Elämäntapa

Vanhimmat urheilijat: 10 uskomatonta superihmistä

Julkaistu

Listafriikki esittelee nyt uskomattomia ihmisiä, jotka uhmaavat yhteiskunnan olettamuksia ja omia ikävuosiaan. Tässä ovat maailman vanhimmat urheilijat eri lajeista.

Ikä on vain numero. Ikinä ei ole liian myöhäistä. Tämän listan lajiensa vanhimmat urheilijat ovat konkreettisia esimerkkejä näistä kuluneista kliseistä. 

Tosiaan, kliseet ovat joskus paikallaan ja nämä kymmenen teräksistä ihmistä todistavat sen sataprosenttisesti. Aiemmin Listafriikki teki listan maailman nuorimmista ihmisistä elämän eri aloilla, hyvässä ja pahassa, mutta tällä kertaa sukellamme urheilun maailmaan ja toiseen ikä-ääripäähän.

Tämän listan myötä voimme kaikki heittää omat tekosyymme nurkkaan ja kaivaa sporttivehkeet kaapista esiin. Niinkuin nämä lajiensa vanhimmat urheilijat todistavat, liikunta pitää terveenä ja on monesti avain pitkään elämään. Vai mitä olet mieltä 105-vuotiaasta sprintteristä tai 99-vuotiaasta jääkiekkoilijasta?

Vanhin ammattilaisjalkapalloilija

Salvador Reyes Montéon oli pitkään meksikolaisen jalkapalloseura Chivasin, joka tunnetaan myös nimellä Guadalajara, kaikkien aikojen paras maalintekijä. Hän pelasi seuran paidassa yhteensä 282 ottelussa, onnistuen toimittamaan pallon maaliin komeat 122 kertaa.

Advertisement

Tammikuun 19. päivänä, vuonna 2008, koettiin historiallinen hetki. Chivas kohtasi Meksikon pääsarjakauden avausottelussaan seuran nimeltä Pumas. Kun joukkueiden avauskokoonpanot kuulutettiin, Chivasin aloittavan hyökkääjän ottelussa kerrottiin olevan Reyes. Hänellä oli tuossa vaiheessa ikää 71 vuotta. Reyes kävi potkaisemassa pelin aloituspotkun ja sen jälkeen koski vielä kahdesti palloon, ollen kentällä yhteensä noin 25 sekuntia ennen kuin hänen tilalleen vaihdettiin hyökkääjä Omar Bravo; hienon elementin tähän tuo se, että seitsemän vuotta myöhemmin juuri Bravosta tuli pelaaja, joka ohitti Reyesin seuran kaikkien aikojen parhaana maalintekijänä.

Kun Reyes poistui kentältä, yleisö sekosi ja joukkuekaverit riensivät juhlimaan seuralegendan kanssa. Näistä joukkuekavereista yksikään ei ollut edes syntynyt siinä vaiheessa, kun Reyes oli tehnyt uransa viimeisen maalin Chivasille.

Reyesin pelaaminen ottelussa oli paitsi seuran tapa osoittaa kunnioitusta seuran silloiselle kaikkien aikojen parhaalle maalintekijälle, mutta myös vuosien 1956-65 Chivas-joukkueille, jotka tuolla aikavälillä voittivat yhdeksän kauden aikana peräti seitsemän Meksikon mestaruutta.

Salvador ”Chava” Reyes menehtyi joulukuussa 2012, ollessaan 76-vuotias.

Vanhin jääkiekkoilija

Mark Sertich pelasi aina 99-vuotiaaksi saakka jääkiekkoa ja viimeisen kerran hänet nähtiin itselleen niin rakkaan lajin parissa kuluvan vuoden kesäkuussa. Normaalisti hän olisi ollut viettämässä syntymäpäiviään kaukalossa myös heinäkuussa – hän, kun pelasi jääkiekkoa aina kahdesti viikossa – mutta tämä ei valitettavasti ollut mahdollista koronaviruspandemian vuoksi. Hän teki myös päivittäin punnerruksia ja vatsalihasliikkeitä – melkoinen teräsvaari siis.

Advertisement

Sertich on myös virallisesti kaikkien aikojen vanhin jääkiekkoilija, sillä hän pelasi kesällä 2017 seniori-ikäisten pelaajien virallisessa turnauksessa Kaliforniassa. Tuolloin hänellä oli ikää 96 vuotta ja kaksi päivää ja hän pääsi turnauksessa pelattuaan Guinnessin ennätyskirjaan. Tälle kroatialaiset sukujuuret omanneelle 2. maailmansodan veteraanille oli suunnitteilla juhlat ensi vuodelle, jolloin hänellä olisi tullut ikää mittariin 100 vuotta. Jääkiekko olisi ollut näiden juhlien keskiössä, mutta valitettavasti Sertich menehtyi elokuun 24. päivä aivoinfarktin seurauksena.

