Oudot uutiset

Matkustaja avasi lentokoneen hätäuloskäynnin ilmassa – halusi vain nopeasti ulos koneesta

Julkaistu

Oudoimmissa uutisissa kerrotaan vaaratilanteesta, kun eräs matkustaja avasi lentokoneen hätäuloskäynnin koneen ollessa vielä ilmassa.

Listafriikin oudoimmissa uutisissa kerrotaan tänään kaaoksesta lentokoneen matkustamossa, kun eräs mies halusi nopeasti ulos koneesta ja päätti avata hätäuloskäynnin koneen ollessa vielä ilmassa.

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.tiktok.com/@listafriikki
https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Vaaratilanne ilmassa


Eteläkorealaisen Asiana Airlinesin lennolla koettiin perjantaina pelottava tilanne, kun eräs matkustaja avasi lentokoneen hätäuloskäynnin koneen ollessa vielä ilmassa. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut, vaikka paniikki olikin melkoinen.

Lentokone oli lähestymässä Daegun kansainvälistä lentokenttää ja oli laskeutumassa kiitoradalle. 194 matkustajaa kuljettanut kone oli kuitenkin vielä pari sataa metriä maanpinnan yläpuolella, kun 33-vuotias mies avasi hätäuloskäynnin.

Advertisement

Koska laskeutuminen oli käynnissä, ei lentokoneen henkilökunta ehtinyt puuttua miehen toimiin. Välikohtauksessa olisi voinut käydä todella pahasti, sillä oven avannut mies yritti hypätä ulos. Lähellä istuneet muut matkustajat kuitenkin estivät sen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Etelä-Korean liikenneministeriö on aloittamassa tutkintaa siitä, voiko hätäuloskäynnin avaaminen olla mahdollista vai oliko lentoon valmistauduttaessa sattunut jokin erehdys. Ministeriöstä kuitenkin kerrotaan, että oven avaaminen saattaa onnistua, kun kone on tarpeeksi lähellä maata, jolloin ilmapaine lentokoneen sisä- ja ulkopuolella on jo sama.

Paniikkia matkustamossa

Onneksi kenellekään ei käynyt kuinkaan ja kaikki pysyivät sisällä koneessa avonaisesta ovesta ja tuulesta huolimatta.

Uutistoimisto Yonhap News Agencyn haastatteleman matkustajan mukaan koneessa vallitsi kuitenkin kaaos: ”Oven lähellä istuneet matkustaja näyttivät siltä, kuin olisivat olleet pyörtymässä ja henkilökunta kyseli, onko koneessa lääkäreitä.”. Osa matkustajista oli myös juoksennellut paniikissa koneen käytävällä.

Haastateltu matkustaja oli myös itse pelännyt henkensä puolesta: ”Luulin koneen räjähtävän. Luulin, että kuolen sillä tavalla.”.

Advertisement

Koneen laskeuduttua kymmenisen matkustajaa vietiin sairaalaan tutkimuksiin hengitysvaikeuksien vuoksi, mutta Daegun palolaitoksen mukaan kaikki ovat kunnossa.

Syy hätäuloskäynnin avaamiseen: Mies halusi äkkiä ulos

Turvallisen laskeutumisen jälkeen viranomaiset ottivat miehen kiinni ja nyt selvityksen alla on, että rikkoiko tämä lentoturvallisuuslakia. Hyvin todennäköisesti syyte on tulossa ja tuomio voi korkeimmillaan olla 10 vuotta vankeutta.

Poliikuulusteluissa mies paljasti, että hän oli viime aikoina ollut hyvin stressaantunut, sillä oli hiljattain menettänyt työnsä. ”Miehestä tuntui, että lento oli kestänyt kauemmin kuin olisi pitänyt, ja hän oli tuntenut tukehtuvansa matkustamossa”, kertoo daegulainen poliisi medialle. ”Hän vain halusi nopeasti ulos koneesta.”.

Lue myös:

Oudot uutiset

Robotti päätti päivänsä työstressin vuoksi? Etelä-Koreassa surraan portaikkoon heittäytynyttä virkamiesrobottia

Julkaistu

Listafriikin oudoimmissa uutisissa on suuntaamme Etelä-Koreaan, jossa kaupungin virkamiehenä toimineen robotin sanotaan tehneen itsemurhan liiallisen työkuorman vuoksi.

Suhtaudumme tähän uutiseen varauksella ja hieman huumorilla, sillä tuskinpa robotti on oikeasti ja tietoisesti päättänyt päiviään. Toki tekoälyn kehityksessä otetaan tällä hetkellä niin huimia harppauksia, että tällainen voi oikeasti kohta olla todellisuutta.

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.tiktok.com/@listafriikki
https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Ahkera ja tunnollinen työntekijä

Parin sadan kilometrin päässä Etelä-Korean pääkaupungista Soulista sijaitsee Gumi, jonka kaupungintalolla työskentelee ihmisten lisäksi koko joukko robotteja. Ne hoitavat juoksevia asioita kuten esimerkiksi toimittavat asiakirjoja, tiedottavat kaupungin asioista ja vievät asukkaille henkilökohtaisia viestejä.

Kesäkuun lopulla kaupungintalo julkaisi tiedotteella suru-uutisen: yksi virkamiesroboteista löytyi portaikosta eikä se reagoinut mihinkään.

