Tiede

10 elävää olentoa, jotka ovat löytyneet ihmisten sisältä

Julkaistu

Ihminen oi niellä tai tunkea sisälleen erilaisia elimistöön kuulumattomia esineitä, mutta nyt Listafriikki esittelee kymmenen kauhistuttavaa, elävää olentoa, jotka on löytynyt ihmisen sisältä.

Mitä kaikkea ylimääräistä ihmisen sisältä voi löytää? Käsittämättömiä asioita, usko pois! Tälle listalle niistä valittiin elävät olennot.

Joskus ihmisen sisältä voi löytyä sinne vahingossa päätyneitä asioita, ja joskus vierasesineitä laitetaan tarkoituksella sisään erinäisistä aukoista. Ongelmaksi nämä skenaariot muodostuvat silloin, kun vierasesine, tai tässä kohtaa vieraseliö, ei katoakaan, vaan jää pitämään majaa ihmisen sisälle.

Listafriikki esittelee teille Halloweenin tunnelmissa kymmenen karmivaa ja kummallista tapausta, joissa eläviä olentoja on löytynyt ihmisen sisältä. Nautinnollisia lukuhetkiä!

Tosielämän Hämähäkkimies

Umpilisäkkeen poistaminen on nykyisin yksi yleisimmistä leikkauksista, eikä vatsan alueelle jää tähystyksestä kuin hyvin pieni arpi. Mutta vaikka arpi voi äkkisilmäyksellä vaikuttaa paksulta, on se todellisuudessa muuta ihoa ohuempaa. Sen sai karvaasti kokea australialainen Dylan Maxwell lomaillessaan indonesialaisella Balin saarella vuonna 2014.

Hän huomasi eräänä reissupäivänä saaneensa ikävän näköisen hyönteisen pistoksen vatsaansa ja paikallisella lääkäriasemalla hänelle määrättiin antihistamiinia sen hoitoon. Maxwell kuitenkin palasi uudelleen lääkärin pakeille, koska koko hänen vatsansa pituudelta, navasta rintaan, kulki kirkkaanpunainen, polttava vana. Tutkimuksissa lääkäri totesi ihon alla olevan pienen hämähäkin, joka oli kaivanut kantajaansa kivuliasta polkua kolmen päivän ajan.

Advertisement

Maxwell palasi kiireen vilkkaa kotimaahansa, jossa trooppinen tunkeilija vihdoin saatiin vedettyä navan kautta pois. Lääkärit arvelivat, että hämähäkki oli päässyt tunkeutumaan miehen ihoon juuri leikkausarven kautta.

Maxwell selvisi koettelemuksesta lähinnä säikähdyksellä, ja tunnetaan nykyään kavereiden keskuudessa Spiderman-lempinimellä. Tietenkin.

Kummallinen kivi

Kun kalifornialainen Franklinin perhe oli viettämässä kaunista kesäpäivää meren rannalla vuonna 2013, sattui pieni Paul-poika kaatumaan. Paul sai polveensa haavan, mutta mitäs siitä; nelivuotiaan naarmu putsattiin ja siihen laitettiin laastari päälle, jotta leikki voi jatkua.

Parin viikon päästä polvi oli kuitenkin pahasti turvonnut ja näytti tulehtuneelta. Lääkärin määräämät antibiootit auttoivatkin tulehdukseen, mutta ne eivät poistaneet polvessa ollutta mustaa pattia, joka kaiken lisäksi vaikutti kasvavan.

Äiti, Rachel Franklin, päätti ottaa ohjat omiin käsiinsä ja puristi näppylää lääkärin kielloista huolimatta. Ulos purskahti pieni, musta kappale, jonka hän ensi alkuun päätteli olevan kivi. Lähemmällä tarkastelulla ”kivessä” näytti olevan kierteitä, ja se osoittautuikin eläväksi kotiloksi.

Todennäköisesti haavaan oli rannalla päässyt kotilon muna, josta eläin oli kuoriutunut ja onnellisena alkanut terävällä raastinkielellään syömään pojan polvea.

Advertisement

Paul itse piti tapahtunutta ”vähän hulluna”, ja päätti pitää kotilon lemmikkinään nimeten sen samana kesänä ensi-iltansa saaneen Turbo-elokuvan mukaan.

Kukkia kannan

Pekingiläiset lääkärit olivat sanattomia, kun vain 16-kuukautinen Ranran tuotiin sairaalaan tutkittavaksi vuonna 2013. Vanhemmat olivat huolestuneet, kun tyttö itki aivan lakkaamatta ja raapi pakonomaisesti toista korvaansa. Äiti oli yrittänyt katsoa korvakäytävään ja nähnytkin siellä jotain epätavallista, mutta ei ollut saanut esinettä pois.

Tutkittuaan Ranranin korvaa, erikoislääkärit totesivat, että siellä on voikukka. Vanhemmat kertoivat, että tytön korvaan oli lentänyt voikukan siemen neljä kuukautta aiemmin, mutta se ei ollut heitä aiemmin huolestuttanut.

Lääkärit poistivat kovalla työllä ja tuskalla täysikasvuisen, joskin vain 2 senttimetrin mittaisen kukan. Kukan juuret olivat jo sulautuneet korvan seinämiin, se täytti koko korvakäytävän ja olisi myöhemmin saattanut aiheuttaa vakavia terveysongelmia. Ranran ja hänen vanhempansa pääsivät kuitenkin samana päivänä kotiin; ilman korvakipuja ja ylimääräisiä voikukkia.

Pavunvartta pitkin

Yhdysvaltalainen Ron Sveden oli vuonna 2010 kärsinyt jo kuukausien ajan pahoista hengitysongelmista. Häntä yskitti koko ajan ja yleiskunto oli romahtanut. Eräänä kesäisenä päivänä Svedenin olo kävi niin tukalaksi, että hänen vaimonsa Nancy päätti soittaa ambulanssin.

Tutkimuksissa selvisi, että miehen vasen keuhko oli romahtanut ja Sveden oli henkisesti valmistautunut syöpädiagnoosiin. Mutta toisin kävi.

Röntgenkuvissa näkyi kaikkien ihmetykseksi herneenverso. Lääkärit epäilivät, että Svedenin syödessä herneitä oli yksi pallura eksynyt vahingossa väärään paikkaan. Keuhkojen lämpimässä ja kosteassa ympäristössä sen oli ollut hyvä itää ja kasvaa.

Advertisement

Leikkaus sujui hienosti ja vajaan puolentoista sentin mittainen verso saatiin poistettua. Saattaa olla, että sairaalan keittiöllä oli kuultu oudosta löydöksestä, sillä kun Sveden sai ensimmäisen kiinteän ateriansa, vastasivat vihannesosuudesta herneet. Kammoa miehelle ei ollut tullut, vaan hän söi nauraen lautasensa tyhjäksi.

Huojentava diagnoosi

Vuonna 2007 Phoenixissa asuva Rosemary Alvarez eli pahinta painajaistaan. Hän oli hakeutunut lääkärin vastaanotolle, kun hänelle oli ilmaantunut tasapaino-ongelmia, nielemisvaikeuksia ja toisen käden puutumista. Alvarez oli juuri saanut magneettikuviensa tulokset, jotka olivat vahvistaneet sen, mitä nainen oli jo osannut pelätä. Hänellä oli aggressiivinen aivokasvain.

Neurokirurgit päättivät lähteä vaaralliseen leikkaukseen ja poistamaan syvällä aivorungossa olevaa kasvainta, koska Alvarezin tila heikkeni vauhdilla. Leikkaussalin henkilökuntaa odotti aivoissa kuitenkin mieluinen yllätys, nimittäin elävä heisi- eli lapamato.

Löydös oli sen takia positiivinen, että mitään kasvainta ei ollut olemassakaan ja mato oli huomattavasti helpompi poistaa sen hyytelömäisestä majapaikasta.

Miten mato oli aivoihin päätynyt?

Yleensä heisimadot leviävät ulosteiden mukana ja loisivat suolistossa, mutta niiden pikkuruiset munat voivat päästä verenkierron kautta muualle elimistöön. Kuoriutuvat toukat muodostavat uuteen elinympäristöönsä kystia eli nesteen täyttämiä rakkuloita, joiden sisällä ne sitten elävät.

Advertisement

Keuhkokala

Eräänä toukokuisena iltapäivänä Anil Barela, 12-vuotias intialaispoika, oli kavereidensa kanssa leikkimässä ulkona. Lasten suosittu huvitus Indoren kaupungissa oli niellä eläviä kaloja; ilmeisesti jalkapallo tai kuurupiilo eivät olleet tarpeeksi jännittäviä.

Jokin meni kuitenkin pahasti pieleen, sillä myöhemmin samana päivänä Barelan oli hankala hengittää. Hän lähti perheensä kanssa hakemaan apua lääkäriltä, joka määräsi pojan välittömästi keuhkokuviin, koska tämän veren happipitoisuus oli vain 80 prosenttia, yli 15% normaalia alhaisempi.

Kuvista voitiin nähdä, että Barelan vasemmassa keuhkossa oli jotain täysin sinne kuulumatonta: poika oli kaloja niellessään imaissut vahingossa yhden niistä väärään putkeen. Keuhkotautien erikoislääkäri Pramod Jhawar suoritti tähystyksen ja nopealla leikkauksella 9 senttiseksi kalaksi osoittaunut tunkeilija saatiin poistettua. Kala oli elossa, kun lääkärit paikallistivat sen, mutta kuoli pian keuhkoista ulostulon jälkeen.

Barela sen sijaan toipui loistavasti, mutta tarina ei kerro jatkoiko hän tuon episodin jälkeen elävien kalojen nielemistä.

Tuliaisia tropiikista

Coloradolainen Aaron Dallas lomaili Belizessä kesällä 2007. Palattuaan onnistuneelta reissultaan takaisin Yhdysvaltoihin hän huomasi päänahassaan useita, kivuliaita muhkuroita.

Dallas meni näyttämään verta vuotavia kuhmuja sairaalaan, mutta lääkärit arvelivat syyksi hyttysten pistoksia tai vyöruusua. Kotona Dallas yritti rasvata patteja, mutta kivut vain pahenivat. Jossain vaiheessa patit tuntuivat lähtevän liikkumaan, mutta hän ajatteli sen johtuvan vain voimakkaasta veren virtauksesta. Sitten, kun Dallas alkoi kuulla ääniä päässään, hän arveli tulleensa hulluksi.

Advertisement

Lopulta myös lääkärit havaitsivat pattien liikehdinnän ja päänahasta löydettiin viisi loiskärpäsen toukkaa, jotka olivat kaivaneet muutaman millin levyisiä onkaloita nahan alle.

Ja sitten hammaspesulle

Loiskärpäsen munimista ei voi juuri mitenkään estää, muuta kuin ehkä suihkutelemalla hyönteismyrkkyä. Mutta tässä on esimerkki asukkaasta, jonka majailu olisi voinut olla estettävissä tunnollisella hampaiden harjaamisella.

Vuonna 2011 taiwanilainen 36-vuotias mies hakeutui hammaslääkärille lamauttavan hammassäryn takia. Kivun aiheutti pahoin reikiintynyt viisaudenhammas. Kun lääkäri veti osittain mädäntyneen ylähampaan pois, hän huomasi, että siinä kasvoi pieni taimi. Miehellä ei ollut alapuolella hammasta, joten guava-hedelmän versoksi tunnistetulla kasvilla oli ollut tilaa kasvaa.

Hammaslääkäri unohti siinä silmäyksessä ammattietiikkansa ja kutsui klinikalla olleet hoitajat ja muut potilaat todistamaan kummallista löydöstä. Suussaan puutarhaa kasvattanut mies oli nolostunut kyseenalaisesta huomiosta ja paennut paikalta vähin äänin.

Advertisement

Huono pila sammuneelle

Vuonna 2010 kiinalainen 59-vuotias keittiömestari menehtyi ankeriaan aiheuttamiin vammoihin. Kyse ei ollut myrkytyksestä tai kuolettavasta sähköiskusta. Ankerias oli miehen suolistossa, jossa se söi kaiken eteensä sattuvan lihan.

Mies hakeutui sichuanilaiseen sairaalaan järkyttävien vatsakipujen, nestehukan ja peräaukon runsaan verenvuodon takia. Lääkärit olivat ymmällään ja päättivät suorittaa pikaisen leikkauksen vakavien oireiden selvittämiseksi. He löysivät puolimetrisen suoankeriaan juuttuneena miehen peräsuoleen. Ankerias oli löydettäessä kuollut, mutta se oli ehtinyt mutustella reikiä suolistoon, ja siten aiheuttanut sisäistä verenvuotoa ja tulehdusreaktion.

Keittiömestarin perhe sanoi miehen syöneen edellisenä päivänä ankeriasta ruoaksi, mutta kukaan ei keksinyt järkevää syytä sille, miksi eläin oli päätynyt kokonaisena ja elävänä sinne, mistä se oli löydetty. Hoidosta huolimatta mies menehtyi vammoihinsa reilun viikon päästä.

Pian myös selvisi syy kaikkia ihmetyttäneeseen tragediaan.

Mies oli ollut ystäviensä kanssa juopottelemassa ja kuppia oli kaatunut sen verran reilusti, että hän oli sammunut. Kaverit oli päättäneet hieman pilailla hänen kustannuksellaan.

Mitä keksittäisiin? Hmm, hammastahnaa käsiin tai rivoja piirroksia kasvoihin? Ei. Ne ovat vanhoja ja tylsiä kepposia. Laitetaan elävä ankerias peräaukosta sisään.

Advertisement

Mikä muka voisi mennä pieleen!?

Epätavallinen ”raskaus”

Nagburin kaupungissa, Intiassa, asuva Sanju Bhagat oli koko elämänsä tuntenut häpeää isosta vatsastaan. Vuonna 1999 keskivartalo oli niin pullollaan, että 36-vuotias maanviljelijämies näytti kuin olisi viimeisillään raskaana.

Kesäkuussa olotila äityi sen verran pahaksi, että Bhagat jouduttiin kiidättämään ambulanssilla sairaalaan hengitysvaikeuksien vuoksi. Lääkärit arvelivat kyseessä olevan valtava kasvain, joka päätettiin pikimmiten poistaa leikkauksessa.

Leikkauksen suorittanut lääkäri Ajay Mehta on kertonut haastattelussa, että pystyy yleensä hyvin nopeasti tunnistamaan, minkälaisesta kasvaimesta on kyse, mutta Bhagatin avattuaan hän oli ymmällään. Leikatessaan syvemmälle hän kohtasi jotain järkyttävää. Omien sanojensa mukaan ”joku Bhagatin sisällä oli valmis kättelemään”. Miehen vatsasta löytyi mutatoitunut loiskaksonen, joka on tulosta erittäin harvinaisesta fetus in fetu -tilasta.

Siinä toinen kaksosista jää varhaisessa sikiövaiheessa toisen sisään, mutta kasvaa ja kehittyy siellä kuin loinen, imien isäntänsä, tässä tapauksessa veljensä, verenkierrosta ravintoa. Useimmiten molemmat kaksoset menehtyvät raskauden alkuvaiheessa ravinteiden puutteeseen, mutta Bhagat oli ruokkinut ja pitänyt hengissä niin itseään kuin kaksostaan 36 vuoden ajan.

Kaksosella oli hyvin kehittyneet jalkaterät ja kädet, ja kynnet olivat häkellyttävän pitkät. Kudoksessa oli nähtävissä myös osia raajoista ja sukupuolielimistä, leukaluut sekä hiuksia. Bhagat ei halunnut nähdä mitä hänen sisältään oli poistettu, ja hyvä niin, sillä loiskaksoset voivat olla melko kauhistuttavan näköisiä. (Lääketieteellinen tapausraportti ja kuvia tämän linkin takana. Teitä on varoitettu.)

Advertisement

Lue myös:

Suosituimmat