Sertich oli Duluthin alueella, Minnesotassa, todella merkittävä jääkiekkoihminen, joka paitsi pelasi jääkiekkoa, myös valmensi eri joukkueita, johti paikallista jääkiekkoliittoa ja oli mukana kehittämässä kaikin tavoin paikallista jääkiekkoa. Kun hän oli täyttänyt 80 vuotta lähes 20 vuotta sitten, paikallinen jääkiekkojoukkue antoi hänelle kunnianosoituksena ikuisen ilmaisen oikeuden käyttää joukkueen kaukaloa aina niin halutessaan; kukaan tuskin osasi tuossa vaiheessa odottaa, että näin tulisi olemaan vielä lähes 20 vuoden ajan.

Vanhin surffari

Australian kuuluisalla Bondi Beachilla surffarilegendaksi noussut Barry ”Magoo” McGuigan menehtyi vuonna 2014 ollessaan 85-vuotias. Modernin surffaamisen pioneerina tunnettu McGuigan aloitti uransa vuonna 1944 ja jatkoi harrastustaan aivan viimeisiin päiviinsä asti.

Viimeset vuotensa McGuigan kamppaili imusolmukesyövän kanssa, mutta aaltoja hän ei missään vaiheessa jättänyt. Laudalle nouseminen auttoi vaikean sairauden kanssa selviämisessä, ja lisäksi hän joogasi ahekrasti, kuten oli tehnyt jo viimeiset 60 vuotta. Päivittäiseen rutiinin kuului muun muassa kymmenen minuutin päälläseisonta. 

Vielä muutama kuukausi ennen menehtymistään McGuigan osallistui kotimaassaan surffikilpailuihin, jolloin hän sai virallisen tittelin maailman vanhimpana, kilpailevana lainelautailijana.

Vanhin kehonrakentaja

Intialainen Manohar Aich nähtiin viimeisen kerran kehonrakennus-show’ssa vuonna 2003, kun hänellä oli ikää vaatimattomasti 90 vuotta. Nuoremmalla ikää hän voitti muun muassa kolme kultamitalia Aasian mestaruuskisoissa sekä vuonna 1951 Mr. Universe -tittelin. Kyseinen Mr. Universe -titteli oli itsenäisen Intian historian ensimmäinen ja kaiken kaikkiaan maan historian toinen kyseinen saavutus.

Aich piti kunnostaan huolta ja kävi harjoittelemassa lastensa kuntosaleilla aina siihen saakka, kunnes hän menehtyi vuonna 2016, ollessaan 104-vuotias. Hän oli luonnollisesti todellinen inspiraation lähde nuoremmille kehonrakentajille, joiden seurassa hän viihtyi aina salille mennessään. Sekä hänen ruokavaliostaan että harjoitusmetodeistaan keskustellaan yhä tänä päivänä – monet ovat halunneet käyttää samoja metodeja ja liekö tuo mikään ihme, kun mietitään minkä ikäiseksi saakka hän kykeni olemaan mukana kehonrakennusmaailmassa.

Advertisement

Kaikkien aikojen vanhin ammattilaiskehonrakentaja on puolestaan yhdysvaltalainen Jim Arrington, jolla on hallussaan Guinnessin maailmanennätys: hän oli vuonna 2015, ollessaan 83 vuoden ja kuuden päivän ikäinen, mukana Kaliforniassa järjestetyssä ammattilaisten kehonrakennuskilpailussa.

Vanhin triathlonisti

Triathlonissa on neljä virallista matkaa: sprintti, perusmatka, puolimatka ja täysmatka eli Ironman. Uinnin, pyöräilyn ja juoksun yhdistävä laji vie harrastajansa äärimmilleen eikä se todellakaan ole heikkokuntoisten hommaa. 

Maailman vanhimman triathlonistin tittelin sai vuonna 2012 Arthur Gilbert, joka 91-vuotiaana kilpaili sprinttimatkalla (750 m uintia, 20 km pyöräilyä, 5 km juoksua). Tämä toisen maailmansodan veteraani osallistui vielä seuraavana vuonna yhteen triathloniin. Gilbert menehtyi vuonna 2015 urheillen säännöllisesti aivan loppuun saakka.

