#vainsuomijutut

Legendaarisen Niksi-Pirkan parhaimmisto nostaa väkisinkin hymyn huulille – Tiedossa lihastreeniä naurun muodossa!

Julkaistu

Tänään listataan legendaarisen Niksi-Pirkan parhaat palat!

Sateisen ja paikoin jopa lumisateisen viikonlopun piristykseksi Listafriikki kokosi aimo annoksen nauruhermoja kutkuttavia vinkkejä suoraan legendaarisen Niksi-Pirkan arkistoista.

Tai ei nyt varsinaisesti mistään arkistoista, sillä emme omista yli viidenkymmenen vuoden ajalta Pirkka-lehtiä. Mikään absoluuttinen Niksi-Pirkan parhaat -lista tämä ei siis tietenkään ole, sillä jokaista niksiä ei Listafriikkikään ole käynyt läpi, mutta valitsimme mukaan meitä eniten huvittaneet vinkit.

Eli nämä Niksi-Pirkan parhaat eivät ole niitä kaikkein käyttökelpoisimpia ja toimivimpia vinkkejä, vaan sellaisia, jotka koomisuudellaan loksauttavat leuat ja aiheuttavat naurunremakan. Jokaisesta lehteen päätyvästä vinkistä maksetaankin – kuukausittain yksi niksi palkitaan sadan euron lahjakortilla ja muut saavat kympin arvoisen lahjakortin. Netissä julkaistaan nykyään vielä suuri joukko niksejä, jotka eivät lehteen mahtuneet. Seula on kova, sillä vuosittain Niksi-Pirkkaan lähetetään tuhansia vinkkejä, joista vain osa kelpuutetaan julkaisuun. Kaikista valituistakin vain noin joka 20. niksi pääsee lehteen.

Tässä siis suomalaisten keksimät, elämää helpottavat niksit. Leppoisaa sunnuntai-iltaa ja mukavaa alkavaa viikkoa!

Kellojen siirtäminen tuskastuttaa

Kelloja siirretään tunnetusti kaksi kertaa vuodessa ja suurimman osan mielestä se on turhaa, ärsyttävää ja elämänrytmin sekoittavaa. Ei siis ole kumma, että kellojen siirtämisen helpottamiseen on keksitty muutamiakin niksejä, vaikka ne eivät varsinaisesti auta sopeutumaan vaihtuvaan kesä- tai talviaikaan.

Osta talviaikaa varten omat kellot, vaikka mustatauluiset. Vaihda vain kelloa.

Tuossa toki säästyy rullan pyörittämiseltä, mutta toisaalta ajankohtaiset kellot joutuu aina kaivamaan varastosta. Positiivisena puolena on tietenkin vaihtuva sisustuselementti, jolla kotiin saa uutta ilmettä. Jos taas kaapit pursuavat tavaraa, eikä kellojen siirtely fyysisesti paikasta toiseen innosta, niin senkin työn saa kierrettyä tällä seuraavalla niksillä:

Advertisement

Meillä ei turhaan siirrellä kellon viisareita joka vuosi edestakaisin. Minulla on yöpöydälläni kaksi herätyskelloa. Toisessa on talviaika ja toisessa kesäaika. Talvella minulla on pipo kesäaikaa käyvän kellon päällä ja kesällä vastaavasti siirrän pipon talviaikaa näyttävän kellon päälle. Helppoa, eikä energiaa kulu turhaan viisareiden vääntelyyn.

Nerouden ja luovan hulluuden raja on häilyvä. Vaikea sanoa, kummastako tässä on kyse!

Tämä seuraava ei liity kellojen siirtämiseen, mutta on samassa sarjassa edellä mainittujen vinkkien kanssa, sillä jotenkin ratkaisu ongelmaan on rutkasti monimutkaisempi kuin se, mihin etsitään helpotusta.

Jos olet kyllästynyt menemään sammuttamaan valosi illalla, niin laita lankaa kiinni katkaisijaan niin, että sitä vetämällä valot sammuvat. Sen jälkeen viet langan sänkysi lähelle, ja illalla sammutat siitä valot.

