Yhteiskunta

10 koskettavaa joulumainosta, jotka lämmittävät mieltä ja verottavat nenäliinavarastoja

Julkaistu

Tässä tulee 10 koskettavaa joulumainosta, joita katsoessa on mukava rauhoittua kaiken jouluhässäkän keskellä.

Jouluaattoon on aikaa tasan kymmenen päivää ja monella on varmasti täysi tohina päällä. Kaiken kiireen ohessa on hyvä hetkeksi rauhoittua ja se onnistuu loistavasti näiden koskettavien joulumainosten avulla.

Varoituksena kaikille herkille, ja myös vähemmän herkille, että nenäliinat kannattaa pitää lähettyvillä. Mutta ei huolta, eivät nämä surullisia ole – vain niin kovin liikuttavia jokainen omalla tavallaan!

Sitten vain mukava asento ja virittäytymään joulun tunnelmaan!

Alku aina hankala

Brittiläisen John Lewis -tavarataloketjun joulumainokset ovat vuodesta toiseen odotettuja ja toinen toistaan koskettavampia. Niihin käytetään valtavasti rahaa, mutta toisaalta tämä tavaratalo on noussut maailmankuuluksi juuri näiden tarinallisten joulumainostensa ansiosta.

Advertisement

Ja niinhän siinä kävi, että vuonna 2022 John Lewis teki jälleen sen, mitä kaikki odottivat – eli kyynelkanavat avaavan joulumainoksen tietenkin!

Mainos kertoo miehestä, joka toimiston harmaudessa katselee skeittivideoita netistä ja työpäivän jälkeen harjoittelee varsin huonolla menestyksellä. Armoton keski-iän kriisi menossa vai?

Tarina päättyy kuitenkin tärkeään viestiin. Mies vie itsensä kauas omalta mukavuusalueeltaan, jotta voisi luoda paremman yhteyden heille muuttavaan sijaislapseen, joka saapuukin videon lopussa omaa skeittilautaansa puristaen.

Yksinäinen siili

Saksalaisen Erste Bankin mainos vuodelta 2018 on sydäntäsärkevä, mutta onneksi onnellisella lopulla varustettu niin kuin joulumainosten kuuluukin olla.

Advertisement

Pikkuinen siili on aloittanut uudessa koulussa, mutta ei onnistu saamaan kavereita piikkiensä vuoksi – ne tulevat aina kurjalla tavalla tielle. Koko syksy on ankea ja joulunakin siilirukka luulee muiden pilkkaavan häntä.

Muilla eläinlapsilla on kuitenkin oravan johdolla sydän täynnä kultaa ja siilin joulusta tulee paras mahdollinen. Mainoksen sanoma on yksinkertaisesti: Usko itseesi, usko muiden hyvyyteen ja ennen kaikkea, usko rakkauteen!

Englannin opiskelua

Allegro on Puolan suurin verkossa toimiva markkinapaikka. Se on kuin verkkojätti Amazon, mutta puolalainen.

Tämä mainos on vuoden 2016 joululta, ja verkkokauppa on hienolla tavalla sivuosassa, kuten oikeastaan näissä kaikissa tämän listan pätkissä. Sydämellinen joulumainos sekä naurattaa että itkettää. Arvaatko miksi tämä mies rupeaa kuumeisesti opettelemaan englantia aivan nollasta?

Advertisement

Yksi ainoa lahjatoive

Coca-Cola on tunnettu näyttävistä joulumainoksistaan eikä vuosi 2020 ollut poikkeus. Coca-Cola on itseasiassa syypää siihen, miksi joulupukki on punanuttuinen ja iloinen lahjoja tuova veijari, joten ei ole ihme, että Coca-Cola-rekka ja joulupukki ovat erottamaton pari.

Tätä mainosta näytettiin Suomenkin televisiossa, mutta useimmiten lyhyempänä versiona. Isän seikkailu on kuitenkin vertaansa vailla, joten se ansaitsee tulla nähdyksi koko komeudessaan.

Kirje äidille

Espoolainen Iso Omena -kauppakeskus teki jouluna 2018 äärimmäisen koskettavan ja jopa riipaisevan joulumainoksen. Siinä lapset ovat kirjoittaneet äidilleen jouluksi kirjeen, jossa he kiittävät tätä uurastuksesta ja kaikista kivoista uusista asioista.

Advertisement

Mutta tytöillä on vain yksi toive jouluun: aikaa yhdessä perheenä. Niinpä, loppuviimeksi niillä tavaroilla ei ole kovinkaan paljoa väliä. Upea suomalainen joulumainos, jota voitaisiin näyttää muistutuksena televisiossa muulloinkin kuin yhtenä jouluna.

Mies kuussa

Vuoden 2015 tarina on yksi John Lewis -joulumainosfanien ehdottomia suosikkeja ja siihen palataan vuodesta toiseen. Varsinkin muutamana viime jouluna tämä mainos on sanomallaan koskettanut, kun läheisten kanssa ei päästy viettämään aikaa samalla tavalla kuin yleensä. Se on tehnyt kaikenlaisesta yhteydenpidosta entistä tärkeämpää.

Älä unohda olla lapsi

Aina joulumainosten tekemiseen ei tarvitse käyttää miljoonia eikä edes tuhansia euroja. Tämä Hafod Hardware -rautakaupan 100 punnalla tehty mainos on siitä oiva osoitus. Toki he eivät tavoittelekaan samanlaista asiakaskuntaa (lähellekään), kuin listan muut yritykset, mutta aika moni huipputason mainostoimisto voisi ottaa mallia tästä mestariteoksesta.

Advertisement

Kauppa on ollut toiminnassa vuodesta 1895 lähtien muutaman tuhannen asukkaan Rhayaderin kaupungissa Walesissa, ja nykyiset omistajat ovat tehneet siitä todellisen perheyrityksen. Vaikuttaa siltä, että kolmas polvi on todenteolla toiminnassa mukana; ainakin mainosten osalta. Arthur-poika on joulumainosten tähti!

Vuonna 2019 tehty mainos kulki Muista olla lapsi tänä jouluna -teemalla.

Ankaraa treeniä

Vuonna 2020 viraaliksi noussut ja juhlakauden parhaaksi joulumainokseksi julistettu hollantilaisen lääkeyhtiön DocMorrisin tarinassa jännitys pysyy loppuun saakka. Toki joulumainosten ystävät voivat aavistella, mikä motivoi miestä treenaamaan hullun lailla aamuvarhaisesta lähtien.

Verkossa lääkkeitä myyvä DocMorris päättää mainoksensa lauseeseen: ”Jotta voit pitää huolta siitä, mikä elämässä on tärkeintä”.

Advertisement

Yhtiön Youtube-tilillä on kirjoitettu mainoksen yhteyteen, että ”tänä vuonna paras joululahja on se, että me kaikki pysymme kunnossa ja terveenä”. Nimenomaan!

Gigantin joulumainokset

Gigantin vuonna 2016 julkaisemat Anna lahjan puhua -mainokset olivat melkoinen hitti. Yhdessä niistä oli perhe, jossa äiti oli menettänyt hiuksensa syöpähoitojen seurauksena, ja poika antoi hänelle hiustenkuivaajan joululahjaksi parane pian -toivotuksena. Toisessa mainoksessa oli vanhainkodissa asuvat kaverukset, jotka aikoivat ryhtyä pelaamaan toisen hankkimalla pleikkarilla.

Eniten huomiota ja keskustelua aiheuttanut mainos kertoi isästä ja hänen lahjastaan transnuorelle. Mainos oli puhutteleva ja rohkea veto Gigantilta. Se sai huikean vastaanoton ja yritystä ylistettiin yhdenvertaisuuden puolestapuhujana.

Karhu ja jänis

Advertisement

Koskettavimpien joulumainosten lista aloitettiin John Lewis -tavarataloketjulla, siihen palattiin välissä ja siihen lista myös päätetään.

Animaatiossa on upea musiikki kauniilla sanoilla, mikä lisää tarinan koskettavuutta. Englantilainen laulaja Lily Allen versioi Keane-yhtyeen Somewhere Only We Know -kappaletta, ja Allen on kertonut myöhemmin, että hänen omalle albumilleen lopulta päätynyt tuotos oli täysin tavarataloketjun kustantama tekijänoikeusasioista studion vuokraamiseen asti. Pikkurahasta ei ole puutetta, sillä John Lewis & Partners käytti tuohon joulumainoskampanjaan kokonaisuudessaan 7 miljoonaa puntaa.

Vuoden 2013 joulumainos kertoo eläimestä, joka ei ole ikinä kokenut joulua. Ja alahuuli alkaa väpättämään samantien!

Suosituimmat