Viihde

Top 10 eniten pelatut videopelit netissä: Uskomatonta – miljardeja päiviä!

Julkaistu

Listafriikki.com kävi läpi Top 10 eniten netissä pelatut videopelit.

Mitkä ovat historian eniten pelatut videopelit netissä? Tässä ei puhuta päivistä tai kuukausista, vaan täysin käsittämättömästi miljoonista vuosista.

Vuonna 2021 videopelit ja niiden pelaaminen ei ole enää pelkkää viihdettä.

Sen sijaan nykyisin tunnetaan urheilulaji nimeltä Esports, jota tosin jotkut perinteisten urheilulajien ystävät eivät edelleenkään suostu mieltämään urheiluksi, vaikka siihen liittyykin hurja määrä harjoittelua ja paljon samanlaisia fyysisiä elementtejä kuin moniin muihin urheilulajeihin.

Esports on myös melkoista bisnestä, sillä Esports Earnings -sivuston mukaan lajissa on jaettu yhteensä pelkästään palkintorahoina lähes miljardi dollaria. Tuo tarkka summa on hieman yli 955 miljoonaa dollaria eli yli 791 miljoonaa euroa.

Toki videopelit viehättävät edelleen myös harrastelijoita ja itse asiassa videopelit netissä eli nettipelaaminen on suositumpaa kuin koskaan aiemmin. Mutta mitkä sitten ovat kaikkien aikojen Top 10 eniten pelatut videopelit netissä – puhtaasti pelaamiseen käytetyn ajan osalta?

Advertisement

Seuraavassa Listafriikki.com esittelee nämä kymmenen videopeliä; listasta käy kiittäminen aihetta tutkinutta Game-yritystä ja nämä tilastot perustuvat vuoden 2021 maaliskuussa julkaistuihin lukuihin.

10. FIFA 20

FIFA-pelisarjaa on valmistettu vuodesta 1993 lähtien, kun peliyhtiö EA Sportsin ensimmäinen FIFA-peli tuli markkinoille 15. joulukuuta, vuonna 1993. Tuolloin alustana oli Sega Genesis ja peli kulki nimellä FIFA International Soccer; kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kansainvälisen jalkapallon kattojärjestö FIFA myönsi virallisen lisenssin videopelille.

FIFA 96 oli ensimmäinen 3D-grafiikoita käyttänyt FIFA-peli ja kyseessä oli ensimmäinen peli, jossa käytössä olivat oikeiden jalkapalloilijoiden oikeat nimet. Samalla myös Sony astui kuvioihin mukaan, sillä FIFA 96 oli ensimmäinen PlayStationille julkaistu FIFA-peli ja nykypäivänä FIFA-pelejä voi pelata niin PlayStationilla, Xboxilla kuin myös PC:llä eli tietokoneella.

FIFA on kaikkien aikojen suosituin urheilupelisarja maailmassa ja yksi kaikkien aikojen suosituimmista pelisarjoista ylipäätään. FIFA-pelejä on julkaistu kaiken kaikkiaan 36 kappaletta, muun muassa erilaisia versioita, kuten jalkapallon MM-kisoihin liittyvät erikoisversiot ja katujalkapalloon keskittyvät FIFA Street -pelit. Yhteensä FIFA-pelejä on myyty yli 325 miljoonaa kappaletta.

EA Sportsin tuorein tuotos tästä huippusuositusta pelisarjasta on FIFA 21, mutta ainakaan vielä toistaiseksi tuo kyseinen julkaisu ei yllä tälle listalle. Sen sijaan sen edeltäjä, FIFA 20, nappaa listalla sijan kymmenen, sillä kyseistä peliä on pelattu netissä yhteensä yli 4,375 miljoonaa päivää, joka vuosiksi muutettuna on noin 11 986 vuotta. Jos tuo vuosimäärä muutetaan ihmiselämiksi, tarkoittaa se noin 150:tä 80-vuotiaaksi elävää ihmistä.

9. Rocket League

Rocket League on videopeli, joka yhdistää tietyllä tapaa kilpa-autoilun ja jalkapallon. Tämä saattaa kuulostaa varsin erikoiselta yhtälöltä, mutta kyseessä on melkoisen suosittu peli, sillä vuosien 2015-2021 välillä siinä on pelattu maailmanlaajuisesti yli 5 miljardia ottelua; homma siis todella toimii.

Kyseessä ei ole todellakaan mikään Esportsin jättiläinen, mutta vuonna 2021 Rocket League -pelissä eniten tienannut pelaaja on ranskalainen Evan Rogez, joka on tienannut vuoden ensimmäisen kolmanneksen aikana yli 36 000 euroa; siinä on ainakin kuukausipalkka kohdallaan.

Advertisement

Vaan, miten paljon Rocket Leaguen pelaamiseen on kaiken kaikkiaan käytetty maailmanlaajuisesti aikaa?

Kuten todettua, Rocket League -otteluita on pelattu yli 5 miljardia ja kaiken kaikkiaan aikaa tähän on käytetty poskettomat 17,361 miljoonaa päivää. Muutetaanpa tämä siis jälleen vuosiksi, kuten myös listan edellisessä kohdassa: Rocket Leaguen pelaamiseen on käytetty aikaa 47 564 vuotta, siis pelkästään netissä – videopelejähän pystyy pelaamaan myös lokaalisti eli sitä ei tarvitse pelata internetissä.

Saadaksemme lihaa luiden ympärille näin käsittämättömän vuosimäärän osalta, todetaan tässä kohtaa, että DNA-todisteiden perusteella neandertalinihminen ja nykyihminen alkoivat pariutua ensimmäistä kertaa keskenään noin 50 000 vuotta sitten.

8. Assasin’s Creed Odyssey

Historia tuntee myös videopelejä, joista on tehty elokuvia. Esimerkiksi suomalaisten kehittämästä Max Payne -videopelistä on tehty elokuva, jossa pääosaa näytteli kaikkien tuntema Hollywood-tähti Mark Wahlberg.

Myös Assasin’s Creed lukeutuu tähän samaan kastiin, sillä tähän Ubisoftin julkaisemaan videopelisarjaan liittyvä, ja samaa nimeä kantava, elokuva sai ensi-iltansa joulukuussa 2016. Pääosaa tuossa elokuvassa näytteli Saksassa syntynyt Michael Fassbender, joka on näytellyt muun muassa Applen kehittäjä Steve Jobsia.

Itsessään Assasin’s Creed -pelisarja kertoo historiallisista salamurhaajista: siinä sekoittuvat sekä fiktio että ihan aidot historialliset tapahtumat ja henkilöt. Isoilta osin pelaajat ohjaavat siis näitä salamurhaajia sekä joissain määrin nykypäivän fiktiivistä henkilöä Desmond Milesia, salamurhaajien jälkeläistä.

Advertisement

Assasin’s Creedillä on yhteyksiä myös slovenialaisen Vladimir Bartolin kirjoittamaan Alamut-romaaniin.

Ubisoft on julkaissut vuosien 2007 ja 2020 välisenä aikana 12 eri Assasin’s Creed -videopeliä. Niistä kaikkein eniten netissä pelattu peli on lokakuussa 2018 julkaistu, pelisarjan toiseksi uusin peli, joka kulkee nimellä ”Assasin’s Creed Odyssey”. Sen jälkeen Ubisoft julkaisi marraskuussa 2020 Assasin’s Creed Valhalla -pelin.

Mutta miten paljon tuon Odyssey-pelin pelaamiseen sitten on käytetty aikaa, pelkästään netissä? No, vaatimattomasti 32,988 miljoonaa päivää eli noin 90 378 vuotta.

Egyptistä löydetty Arkin 8 -nimen saanut arkeologinen löydös on yksi maailman vanhimpia, tunnettuja nykyihmisen rakennelmia: todennäköisesti väliaikaisen majan perustuksena toiminut kivimuodostelma on ajoitettu noin 100 000 vuotta vanhaksi. Eli jos Odyssey-peliä olisi pelannut vain yksi ihminen, olisi hänen pitänyt aloittaa tuohon samaan aikaan ja pelata keskeytyksettä tähän päivään saakka.

7. Fallout 4

Fallout-pelisarja näki päivänvalonsa vuonna 1997 ja aina vuoteen 2004 saakka se tunnettiin enemmänkin rooli-/strategiapelinä, mutta sittemmin se on muuttunut toimintaroolipelien suuntaan, mikä on siis ollut merkittävä muutos. Pelikonsoleille Fallout rantautui vuonna 2001 julkaistun Fallout Tactics: Brotherhood of Steel -pelin muodossa; siihen saakka pelaaminen onnistui ainoastaan tietokoneilla.

Fallout antaa kuvauksen siitä, miltä ydinsodan jälkeinen maailma voisi näyttää.

Advertisement

Itse Fallout-pääsarjan pelejä on julkaistu neljä, joista viimeisin eli Fallout 4 julkaistiin vuonna 2015. Niin sanottuja Spin-off-pelejä on julkaistu kaksi sekä muita Fallout-pelejä neljä.

Kaikkien aikojen eniten pelattu Fallout-peli on jo tuo edellä mainittu Fallout 4 eli pääsarjan viimeisin julkaisu. Sitä on pelattu kaiken kaikkiaan 42,16 miljoonaa päivää, joka on 115 506 vuotta.

Kuten olemme tehneet myös edellisten listan kohtien kohdalla, otetaan tähän jälleen pieni historiallinen vertaus: noin 90 000-120 000 vuotta sitten Sahara tunnettiin kosteana ja hyvin rehevänä alueena. Nykyisin se on maailman suurin aavikko ja yksi maailman kuumimmista alueista.

6. Call of Duty: Modern Warfare

Call of Duty on pelisarjana erittäin tuttu ainakin niille, jotka viihtyvät videopelien parissa. Kyseessä on Activisionin julkaisema pelisarja (ensimmäisen persoonan ammuntapeli) ja historian ensimmäinen Call of Duty -peli julkaistiin peräti 18 vuotta sitten eli vuonna 2003.

Sittemmin Activision on julkaissut 17 Call of Duty -peliä lisää, joista kaksi on tosin ollut remasterointeja, sekä mobiilipelin niin iOS- kuin myös Android-pohjaisille laitteille. Näissä peleissä teemat ovat vaihdelleet maailmansotien ja muiden aiheiden välillä, mutta suosionsa ne ovat pitäneet aina.

Toistaiseksi kaikkien aikojen suosituin Call of Duty -peli kulkee nimellä Call of Duty: Modern Warfare, joka julkaistiin vuonna 2019. Itse asiassa Modern Warfare julkaistiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2007, minkä jälkeen siitä on julkaistu kaksi jatko-osaa, sekä remasterointi, ja nyt siis vuonna 2019 julkaistu kaikkien aikojen suosituin CoD-peli.

Advertisement

Mutta miten paljon tätä vuoden 2019 julkaisua on sitten pelattu netissä? Käsittämättömät 100 miljoonaa päivää, mikä tarkoittaa 273 973 vuotta.

Ja, koska Listafriikki haluaa tuoda näihin järjettömiltä tuntuviin lukuihin ihan yleishistorian kautta jotain järkeä, niin ajassa tuon verran taaksepäin mentäessä nykyihminen, Homo sapiens, oli juuri kehittynyt uudeksi ihmislajiksi.

5. The Witcher 3: Wild Hunt

The Witcher 3: Wild Hunt on Puolassa kehitetty toiminta-roolipeli ja se nousee tällä kaikkien aikojen eniten netissä pelattujen videopelien listalla peräti sijalle kolme.

Historian ensimmäinen The Witcher -peli julkaistiin vuonna 2007. The Witcher 3: Wild Hunt eli se kaikkein tuorein versio on puolestaan vuodelta 2015. Tällä hetkellä kukaan ei tiedä, tullaanko The Witcheristä koskaan näkemään neljättä osaa, mutta ainakaan täysin poissuljettua sen julkaiseminen ei ole.

Mutta miten suosittu peli The Witcher 3: Wild Hunt -videopeli sitten oikein on, mitä tulee netissä pelattuihin ajallisiin pelimääriin? Vain vaatimattomasti 125 miljoonaa päivää, joka vuosiksi muutettuna on 342 465 vuotta.

Kun taas kerrataan historiaa, jotta tälle ajalle saadaan konkretiaa, noin 350 000 vuotta sitten neandertalinihminen alkoi eriytyä omaksi haarakseen.