Advertisement

Tiedottomassa tilassa löydetty robotti oli erityistapaus, sillä se oli teknisten kollegoidensa joukosta ainoa, joka kykeni liikkumaan kerroksesta toiseen; sillä oli myös oma kulkukorttinsa. Se osasi tilata itselleen hissin ja siirtyä oikeaan kerrokseen. Muut Gumin kaupungintalon robotit ovat yhden kerroksen väkeä.

Ihmistyökaverit ovat kuvailleet edesmennyttä robottia ahkeraksi ja tunnolliseksi työntekijäksi, joka jaksoi mukisematta paiskia hommia aamuyhdeksästä iltakuuteen. Sen on kuvailtu olleen tärkeä osa työyhteisöä ja tulleen hyvin toimeen kaikkien kanssa heti siitä lähtien, kun se aloitti työnsä kaupungintalolla elokuussa 2023.

Tiedotteen perusteella paikalliset mediat rupesivat yhteistuumin kutsumaan tapausta maailman ensimmäiseksi robotin tekemäksi itsemurhaksi. Kaupungintalon suunnalta tätä näkökulmaa ei ole kiistetty vaan ennemminkin sieltä on heitetty vettä myllyyn.

Robotin viimeisten hetkien mysteeri

Gumin kaupungintalolta tulleiden tietojen mukaan robotti löytyi portaikosta ja se vaikutti pudonneen parin metrin matkan; kohtalokkain seurauksin.

Tapaus kuitenkin uutisoitiin siten, että robotti oli heittäytynyt portaikkoon. Erään kaupungintalon ihmistyöntekijän mukaan robotin oli juuri ennen onnettomuutta nähty pyörivän paikallaan ilman päämäärää kuin ”miettien” jotain.

Kaupungintalolla ja mediassa onkin alkanut spekulaatio äärimmäisen ratkaisun syistä, sillä paikalliset kovasti uskovat robotin päättäneen päivänsä tietoisesti heittäytymällä portaikkoon. Miksi robotti päätyi tähän ratkaisuun? Oliko työtaakka liikaa tunnolliselle tekijälle?

Advertisement

Joidenkin robotiikka-asiantuntijoiden mukaan kyse voi tosiaankin olla henkisestä loppuunpalamisesta, joka on johtunut työstressistä. Toisten mukaan todennäköisin syy on tekninen häiriö.

Mitä ikinä onkaan tapahtunut – kaatuminen, heittäytyminen, putoaminen tai tekninen vika – niin selvitystyö on vasta alkuvaiheessa. Palaset on kerätty talteen onnettomuuspaikalta ja ne on toimitettu valmistajalle tutkittavaksi.

Robotin on valmistanut Yhdysvaltojen Kaliforniassa majaansa pitävä Bear Robotics, joka on erikoistunut valmistamaan robottitarjoilijoita.

Gumin kaupungintalolla ei ole ainakaan lähitulevaisuudessa tarkoituksena korvata menetettyä työntekijää uudella samanlaisella.

Etelä-Korean työelämässä on maailman eniten robotteja suhteutettuna ihmistyöntekijöiden määrään. Kansainvälisen robotiikkayhteisön mukaan Etelä-Koreassa on yksi robottityöntekijä kymmentä ihmistyöntekijää kohtaan. Robotteja työskentelee paljon esimerkiksi teollisuuden parissa, mutta yhä enenevissä määrin myös palvelualoilla.

Advertisement

Lue myös:

Continue Reading

Oudot uutiset

Jättimäinen krokotiili söi koiria ja vaani lapsia: Kyläläisille riitti ja he pistivät pedon pataan!

Julkaistu

Oudoimmissa uutisissa kerrotaan tänään suistokrokotiilista, joka piinasi kyläläisiä, mutta joutui lopulta itse pataan.

Listafriikin oudoimmissa uutisissa suuntaamme syvälle Australian takamaille, jossa aggressiivinen suistokrokotiili piinasi asukkaita. Kyläläisille riitti ja lopulta se oli krokotiili, joka päätyi juhlapöydän antimiksi.

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.tiktok.com/@listafriikki
https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Jättimäinen suistokrokotiili piinasi kyläläisiä

Australian Pohjoisterritoriossa sijaitsevassa Bullan pikkukylässä elettiin vielä viikko sitten pelonsekaisissa tunnelmissa. Paikallisia piti varpaillaan lähes nelimetrinen jättikrokotiili, joka oli majoittunut joelle vain muutaman sadan metrin päähän asutuksesta.

Normaalisti suistokrokotiilit eivät kuulu Bullan ympäristön eläimistöön, mutta viimeaikaiset tulvat läheisessä Baines-joessa olivat tuoneet epätoivotun vierailijan kyläläisten riesaksi. Valtaisat tulvat ovat muuallakin Pohjoisterritoriossa vieneet krokotiileja sellaisille seuduille, joissa niitä ei normaalisti tavata.

Suistokrokotiilit voivat kasvaa jopa 6 metriä pitkiksi ja yli tonnin painoisiksi. Ne ovatkin massaltaan suurimpia nykyään eläviä matelijoita. Australian pohjoisosissa ja Kaakkois-Aasiassa tavattavalla suistokrokotiililla on verrattain huono maine, sillä tasaisin väliajoin tulee tietoon hyökkäyksiä ihmisten kimppuun. Ja usein näissä tapauksissa hyökkäykset johtavat ihmisen kuolemaan.

Advertisement

Toisaalta aika moni kohtalokkaista tapauksista olisi voinut olla vältettävissä, jos ihmiset tottelisivat varoituskylttejä. Liian usein krokotiilit ovat napanneet suuhunsa tyhmän turistin, joka on hiprakassa päättänyt käydä yöuinnilla vaaralliseksi merkityssä vesistössä. Ja kenen tahansa Pohjoisterritorioon matkaavan tulisi tietää (ja tältä informaatiolta ei voi välttyä): Missä tahansa – lammessa, joessa, lätäkössä tai meressä – voi olla tappavia krokotiileja!

Bullan liepeille päätynyt krokotiili oli kuitenkin käyttäynyt uhkaavasti ja kyläläisten mukaan tullut joesta rannalle vaanimaan ja jahtaamaan ihmisiä; varsinkin lapsia. Sen myös kerrottiin napanneen hiukopalaksi paikallisten koiria. Johtuiko erikoinen käytös kenties siitä, että krokotiili oli kaukana normaalista elinympäristöstään ja tavallisesta ravinnostaan?

Päätös pelottelulle ja krokotiilia illallispöytään


Suistokrokotiili on ollut vuodesta 1971 lähtien rauhoitettu laji Australiassa ja sen kanta on elpynyt hienosti lähes sukupuuton partaalta. Tällä hetkellä Pohjoisterritoriossa arvellaan elävän noin 100 000 suistokrokotiilia.

Eli ihan noin vain suistokrokotiilia ei tapettu, vaan asiasta keskusteltiin monen eri tahon kesken. Päätöksessä olivat mukana sekä paikallinen viranomainen, Pohjoisterritorion poliisi, yhteisön jäseniä sekä aboriginaaliheimon vanhimpia. Lopulta krokotiilin oli yhteistuumin todettu aiheuttavan ”merkittävän riskin yhteisön turvallisuudelle” ja poliisi sai tehtäväksi eläimen lopettamisen.

Alkuperäisväestö toivoi, että 3,63-metrinen krokotiili tuotaisiin kyläläisille ravinnoksi. Ei kuitenkaan kostomielessä, vaan siksi, että eläimen liha ei menisi haaskuun.

Advertisement

Pohjoisterritorion poliisista kerrottiin paikallismedialle, että krokotiilista valmistettiin monia perinteisiä ruokalajeja ja jokaisen vatsa oli varmasti täynnä: ”Tarjolla oli krokotiilinhäntäkeittoa, grillattua krokotiilia ja banaaninlehtiin käärittyä lihaa, joka kypsyi maan alla”.

Nyt rauha on kekkereiden jälleen palannut Bullaan!

Lue myös:

Continue Reading

Oudot uutiset

Huippuliigan jalkapalloilija pelasi yli kaksi vuotta suuri lasinpala jalassaan

Julkaistu

Oudoimmissa uutisissa kerromme jalkapalloilijasta, joka pelasi kahden vuoden ajan lasinpala jalassaan.

Listafriikin oudoimmissa uutisissa kerromme erikoisesta löydöksestä: Espanjan pääsarjassa pelaavan huippujalkapalloilijan jalasta löytyi lasinpala. Kyseinen sirpale oli ollut Inaki Williamsin jalkapohjassa yli kahden vuoden ajan.

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.tiktok.com/@listafriikki
https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Uskomaton löydös

Perjantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa Espanjan korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Athletic Bilbaon valmentaja Ernesto Valverde kertoi käsittämättömiä uutisia: hyökkääjä Inaki Williams on pelannut lasinpalanen jalassaan.

Eikä kyseessä ole mikään pieni siru, vaan lasinpalalla oli pituutta noin kaksi senttimetriä. Vasemmassa jalassa ollut lasinpala poistettiin leikkauksessa tämän viikon tiistaina. Williams jakoi leikkauksen jälkeen Instagramissa kuvan kyseisestä sirpaleesta.

Jalkaan kuulumaton lasinpala löydettiin, kun pelaaja hakeutui hoitoon huhtikuun 6. päivänä pelatun Copa del Reyn eli Espanjan Cupin jälkeen. Athletic Bilbao oli voittanut Cope del Reyn mestaruuden, mutta pelin jälkeen 29-vuotias Williams oli tuntenut kipua jalkapohjansa arvessa. Kivulle ei löytynyt kunnollista syytä, joten lopulta mies määrättiin magneettikuviin.

Advertisement

Magneettikuvauksessa totuus paljastui ja jokainen lääkäriä ja valmentajaa myöten repesi nauramaan. Löydös oli niin absurdi. Toki tilanne ei sinänsä ollut erityisen hauska, sillä terävä lasinsiru oli lähellä yhtä jalan jännettä. On ihme, ettei se ehtinyt tehdä suurta tuhoa, sillä vierasesine ehti olla miehen jalkapohjassa yli kahden vuoden ajan.

Miten lasinpala oli päätynyt jalan sisälle?

Koska tarina on niin uskomaton, oli Williams antanut valmentajalle luvan kertoa se lehdistölle.

Kaikki oli saanut alkunsa, kun Williams oli pari vuotta sitten lomailemassa. Hän astui vahingossa rikkinäiseen lasiin, joka repi jalkapohjaan syvän haavan.

Tuo haava tietenkin ommeltiin ja hoidettiin kuntoon, mutta puhdistamisvaiheessa oli jotain mennyt pieleen, kun kaikkia siruja ei oltukaan putsattu pois.

Nyt Williamsin jalka on vapaa lasista ja mies on toipumassa leikkauksesta. Häneltä jäi operaation vuoksi väliin La Ligan viimeisen kierroksen peli Vallecanoa vastaan, mutta Athletic Bilbao voitti ottelun ilman tähteään. Todennäköisesti tämä Ghanan maajoukkuemies joutuu jättää väliin myös kesäkuun alun MM-karsintaottelut Malia ja Keski-Afrikan tasavaltaa vastaan.

Advertisement

Kun miettii, miten tuskallinen pienikin lasinsirpale on vaikkapa sormessa, niin on täysin uskomatonta kuvitella jonkun pelaavan suhteellisen kookas lasinpala jalassaan. Ilmeisesti siru oli aina silloin tällöin aiheuttanut hieman kipuja, mutta kovia minuutteja tahkova jalkapalloilija pistää tuntemukset rasituksen piikkiin. Pienet kivut ja säryt kuuluvat asiaan.

Nyt päättyvän La Liga -kauden aikana Williamsilla on Athletic Bilbaon pelaajista toiseksi eniten peliminuutteja, joten lasinpala ei ole hidastanut tahtia. Miehellä on hallussaan myös uskomaton ennätys Espanjan pääsarjassa: Hän on eniten La Liga -pelejä putkeen pelannut jalkapalloilija. Ennätys on 251 peliä, ja tuo käsittämätön putki kesti lähes seitsemän vuoden ajan. Huhtikuusta 2016 lähtien, aina tammikuuhun 2023 saakka, Williams ei missannut yhtäkään peliä.

Ja kyllä – viimeisen puoli vuotta tuosta upeasta putkestaan hän pelasi lasinpala jalkansa sisällä.

Lue myös:

Continue Reading

Oudot uutiset

Nasa pyydetty apuun etsimään Loch Nessin hirviötä – Selviääkö kuuluisan vesipedon mysteeri vihdoin?

Julkaistu

Oudoimmissa uutisissa suunnataan Skotlantiin, jossa yritetään ottaa kovat keinot käyttöön Loch Nessin hirviön löytämiseksi.

Listafriikin oudoimmissa uutisissa suuntaamme tänään Skotlannin kuuluisimmalle järvelle: Loch Nessin hirviön etsinnässä pyritään ottamaan kovat keinot käyttöön, kun Nasa on pyydetty välineineen apuun mystisen olion paikantamiseen.

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.tiktok.com/@listafriikki
https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Loch Nessin hirviön ikiaikainen mysteeri

Skotlannin ylämailla sijaitsee Yhdistyneen kuningaskunnan kuuluisin järvi, joka tunnetaan ympäri maailmaa. Kyseessä on tietenkin Loch Ness, jossa väitetysti elävä hirviö on niittänyt mainetta jo lähes 1500 vuoden ajan. Ensimmäisen kerran siitä kirjoitettiin jo 600-luvulla.

Vaikka Loch Nessin hirviö on pelkkä taruolento, löytyy silti edelleen suuri joukko ihmisiä, jotka eivät luovuta sen etsinnöissä. Ja onhan kyseisestä hirviöstä tehty vuosisatojen mittaan lukematon määrä ”varmoja” silminnäkijähavaintoja.

Loch Nessin hirviön olemassaoloa on myös varsin hiljattain selvitetty tieteellisellä tutkimuksella, jossa toki päätarkoitus oli muu kuin mystisen merihirviön etsiminen. Mutta mediaseksikkäästi esitetty tutkimus tarkoittaa julkisuutta ja rahoitusta: 10 äärimmäisen eriskummallista tieteellistä tutkimusta.

Advertisement

Loch Ness -keskuksessa ollaan kuitenkin tosissaan hirviön jäljillä ja apua etsintään on pyydetty useilta tutkimuslaitoksilta ja yliopistoilta. Viime vuonna järvellä järjestettiin massiivisin etsintäoperaatio vuosikymmeniin. Siihen osallistui niin veneitä kuin lennokkejakin, ja pinnan alta dataa kerättiin erilaisilla kuuntelulaitteilla. Muutamia epämääräisiä, ”muljahduksiksi” kutsuttuja ääniä lukuun ottamatta etsijät vetivät vesiperän.

Nyt Loch Nessin hirviön etsinnässä aiotaan ottaa todella kovat keinot käyttöön, sillä apua on pyydetty Yhdysvaltain avaruushallinto Nasalta.

Kuuleeko Nasa? Loch Nessillä tarvitaan apua

Kuva: Pixabay

Tänä keväänä tulee kuluneeksi 90 vuotta siitä, kun Loch Nessillä järjestettiin historian ensimmäinen suuri etsintäoperaatio. Sir Edward Mountain -tutkimusretkenä tunnettu suuretsintä järjestettiin 30.5-2.6.1934.

Vapaaehtoisista koostunut väkijoukko tarkkaili järven pintaa herkeämättä muutaman päivän ajan, mutta vesipeto ei etsijöiden suureksi harmiksi näyttäytynyt. Kuitenkin – tuon ensimmäisen järjestetyn etsinnän jälkeen Loch Ness -keskuksen virallisiin tietoihin on kirjattu 1156 havaintoa hirviöstä.

Uusimpaan etsintään haetaan vapaaehtoisia sekä paikan päälle että omien näyttöpäätteiden ääreen. Järvelle saapuvat saavat tehtäväkseen tarkkailla jokaista järven pinnan värähtelyä ja epänormaalia liikettä vedessä. Kotisohvalla etsintään voi osallistua tuijottamalla vettä suoran nettilähetyksen välityksellä.

Loch Ness -keskuksen markkinointijohtaja Aimee Todd toivoo mahdollisimman monen hirviöfanin liittyvän mukaan etsintään ja esittää kaikille myös pyynnön: Painostetaan porukalla Nasa mukaan operaatioon!

Advertisement

Keskuksessa odotetaan kovasti, että Nasa saapuisi laitteineen järvelle, sillä usko hirviön olemassaoloon on kova. Nasan luotaimet, kuvannuslaitteet ja ties mitkä pelit sun vehkeet paljastaisivat varmuudella järven syvyyksissä lymyävän hirviön.

Eri asia onkin sitten se, paljonko Nasaa kiinnostaa Loch Nessin hirviön etsiminen. Ja toisaalta: Onko kyseessä vain nerokas markkinointitempaus, jolla Loch Ness saa julkisuutta ja matkailijoita?

Keskuksessa pelkkä julkisuustemppu on kiistetty jyrkästi. Jotain eriskummallista Loch Nessin järvessä elää ja nyt on korkea aika saada selville, mikä tuo olio on. Nasalla olisi varmasti välineet mysteerin selvittämiseksi!

Lue myös:

Continue Reading

Oudot uutiset

Ilmaista polttoainetta kuukausien ajan: Nainen käytti häpeilemättä hyväkseen bensapumpun ohjelmointivirhettä

Julkaistu

Oudoimmissa uutisissa kerrotaan tänään huoltoaseman polttoainepumpun ohjelmointivirheestä, jota hyväksi käyttäen sai tankattua bensaa ilmaiseksi.

Listafriikin oudoimmissa uutisissa kerrotaan yhdysvaltalaisesta bensavarkaasta, joka käytti häpeilemättä hyväkseen polttoainepumpun ohjelmointivirhettä, joka mahdollisti ilmaisen menoveden tankkaamisen.

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.tiktok.com/@listafriikki
https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Ilmaista bensaa ohjelmointivirheen vuoksi

Viime päivinä suomalaisilla bensapumpuilla on ollut ruuhkaa. Mutta väärinkäytöksiltä on ehkäpä vältytty.

Toisin oli kuitenkin yhdysvaltalaisessa Lincolnin kaupungissa sijaitsevalla huoltoasemalla, jonka bensapumpun bugi mahdollisti maksuttoman tankkaamisen.

Rikos havaittiin lokakuussa 2023 ja ohjelmointivirhekin oli korjattu jo kesäkuussa. Mutta lähtien marraskuusta 2022 ja päättyen kesäkuun 2023 korjaukseen, varkaudesta syytetty Dawn Thompson tankkasi menovettä kymmeniätuhansia litroja maksamatta pennin hyrrää.

Advertisement

Vyyhti lähti purkautumaan, kun Lincolnin poliisi sai lokakuun 20. päivänä yhteydenoton Bosselman Enterprises -yhtiöstä. Hävikin torjunnasta vastaava osasto oli saanut tietoonsa, että eräällä yhtiön brändeihin kuuluvista Pump and Pantry -huoltoasemalla oli havaittu huijaus.

Poliisin tutkinnassa kävi ilmi, että Lincolnissa sijaitsevan Pump and Pantry -huoltoaseman polttoainepumput olivat saaneet kaivatun ohjelmointiuudistuksen vuoden 2022 marraskuussa. Uudistuksessa päivitettiin muun muassa kanta-asiakasohjelmaa ja siihen liittyvän kortin käyttöä bensapumpuilla. Uudistusta olivat toivoneet sekä työntekijät että asiakkaat.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt putkeen ja ohjelmointivirheen vuoksi järjestelmään jäi vika. Yrityksen tietämättä pumppu palasi niin sanottuun demo-vaiheeseen, kun kanta-asiakaskortin veti laitteesta läpi kahdesti. Demo-tilassa pumpusta saa polttoainetta, mutta dollarit eivät kuitenkaan pyöri; tankkaaminen on siis ilmaista.

Syyllisen jäljille

Hävikin torjunnasta vastaavan osaston päällikkö oli ennen poliisille soittamista tehnyt omat tutkimuksensa ja saanut selville, että eräällä tietyllä kanta-asiakaskortilla oli anastettu polttoainetta toistuvasti. Kanta-asiakasohjelman tietojen perusteella kortti kuului Dawn Thompsonille, paikalliselle 45-vuotiaalle naiselle.

Valvontakameroiden tallenteista voitiin nähdä, että Thompson tankkasi autoaan lukuisia kertoja marraskuun 2022 ja kesäkuun 2023 välillä. Reilun puolen vuoden aikana Thompsonin korttia oli käytetty huimat 510 kertaa.

Poliisin mukaan ilmaiset tankkaukset tapahtuivat ryppäissä: niinä päivinä, joina korttia käytettiin, sitä käytettiin useita kertoja. Kanta-asiakaskortin ahkerasta käyttämisestä huolimatta palkintopisteitä ei kyseiselle tilille kuitenkaan kertynyt, sillä korttia oli käytetty väärin.

Advertisement

Huoltoaseman laskelmien mukaan noilla tankkauskerroilla polttoainetta vedettiin välistä  7 413 gallonaa eli noin 28 063 litraa. Kun polttoaineen hinta oli noina kuukausina keskimäärin 3,758 dollaria gallonalta (1 gallona on noin 3,8 litraa), oli yritys menettänyt rahaa 27 860 dollaria eli noin 25 500 euroa.

Bisnestä ilmaisella bensalla

Poliisin tutkinnassa selvisi myös se, että Thompson ei ollut ainoa korttia käyttänyt henkilö. Virkavalta yhytti myös tämän toisen henkilön, joka väitti Thompsonin antaneen hänen käyttää korttia ”alennushintaiseen polttoaineeseen”.

Oikeuden asiakirjoista käy ilmi, että naisen oli määrä maksaa Thompsonille kortin käyttämisestä. Poliisi mukaan nainen käytti korttia 10 kertaa ja tankkasi noin 700 dollarin edestä ilmaista polttoainetta. Thompsonille hän maksoi 500 dollaria, joten olihan siinä roima alennus. Hälytyskellot eivät ilmeisesti olleet soittaneet, tai ainakaan omatunto ei ollut kolkutellut, vaikka huoltoasemalta oli päässyt tankkauksen jälkeen lähtemään maksamatta mitään.

Kyseinen nainen kertoi kuulusteluissa, että Thompson oli myynyt kanta-asiakaskorttinsa jossain vaiheessa kesäkuuta 2023. Ohjelmointivirhe oli korjattu kesäkuun 1. päivänä, joten luonnollisesti kortti oli käyttökelvoton – siis siinä mielessä, että sillä ei enää saanut ilmaista menovettä.

Kuukausia kestäneen tutkinnan jälkeen Thompson pidätettiin viime viikolla, maaliskuun 6. päivänä, ja hän odottaa oikeudenkäyntiä varkaudesta syytettynä.

Lue myös:

Continue Reading

Oudot uutiset

Tosielämän MacGyver: Nainen pääsi ulos lukitusta kylpyhuoneesta käyttämällä silmänrajauskynää ja vanupuikkoa

Julkaistu

Oudoimmissa uutisissa kerromme naisesta, joka tiirikoi itsensä ulos vessasta kuin MacGyver konsanaan.

Listafriikin oudoimmissa uutisissa kerrotaan tosielämän MacGyverista: nainen jäi jumiin keskiaikaisen tornin kylpyhuoneeseen, mutta päätti tiirikoida lukon auki niillä välineillä, joita oli käytössä.

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.tiktok.com/@listafriikki
https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Lukittuna keskiaikaisen tornin vessassa

Cambridgen yliopiston tutkija Krisztina Ilko koki hiljattain kauhunhetkiä jäätyään lukkojen taakse kylpyhuoneeseen. Ilko onnistui avaamaan lukon erikoisilla välineillä, mihin häntä inspiroi ihmemies MacGyver.

Advertisement

Arvostetun Cambridgen yliopiston Queens’ Collegessa taidehistorian laitoksella työskentelevä Ilko majailee kampuksen rakennuksessa. Samassa huoneistossa on tarinan mukaan asustanut myös 1500-luvulla vaikuttanut merkittävä hollantilainen humanisti Erasmus Rotterdamilainen, mistä historian tohtori on tietenkin erityisen ylpeä. Asunto on keskiaikaisessa tornissa, joten historia on läsnä ihan kirjaimellisesti. Niin hyvässä kuin pahassa.

Tornissa on paksut kiviseinät, raskaat puuovet, eikä paljon ikkunoita. Esimerkiksi kylpyhuoneissa ei ole lainkaan ikkunoita.

Eräänä torstaipäivänä Ilko oli vessassa ja ovi meni lukkoon ulkopuolelta. Näin ei pitäisi tapahtua, mutta salpa oli ilmeisesti vioittunut muutamia päiviä aiemmin. Näin ainakin Ilko epäilee ja uskoo salvan saaneen iskua, kun putkimies oli käynyt korjaamassa hänen suihkuaan.

Oli miten oli – raskas ovi oli kiinni ja lukossa. Ilko oli jumissa kylpyhuoneessa.

Ilko oli laskenut päässään päiviä: oli torstai ja siistijä oli tulossa siivoamaan asunnon maanantaina. Todennäköisesti hän pääsisi pois vasta silloin.

Advertisement

Yritin muistella, että miten kauan ihminen selviää pelkällä vedellä ja toivoin, että en kuole sinne.”, kertoo Ilko piinaavista alkuhetkistä. ”Jos joku tulisikin minua etsimään, niin arvaisiko hän katsoa kylpyhuoneeseen, joka on salvalla lukittu ulkopuolelta. Vai pitäisikö minun odottaa vessassa maanantaihin saakka?”.

Ilko oli yrittänyt hakata ovea suihkupäällä, huutaa täyttä kurkkua ja rikkoa oven raa’alla voimalla, mutta kaikki oli turhaa. Kukaan ei kuullut hänen avunhuutojaan eikä jykevä ovi ollut moksiskaan naisen yrityksistä. Enemmän iskua otti Ilko itse ja kertoi vielä päivienkin päästä, että mustelmat voivat oikein värikkäästi hänen olkapäässään.

Mikä neuvoksi? Pitäisikö vain hyväksyä kohtalo ja sinnitellä maanantaihin?

Sisäinen MacGyver heräsi henkiin

Ilko ei jäänyt pyörittelemään peukaloitaan, vaan ammensi voimia ja inspiraatioita lapsuutensa sankarista, ihmemies MacGyverista. Tuo fiktiivinen tv-hahmo taiteili itsensä pois kiperistä tilanteista mitä eriskummallisimmilla tee-se-itse-viritelmillä.

Vaikka Ilkolla ei kylpyhuoneessa ollut linkkuveistä tai ilmastointiteippiä, oli hänen sisäinen MacGyverinsa herännyt. Nainen valitsi työkaluikseen silmänrajauskynän ja vanupuikon. Angug MacGyver olisi ollut ylpeä!

Pienestä oven raosta hän ujutti rajauskynän ja painoi sillä salpaa. Vanupuikosta hän taittoi koukun, jolla sai liikutettua lukkoa.

Advertisement

Seitsemän tunnin piinan ja vääntämisen jälkeen Ilko onnistui saamaan oven auki.

Monenlaisia ajatuksia kuitenkin ehti pyöriä naisen mielessä noiden tuntien aikana: ”Toisinaan, kun kuulen täällä omituisia ääniä, niin heitän vitsillä, että se on kummitteleva Erasmus. Jumissa ollessani ajattelin, että pian liityn hänen joukkoonsa ja minustakin tulee Cambridgen legenda.”.

Oven auki saaminen oli monella tavalla riemastuttavaa. Ensinnäkin tietysti siitä syystä, että Ilko pääsi pois lukkojen takaa, sillä hän tosiaan oli arvioinut jäävänsä kylpyhuoneeseen vähintään viideksi päiväksi.

Toisaalta hän oli myös äärimmäisen ilahtunut siitä, että erikoinen viritelmä toimi; hommaan ryhtyessään hän ei ollut lainkaan luottavainen rajauskynän ja vanupuikon toimivuudesta.

Sittemmin lukko on otettu kokonaan pois ovesta. Ilko voi harjoitella MacGyver-kikkojaan vähemmän totisissa tilanteissa.

Advertisement

Lue myös:

Continue Reading

Oudot uutiset

Montako tulitikkua saat tungettua nenääsi? Tuore maailmanennätys on 68 kappaletta!

Julkaistu

Oudoimmissa uutisissa tänään erikoinen ennätys: Mies tunki sieraimiinsa 68 tulitikkua!

Listafriikin oudoimmissa uutisissa tutustutaan tänään erikoiseen maailmanennätykseen: Mies tunki sieraimiinsa 68 tulitikkua ja lunasti paikkansa historiankirjoissa!

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.tiktok.com/@listafriikki
https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Maailmanennätys täysin uudessa kategoriassa


Kun ihmiset lähtevät rikkomaan erilaisia ennätyksiä, niin lähes taivas on rajana. Kaikkea, mitä voi kokeilla, on todellakin kokeiltu! Myös kaikkea sellaista, mitä ei ehkä kannattaisi kokeilla, on kokeiltu.

On siis varsin harvinaista, että joku pääsee Guinnessin ennätyskirjaan täysin uudessa kategoriassa. Näin kuitenkin kävi tanskalaiselle Peter von Tangen Buskoville.

Advertisement

Mies työnsi nenäänsä 68 tulitikkua ja sai ensimmäisenä nimiinsä Guinnessin maailmanennätyksen suurimmasta määrästä tulitikkuja sieraimissa! Ennätyssuorituksen voi katsoa yllä olevalta Guinness World Recordsin videolta, johon on kerätty tuoreita ennätyksiä laidasta laitaan.

Ennätys olisi tullut toki vähemmälläkin määrällä, sillä kukaan muu ei ollut kyseistä tempausta aiemmin tehnyt. Ainakaan niin, että siitä olisi tehty virallista laskentaa Guinness World Recordsille.

Ennätyskirjalla on kuitenkin korkeat vaatimukset suoritusten suhteen, joten Buskoville asetettiin ennalta määrä, joka hänen on ylitettävä, jotta suoritus hyväksyttäisiin. Tuo määrä oli 45 tulitikkua, mutta tämä 39-vuotias tanskalainen päätti panna rytinällä paremmaksi, koska tikkuja mahtui nenään helposti enemmän.

Ennätysjahtiin kera tulitikkujen

Buskov on kertonut Guinness World Recordsille, että oli jo lapsesta saakka lukenut vuosittain ilmestyvää ennätyskirjaa suurella hartaudella ja ihastellut toinen toistaan erikoisempia ja uskomattomampia ennätyksiä.

Jokin aika sitten hän oli ruvennut etsimään itselleen sopivaa ja jotain hauskaa ennätystä rikottavaksi. Vaihtoehtoja oli tietysti lukematon määrä, mutta valmiista ennätyksistä ei kuitenkaan löytynyt mitään sellaista, jonka rikkomisesta miehelle olisi tullut luottavainen olo. Niinpä hän päätti kokeilla jotain aivan uutta.

Liiketalouden alalla työskentelevä Buskov myöntää valinnan olleen täysin sattumanvarainen, sillä hänellä ei ollut koskaan edes lapsena ollut viehtymystä työntää esineitä sieraimiinsa.

Advertisement

Suoritus meni kuitenkin nappiin ja kokemus oli ainoastaan positiivinen. ”Se ei yllättäen sattunut yhtään.”, kertoo Buskov Guinness World Recordsin ennätyshaastattelussa. ”Minulla on melko isot sieraimet ja venyvä iho. Tämä varmasti auttoi asiaa.”.

