Oudoimmat

10 hämmästyttävää ihmistä, joilla on yliluonnollisia kykyjä

Julkaistu

Minkälaisia yliluonnollisia kykyjä voikaan olla ihmisillä, jotka kulkevat huomaamatta joukossamme. Listafriikki esittelee nyt kymmenen tosielämän "supersankaria".

Supersankarit supervoimineen ovat mielikuvituksen tuotetta, mutta joillakin keskuudessamme elävillä ihmisillä on käsittämättömiä, yliluonnollisia kykyjä.

Joudun ehkä tuottamaan pettymyksen, sillä kukaan listan henkilöistä ei osaa lentää tai muuttua näkymättömäksi, mutta kyllä nämä tosielämän supersankarit siltikin pystyvät uskomattomiin asioihin.

Listafriikki esittelee nyt kymmenen fysiikan lakeja sekä kaikkea tuttua ja turvallista uhmaavaa ihmistä, joiden yli-inhimillisten voimien ei uskoisi olevan tältä planeetalta. Mikä näistä on mielestäsi vaikuttavin?

Nykypäivän samurai

Japanilainen Isao Machii on todellinen iaidō-mestari. Lajissa keskitytään harjoittelemaan miekan nopeaa vetämistä ja käyttöä yllättävien tilanteiden varalle.

Advertisement

Machii, joka nimittää itseään moderniksi samuraiksi, kertoo pystyvänsä seuraamaan katseellaan käsiaseesta ammutun luodin kulkua, mikä jo itsessään kuulostaa yli-inhimilliseltä. Machii ei kuitenkaan lopeta siihen, sillä onhan hän miekkamestari. Mies kykenee halkaisemaan miekallaan itseään kohti ammutun luodin.

Paljaalla silmällä tavalliset ihmiset havaitsevat vain salamannopean miekan heilautuksen, mutta moninkertaisesta hidastuskuvasta voidaan nähdä Machiin supervoimat: miekka todella hajottaa yli 300 kilometrin tuntivauhtia lähestyvän ammuksen.

Mies, joka voisi juosta ikuisuuden

Tiedät varmasti ultrajuoksijat eli siis ihmiset, jotka juoksevat putkeen jopa satoja kilometrejä. Kaikilla tulee kuitenkin jossain vaiheessa stoppi, sillä vaikka olisi kuinka hyvässä kunnossa ja tuhansia treenitunteja takana, tulee raja vääjäämättä vastaan.

Ja se raja on laktaattikynnys. Juostessa keho hajottaa glukoosia energiaksi, minkä tuloksena syntyy laktaattia. Lihassolujen mitokondriot putsaavat laktaatin verestä ja muuttavat sen takaisin glukoosiksi monimutkaisissa kemiallisissa reaktioissa. Jossain vaiheessa laktaattia kertyy liikaa, eikä elimistö pysty hankkiutumaan siitä eroon. Ja silloin alkaa piiputtaa.

Mutta ei ultrajuoksija Dean Karnazesilla, joka voi juosta päiväkausia putkeen väsymättä. Kun koulussa juostiin hyväntekeväisyyden puolesta, jaksoivat parhaatkin kiertää kentän ympäri 15 kertaa. Karnazes oli eri maata, sillä hän juoksi 105 kierrosta eli kokonaisen maratonin. Perhetragedian vuoksi nuorukainen kuitenkin lopetti urheilemisen ja tarttui pulloon, kunnes kolmenkympin kriisi sai hänet kirjaimellisesti nousemaan baarijakkaralta ja lähtemään juoksemaan. Mies veti kylmiltään 50 kilometrin lenkin ja lopetti sen vain kivuliaiden rakkojen vuoksi, sillä lihaksistossa ei tuntunut tippaakaan väsymystä.

Advertisement

Karnazesin laktaattikynnystä on yritetty selvittää, mutta kokeet on jouduttu keskeyttämään, koska rajaa ei ole pystytty saavuttaa järkevässä ajassa. Lääkäreiden mukaan treenaamisella toki on osuutensa Karnazesin ilmiömäisessä kestävyydessä, mutta jotain yli-inhimillistä täytyy olla meneillään hänen soluissaan. Syytä ei ole saatu selville.

Karnazes on parhaimmillaan juossut 560 kilometriä (80 tuntia ja 44 minuuttia) putkeen käyden omien sanojensa mukaan ”välillä unenomaisessa tilassa”. Juokseminen oli lopulta keskeytettävä, jotta mies pääsi nukkumaan. Tuolloinkin hän olisi lihastensa puolesta voinut kevyesti jatkaa matkaa.

Magneettimies

Ryhmä-X -sarjakuvissa (X-Men) seikkailee supersankari nimeltään Magneto, joka pystyy kontrolloimaan metallisia esineitä. Malesialainen Liew Thow Lin on tosielämän versio magneettisesta miehestä.

Vaikka Lin ei Magneton tapaan pysty muokkaamaan metallia, on hänellä yliluonnollinen kyky kannatella sitä. Lin kykenee kannattelemaan kehossaan jopa 36 kiloa metallia ilman mitään sidosainetta.

Advertisement

Lin havaitsi omalaatuisen kykynsä vasta kuusikymppisenä, kun hänen työkalunsa rupesivat tarttumaan kiinni vartaloon. Ominaisuus sai tietenkin julkisuutta ja Malesian teknillinen yliopisto kiinnostui luonnonoikusta. Tutkimuksissa kuitenkin todettiin, että miehessä ei ole erityistä magneettikenttää, vaan hänen ihonsa on epänormaalin kitkainen ja imee siksi esineitä itseensä.

Kitkaisuus on perinnöllistä, sillä Lin kolmella lapsenlapsella on samanlainen esineitä itseensä imevä iho.

Suurmestarin tulinen kosketus

Zhou Ting-Jue on 86-vuotias suurmestari, parantajien parantaja ja Kiinan kansallisaarre. Tai näillä sanoilla Zhoun kannattajat häntä kutsuvat. Hänellä uskotaan olevan parantavia voimia, joilla hän on hoitanut muun muassa Tiibetin hengellistä johtajaa Dalai Lamaa sekä koripallojoukkue LA Lakersin pelaajia. Mutta jätetään parantavien voimien olemassaolon miettiminen muuhun hetkeen ja mennään suurmestarin toiseen erikoiseen kykyyn.

Todistettavasti Zhou kykenee tuottamaan kämmenissään lämpöä lähelle veden kiehumispistettä; elohopea nousee 94 celsiusasteeseen.

Hän rupesi jo lapsena harjoittelemaan kungfua ja siirtyi teini-iässä qigongin salojen pariin. Mielen ja kehon harjoittamisen avulla hän oppi kontrolloimaan omaa Qitaan, ja ohjaamaan ja keskittämään sen energian käsiinsä.

Advertisement

Zhoun televisiossakin esittämä lämmitystemppu on herättänyt ihailua, mutta paljon myös kritiikkiä: kun mies lämmittää käsipaperilla päällystettyä foliokäärylettä, on hänen ajateltu huijaavan ja luovan aineilla jonkin lämpöä tuottavan kemiallisen reaktion. Mutta valvotuissa olosuhteissa ja puolueettomien tahojen tarjoamien materiaalienkin kanssa Zhou on muuttanut kääryleen polttavan kuumaksi ja savuavaksi, eikä siihen ole pystynyt koskemaan kukaan muu kuin hän itse. Ainakaan ilman palovammoja.

Haukankatse

Vuonna 1951 Länsi-Saksassa syntyneellä Veronica Seiderilla on normaaliin ihmiseen verrattuna 20-kertaisesti parempi näkö. Näkökyky oli toki nuorella naisella itsellään tiedossa, mutta kukaan ei uskonut, kun hän kertoi näkevänsä yli puolentoista kilometrin päähän ja pystyvänsä ongelmitta tunnistamaan kaukaisuudessa näkyvät esineet ja ihmiset.

Onneksi näkökyky on helppo testata, ja Seiderin opiskellessa Stuttgartin yliopistossa todettiin hänen näöntarkkuutensa olevan 20/2. Ihmisen normaalinäkö on ”täydellisimmillään” 20/20. Eläinmaailmassa muun muassa haukoilla on yhtä tarkka näkö kuin Veronica Seiderilla.

Tosielämän Batman

Daniel Kishillä oli syntyessään harvinainen retinoblastooma eli silmän verkkokalvon varhaissolusyöpä. Pahanlaatuisen syövän kitkemiseksi lääkärit joutuivat poistamaan häneltä kummatkin silmämunat, mikä tietenkin teki 13-kuukautisesta Kishistä sokean.

Advertisement

Se ei poikaa lannistanut, vaan hän kehitti vain kaksivuotiaana erityisen ”näkökyvyn”: kaikuluotauksen. Mies on kertonut kielen naksauttelun tulleen hänelle kuin luonnostaan ja hyvin nopeasti hän oli huomannut, että naksauttelu kaikuu ympärillä olevista esineistä.. Lepakot käyttävät suunnistuksessa samanlaista tekniikkaa ja Kish onkin saanut lempinimekseen Batman.

Kaikuluotauksen avulla Kish pystyy havaitsemaan 300 metrin päässä olevia rakennuksia ja kymmenen metrin päässä olevia puita. Puut ovat helppoja tunnistettavia, sillä runko, oksat ja lehdet saavat kaikki aikaan erilaisen kaiun. Kishin kyky on kehittynyt niin tarkaksi, että hän pystyy havainnoimaan jopa pöydällä olevan golfpallon. Liikenteessä hän erottaa helposti henkilö-, lava- ja maastoautot toisistaan.

Perustamansa järjestön, World Access for the Blind, kautta Kish on opettanut kaikuluotausta yli 500 sokealle lapselle.

Kuumaveriset munkit

Tiibetin ylängöillä on luostari, jossa elävät munkit pystyvät nostamaan ruumiinlämpöään jopa kahdeksalla celsiusasteella. Todistaakseen epäilijöille he istuvat pitkiä aikoja ulkona lämpömittarin ollessa nipin napin plussan puolella. Efektin voimistamiseksi heidän paljaalle iholleen laitetaan jääkylmällä vedellä kasteltuja rättejä, jotka hyvin nopeasti rupeavat höyryämään ja jo tunnin päästä rätit ovat täysin kuivia.

Harvardin yliopiston suorittaman tutkimuksen mukaan vähäpukeiset munkit voivat viettää yönsä ulkona vuoriston jäätävissä ja lumisissa olosuhteissa, eikä heillä ole hypotermian vaaraa eikä edes paleltumia. Täysin humpuukilta kuulostava ilmiö on kuitenkin mitattu ja todistettu useaan kertaan.

Munkit harjoittavat tummo-joogaa, jolla ihon lämpötilan saa nousemaan, mutta elimistön ydinlämpö pysyy samana. Joogaan kuuluu erityisiä hengitystekniikoita, joissa vuorotellen hengitellään normaalisti, hyperventiloidaan, pidätetään hengitystä ja puhalletaan keuhkot voimalla tyhjäksi. Metodi lisää kehon lämmöntuottoa, ja kuvantamisissa on huomattu, että tahdosta riippumattomia toimintoja, kuten verenpainetta ja aineenvaihduntaa, säätelevät aivojen alueet aktivoituvat.

Advertisement

Pitääkseen saavutetun pintalämpötilan yllä munkit visualisoivat polttavia liekkejä ympäri kehoaan, erityisesti selkäytimen alueelle.

Tämä kyllä menee niin yli ymmärryksen, että jos aiheesta ei olisi tehty lukuisia luotettavia tutkimuksia, niin humpuukikellot kilkattaisivat. Mutta totta se vain on!

Rajoittamaton muisti

Näyttelijä Marilu Hennerilllä on erittäin harvinainen ominaisuus. Maailmassa tiedetään vain noin sata varmistettua tapausta, jossa henkilöllä on sama kadehdittava kyky.

Hennerillä on kyky muistaa kaikki elämänsä päivät, mistä hän tuli tietoiseksi ollessaan kuusivuotias. Ensimmäiset muistikuvat hänellä ovat kuitenkin jo omasta kasteestaan. Henner on kertonut erikoislaatuisen muistin olleen ”melko hyödyllinen vuorosanoja opetellessa”. Eipä kai siinä sen kummempaa! 