Gilbert kilpaili sprinttimatkalla, mikä yli 90-vuotiaaalle on toki käsittämätön saavutus, mutta japanilainen 86-vuotias Hiromu Inada (ylläoleva kuva) on aivan toiselta planeetalta. Hän kilpailee triathlonin täysmatkalla. Vuosittaiseen Ironman-kilpailuun Havaijilla osallistunut Inada ylitti vuonna 2018 maaliviivan ajassa 16 tuntia, 53 minuuttia ja 49 sekuntia. Takana oli tuolloin 3,86 km uintia, 180,25 km pyöräilyä ja täysmaraton. 

Inada oli aloittanut liikkumisen vasta kuusikympppisenä ja hurahti siihen totaalisesti. Lajiksi valikoitui yksi maailman rankimmista, ja lyhyemmistä matkoista liikkeelle lähtenyt Inada selätti ensimmäisen täysmatkan vuonna 2011 hieman alta 80-vuotiaana. Ei muuta kuin lenkille!

Advertisement

Vanhin moottoriurheilija

Hershel McGriff on viettänyt lähestulkoon koko elämänsä autourheilun parissa. Nykyisin tällä vuonna 1927 syntyneellä yhdysvaltalaiskuljettajalla on ikää 92 vuotta, mutta hänen edellisestä osallistumisestaan autosarja NASCARin hallinnoimiin kilpailuihin on kulunut ainoastaan kaksi vuotta; kyllä vain, McGriff oli mukana vuoden 2018 K&N Pro Series West -kilpasarjassa, vaatimattomasti 90 vuoden iässä.

Vielä uskomattomammaksi tämän edellä mainitun suorituksen tekee se, että ennen tuota vuoden 2018 kilpasarjaa hän oli edellisen kerran ollut mukana samaisessa kilpasarjassa vuonna 2012 eli hän teki paluun K&N Pro Series Westiin kuuden vuoden mittaisen tauon jälkeen. NASCARin sarjoissa ei ole yläikärajoitusta, vaan jokainen fyysisen testin läpäissyt kuljettaja on oikeutettu kilpailemaan sarjassa. K&N-sarja tunnetaan yleisimmin ottaen nuorten lupausten sekä kokeneiden konkarien sarjana.

McGriggin perintö autourheilun maailmassa tulee säilymään satavarmasti pitkään, sillä sekä hänen poikansa Hershel Jr. että hänen tyttärentytär Mariah ovat niin ikään mukana autourheilun maailmassa. Heistä Mariah kilpailee isänsä tavoin niin ikään NASCARin hallinnoimassa sarjassa.

Vanhin sprintteri

Tämän kohdan luettuasi et voi enää koskaan vedota siihen tekosyyhyn, että olisit liian vanha jonkun uuden harrastuksen aloittamiseen. Puolalainen Stanisław Kowalski oli nimittäin 92-vuotias, kun hän alkoi juoksemaan. Siihen mennessä hän ei ollut juurikaan harrastanut liikuntaa, paitsi pyöräillyt joka päivä töihin säästä riippumatta. 

Advertisement

Tämän vuoden huhtikuussa Kowalski on täyttänyt pyöreitä, huikeat 110 vuotta. Eikä yleisurheiluharrastus ole jäänyt. Hän on kisannut myös kuulantyönnössä ja kiekonheitossa, mutta 100 metrin juoksu on ykköslaji. World Masters Athletics -liitto joutui luomaan Kowalskia varten aivan uuden sarjan: M105 eli miehet yli 105 vuotta. Se ei ehkä yllätä, että puolalainen on ollut sarjansa ainoa kilpailija. Hänen maailmanennätyksensä tuossa sarjassa on 34,50 sekuntia.

Kowalski on paljastanut myös menestymisensä salaisuuden: ”Teen mitä haluan enkä käy koskaan lääkärillä.”. Hyvässä kunnossa pysyy miehen mukaan myös sillä, ettei koskaan syö öisin. Vinkki vastaanotettu!

Vielä vuonna 2019 hän oli ilmoittautunut sisäratojen maailmanmestaruuskilpailuihin, mutta sairastelut estivät osallistumisen. Jos Kowalski päättää vielä palata radoille, jouduttaisiin hänelle jälleen luomaan oma sarja, M110, mutta siihen WMA varmasti lähtisi ilomielin mukaan! 

Vanhin maratoonari

Intiassa syntynyt, mutta Iso-Britanniassa asuva Fauja Singh ei ole kuten kuka tahansa muu yli 100-vuotias. Vuonna 2011 hänestä nimittäin tuli Torontossa juostun maratonin myötä historian ensimmäinen yli 100-vuotias ihminen, joka on juossut maratonin starttiviivalta maaliin saakka. Tuohon aikaan hänellä oli ikää 101 vuotta ja hän taivalsi 42,195 kilometrin matkan kahdeksaan tuntiin, 11 minuuttiin ja kuuteen sekuntiin, jaksaen vielä tervehtiä häntä maalipaikalla kannustamassa ollutta yleisöä.

