukana: Jennifer Aniston (Rachel Greene), Courteney Cox (Monica Geller), Lisa Kudrow (Phoebe Buffay), David Schwimmer (Ross Geller), Matthew Perry (Chandler Bing) ja Matt LeBlanc (Joey Tribbiani).

Fanit ympäri maailman ovat kuitenkin innosta soikeana! Vuosia oli myös huhuja Frendit elokuvasta, mutta se on kerta toisensa jälkeen kielletty. Mutta ei menetetä toivoa, eihän?

Kun Frendit tuli kotisohvillemme yli 25 vuotta sitten, ei kukaan, vähiten tuotantotiimi ja näyttelijät, osannut odottaa minkälainen ilmiö siitä tulisi. Kymmenen tuotantokauden jälkeen, vuonna 2004, päättynyt sarja on edelleen yksi katsotuimmista ja fanit pyörittävät rakastamiaan jaksoja vuosi toisensa jälkeen.

Suosionsa lisäksi Frendit on tv-sarja, josta on löydetty historian eniten virheitä ja juonen epäjohdonmukaisuuksia. Ehkä osaltaan siksikin, että sitä on katsottu niin paljon. On kamerassa vilahtavia sijaisnäyttelijöitä, muuttuvia näkymiä ikkunoista, klassisia vaatteiden vaihtumisia sekä esineiden siirtymisiä.

Advertisement

Listafriikki.com on kuitenkin listannut 10 Frendit-sarjan suurempaa epäjohdonmukaista käännettä juonessa. Nämä ovat jättäneet fanit ihmettelemään suu auki käsikirjoittajien ja tekijöiden ratkaisuja. Mutta suosiota ne eivät ole vähentäneet!

Asuntojen numerot

Saman rappukäytävän vastakkaiset asunnot toimivat läpi Frendien tarinan päänäyttämönä. Ensimmäisessä tuotantokaudessa Monican asunto on numero 5, joten loogisesti Chandler ja Joey asuvat huoneistossa numero 4. On kuitenkin selvää (rappusten kipuamisesta ja ikkunasta näkyvistä maisemista), että asunnot eivät sijaitsekaan ensimmäisessä kerroksessa, mihin kyseiset pienet numerot kuitenkin viittaavat.

Tämä epäjohdonmukaisuus havaittiin ilmeisesti myös tuotantotiimissä ja yhtäkkiä naisten asunnon ovessa oli numero 20 ja miesten ovessa 19. Tuotannossa varmaan toivottiin, että vaihto jäisi huomaamatta; tuskin kukaan osasi odottaa, että Frendejä katsottaisiin yhä uudestaan yli 25 vuotta ensimmäisen jakson näyttämisen jälkeen ja että fanit osaisivat jokaisen jakson vuorosanat vaikka unissaan.

Syntymäpäivät

Neljännen tuotantokauden viidennessä jaksossa Rachel kertoo kahvilatyöntekijä Guntherille, että toukokuun 5. päivä on hänen syntymäpäivänsä. Kelataan reilut kolme tuotantokautta eteenpäin siihen hetkeen, jossa Rachel yrittää flirttaillen välttää sakot. Poliisi katsoo hänen ajokorttiaan ja sanoo ”Taidat olla vesimies?”. Sehän laittaisi syntymäpäivän helmi-maaliskuuhun.

Aivan sarjan alussa, neljännessä jaksossa, Chandler ja Joey antavat Rossille syntymäpäivälahjaksi liput jääkiekkopeliin lokakuun 20. päivänä. Siihen Ross vastaa ”hassua, synttärini olivat seitsemän kuukautta sitten”, mistä voimme päätellä vuosien vaihtuvan maaliskuussa.

Advertisement

Samassa jaksossa, jossa Rachel kertoo syntymäpäivänsä Guntherille, ilmoittaa Ross tälle omiensa olevan joulukuussa. Kun Frendeissä päästiin yhdeksänteen tuotantokauteen, oli synttäreiden kanssa sekoiltu vuosien mittaan niin paljon, että tekijätkin olivat varmaan jo heittäneet hanskat tiskiin. Silloin Ross kertoo Joeylle syntymäpäivänsä olevan lokakuussa.

Ei ihme, että hahmojen iät heittävät koko sarjan ajan häränpyllyä.

Hahmojen iät

Vaikka joka tuotantokaudessa juhlitaan sekä marraskuista kiitospäivää että joulua, millä viitataan elämän jatkumiseen aina vuoden verran per kausi, eivät hahmot tunnu ikääntyvän aivan yhtä systemaattisesti. Epäjohdonmukaisuus henkilöiden iässä onkin yksi isoimmista faneja häirinneistä käsikirjoitusvirheistä.

Vaikka Monica ja Rachel ovat olleet luokkakavereita, eivät he ole aina saman ikäisiä. Sarja alussa Joeyn kerrotaan olevan kaveruksista nuorin, mutta toisaalta, kun Rachel ikäkriiseillen täyttää 30, palataan jaksossa kaikkien muiden hahmojen pyöreiden juhlintaan. Phoebe on muutaman vuoden Rossia vanhempi, mutta toisaalta välillä saman ikäinen. Joey on sarjan alussa 25-vuotias ja seuraavassa kaudessa kolme vuotta vanhempi.

Ehkä suurimman hämmennyksen aiheuttaa Rossin ikä, koska hän kertoo kolmessa eri tuotantokaudessa olevansa 29-vuotias.

Advertisement

Mihin Ben katosi?

Rossin poika Ben on isossa osassa sarjan alkupuolen tuotantokausissa ja erityisesti siinä vaiheessa, kun Ross seurustelee englantilaisen Emilyn kanssa. Ross kertoo Benin olevan syy, miksi hän ei voi muuttaa Emilyn kanssa Eurooppaan. Ben ei ole läsnä isänsä häissä, eikä häntä mainita lainkaan Lontooseen sijoittuvassa tuplajaksossa.

Ben nähdään viimeisen kerran kahdeksannen kauden puolivälissä, eikä häntä mainita kuin kuusi kertaa viimeisen 54 jakson aikana. Menettikö Ross kokonaan hänen huoltajuutensa? Muuttiko Ben äitinsä ja äitipuolensa kanssa johonkin kauas?

Hänen ei koskaan nähdä tapaavan pikkusiskoaan Emmaa, eikä sisarusten suhteeseen viitata millään lailla. Kaikki odottivat kovasti Emman synnyttyä suloisen uusioperheen elämää, mutta toisin kävi, Ben pullautettiin tylysti ulos.

Chandler ei tunnista Rachelia

Frendit alkaa jaksolla, jossa Rachel on karannut omista häistään (alttarille jätetyn sulhasenkin nimi on muuten eri pilotissa ja myöhemmissä jaksoissa). Kun Monica esittelee kahvilaan ryntäävän vanhan ystävänsä muille, vaikuttavat Chandler ja Rachel tapaavan ensimmäistä kertaa. Tuo kohtaus on syytä painaa nopeasti unholaan, jos haluaa ottaa vakavasti sarjan juonen, jossa kaksikko on ollut useampaan otteeseen tekemisissä keskenään. Hyvinkin läheisesti.

Vanhojen muisteluissa nähdään, kuinka Ross tuo muutaman kerran yliopistossa tapaamansa Chandlerin kotiin, jossa Monica ja tämän koulukaveri Rachelkin ovat. Yhdessä jaksossa Rachel jopa leikkaa kiitospäivän hulinoissa Chandlerin varpaan ja eräissä bileissä he päätyvät suutelemaan.

Advertisement

Ehkä kumpikin halusi torjua mielestään nämä sattumukset ja siksi eivät tunteneet toisiaan?! Tai ehkä pilottijaksoa tehtäessä sarjaa ei oltu suunniteltu tarpeeksi pitkälle.

Tussi katoaa tuhkana tuuleen

Voi Ross ja Rachel! Televisiohistorian tunnetuin on-off-pari päätyy kuin päätyykin vihille, ja missäs muualla kuin Las Vegasissa. Alkoholilla oli osuutta asiaan…

Ross piirtää nukahtaneelle Rachelille viikset permanenttitussilla, jonka jälkeä ei saa millään lähtemään. Kaksikko päätyy juopottelemaan hotellihuoneeseen ja pian he kiertelevät kasinolla; myös Rossilla on tuolloin kissanviikset ja kirjoitusta kasvoillaan. Jakso ja kausi loppuvat siihen, kun vastavihitty pari syöksyy ulos kappelista.

Kuudes tuotantokausi alkaa sillä, kun Ross ja Rachel heräävät yhteisestä sängystä mitään muistamatta, mutta luonnollisesti heillä on edelleen mustat piirrokset kasvoissaan. Siirrytään kohtauksesta toiseen, ystävykset ovat kokoontuneet aamupalalle, jonne muistinmenetyksestä kärsivä pari marssii ilman piirroksia.

Koko edellinen jakso perustui tussin jälkiin, mutta yhtäkkiä ne olivat kadonneet eikä asiaa mainita sanallakaan. Kummallinen hetki jäi häiritsemään faneja vuosikausiksi.

Advertisement

Chandler kertoo kahdesti ensimmäistä kertaa rakastavansa Monicaa

Kaikki Frendien katsojat tietävät sen ikimuistoisen hetken, kun Chandler julistaa rakkauttaan Monicalle. Viidennen tuotantokauden 14. jaksossa Phoebe ja Rachel yrittävät saada Monican ja Chandlerin nalkkiin salaillusta suhteesta. Koko jakson ajan kestävä ”he eivät tiedä, että me tiedämme, että he tietävät meidän tietävän..” saa muutkin kuin välikätenä toimivan Joeyn sekaisin! Phoeben viettely-yritykseen kulminoituva huijaus johtaa Chandlerin julistamaan, että hän on rakastunut Monicaan. Kaikki ovat yllättyneitä, myös vessassa piilossa ollut Monica, koska hän kuulee ne sanat ensimmäisen kerran.

