Yhteiskunta

Kuolemia ja tappeluita! Tässä tulevat Top 10 hulluimmat Black Friday -tarinat

Julkaistu

Tässä ovat hulluimmat tarinat vuoden suurimmasta ostospäivästä. Black Fridayna tapellaan ja valitettavasti kaikki eivät selviä hengissä.

Tuskin kukaan on voinut välttyä siltä informaatiolta, että Black Friday on jälleen täällä: tässä tulevat Top 10 hulluimmat Black Friday -tarinat.

Joka vuosi, kun marraskuu lähenee loppuaan, postilaatikot ja postiluukut täyttyvät mainoslehtisistä, ellet sitten ole liimannut oveesi lappua ”Ei mainoksia kiitos!”.

Kyse on tietenkin Black Fridaysta – tai itse asiassa hieman koomisesti Black Friday -viikosta, jossa ei terminä ole kovinkaan paljon järkeä. Mutta niillä mennään, mitä annetaan ja nyt meille annetaan tarjouksia toinen toisensa perään. Black Fridayn nimi on alunperin tullut siitä, että tuona joulukauden aloittavana kiitospäivän jälkeisenä perjantaina kaupat perinteisesti käänsivät tuloksensa tappiollisesta ”punaisesta”, voitolliseen ”mustaan”.

Useimmiten näihin huikeisiin tarjouksiin liittyy sanapari ”rajallinen erä”. Toisin sanoen tiettyä tuotetta ei suinkaan löydy jokaiselle halukkaalle, vaan etenkin hintavien tuotteiden kohdalla monet saattavat joutua jonottamaan ja telttailemaan keskelle tuota, ah niin ihanaa, loskaa, märkää, kylmää ja pimeää, ainakin Suomessa.

Nämä rajalliset erät ovat vuosien varrella johtaneet valitettavan usein joukkoryntäyksiin ja fyysisiin tappeluihin, jopa kuolemiin: itse asiassa internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy sivusto, joka kulkee nimellä Black Friday Death Count ja tuolla sivustolla siis seurataan Black Fridayn aiheuttamia kuolemantapauksia.

Advertisement

Se, miten hyvin tuo sivusto on perillä kuolonuhrien ja loukkaantuneiden määristä, lienee hämärän peitossa – laskurissa ovat mukana myös tapaukset, jotka eivät suoranaisesti liity tähän kenties vuoden hulluimpaan päivään – mutta jo pelkästään tuollaisen sivuston olemassaolo kertoo siitä, miten sekaisin tarjoukset voivat ihmiset pahimmassa tapauksessa saada.

Seuraavassa Listafriikki kertoo Top 10 hulluimmat Black Friday -tarinat, joista osa on – ikävä kyllä – päättynyt kuolemaan.

Kun normaaleista ihmisistä tulee villieläimiä

Black Friday -hulluus on alkanut nostaa kunnolla päätään vasta tämän vuosituhannen aikana. Monesti ihmisiä kismittää tuntikausia kestävä jonottaminen ja kauppojen ovien avautuminen. Hillitäkseen perjantain hulabaloota päätti eräs kalifornialainen Walmart-tavaratalo vuonna 2009 pitää ovensa auki läpi koko edeltävän yön (nykyäänhän tuo on jo ihan yleinen käytäntö).

Tavaratalossa ei kuitenkaan oltu varauduttu siihen, että väkeä riittäisi läpi yön eivätkä ihmiset käyttäydy yhtään sen sivistyneemmin. Päinvastoin; asiakkaat menettivät kaiken itsehillintänsä ja varttia vaille kolme yöllä työntekijät joutuivat soittamaan poliisin avuksi.

Advertisement

Kaupassa oli noin 300 asiakasta, joista iso osa käyttäytyi kuin villieläimet. He repivät auki pakkauksia, joissa oli myöhemmin myyntiin tulevia tuotteita, ja ympäri kauppaa puhkesi useita erillisiä tappeluita. Poliisi onnistui tyhjentämään tavaratalon, joka suljettiin pariksi tunniksi, jotta asiakkaat saisivat aikaa rauhoittua.

No, kuten arvata saattaa, rauhoittumisesta ei ollut tietoakaan, vaan sadat ihmiset jäivät raivon vallassa hakkaamaan Walmartin ovia ja ikkunoita ja vaativat huutaen päästä takaisin ostoksille. Jotkut jopa yrittivät sisään kaupan puutarhapuolen kautta, mutta poliisit onnistuivat pysäyttämään tunkeilijat.

Kuudelta aamulla ovet avattiin uudelleen, mutta sisään päästettiin turvallisuussyistä vain 30 asiakasta kerralla.

Yllä oleva video ei ole kyseisestä tilanteesta, mutta antaa ehkä jotain kuvaa ostoshelvetin härdellistä.

Puukkohippasilla

Vuoden 2018 Black Friday oli sujunut syracuselaisessa Destiny USA -kauppakeskuksessa ilman fyysisiä kahakoita iltapäivään saakka. Hieman klo 16:en jälkeen Macy’s-tavarataloon kuitenkin jouduttiin soittamaan poliisit, kun kaksi hieman reilu parikymppistä miestä oli käynyt puukottamaan toisiaan. Toinen oli saanut puukosta vatsaan ja toinen selkään. Kukaan ulkopuolinen ei loukkantunut ja kummankaan syyllisen/uhrin vammat eivät olleet hengenvaaralliset.

Kuvaavaa on se, että kauppakeskuksessa ostoksilla olleet ihmiset eivät olleet välikohtauksesta juuri moksiskaan. Esimerkiksi paikallisen televisiokanavan haastattelema Meghan Sinclair kertoi, että ei ole tippaakaan yllättynyt. ”Ihmiset menevät joulun takia aivan sekaisin, ja tulos on tällainen”, jatkoi Sinclair. Ilmeisesti yllätävämpää on se, jos kukaan ei kuole tai loukkaannu.

Advertisement

Paidaton mies ruoski muita jonottajia vyöllään

Ettei tämä mene vain Yhdysvaltalaisten Black Fridayn moittimiseksi, niin osataan aina niin kohteliaassa ja ystävällisessä Kanadassakin.

Vuonna 2011 vancouverilaiset tennarifanit jonottivat kuumeisesti Adidaksen liikkeen edessä, sillä myyntiin oli tulossa erikoiserä harvinaista tossumallia. Kaduilla oli muutenkin vilskettä, kun shoppailijoiden kanssa vierekkäin seisoivat klubeihin ja baareihin jonottavat.

Kadulle alkoi muodostua useampia kahakoita, mutta poliisi hälytettiin siinä vaiheessa paikalle, kun eräs paidaton herrasmies oli alkanut käyttää vyötään piiskana ja yritti ruoskia tuntemattomaksi jääneestä syystä ympärillään olleita ihmisiä. Sitäkään ei tiedetä, jonottiko mies Adidakselle vai baariin.

Ennen kuin poliisi ehti paikalle, oli piiskamies saatu rauhoiteltua, kun eräs kansalainen oli käynyt nappaamassa hänestä tukevan kuristusotteen. Ainakin yksi henkilö joutui lähtemään sairaalaan tikattavaksi.

Advertisement

Adidas jätti väkivaltaisuuksien vuoksi himoitut kengät kokonaan pois perjantain myynnistä ja suoritti lauantaina poikkeuksellisesti arvonnan, jolla onnekkaat ostajat satunnaisesti valittiin.

Vääränlainen vilkaisu johti ampumiseen

Memphisiläisessä ostoskeskuksessa vuonna 2018, hieman ennen vuorokauden vaihtumista perjantain puolelle, eräs mies huomasi tarjousten perässä juostessaan viehättävän naisen. Hän kuitenkin jatkoi omien sanojensa mukaan matkaansa eikä ottanut kontaktia kyseiseen neitokaiseen.

Kun hän poistui serkkunsa kanssa kauppakeskuksesta, oli naisen seurassa ollut mies muutaman ystävänsä kanssa ulkopuolella odottamassa. Ja tappeluhan siitä harmittomasta vilkaisusta kehkeytyi. Uhri lyötiin maahan, mutta se ei tulistuneelle poikaystävälle riittänyt.

Välikohtausta sivusta seurannut, täysin ulkopuolinen Matthew Morgan kertoo todistaneensa, kun yksi epäillyistä veti aseen esiin ja ampui miestä, jota autettiin maasta ylös. Tilanteesta tuohtunut (tai innostunut) Morgan kaivoi esiin oman aseensa ja alkoi ampumaan; joko ilmaan tai epäiltyjä kohti. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut hänen luodeistaan. Morgan pidätettiin ja hän sai syytteen laittoman aseen hallussapidosta.

Ammunnan kohteeksi joutunut mies selvisi vähin vammoin, sillä luoti oli vain raapaissut häntä.

Xbox ja pippurisumutin

Nyt mennään San Fernando Valleyhin, vuoteen 2011 ja Walmart-tavarataloon. Kauppa oli laittanut tarjoukseen korillisen Xbox-pelikonsoleita, joiden arveltiin vetävän ostoksille hyvin porukkaa. Veikkaus osui tietenkin oikeaan.

Kun henkilökunta alkoi avata muovilla pakattua tarjouslaatikkoa, odotti malttamaton väkijoukko tiiviisti ympärillä. Työntekijät yrittivät turhaan ohjeistaa järjenrippeitä vailla olevia asiakkaita peruuttamaan ja tekemään tilaa. Eräs nainen oli ilmeisen huolestunut omasta mahdollisuudestaan saada himoittu Xbox, joten hän otti oikeuden omiin käsiinsä, ja saadakseen muihin nähden etulyöntiaseman hän alkoi suihkuttaa väkijoukkoa kohti pippurisumuttimella.

Advertisement

Kymmenen ihmistä sai hoitoa vaativia reaktioita sumutteesta ja toiset kymmenen kärsi lieviä vammoja sumutuksesta seuranneen kaaoksen tuloksena. Sekä ambulanssi että poliisi hälytettiin paikalle.

Väkijoukkoa sumuttanut 32-vuotias nainen pääsi rytäkässä livahtamaan tiehensä, mutta huomattuaan, että välikohtaus oli rikkonut kansainvälisen uutiskynnyksen, hän ilmoittautui itse poliisille. Epäselväksi on jäänyt, saiko hän ikinä ostettua haluamaansa Xboxia.

Etälamautin käyttöön

Vuonna 2013 philadelphialainen kauppakeskus avasi ovensa heti puoliltaöin perjantaiyönä, ja ilmeisesti kiitospäivän kalkkunat oli jo sulateltu, sillä väkeä riitti lapsiperheitä myöten.

Noin puoli kolmen aikaan kahdelle pariskunnalle tuli silminnäkijöiden mukaan tuntemattomasta syystä sanaharkkaa ja miehet kävivät toistensa kimppuun. Ei aikaakaan, kun naiset käärivät myös hihansa ja iskivät nyrkein kiinni toisiinsa, kun toisen parin kärryissä ollut taapero seurasi tilannetta rauhallisena vieressä.

Advertisement

Naiset kaatuivat jossain vaiheessa maahan, jolloin ympärillä olleet ihmiset kuulivat sähköistä rätinää. Toinen naisista oli vetänyt esiin etälamauttimen ja antanut tappelukaverilleen sätkyn. Ilmeisesti etälamautin kuuluu normaaliin varustukseen Black Fridayna!? Videolla kuitenkin näyttää siltä, kuin kummassakin, sekä miesten että naisten tappeluporukassa olisi kolme henkilöä.

Joka tapauksessa joukkotappeluun osallistujat talutettiin vartijoiden toimesta tyhjin käsin kauppakeskuksesta ulos ja Black Friday -tarjoukset menivät sillä kertaa sivu suun.

Tappelu parkkipaikasta johti kuolemaan

Kuva: Rudi Arlt | Pixabay

Road rage eli tieraivo. Kuinka moni kokee kärsivänsä tästä syndroomasta? Varmaan aika moni, mutta onneksi vain hyvin harvalla se eskaltoituu samoihin mittoihin kuin vuoden 2015 Black Fridayna Renossa, Nevadassa.

Välikohtaus sai alkunsa vain minuutteja sen jälkeen, kun ennakkoa vuoden kiireisimpään shoppailupäivään ottanut Walmart avasi ovensa kiitospäivän iltana ”door buster” -huipputarjouksia halajaville. Parkkipaikalla alkoi olla hulinaa, ja joku nimettömänä pysyvä henkilö oli ajanut 33-vuotiaan Mathew McGrawn ajoneuvon eteen, minkä vuoksi McGrawn pinna oli palanut. Poliisin mukaan kyseessä ei ilmeisesti ollut samasta parkkiruudusta taistelu, vaan se oli puhtaasti hillittömästä tieraivosta johtuvaa, sillä autot eivät myöskään olleet osuneet toisiinsa.

McGraw oli astunut autostaan pihalle kädessään metallinen pamppu, jolla hän oli rikkonut eteensä ajaneen auton ikkunan ja lyönyt kuskia kasvoihin. Henkensä puolesta pelännyt kuski oli kaivanut käsiaseen esiin ja ampunut McGrawia kuolettavasti.

Mies oli peloissaan ajanut pois paikalta, mutta oli myöhemmin yhteistyöhaluinen. Poliisin mukaan ase oli täysin luvallinen, eikä itsepuolustuksena tehty tappo ollut rikossyytteeseen johtava.

Advertisement

Kuolemaan johtaneesta välikohtauksesta huolimatta Walmart piti ovensa koko ajan normaalisti auki. Tietenkin.

Mies lyyhistyi ja menehtyi – muut asiakkaat kävelivät ylitse

South Charlestonissa asuva Walter Vance oli päättänyt käyttää Target-tavaratalon Black Friday -tarjoukset hyväkseen ja suuntasi ostamaan joulukoristeita kotiinsa. Meno Targetissa oli pähkähullu, kuten aina kyseisenä päivänä.

Kesken shoppailun pitkään sydänongelmista kärsinyt 61-vuotias Vance sai sairauskohtauksen ja lyyhistyi keskelle kaupan lattiaa. Yksi järkyttävimmistä seikoista on se, että pitkään aikaan kukaan ei käynyt häntä auttamaan. Omaan napaan tuijottaneet muut asiakkaat olivat ainoastaan kiinnostuneita saamaan käsiinsä haluamiansa tarjoustuotteita, ja osa jopa astui kirjaimellisesti Vancen yli tämän taistellessa hengestään.

Sitten paikalle sattui teho-osastolla työskennellyt sairaanhoitaja, joka ymmärsi tilanteen vakavuuden ja alkoi elvyttää Vancea. Hän sai pian apua myös ostoksilla olleesta ensihoitajasta. Mitään ei kuitenkaan ollut tehtävissä, ja Vance julistettiin ambulanssikyydin jälkeen sairaalassa kuolleeksi.

Vancen läheiset olivat tapahtuneen jälkeen toki surullisia, mutta myös raivoissaan: kuinka ihmiset voivat olla niin ahneita, että eivät välitä toisen hädästä?

Asiakkaat ampuivat toinen toisensa hengiltä lelukaupassa

Advertisement

Kaksi pariskuntaa oli joululahjaostoksilla kalifornialaisessa Toys ”R” Us -lelukaupassa vuoden 2008 Black Fridayna, kun naisten välille kehkeytyi riita. Muutama iskukin vaihdettiin, kunnes toisen naisen seurassa ollut mies vilautti povitaskustaan käsiasetta.

Koska on ilmeisesti ihan normaalia tulla ladatun aseen kanssa leluostoksille, veti toinenkin mies pyssyn taskustaan ja osoitti sillä vastapuolta. Hän oli kuitenkin unohtanut virittää aseen, joten toinen pääsi juoksemaan pakoon, mutta tarjoushaukoista täynnä ollut kassajono pysäytti matkan. Siinä vaiheessa alkoi laukausten vaihto molemmin puolin ja yleinen paniikki iski myös muihin asiakkaisiin, jotka yrittivät suojautua parhaansa mukaan.

Sekä 39-vuotias Alejandro Moreno että 28-vuotias Juan Meza menehtyivät luodeista saamiinsa vammoihin. Kuin ihmeen kaupalla kukaan sivullinen ei loukkantunut rytäkässä.

Toys ”R” Us julkaisi virallisen tiedotteen, jossa sanottiin, että heidän ymmärtääkseen ikävä välikohtaus johtui kyseisten henkilöiden keskinäisistä asioista, ja olisi virheellistä liittää tapahtuma mitenkään Black Fridayhin.

Hulluimmat Black Friday -tarinat sijalla yksi: Työntekijä tallottiin hengiltä!

Advertisement

Black Friday -tarjousten perässä hullunkiilto silmissään juoksevat asiakkaat eivät ole vain vaaraksi itselleen ja toisilleen, vaan uhriksi voi joutua myös kaupan työntekijä. Yllä oleva video ei liity tapaukseen, mutta siitä voi kauhistella Black Friday -meininkiä pahimmillaan.

Näin kävi vuonna 2008 newyorkilaisessa Walmartissa, jossa malttamaton väkijoukko oli yön pikkutunteina kokoontunut tavaratalon ulkopuolelle odottamaan aamuviideltä tapahtuvaa ovien avaamista. Maailmanlopun meininkiä oli ilmassa, ja virkavalta oli saapunut paikalle. Yksi poliiseista yritti megafoniin huutamalla rauhoitella ylikierroksille käyneitä shoppailijoita. Turhaan.

Kun kello oli viittä vaille viisi, olivat asiakkaat saaneet tarpeekseen ja he alkoivat työntää kaupan lasiovia ja tunkeutua väkisin sisälle. Kymmenkunta työntekijää yritti pitää ovea kiinni ja puskea ihmismassaa takaisin ulos, mutta homma osoittautui mahdottomaksi. Lasiovet antoivat periksi ja hajosivat säpäleiksi.

Ihmiset rynnivät sisään ja työntekijät paiskautuivat voimasta lattiaan. Jdimytai Damour, 34-vuotias jouluapulainen, jäi niin pahasti vauhkoontuneen ihmislauman jalkoihin, että hän tallaantui kuoliaaksi. Muut työntekijät yrittivät päästä auttamaan häntä, mutta asiakkaiden virta esti pääsyn maassa makaavan miehen luo.

Kun poliisi ja tavaratalo yhteistyössä alkoivat tyhjäämään kauppaa tapaturman jälkeen, eivät ihmiset olleet suostuvaisia lähtemään. Vaikka heille sanottiin, että yksi työntekijä oli menehtynyt alkurytäkässä, oli asiakkaiden vastaus yksiselitteinen: ”Olemme jonottaneet eilisaamusta alkaen, haluamme tehdä ostoksemme!”. Lopulta kauppa saatiin tyhjäksi, ja aamun tragedian jäljet siivottua. Mutta ei hätää, iltapäivällä yhden aikaan ovet avattiin jälleen, jotta kenenkään Black Friday ei menisi pilalle.

Advertisement

Jos asuisin Yhdysvalloissa, niin jättäisin tämän listan jälkeen ainakin Walmartin täysin pois Black Fridayn ostoskierrokselta! Walmartista on muuten hieman leikkimielisesti, mutta valitettavan paikkansapitävästi sanottu, että se on yhden päivän ajan Yhdysvaltojen vaarallisin kaupunki.

🤷‍♀️ Kerro kommenttikentässä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme onko sinulla tapana syöksyä ostoksille Black Fridayna vai jätätkö suosiolla väliin.

Suosituimmat