Valitettavasti Singhin nimeä ei kuitenkaan löydy Guinnessin ennätyskirjasta, sillä hänellä ei ole olemassa virallista syntymätodistusta. Kaikki hänestä olemassa olevat viralliset paperit kuitenkin vahvistavat hänen syntymäajakseen 01.04.1911, mutta syntymätodistuksen puuttuessa häntä ei ole voitu lisätä ennätystenkirjaan. Singhin valmentajana toiminut Harmander Singh on kertonut, että tuohon aikaan Intiassa ei jaettu syntymätodistuksia. Intian valtio on vahvistanut tämän tiedon ja ollut yhteydessä Guinnessin suuntaan, mutta tästä huolimatta Singhiä ei ole kirjaan hyväksytty.

Advertisement

Singh juoksi viimeisen juoksunsa Hong Kongissa vuonna 2013. Kyseessä ei ollut kuitenkaan maraton, vaan kymmenen kilometrin juoksu, jolla hänen aikansa oli 1.32.28.

Vanhin laskettelija

Yhdysvaltalainen George Jedenoff opetteli laskettelemaan vasta aikuisena. Olleessaan 43-vuotias hän muutti työn perässä Utahiin, vuoriston läheisyyteen, ja alkoi käymään vapaa-aikanaan mäessä. Myöhäisestä kipinästä huolimatta laskettelua on jatkunut jo lähes 60 vuotta, sillä tämän vuoden maaliskuussa rinteillä viilettäessään Jedenoffilla oli ikää kunnioitettavat 102 ja puoli vuotta.

Tuolloin joukko yli 70-vuotiaita laskettelijoita kerääntyi yhteen juuri Utahiin ja Jedenoff oli porukan ainoa yli satavuotias. Rakkaus lasketteluun on pitänyt hänet kunnossa ja mies kertoo treenaavansa päivittäin, jotta pystyy jatkamaan harrastustaan niin kauan kuin mahdollista. Hänen ohjeensa muille laskettelijoille on ”älä ikinä luovuta”, mikä toimii tietysti hyvänä elämänohjeena kenelle tahansa.

Jedenoff vei muuten vanhimman laskettelijan tittelin skotlantilaiselta Hilda Jamiesonilta, joka vuonna 2016 joutui ripustamaan porkat naulaan 80 vuoden laskettelu-uran jälkeen. Syynä 102-vuotiaan eläköitymiseen oli alati pahenevä silmäsairaus, joka oli tehnyt naisesta jo lähes sokean. 

Vanhin olympiavoittaja

Ruotsalainen Oscar Swahn pitää hallussaan useampaakin olympialaisiin liittyvää ennätystä. Vuonna 1847 syntynyt Swahn oli kilpa-ampuja, joka vuoden 1908 Lontoon olympialaisissa voitti kaksi kultamitalia: hirviammunnan kertalaukauskilpailussa sekä yksilö- että joukkuekisassa. Lisäksi hän saavutti pronssia parilaukauksen yksilökilpailussa.

Seuraavat kesäolympialaiset järjestettiin Swahnin kotikentällä Tukholmassa vuonna 1912 (ylläoleva kuva). Tuolloin miehestä tuli maailman vanhin olympialaisissa kultaa voittanut henkilö 64 vuoden ja 258 päivän ikäisenä, kun Ruotsin joukkue sijoittui ensimmäiseksi hirviammunnan kertalaukauskilpailussa. Ennätys on edelleen hänen hallussaan.

Hän saavutti myös parilaukauksen yksilökilpailussa pronssia ja kertalaukauksen yksilökisassa jaetun neljännen sijan, joista jälkimmäisen voitti hänen poikansa Alfred Swahn.

Advertisement

Mutta eihän se olympiaura siihen tietenkään päättynyt, vaan matka jatkui Belgiaan vuonna 1920 (Berliinin vuoden 1916 kisat peruttiin ensimmäisen maailmansodan vuoksi). Antwerpenissä Swahnista tuli historian vanhin olympialaisissa kilpaillut urheilija. Tuolloin 72-vuotias kilpa-ampuja sai jälleen metallia kotiinviemisinä, kun hän sijoittui toiseksi parilaukauksen joukkuekilpailussa. Samalla hänestä tuli myös kaikkien aikojen vanhin olympiamitalisti.

Advertisement

Suosituimmat