Aikaa ennen nykyaikaa

On äärimmäisen viihdyttävää lukea niksejä siltä ajalta, kun teknologia ei ollut sellaista kuin tänä päivänä. Eikä tarvi kovinkaan montaa vuotta mennä taaksepäin, että nämä Niksi-Pirkan parhaat teknologianiksit olivat käyttökelpoisia.

Kuvaa kännykällä kenon arvontatulos, näin voit rauhassa tarkistaa voittosi.

Tässä oltiin jo vaiheessa, jolloin kännyköihin oli tullut kamera, mutta ilmeisesti internet oli tuntematon asia. Sitä en nyt osaa sitten sanoa, milloin tämä historiallinen ajanjakso on ollut.

Entäs tämä:

Advertisement

Vaihda naapurin kanssa dvd-levyjä ja saat ilmaiseksi uutta katsottavaa. Levyt voi katsomisen jälkeen palauttaa entiselle omistajalle takaisin.

Seuraavassa niksissä esiteltävä, kännyköillä pelattava petankki taitaisi nykyään olla vain turhaa rahanmenoa. Jos kaikilla olisi edelleen Nokian 3310, niin sitähän voisi huoletta vaikka paiskoa seinään.

Kesän iloinen seurapeli – GSM-petanque. Melkein kaikilla suomalaisillahan on kännykkä taskussa, joten peliin ei tarvita mitään muuta ylimääräistä kuin esimerkiksi sytkäri, jota käytetään snadina. Se heitetään nurmikolle, jonka jälkeen osanottajat kaivavat taskusta kännykkänsä ja heittävät ne mahdollisimman lähelle snadia. Samat säännöt kuin oikeassa petanquessa.

Korona-ajan mielikuvitusmatkailua

Kukapa ei haluaisi reissuun!? Nyt ei kuitenkaan ole oikea aika matkustaa, mutta onneksi Niksi-Pirkan neuvoilla voi lievittää matkakuumetta. Toimivuudesta emme mene takuuseen!

Jos mielit matkafiilistä, laita kaupan itsepalvelukassa puhumaan kanssasi viroa tai venäjää. Ihan kun ulkomailla olisi!

Tulee muuten lähikaupassa varmasti ihan sama fiilis kuin ulkomailla!

Mitäs luulet, pääsisikö tällä rantaloman tunnelmaan:

Haluan jakaa edesmenneen mummoni hauskan keinon lievittää matkakuumetta. Laita aurinkorasvaa iholle, mene saunaan ja nauti. Etelänmatka on valmis.

Vinkkejä etätöihin ja -palavereihin

Zoomit ja teamsit ovat tulleet monille tutuiksi viimeisen reilun vuoden aikana. Vaikka ne tuntuisivat hankalilta, niin on niissä positiivisiakin puolia verrattuna tavallisiin kokouksiin.

Jos etäpalaverissa jonkun osallistujan toiminta häiritsee, voit aina liimana post it -lapun monitoriin ärsyttävän tyypin kuvan päälle.

Miten kävisi teidän työporukan etäkokouksessa? Olisko näyttösi reunasta reunaan muistilapuilla vuorattu?

Kotona työskennellessä ja opiskellessa tulee helposti jumiuduttua tietokoneelle useiksi tunneiksi ja liikkuminen jää vähälle. Tässä seuraavaksi mainio tapa vetreytyä, kun täytyy vaikka lähteä käymään vessassa.

Advertisement

Voit kohottaa helposti kuntoasi, kun kävelet kotona eri tyyleillä. Käytä mielikuvitusta ja liiku välillä matalalla simpanssin tapaan, nosta jalkojasi korkealle sotilasmarssijan tapaan tai etene konttaustyylillä jalkaterät irti maasta.

Mielestäni tätä niksiä voisi aivan hyvin käyttää myös työpaikalla ja koulussa!