Enempään kuin 68 tulitikkuun Buskov ei olisi pystynyt; sieraimet olivat aivan äärimmilleen sullotut. Oman ennätyksensä mahdollista rikkomista tulevaisuudessa mies ei kuitenkaan sulje pois, mutta aivan kylmiltään hän ei siihen voisi lähteä: ”Tulitikkujen määrän kasvattaminen vaatisi harjoittelua. Tai sitten vain odotan, että nenäni kasvaa ikääntymisen myötä.”.

Lue myös:

Continue Reading

Oudot uutiset

Kiinalaiseksi vakoojaksi epäilty pulu vapautettiin 8 kuukauden vankeuden jälkeen

Julkaistu

Oudoimmissa uutisissa kerromme tänään pulusta, jota epäiltiin kiinalaiseksi vakoojaksi, minkä vuoksi se vietti kuukausia vankina Intiassa.

Listafriikin oudoimmissa uutisissa tutustutaan tänään erikoiseen vakoiluepäilyyn: Intian viranomaiset ovat vapauttaneet kiinalaiseksi vakoojaksi epäillyn pulun kuukausia kestäneestä vankeudesta.

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.tiktok.com/@listafriikki
https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Vakoilusta epäilty pulu vangitaan

Kuva: PETA India

Viime toukokuussa Intiassa vangittu kesykyyhky on vapautettu eläinoikeusjärjestö Petan puututtua asiaan. Pulun epäiltiin olevan kiinalainen vakooja, minkä vuoksi se oli vangittuna kahdeksan kuukauden ajan.

Peta on julkaissut aiheesta tiedotteen, joka avaa tapahtumien kulkua ja pulun päätymistä vangiksi.

Kesykyyhky otettiin kiinni Mumbain sataman alueella, kun sen siivissä havaittiin tekstiä, joka vaikutti kiinalta. Kiinankieliset sanat herättivät epäilyt vakoilusta ja lopulta satamassa patsastellut pulu joutui poliisin haaviin. Lisäksi pululla oli jalassaan kaksi rengasta, joissa oli kiinankielistä tekstiä ja tämän lisäksi toisen renkaan sisällä oli mikrosiru.

Advertisement

Mumbaissa viestejä kuljettaviin kyyhkyihin suhtaudutaan vakavasti. Vuonna 2016 viranomaiset vangitsivat linnun, joka kantoi mukaan viestiä, jossa uhkailtiin Intian pääministeriä Narendra Modia.

Tutkimus valmistuu ja vakoojan todellinen tausta selviää

Kuva: PETA India

Tuorein vakoilusta epäilty ei viettänyt vankeuskuukausia poliisin putkassa, vaan se oli siirretty tutkinnan ajaksi paikalliseen eläinsairaalaan. Sairaala oli lähes alusta saakka pyytänyt lupaa vapauttaa kyyhky sinne, minne se kuuluu – eli lentämään vapaana. Vasta Petan puuttuminen johti vangin vapautukseen.

Asiaa saattoi vauhdittaa myös se, että poliisi oli vihdoin saanut tutkimuksen valmiiksi. Vakoilusta ei sitten lopulta ollutkaan kyse, mikä tuli ilmi mikrosirun tutkimisen jälkeen.

Kyseinen kyyhky oli osallistunut Taiwanissa järjestettyyn viestikilpailuun ja erehtynyt reitistä. Todennäköisesti lintu ei kuitenkaan ollut lentänyt Taiwanista Intian länsirannikolle.

Oliko se väsynyt tai loukkaantunut, sitä ei kukaan tiedä, mutta Mumbain poliisin tutkija Ravindar Patil uskoo, että se oli lentänyt laivaan jossain lähellä kotiaan. Taiwanista tulevat rahtilaivat saapuvat juuri siihen Mumbain sataman osaan, josta pulu viime toukokuussa otettiin kiinni. Sitten se oli ehkä vain muina lintuina astunut ulos laivasta ja päätyi vakoilusta epäillyksi.

Kun mediat ovat tiedustelleet Patililta, että mitä jos kyyhkyn taiwanilaiset omistajat tulevat kansainvälistä julkisuutta saaneen tapauksen jälkeen kyselemään lintunsa perään, niin poliisilla on vastaus valmiina: ”Nyt se kuuluu tänne meille ja lentämään Intian taivailla.”. Pulu vapautettiin viime viikon tiistaina.

Advertisement

Vaikka tapaus kuulostaa ylireagoinnilta Intian viranomaisten osalta, niin eläimiä on kautta aikojen käytetty vakoilussa ja sotilastehtävissä. Eikä tämä ole mitään historian havinaa, vaan ihan nykypäivää. Vaikka arkinen pulu voi vaikuttaa erikoiselta valinnalta vakoojaksi, niin todellisuudessa ne soveltuvat tehtävään mitä parhaiten. Kyky lentää pitkiä matkoja ja palata kotiin on loistava ominaisuus viestinviejälle tai jopa pienen kameran kuljettajalle.

Kesykyyhkyjä käytettiin viestien viejinä sekä ensimmäisessä että toisessa maailmansodassa, ja hieman tuoreemmissa tapauksissa puluja on valjastettu muun muassa huumeiden salakuljetukseen.

Lue tästä: Pulut kantavat huumeita pienissä repuissa kanadalaisiin vankiloihin

Lue myös:

Continue Reading

Suosituimmat