Advertisement

4. GTA V

GTA eli Grand Theft Auto tunnetaan pelisarjana siitä, että niitä julkaistaan vain harvakseltaan. Tämä on kuitenkin loppujen lopuksi positiivinen asia videopelien ystävien osalta, vaikka kärsivällisyys uusinta GTA-peliä odotellessa meinaakin usein loppua. Kun uusi GTA-peli julkaistaan, on se aina huippuunsa viritetty ensiluokkainen pelikokemus, joten tämän pelisarjan mukana kulkee ikään kuin laatutae.

Toki ensimmäisten GTA-pelien aikaan tarina ei ollut itse asiassa sama, mitä tulee siis pitkään odotusaikaan kahden pelin välillä. Historian ensimmäinen Grand Theft Auto julkaistiin nimittäin vuonna 1997 ja kakkososa tuli vain kaksi vuotta myöhemmin eli vuonna 1999. Vuosien 2001-04 välisenä aikana julkaistiin puolestaan peräti kolme GTA-peliä, joten tahti oli tuohon aikaan melkoisen hurja.

Mutta sittemmin pelien julkaisijana toimiva Rockstar Games on pidentänyt julkaisuväliä melkoisesti – juuri siksi, koska pelien halutaan olevan täydellisiä; sen lisäksi ne ovat muuttuneet jättimäisiksi kokonaisuuksiksi, joita voisi verrata jopa elokuviin.

Kaikkein tuorein Grand Theft Auto -peli julkaistiin vuonna 2013 ja se kulkee nimellä GTA V. Syyskuussa tuon uusimman GTA-pelin julkaisusta tulee siis kuluneeksi jo kahdeksan vuotta. Uuden pelin on huhuiltu tulevan julki vuonna 2022 tai 2023, joten pahimmillaan GTA-fanit joutuvat venyttämään odotuksensa kymmeneen vuoteen.

Kaiken kaikkiaan GTA-pelejä on julkaistu historian saatossa seitsemän, kun erilaiset lisäosat ja laajennuspaketit jätetään pois laskuista. Kaikkein suosituin Grand Theft Auto on nimenomaan tuo tuorein julkaisu eli GTA V, jota on pelattu netissä peräti 266,42 miljoonaa päivää. Vuosiksi muutettuna se on 729 907 vuotta.

Ensimmäiset suhteellisen varmat merkit siitä, että jokin ihmislaji, mahdollisesti Homo erectus -pystyihminen, sytytti ja piti hallitusti yllä tulta ovat reilun 700 000 vuoden takaa, joten se kertokoot kaiken oleellisen siitä, miten paljon GTA V:sta on pelattu.

Advertisement

3. Overwatch

Overwatchia pidetään yleisesti ottaen yhtenä kaikkien aikojen parhaista peleistä. Tämän osoittavat muun muassa ne lukuisat palkinnot, joita se on kerännyt vuosien varrella: se on muun muassa valittu Vuoden parhaaksi videopeliksi vuonna 2016.

Overwatch sijoittuu tulevaisuuteen, jossa ihmiset ovat luoneet tekoälyn omaavia robotteja. Ja, kuten meidän tekoälyyn liittyvä listamme osoittaa, tämä ei ole välttämättä hyvä idea. Overwatch pureutuu tähän tekoälyn vaarallisuuteen, sillä osa näistä roboteista alkaa toimia ihmiskuntaa vastaan; Overwatch perustetaan taistelemaan näitä robotteja vastaan.

Overwatch julkaistiin vuonna 2014, mutta varsinainen julkaisupäivä koitti Beta-testauksen jälkeen vuonna 2016. Overwatch 2 -videopeliä on odotettu malttamattomina jo pitkään, mutta ainakaan toistaiseksi seuraavan osan julkaisu ei ole vielä tiedossa.

Overwatchin ympärille on perustettu myös Esportsin ammattilaisliiga, jossa vuonna 2021 liigan voittava joukkue tulee tienaamaan noin 1,25 miljoonaa euroa.