Vaateniksit

Vaatteisiin liittyvät niksi ovat yksi yleisimmistä kategorioista. Monet vaateniksit liittyvät säästämiseen: miten korjataan rikkinäisiä vaatteita tai miten niitä voisi uusiokäyttää.

Onko sukassasi nolo reikä, eikä uusien ostamiseen ole aikaa? Väritä reiän läpi jalkasi sukan värisellä kynällä.

Tai vaihtoehtoisesti – ja keksin tämän aivan itse – ota kaapista toiset sukat.

Seuraava alushousuihin liittyvä vinkki herättää monia kysymyksiä.

Kotona ilman alushousuja oleminen on ihanan vapauttavaa. Kun käyt päivittäin kaupassa tai lyhyellä kävelyllä, riisu heti kotiin tullessasi alushousut ja viikkaa ne takaisin kaappiin. Näin voit käyttää samoja alushousuja myös seuraavana päivänä ja säästät pyykkikuluissa. Hyvä niksi esim. lomautuksen aikana, kun tulee oltua paljon kotona.

Erään kuntoilijan niksi ei liity ekologisuuteen, mutta vaatevinkki kuitenkin:

Älä pese urheiluvaatteitasi, niin turvavälit syntyvät ja säilyvät kuin itsestään! Toimii sekä ulkona että salilla.

Verhojen vaihtaminen ja itse tehty kotiteatteri: Mistä helpoimmalla!

Verhojen vaihtaminen on kieltämättä piinaavaa puuhaa, vaikka lopputulos piristääkin. Nyt täytyy sanoa, että tämä vinkki edullisista vaihtoverhoista ansaitsee heittämällä ainakin omasta mielestäni Niksi-Pirkan parhaat -listan kärkipaikan.

Pujota talouspaperirullat verhotangon molempiin päihin ja vedä paperia rullasta alas ikkunan alalaitaan saakka. Litistä rullaa hieman, ettei paperia rullaannu vahingossa lisää. ”Verhon” voi repäistä irti, jos se likaantuu. Vedä sitten vain rullasta uusi tilalle. Muista myös mahdollisuus kuoseilla leikittelyyn!

Varsinkin tuo lopun muistutus lämmittää kovasti sielua.

Advertisement

Kaikilla ei ole varaa tai tilaa hillittömään kotiteatteriin, mutta ei huolta – sellainen syntyy aivan kädenkäänteessä omaan olohuoneeseen ilman kustannuksia.

Saat itsellesi edullisen kotiteatterin, kun viet sohvan metrin päähän televisiosta. 

Tämä menee kokeiluun asap.

Hellekelin niksit

Vaikka helteet tuntuvat kaukaiselta utopialta, niin kyllä ne sieltä muutaman kuukauden päästä ovat tulossa! Nyt on siis mitä mainoin hetki alkaa varustautumaan kuumiin kesäpäiviin ja hankkia kaikki tarvittava, jotta nämä Niksi-Pirkan parhaat hellekelin niksit on helppo toteuttaa heti olosuhteiden niin vaatiessa.

Saat tervetullutta suojaa auringolta ja viilennystä helteeseen, kun kostutat vauvan housuvaipan kylmällä vedellä ja vedät sen pipon tavoin päähäsi.

Tässä taas saa kaksi kärpästä yhdellä iskulla:

Kun ostat pakastetaikinan kaupasta ja menet autolla kotiin, istu kotimatkalla sen päälle. Taikina sulaa leivontakuntoon ilman erillistä sulatusta. Voit vielä nopeuttaa sulatusta istuinlämmittimellä. Kesähelteellä toimii viilentäjänäkin.

Lähtevätkö nämä niksit ensi kesänä kokeiluun?

Niksi-Pirkkaa aiemmin toimittanut Anssi Orrenmaa seuloi suomalaisten lähettämiä niksejä vuosikymmenien ajan ja valikoi niistä sopivimmat ja parhaat julkaisuun. Hän on myös julkaissut parhaita paloja kokoomateoksina ja yksi mielenkiintoisimmista on Pirkan kielletyt niksit – X-Files. Vuonna 2006 julkaistu kirja on pyhitetty niille nikseille, jotka eivät syystä toisesta ole olleet julkaisukelpoisia. Iltasanomille vuonna 2018 antamassaan haastattelussa Orrenmaa kertoi, että kuluttajasuojalain mukaan näihin X-Files-nikseihin piti lisätä varoitus: Älä käytä!

