Yleistieto

Kun ihminen laihtuu, niin mihin kaikki rasva katoaa?

Julkaistu

Lukijoiden kysymyksissä selvitämme tänään, että mihin rasva katoaa, kun ihminen laihtuu.

Lukijoiden kysymyksissä Listafriikki etsii tällä kertaa vastausta siihen, että mihin rasva katoaa, kun ihminen laihtuu. Periaate kuulostaa huomattavasti käytäntöä helpommalta!

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Mihin rasva katoaa, kun laihduttaa?

Eli kysymys kuului, että mihin rasva katoaa, kun laihduttaa? Kun ihminen laihtuu, ei rasva vain katoa maagisesti johonkin. Aineen häviämättömyyden lain mukaan ainetta – tässä tapauksessa rasvaa – ei synny tai häviä, mutta muotoaan se voi muuttaa. Rasva ei kuitenkaan muutu lihakseksi eikä tule ulosteen mukana pois.

Rasva pissataan, hikoillaan ja itketään, mutta ennen kaikkea se hengitetään ulos.

Monesti sanotaan, että rasva palaa – ja se on tieteellisesti täysin oikein ilmaistu. Kun ihminen ei saa ulkopuolelta eli ravinnosta tarpeeksi energiaa kulutukseen nähden, rupeaa kroppa käyttämään omia rasvavarastojaan. Tällöin rasvasolujen sisältä vapautetaan triglyseridejä verenkiertoon, josta ne päätyvät solujen mitokondrioille hyötykäyttöön. Nuo solujemme energiakeskukset pilkkovat suuren triglyseridin rasvahapoiksi, jotka edelleen hajotetaan monimutkaisessa reaktiossa.

Advertisement

Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että rasva pilkotaan hapen avulla – eli polttamalla – vedeksi, hiilidioksidiksi ja energiaksi. Energia sidotaan ATP-molekyyleihin ja siirretään solujen käyttöön, kun taas vesi poistuu elimistön nestekierrosta jossain vaiheessa virtsan tai hien mukana, ja hiilidioksidista päästään eroon uloshengityksellä.

Jos ihminen laihtuu puhdasta rasvaa 10 kilogrammaa, on siitä 8,6 kiloa hiilidioksidia ja 1,4 kiloa vettä.

Kaiken tämän jälkeen oikea vastaus siihen, että mihin rasva katoaa, on ”uloshengitykseen”.

Ylimääräisestä rasvasta eroon pääseminen voi olla piinaavan työlästä, mutta teoriassa se on yhtä helppoa kuin hengittäminen.

Lue myös:

Suosituimmat