Overwatchia on pelattu toistaiseksi netissä 558,13 miljoonaa päivää ja tuo luku tulee vain jatkamaan kasvamistaan. Vuosiksi muutettuna 1,53 miljoonaa vuotta. Kun selataan historiankirjoja saman verran taaksepäin, tuohon aikaan euroopanihminen (Homo antecessor), joka on sukupuuttoon kuollut laji, alkoi kehittyä.

2. World of Warcraft

Blizzard Entertainment on onnistunut melkoisen hyvin videopelien valmistuksessa, sillä sen käsialaa ovat niin listan edellisessä kohdassa ollut Overwatch kuin myös World of Warcraft (WoW). WoW on netissä pelattava roolipeli, ja kuten listan sijoitus osoittaa, se on melkoisen suosittu sellainen.

Peli julkaistiin vuonna 2004 ja sen jälkeen siitä on julkaistu kahdeksan jättimäistä lisäosaa. Näistä viimeisin, joka kantaa nimeä Shadowlands, julkaistiin vuonna 2020 eli 16 vuotta pelin alkuperäisen version julkaisun jälkeen.

Advertisement

Vuoteen 2017 mennessä WoW oli kerännyt noin 7,68 miljardin euron liikevaihdon. Viimeisten neljän vuoden aikana tuo luku on kasvanut eittämättä lisää: koska pelin suosiolle ei näy loppua, 10 miljardin euron rajan voisi kuvitella paukkuvan heittämällä jo aivan lähitulevaisuudessa.

Mutta mitenkäs paljon WoWia sitten on oikein pelattu netissä näiden kaikkien 17 vuoden aikana? Yhteensä 2,083 miljardia päivää eli nyt tällä listalla liikahdettiin sitten täysin uudelle tasolle, mikä on siis noin 5,71 miljoonaa vuotta. Ihmisten esi-isinä pidetty etelänapina näki päivänvalon maapallolla noin 4 miljoonaa vuotta sitten, ja tämä siis jää kauaksi tuosta 5,71 miljoonasta vuodesta.

1. Fortnite

Jos ajattelit fantasiamaailmaan sijoittuvan World of Warcraft -videopelin keränneen netissä valtaisan määrän peliaikaa, heinäkuussa 2017 julkaistun Fortniten kanssa sillä ei ole keskinäisessä kilpailussa mitään jakoa. Fortnite-peliä on pelattu netissä peräti 3,802 miljardia päivää, joka on vuosiksi muutettuna 10,4 miljoonaa vuotta.

Mutta ennen kuin siirrytään taas niihin mielenkiintoisiin historiaan liittyviin faktoihin ihmisten ja Maan osalta, puhutaan hieman Fortnitesta.

Vuonna 2018 Fortniten kerrottiin tuottavan noin 250 miljoonaa euroa kuukaudessa, mikä tarkoittaa vuotuisella tasolla noin 3 miljardin euron liikevaihtoa. Pelaajia Fortnitella on kansainvälisesti noin 250 miljoonaa. Fortniten kehittänyt Epic ilmoitti alkuvuodesta, että Esportsin puolella se tulee jakamaan Fortniten pelaajille yhteensä noin 16,6 miljoonaa euroa palkintorahoina.

Kuvaavaa Fortniten suosiolle on myös se, että sen uskotaan aiheuttavan ihan aidosti Fortnite-riippuvuutta, josta ovat kärsineet muun muassa jotkut urheilijat sekä lapset ja nuoret. Epic on myös haastettu oikeuteen riippuvuuden aiheuttamisesta.

Advertisement

Mutta sitten niiden historiankirjojen kimppuun.

Kun Maan historiassa koettiin kaikkien aikojen suurin joukkosukupuutto noin 250 miljoonaa sitten, ja noin 90 prosenttia kaikesta elämästä tällä ihmisten asuttamalla planeetalla kuoli, siitä toipumiseen meni noin 10 miljoonaa vuotta. Eli saman verran kuin Fortnitea on pelattu.

Lue myös:

🤷‍♂️ Ovatko videopelit lähellä sydäntäsi? Ovatko ne aiheuttaneet sinulle tai jollekin tuttavallesi addiktion? Kommentoi aihetta alla olevissa kommenttikentissä ⬇️ ⬇️  tai somekanavissamme!

Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat