Yleistieto

Miksi tomaatit halkeavat ja miksi sahrami on niin kallista?

Julkaistu

Lukijoiden kysymyksissä vastataan tänään siihen, että miksi tomaatit halkeavat ja miksi sahramista pitää maksaa niin paljon.

Lukijoiden kysymyksissä Listafriikki menee tällä kertaa ruokaisalla teemalla, kun selvityksen alla on se, että miksi tomaatit halkeavat ja miksi sahrami on niin kallista.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Miksi tomaatit halkeavat?

Vaikka tomaattien kasvukausi omassa puutarhassa siintää hamassa tulevaisuudessa, kasvatetaan tuota perussalaatin kulmakiveä kasvihuoneissa läpi vuoden. Vaikka halkeilleet tomaatit yritetään poimia pois, eksyy niitä silloin tällöin kauppojen hevi-osastoille. Lukijamme halusikin nyt tietää, että miksi tomaatit halkeavat ja voiko haljenneen tomaatin syömisestä olla jotain haittaa.

Halkeaminen johtuu siitä, että kasvuympäristön ilmankosteus on korkea, jolloin tomaatti ottaa paljon vettä, mutta haihduttaa vähän. Nestejännitys hedelmän sisällä lisääntyy, jolloin tomaatti paisuu ja lopulta kuori repeää. Halkeilua tapahtuu erityisesti silloin, jos tomaatit kasvavat varsin kuivissa olosuhteissa, mutta saavat niskaansa yllättävän rankkasateen. Siksi ei esimerkiksi kannata uittaa omia tomaattejaan, jos vahingossa on unohtanut kastella. Tasainen kastelu on siis kaiken a ja o.

Mites se syöminen sitten? Periaatteessa halkeama ei tee tomaatista syömäkelvotonta, mutta kannattaa tutkia halkeaman kokoa ja varsinkin syvyyttä. Mitä syvempi halkeama on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä sieltä löytyy epätoivottuja vieraita. Bakteerit, sienet ja hyönteiset löytävät tiensä hedelmän sisään suojaavan kuoren halkeamasta, ja osa mikrobeista voi olla haitallisia ihmisille.

Advertisement

Miksi sahrami on niin kallista?

Kuva: Henna | CC BY-SA 1.0 (kuvaa rajattu)

Monet varmasti tietävät, että sahrami on maailman kallein mauste, mutta useille voi olla hämärän peitossa, miksi näin on.

Sahramia saadaan maustesahramin (Crocus sativus) kuivatuista emin luoteista, joita on yhdessä kukassa kolme kappaletta. Yllä olevassa kuvassa luotteja ovat nuo kirkkaan punaiset, ohuet säikeet. Kaikki mausteena käytettävä sahrami kerätään pikkutarkasti käsin, mikä on vaikeaa, aikaavievää ja siten siis kallista. Yhteen grammaan sahramia tarvitaan keskimäärin 150 kukkaa, mikä tarkoittaa siis sitä, että yhteen kiloon maailman kalleinta maustetta tarvitaan 150 000 kukkaa. Sahramin kilohinnasta puhuttaessa pyöritäänkin useissa tuhansissa euroissa.

Maustesahramia viljellään vain muutamassa maassa, joten saatavuus riippuu täysin viljelyalueiden kulloisistakin olosuhteista. Jopa 88 prosenttia kaikesta sahramista on peräisin Iranista ja 7 prosenttia Intian Kashmirista. Näillä viljelyalueilla on vuosien mittaan ollut paljon poliittisia konflikteja ja sotia, jotka ovat vaikuttaneet suuresti mausteen saatavuuteen. Yleisesti ottaen intialaista sahramia pidetään aromikkaampana ja laadukkaampana, joten luonnollisesti se on myös arvokkaampaa.

Lue myös:

Suosituimmat