Aukottoman muistin omaavat ihmiset pystyvät muistamaan kaiken, mitä ovat ikinä nähneet tai kokeneet, ja kuten Hennerin kohdalla, monesti myös tilanteen tarkan päivän ja kellonajan. Tutkimuksissa on todettu, että näiden ihmisten aivojen ohimolohkot sekä oppimis- ja muistijärjestelmissä tärkeässä roolissa oleva häntätumake ovat tavallista suurempia. Siitä ei sen sijaan ole varmuutta, kumpiko tuli ensin, sillä aivojen alueiden kasvu voi olla myös tulosta rajoittamattoman muistin kanssa elämisestä.

Advertisement

Patterimies

Serbialaisen Slavisa Pajkicin ei pitäisi olla enää elossa. Hän voi ottaa vastaan jopa 20 000 voltin jännitteen ilman ongelmia. Meille muille riittää pelkkien vammojen saamiseksi 50 volttia ja lisäperspektiiviä antaa se, että teloitettava saa sähkötuolissa 2000 voltin iskun.

Pajkic on myös erinomainen sähkönjohdin, sillä hän pystyy lävitseen kulkevan sähkövirran avulla lämmittämään pannullisen vettä lähes kiehumispisteeseen vain reilussa puolessatoista minuutissa. Pajkic kykenee myös säilömään sähköä ja on esityksissään monesti sytyttänyt alkoholilla kastellun kankaan tuleen käyttämällä ainoastaan omaa kehoaan. Taito on käytännöllinen myös ruoanlaitossa, sillä Pajkic voi varastoidulla jännitteellä grillata vaikkapa makkaran.

Ominaisuus ilmeni miehelle 17-vuotiaana, kun hän oli vahingossa kiskonut maasta suojaamattoman sähköjohdon, mikä olisi ollut kenelle tahansa muulle viimeinen teko. Ainoana vammanaan sähkön kanssa kaveeraamisesta Pajkic on saanut kärvähtäneet hiukset ja muutaman karrelle palaneen kynnen.

Tähän asti ainoa selitys miehen yliluonnolliselle sähkönjohtokyvylle on se, että häneltä puuttuvat hikirauhaset eli hän ei ole koskaan hikoillut. Jos kärsit tästä oireyhtymästä, eli anhidroosista, en silti suosittele kokeilemaan onnea! Teoriasta ei ole mitään varmuutta.

Advertisement

Kuin tehty kauhuelokuviin

Oletko nähnyt kauhuelokuvat Mama, The Mummy ja Slender Man? Jos vastasit kyllä, niin silloin olet todistanut Javier Botetia työssään. Ylläolevalla videolla on pätkä Maman kuvauksista, ja siinä nähdään syy, miksi espanjalainen Botet on suosittu valinta näyttelemään kauhuelokuvien kammottavia olentoja.

Botet kärsii perinnöllisestä Marfanin oireyhtymästä, joka vaikuttaa elimistön sidekudoksen muodostumiseen. Oireiden vakavuus vaihtelee suuresti henkilöstä toiseen, sillä pahimmillaan se voi aiheuttaa hengenvaarallisia muutoksia sydämessä ja muissa sisäelimissä.

Jos oireet ovat lievät, pystyy henkilö elämään täysin terveenä. Marfanin syndrooman yleisiä tunnusmerkkejä ovat huomattavan pitkät raajat ja sormet sekä epänormaali notkeus ja nivelten taipuisuus.

Botet oli lapsena ollut kiinnostunut kaikesta yliluonnollisesta ja viihdytti ystäviään kummallisilla tempuilla ja asennoilla. Aikuisena hänelle avautui unelmien mahdollisuus yhdistää nuo kaksi. Joten kun seuraavan kerran kauhuleffassa joku kiipeilee kummallisesti pitkin seiniä, niin voit lohduttaa itseäsi sillä, että kyseessä on aivan tavallinen ihminen.

Advertisement

Lue myös:

Advertisement

Suosituimmat