Advertisement

Yksi tällainen varoituksella varustettu vinkki liittyi juuri hellekeleihin:

Helpotusta helteeseen! Tee lempimehustasi jääpaloja tai mehujäätä, voit halutessasi käyttää myös valmiita kaupan tikkuja. Sujauta ne sukkahousujen jalkaosan sisälle ja sukkahousut päähän. Näin voit vapauttaa kätesi muihin askareihin ja aina kun haluat maistaa raikastavaa mehujäätä, voit napata sukkahousujen pään näppärästi suuhusi. Kokeneemmat voivat yrittää heilauttaa herkun pään liikkeellä, ilman käsiä, suuhunsa. Hauska peli koko perheelle!

Sitten vain mehujäätä sukkahousun läpi imeskelemään!

Niksi-Pirkan parhaat parisuhdevinkit

Parisuhdevinkkejä on Niksi-Pirkassa harmittavan vähän, mutta kyllä sieltä silti löytyi melkoisia helmiä.

Seuraavan vinkin antaja laittaa käytäntöön kuuluisan ”pessimisti ei pety” -sanonnan:

Jos haluat olla onnellinen, älä odota muilta ihmisiltä mitään. Näin et koskaan pety. Päinvastoin: jos vaikka puoliso muistaa merkkipäiväsi, voit olla iloisesti yllättynyt.

Korona on varmasti rassannut monia parisuhteita, kun yhtäkkiä kumppanin kanssa onkin tullut vietettyä päivät pitkät yhdessä. Näin pelastat parisuhteesi à la Niksi-Pirkka.

Kyllästyttääkö puolison naama pitkän kotonaolon jälkeen? Tulosta suosikkinäyttelijän tai -muusikon kuva paperille ja aseta kuminauhan avulla partnerille. Kaukaa katsottuna täydestä menee, ja arki tuntuu ihanalta unelmien kumppanin kanssa.

Otetaan vielä vinkki avioon astuville.

Advertisement

Vähennä sulhasen häästressiä ja varmista, ettei tämä astu morsiamensa hääpuvun laahuksen päälle hääpäivänä. Sido viikkoa ennen häitä iso lakana morsiamen vyötärölle niin, että lakana jää laahukseksi taakse. Näin sulhanen oppii kotona väistelemään helmaa ansiokkaasti, ja hääpäivänä molemmat ovat tyytyväisiä.

Tätä muuten suosittelen erittäin lämpimästi myös niille, jotka on kutsuttu itsenäisyyspäivän vastaanotolle Presidentinlinnaan.

Niksologi Orrenmaan suosikkiniksi on hänen itse keksimänsä ja sopii hyvin tähän parisuhdekategoriaan. Valitettavasti Pirkka-lehti ei ollut aikoinaan yhtä innostunut vinkistä ja sensuuri iski. Tätä vinkkiä ei koskaan julkaistu niksipalstalla, mutta Orrenmaa paljasti sen Porin SuomiAreenassa vuonna 2017:

Ota pehmeä ja kypsä tomaatti, puraise sen kylkeen reikä, laita kieli sisään ja harjoittele kielisuudelmaa.

Niksi-Pirkan parhaat – crème de la crème

Eikö rahat riitä hammastikkuihin tai sellaista ei ole saatavilla juuri sillä hetkellä, kun jokin ikävä ruoanpalanen kiusaa hampaiden välissä. Ei hätää; Niksi-Pirkka rientää apuun:

Pureskele sormesta kynnenpää irti ja käytä sitä hammastikkuna!

Rahantuloa ei voi estää…

🤷‍♀️ Nyt on sinun vuorosi: paljasta kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme parhaat niksit – joko aivan omat ja Niksi-Pirkasta lainatut!

Advertisement
Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat