Elämäntapa

Kun gender reveal -bileet menivät totaalisesti pieleen: 10 sukupuolenpaljastusjuhlaa, jotka päättyivät katastrofiin

Julkaistu

Sukupuolenpaljastusjuhla on muodikas tapa ilmoittaa lähipiirille, onko tuleva vauva tyttö vai poika. Tässä 10 tapausta, joissa gender reveal meni totaalisesti vihkoon.

Sukupuolenpaljastusjuhlat ovat odottaville vanhemmille hauska tapa ilmoittaa tulevan lapsensa sukupuoli. Mutta mikä alkoi kakuista ja ilmapalloista, on nyt muuttunut ihmishenkiä vaativaksi show’ksi.

Sukupuolenpaljastusjuhlien eli gender reveal -juhlien keksijänä pidetään bloggaaja Jenna Karvunidista, joka vuonna 2008 leipoi perheelleen kakun vaaleanpunaisella täytteellä ja ilmoitti sillä tavoin läheisilleen ja bloginsa lukijoille odottavansa tyttöä. Tosiasiassa sukupuolenpaljastusjuhlat ovat huomattavasti vanhempi ilmiö, mutta Karvunidis sai netin ja sosiaalisen median kautta aikaan ennennäkemättömän muoti-ilmiön, joka on ajoittain lähtenyt käsistä.

Tänä päivänä Karvunidis suhtautuu aloittamaansa trendiin negatiivisesti kaikkien ikävien tapausten johdosta. Ja myös siksi, että hänen nyt teini-ikäinen lapsensa ei mahdu yhteiskunnan tiukkaan, kaksijakoiseen sukupuolimääritelmään. Asioista ajateltiin vielä vuonna 2008 hieman eri tavalla, mutta kuten kaikille pitäisi jo olla selvää, eivät ne sukuelimet kerro yhtään mitään ihmisestä.

Sukupuolenpaljastusjuhlat ovat hyvin amerikkalainen perinne, mutta viime vuosina ne ovat rantautuneet myös Suomeen. Toivottavasti täällä mopot eivät lähde keulimaan aivan samoissa mitoissa.

Listafriikki esittelee nyt kymmenen sukupuolenpaljastusjuhlaa, joista ei kannata ottaa esimerkkiä. Kaiken ei tarvitse olla isompaa, parempaa, näyttävämpää tai räjähtävämpää kuin muilla. Nämä bileet päättyivät katastrofaalisesti!

Advertisement

Konfettisota

Aloitetaan lista sillä kaikkein kevyimmällä tapauksella, sillä näissä sukupuolenpaljastusjuhlissa kukaan ei kuollut tai loukkaantunut fyysisesti. Mielensäpahoittajia sen sijaan löytyi enemmänkin.

Lokakuussa 2018 poliisi hälytettiin yhdysvaltalaisessa Boardmanin kaupungissa sijaitsevaan Applebee’s-ravintolaan, jossa asiakkaiden ja henkilökunnan välinen kiista oli eskaloitunut siihen, että muutamat juhlijat heittelivät tarjoilijoita ruokalistoilla.

Juhlaväki oli saapunut ravintolaan seitsemän aikaan illalla ja suunnitelmissa oli pamauttaa konfettitykillä ilmaan värikästä paperisilppua, joka paljastaisi tulevan lapsen sukupuolen. Sinänsä tällaiset konfettipommit eivät ole vaarallisia, sillä ainakin Suomessa myytävät versiot toimivat ilmanpaineella tai jousella, mutta kuka nyt haluaisi ravintolansa täyteen viheliäistä moskaa!?

Niinpä 20-henkistä juhlaväkeä pyydettiin suorittamaan illan kohokohta ulkona. Kun paperisilppu oli seremoniallisesti räjäytetty pitkin ravintolan pihaa, parkkipaikkaa ja muiden asiakkaiden autoja, kehotti henkilökunta asianomaisia siivoamaan jälkensä. Se oli ilmeisesti kohtuuton vaatimus, sillä juhlijat alkoivat huudella henkilökunnalle törkeyksiä ja uhkailuja: ”I’m going to beat your a**” ja ”we will f*** you up”. Kuulostaa ihan järkevältä reaktiolta siihen, että pitäisi siivota omat sotkut. Kun asiakkaat alkoivat heitellä tarjoilijoita ruokalistoilla, oli aika soittaa virkavalta paikalle.

Huonosti käyttäytyvät asiakkaat tietenkin kaikkosivat paikalta ennen poliisin saapumista ja jättivät vielä 31,81 dollarin laskun maksamatta.

Sinisestä savupommista maastopaloksi


Yhdysvaltain rajavartiolaitoksen työntekijä Dennis Dickey oli valmistellut huolellisesti näyttävän sukupuolenpaljastusjuhlan perheelleen ja ystävilleen. Huhtikuussa 2017 Dickey oli hankkinut Tannerite-räjähdettä ja sinistä jauhetta, ja kyhännyt niistä kasaan omatekoisen paketin. Hänen tarkoituksenaan oli ampua maalitauluun ja räjäyttää ilmoille sininen savupommi merkiksi tulevasta poikalapsesta.
Advertisement

Kaikki meni hyvin, kunnes ei enää mennytkään. Sininen jauhe kyllä levisi kauniisti kuivalla arizonalaisella niityllä, mutta räjähdys sytytti silmänräpäyksessä maastopalon, joka levisi tuhoisaksi metsäpaloksi.

Maastopalo ehti polttaa viikon aikana hieman reilun 190 neliökilometrin alan ennen kuin 800 palomiestä sai sen kuriin. Palosta aiheutui yhteensä yli 8 miljoonan dollarin tuhot.

Dickey myönsi syyllistyneensä tulipalon sytyttämiseen ilman lupaa, mutta painotti oikeudessa useaan otteeseen maastopalon olleen puhdas vahinko. Hän oli itse ilmoittanut hätäkeskukseen palon syttymisestä ja teki alusta asti yhteistyötä virkavallan kanssa. ”Se oli yksi elämäni kamalimmista päivistä”, kertoi Dickey oikeudessa tuomarille.

Mies teki lopulta syyttäjän kanssa sopimuksen ja hänet tuomittiin viiden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja maksamaan 220 000 dollaria vahingonkorvauksia. Hän suostui maksamaan välittömästi 100 000 dollaria ja loput 500 dollarin kuukausierinä seuraavien 20 vuoden aikana.

Kotitekoinen putkipommi räjähti kappaleiksi ja tappoi juhlavieraan

Lokakuussa 2019 Yhdysvaltain Iowan osavaltiossa Kreimeyerin perhe testaili erilaisia räjähteitä, jotta saisi kuvattua läheisilleen eeppisen paljastuksen syntymättömän lapsensa sukupuolesta. Video oli määrä julkaista sosiaalisessa mediassa, jotta mahdollisimman moni pääsisi todistamaan perheen iloista hetkeä.

Advertisement

Kaikki ei kuitenkaan sujunut suunnitelmien mukaan, kun tuuhastelun jälkeen oltiin saatu valittua sopivat aineet kotitekoiseen laitteeseen. Tarkoitus oli, että omin kätösin kasaan kyhätty laite ampuisi värillistä jauhetta ilmaan. H-hetken koittaessa se kyllä pamahti, mutta koko tekele räjähti kappaleiksi putkipommin tapaan ja siitä sinkosi metallinpaloja ympäriinsä.

Valitettavasti yksi paloista osui 14 metrin päässä seisonutta Pamela Kreimeyeria päähän. Marionin piirikunnan seriffin mukaan 56-vuotias nainen menehtyi välittömästi. Räjähdyksen voimakkuudesta kertoo aika paljon se, että Kreimeyerin pään murskannut metallinpala jatkoi matkaansa yli 40 metrin päähän läheiselle pellolle.

Sukupuolenpaljastusjuhla järisytti kilometrien päässä


Lokakuun 27. päivänä vuonna 2019, vain päivä sen jälkeen, kun Pamela Kreimeyer oli kuollut, räjähti Iowassa jälleen. Silloinkin kyse oli sukupuolenpaljastusjuhlista, mutta tuolloin kukaan ei menettänyt henkeään.

Odottavat vanhemmat olivat ostaneet nimenomaan sukupuolenpaljastukseen tarkoitetun Tannerite-merkin boom box -pakkauksen, jonka nimikin viittaa räjähtävään lopputulemaan.

Innokas isä ampui värillistä jauhetta sisältävän pakkauksen kiväärillään, mikä sai aikaan odottamattoman kovan pamauksen, joka tuntui yli kolmen kilometrin päässä. Waukeen kaupungin palolaitos ilmoitti, että tyhjällä tontilla järjestetty paljastustilaisuus oli laillinen, sillä se tapahtui kaupungin rajojen ulkopuolella.

Advertisement

Lähiseudun asukkaat kertoivat medialle säikähtäneensä pamausta ja juosseensa hädissään ulos katsomaan, mitä on tapahtunut. Monen oli vaikea uskoa, että tuon kaliiberin räjähdyksen aikaansaava tuote on laillisesti saatavilla. Onneksi kenellekään ei käynyt kuinkaan.