Paitsi että se ei ollut ensimmäinen kerta.

Useampi jakso ennemmin Monica tanssii kalkkuna päässään (älä kysy), ja Chandler päästää kuin vahingossa ilmoille sanat ”rakastan sinua”. Se oli ensimäinen kerta, mutta ymmärrän, miksi erityisesti Monica haluaa ajatella jälkimmäisen olevan oikea tunteiden tunnustus. Hänen ei silti olisi pitänyt olla niin yllättynyt.

Phoeben kielitaito

Teini-ikäisenä vuosia kadulla asunut Phoebe oli hankkinut rankassa ympäristössä monia elintärkeitä ja myös vähemmän merkityksellisiä taitoja. Yksi näistä taidoista (voit oman mielen mukaan päättää kategorian) on ranskan kieli, jota hän esittelee läpi koko sarjan ja saa sillä jopa Rachelin hurmaantumaan.

Esimerkiksi kymmenennellä kaudella Phoebe yrittää opettaa CV:sään valehdelleelle Joeylle ranskan alkeita, huonolla menestyksellä. Hän menee mukaan Joeyn koekuvauksiin, jotka luonnollisesti sujuvat surkeasti. Phoebe esittäytyy ohjaajalle ensin legendaarisella Régine Philange -peitenimellään ja surkealla ranskalaisaksentillaan, Joeyta puolustaen. Hän kuitenkin vaihtaa suunnitelman epäonnistuttua sujuvaan ranskaan ja kertoo olevansa kehitysvammaisen Joeyn isosisko, ja pyytää ohjaajaa suhtautumaan kannustavasti veljensä yritykseen.

Advertisement

Täydellisestä kielitaidosta huolimatta Phoebe ei kahdeksannella tuotantokaudella tiedä Monican ravintolassa mitä ”sous chef” tarkoittaa. Vai oliko kyseessä virheen sijaan kuitenkin vain flirttailu ravintolan työntekijän kanssa? Fanit ovat jakautuneet mielipiteissään.

Joey unohtaa, mikä aataminomena on

Joey ei tunnetusti ole porukan fiksuimmasta päästä. Eräässä jaksossa hän kertoo äitinsä synnyttäneen seitsemän lasta. Myöhemmin Joey esittelee Chandlerille seitsemän siskoaan. Joten lapsia oli siis yhteensä kahdeksan. Tämän voi toki vielä laittaa sen piikkiin, että Joey ei ole penaalin terävin kynä, ja sen takia takeltelee numeroiden kanssa.

Toisella tuotantokaudella Joey muistelee erästä naista, joka oli ollut huippuhyvä suutelija, mutta hänen valtavan kokoinen aataminomenansa oli ollut ongelma. Muut yrittivät Joey-raukalle selittää, että vain miehillä on aataminomena.

Harpataan seitsemänteen kauteen, jossa Joey valittaa solmion olevan liian tiukalla joeynomenan kohdasta. Chandler joutuu rikkomaan illuusion, että sitä kutsuttaisiin kantajan nimellä. Joey vaikutti unohtaneen aataminomenan nimen ja tulleen tyhmemmäksi; kehityskäyrä, joka on toki muutenkin huomattavissa sarjan edetessä…

Rachelin loputon raskaus

Seitsemännen tuotantokauden lopulla Rachel on jo useamman viikon raskaana, kun hän tekee testin Monican ja Chandlerin  hääpäivän aamuna. Tiedämme, että häät ovat toukokuun 15. päivänä (Monica paljastaa sen pukua metsästäessään), joten lasketun ajan pitäisi olla pian vuodenvaihteen jälkeen.

Advertisement

Kahdeksannessa tuotantokaudessa juhlitaan halloweenia, joka on lokakuun lopulla, eikä Rachelista näy päälle päin mitään merkkejä raskaudesta (ehkä hän on niitä, joille tulee erittäin pieni vauvavatsa??).

Rachel paljastaa lasketun ajan olevan viikkoa ennen Joeyn elokuvan ensi-iltaa, jonka on aiemmin kerrottu olevan Memorial Day (Kaatuneitten muistopäivä) -viikonloppuna. Se on toukokuun lopulla. Siinä vaiheessa Rachel on ollut raskaana reippaasti yli vuoden.

Myöhemmin Rachel kulkee hihattomassa topissa ja saa Rossilta kommenttia, että (vihdoin esiin tullut) raskausvatsa pilkottaa topin alta. Siihen nainen tuohtuneena sanoo, että ulkona 35 astetta lämmintä.

Mitenköhän pitkälle kesään Rachel-raukan pitkittynyt raskaus jatkuikaan?

🤷‍♀️ Odotatko sinä innolla Frendien paluuta? Häiritsevätkö virheet ja epäjohdonmukaisuudet sinua? Kerro kommenttikentässä ⬇⬇ tai somekanavissamme.

Advertisement
Advertisement

Suosituimmat