Oudot uutiset

Influensserivanhemmat julkaisivat omien lastensa kuvia Instagramissa: viranomainen määräsi tuntuvan sakon laittomasta lapsityövoimasta

Julkaistu

Oudoimmissa uutisissa kerrotaan tänään sakoista, jotka slovenialaiset influensserit saivat laittoman lapsityövoiman käyttämisestä.

Listafriikin oudoimmissa uutisissa kerrotaan yllättävästä ennakkotapauksesta, jossa slovenialainen pariskunta sai mojovan sakon käytettyään laitonta lapsityövoimaa.

Erikoisen tapauksesta tekee se, että kyseessä olivat pariskunnan omat lapset ja lapsityövoima oli jälkikasvun esiintymistä Instagram-videoilla, jotka oli toki tehty markkinointimielessä.

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.tiktok.com/@listafriikki
https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Mainokset somessa toivat sakon laittomasta lapsityövoimasta

Slovenian uutistoimisto STA kertoi tällä viikolla erikoisesta tapauksesta, jossa pääkaupunki Ljubljanassa sijaitsevan lasten viihdekeskuksen omistajat ovat saaneet 1500 euron suuruisen sakon laittoman lapsityövoiman käyttämisestä.

Miha Culiberg ja Jasna Žaler Culiberg ovat Minicity-keskuksen perustajat ja omistajat, ja heillä on tapana jakaa säännöllisesti yksityiskohtia perheensä elämästä sosiaalisessa mediassa, erityisesti Instagramissa.

Advertisement

Tämähän ei ole laitonta, sillä aika monet muutkin vanhemmat ympäri maailmaa jakavat kuvia ja videoita lapsistaan. Culibergit tekivät kuitenkin sen virheen, että lapset olivat mukana markkinointitarkoituksessa tehdyissä julkaisuissa.

He olivat mainostaneet viihdekeskustaan Instagram-videoilla, joissa pääosissa esiintyivät omat lapset. He olivat myös omilla Instagram-tileillään mainostaneet ansaintamielessä muun muassa kosmetiikkaa, ja myös näissä julkaisuissa lapset olivat olleet mukana.

Slovenian lain mukaan alle 15-vuotiaat lapset saavat palkkiota vastaan olla mukana muun muassa elokuvissa ja muissa kulttuuriin, taiteeseen, urheiluun tai mainontaan liittyvissä toiminnoissa, mutta enintään 2 tuntia päivässä ja yhteensä 12 tuntia viikossa. Lasten tekemän työn pitää täyttää tietyt kriteerit, minkä jälkeen viranomainen voi myöntää erityisen luvan. Tuon luvan myöntämisen ehtona on se, että lapsen tekemä työ ei vaaranna tämän turvallisuutta, terveyttä, moraalia, koulutusta tai kehitystä.

Culibergit saivat sakot, koska eivät olleet ikinä hakeneet kyseistä lupaa. He siis käyttivät lapsiaan työvoimana laittomasti.

Slovenian työvoiman valvontaan keskittyvän viraston mukaan tapaus on siirtynyt oikeuden käsiteltäväksi, sillä Culibergit ovat valittaneet sakosta. Jos sanktio jää oikeuden päätöksellä voimaan, saattaa se aiheuttaa toimenpiteitä aika monen muunkin somevaikuttajan tilillä. Ainakin Sloveniassa.

Advertisement

Lue myös:

Suosituimmat