Yllä oleva video ei ole kyseisistä juhlista, mutta räjähdys on tehty saman merkin tuotteella.

Juhlintaan varattu lentokone putosi


Listan tuorein tapaus sattui vuoden 2021 maaliskuussa, kun nimettömänä pysyvät tulevat vanhemmat olivat perheensä ja ystäviensä kanssa jahdilla Cancúnin rannikkokaupungissa Meksikossa. Tarkoitus oli paljastaa syntymättömän lapsen sukupuoli mahtipontisesti ylilennon välityksellä.

Julkisuuteen levinneellä videolla veneellä olevien voi kuulla huutavan innoissaan ”se on tyttö, se on tyttö”, kun pienkone lentää yli jättäen jälkeensä vaaleanpunaisen vanan. Yksi mukana olleista jopa vitsailee, että ”kaikki on hyvin, kunhan kone ei törmää meihin”. Niin ei käynyt, mutta onnellisesta perhetapahtumasta tuli joka tapauksessa painajainen.

Vain muutamia sekunteja ylilennon jälkeen ilo muuttui kauhuksi, kun tuo yksimoottorinen Cessna 206 syöksyi keula edellä mereen. Koneessa oli neljä henkilöä, joista lentäjä ja perämies menehtyivät nopeista pelastustoimista huolimatta.

Advertisement

Australiassa poltetaan kumia – ja välillä autoja


Osataan sitä toki muuallakin kuin Yhdysvalloissa, nimittäin sukupuolenpaljastusjuhlat ovat jo globaali ilmiö. Nyt matkataan Gold Coastin kaupunkiin Australiaan, jossa tarkoitus ei ollut räjäyttää mitään, vaan polttaa kumia.

Kumin polttamisesta on tullut Australiassa varsin suosittu tapa paljastaa tulevan lapsen sukupuoli. Siinä auton renkaat käsitellään tarkoitukseen suunnitellulla jauheella, josta muodostuu hankauksen ja kuumuuden vaikutuksesta värillistä savua.

Vuonna 2018 innokkaalle isälle oli käydä huonosti, kun hän ajoi tietä pitkin sinisen savun noustessa renkaista. Paikalle kutsutut juhlavieraat hurrasivat vieressä ja kuvasivat tapahtumaa kukin omalla laitteellaan. Samaan aikaan tilannetta seurasi yläpuolelta kameralla varustettu poliisin lennokki. Kun kuski vihdoin sai esityksensä loppuun, syttyi auto tuleen. Onneksi tuleva isä ja kyydissä ollut matkustaja pääsivät pakenemaan liekkien seasta ja Queenslandin poliisin videolla näkyy, miten aiemmin sinisen savun ympäröimästä autosta kohoaa musta savupilvi. 29-vuotias kuski sai rikostuomion liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Tämä ei ollut yksittäistapaus.

Kun pienet paukut eivät riitä

Vuoden 2021 helmikuussa 26-vuotias Evan Thomas Silva osallistui ystäväpariskuntansa tulevan lapsen sukupuolenpaljastusjuhlaan, joka koitui hänen kohtalokseen.

Tarkoitus oli paljastaa lapsen sukupuoli ampumalla tykillä värillistä jauhetta, mutta suunnitelmista poiketen tykki räjähtikin kokonaan ja sinkosi metallisia sirpaleita ympäristöön. Tykinsirpaleet osuivat pariin autoon ja läheiseen autotalliin, mutta yksi palanen osui muutaman metrin päässä seisoneeseen Silvaan. Hän menehtyi vammoihinsa matkalla sairaalaan.

Advertisement

Michiganin osavaltion poliisin mukaan lähellä Flintin kaupunkia järjestetyissä juhlissa ammuttiin tykillä, jota oli käytetty useamman kerran ennemminkin; ilman haavereita. Kyseessä oli niin sanottu merkinantotykki, joka päästää laukaistaessa ilmoille kovan pamauksen, välähdyksen ja savua. Poliisi kertoi tiedotteessaan, että tykissä ei ollut ammusta, mutta sen sisällä ollut ruuti todennäköisesti aiheutti rakenteeseen halkeamia, mistä tämä traaginen onnettomuus oli seurausta.

Alligaattori oli lähellä napata käden irti


Alligaattorifarmia Louisianassa pitävä pariskunta päätti vuonna 2018 järjestää sukupuolenpaljastusjuhlat ja halusi tilaisuuteen perinteistä poikkeavan ohjelmanumeron. Tilaisuuden tähtenä toimi yksi heidän alligaattoreistaan, jonka piti puraista värjätyllä hyytelöllä täytetty vesimeloni murskaksi ja paljastaa näin vieraille tulevan lapsen sukupuoli.

Kun Mike Kliebert, tuleva isä, asetteli tappavaa petoa valmiiksi paljastusta varten, löi se leukansa odottamatta kiinni. Väliin meinasi jäädä jotain aivan muuta kuin vesimeloni. Tässä juhlassa mikään ei varsinaisesti mennyt pieleen, mutta Facebookissa levinnyt video kirvoitti suuren määrän vihaisia kommentteja. Alligaattorin käsittelyä pidettiin eläinrääkkäyksenä ja monet tuohtuneet kirjoittajat kertoivat toivoneensa koko videon ajan, että matelija onnistuisi saamaan lihaisan välipalan.

Yhdysvaltain maatalousministeriö on vuosien aikana antanut Kliebertin farmille lukuisia varoituksia, sillä olosuhteet eivät täytä edes minimaalisia vaatimuksia, jotka eläinten hyvinvoinnille on asetettu. Ei siis ole kumma, että lääkkeillä sukupuolenpaljastusta varten rauhoitetun 61-vuotiaan Sally-alligaattorin käyttäminen vihastutti kansaa.

Pinkit ilotulitteet päin näköä


Heinäkuussa 2018 eräs onnellinen ja pian vanhemmiksi tuleva pariskunta päätti järjestää räjähtävät sukupuolenpaljastusjuhlat; kuten aika moni muukin tämän listan sankareista. Välineeksi he olivat valinneet pinkit ilotulitteet, joita oli tarkoitus ampua hataran pyykinkuivaustelineen päältä. Kellään ei ilmeisesti käynyt mielessä, että koko touhu oli alun alkaenkin tuhoon tuomittu.
Advertisement

Philadelphiassa, Yhdysvalloissa, vietetty leppoisa kesäpäivä vaihtui pelonsekaiseen kiljumiseen ja pakenemiseen, kun ensimmäisten ylöspäin lähteneiden rakettien jälkeen pariskunnan hutera rakennelma kaatui ja ilotulitteet syöksyivät päin juhlavieraita.

Onni onnettomuudessa, että kukaan ei loukkaantunut vakavasti. Täytyy sanoa, että ne olivat listan moneen muuhun kohtaan verrattuna varsin onnistuneet sukupuolenpaljastusjuhlat, koska vieraat saivat vain lieviä, joskin sairaalahoitoa vaatineita palovammoja.

El Doradon maastopalo

Jos Arizonassa Dennis Dickeyn sytyttämä maastopalo oli tuhoisa, niin sitä oli myös syyskuussa 2020 sukupuolenpaljastusjuhlasta alkunsa saanut El Doradon maastopalo.

Maastopalot koettelivat rankalla kädellä Kalifornian osavaltiota vuonna 2020 – se oli pahin vuosi ikinä osavaltion historiassa. Loppukesällä aluetta piinasivat kovat helteet ja rajut ukkoset, joten olosuhteet palojen syttymiseen olivat täydelliset.

Kalifornian vakava tilanne ei kuitenkaan estänyt erästä perhettä järjestämästä sukupuolenpaljastusjuhlaa, jossa käytettiin ilotulitteita tai jonkinnäköistä savupommia. Poliisi ei ole julkaissut hallussaan olevaa valvontakameravideota eikä ole paljastanut yksityiskohtia käynnissä olevan tutkimuksen vuoksi. Sen verran julkisuuteen on kerrottu, että perhe oli yrittänyt sammuttaa roihua pullovedellä, mikä oli osoittautunut hyvin nopeasti turhaksi.

Osavaltion eteläosissa sijaitsevan Yucaipan alueen puistosta syyskuun 5. päivänä liikkeelle lähtenyt El Doradon -metsäpalo tuhosi tuhansia hehtaareita maastoa ja pakotti sadat ihmiset pakenemaan kodeistaan. Marraskuun 16. päivänä palo oli vihdoin saatu taltutettua ja sen sammutustöihin oli käytetty yli 40 miljoonaa dollaria. Olivatkohan ne maailman kalleimmat sukupuolenpaljastusjuhlat?

Advertisement

Palossa tuhoutui kymmenen rakennusta eikä uhreiltakaan vältytty. Sammutustöissä menehtyi 39-vuotias palomies Charles Morton.

Lue myös:

Suosituimmat