Viihde

Oodi Bruce Willisille – faktoja näyttelijänuransa jättävästä toimintatähdestä

Julkaistu

Nyt omistetaan kokonainen lista menestyksekkään näyttelijäuransa jättävälle Bruce Willisille.

Viime viikolla viihdemaailmasta kuului ikäviä uutisia, kun Bruce Willisin perhe tiedotti miehen jättävän näyttelemisen vakavan sairauden vuoksi.

Willisin sairastumisesta afasiaan on uutisoitu viime päivinä laajasti sen jälkeen, kun hänen tyttärensä Rumer Willis julkaisi kaikkien perheenjäsenten yhteisen ilmoituksen näyttelijän parrasvaloista vetäytymisestä. Afasia on aivoperäinen häiriö, joka vaikeuttaa merkittävästi sekä puheen tuottamista että ymmärtämistä. Afasia johtuu yleisimmin aivoverenkiertohäiriöstä, mutta se voi liittyä myös dementiaan. Ymmärrettävästi sairaus on tehnyt näyttelemisestä mahdotonta.

Mutta se siitä, ja nyt keskitytään muihin asioihin.

Yhden aikansa tunnetuimman toimintatähden menestyksekkään uran kunniaksi Listafriikki tarjoilee listallisen faktoja Bruce Willisistä. Miehestä on toki kirjoitettu viime aikoina paljon, joten keskitymme sellaisiin juttuihin, jotka ovat ehkä vähemmän tunnettuja.

Bruce Willis syntyi Saksassa ja on synnyinkaupunkinsa erityislähettiläs

Bruce Willis, kokonimeltään Walter Bruce Willis, syntyi maaliskuun 19. päivänä vuonna 1955 Idar-Obersteinissa, Länsi-Saksassa. Hänen yhdysvaltalainen David-isänsä ja saksalainen Marlene-äitinsä tapasivat, kun David työskenteli Yhdysvaltain armeijan tukikohdassa.

Perhe muutti Yhdysvaltoihin pojan ollessa kaksivuotias, joten äidinkieli ei ole väittämän mukaan vahvalla pohjalla. Saksalaiset toimittajat ovat joskus kommentoineet, että Willis puhuu niin sanottua ”rikkinäistä saksaa”, mutta osaa ainakin jotain.

Advertisement

Maaliskuussa 2005 Bruce Willisistä tehtiin 50-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi synnyinkaupunkinsa erityislähettiläs ja siitä lähtien Idar-Obersteinissa on odotettu näyttelijätähden virallista vierailua. Sitä ei kuitenkaan ole tapahtunut, ainakaan vielä.

Mutta vaikka virallista visiittiä on jouduttu odottamaan, vieraili Willis Idar-Obersteinissa isänsä ja nuoremman veljensä kanssa kaikessa hiljaisuudessa vielä saman vuoden elokuussa. Media sai kuulla käynnistä vasta jälkeenpäin.

Doris Busch, joka asui Willisien vanhassa kotitalossa, kertoi myöhemmin kuuluisan vieraan tapaamisesta. ”Istuimme puutarhassa ja äidilläni oli vielä rullat päässään”, muisteli Busch Nahe Zeitung -sanomalehdelle. Yllätysvierailulle tullut mieskolmikko oli vain soittanut ovikelloa ja kysynyt, voisivatko he kenties vähän katsella ympärilleen entisessä kodissa. Busch kertoi tunteneensa Willisin perheen ollessaan lapsi ja kehui maailmantähteä hyvin kohteliaaksi.

Willis napsi joitakin valokuvia, mutta kieltäytyi itse olemasta kuvien kohteena. Päinvastoin kuin saksalaiset toimittajat ovat sanoneet, niin Buschin mukaan näyttelijä puhui sujuvaa saksaa ja he olivatkin koko parinkymmenminuuttisen vierailun ajan kommunikoineet saksaksi.

John McClanen tunnetuin repliikki oli Willisin improvisaatiota


Kyllä, Yippee ki-yay, motherfucker oli improvisoitu! No, ainakin osittain. Käsikirjoittaja Steven E. de Souza oli ajatellut lausahduksen alun samalla tavalla, mutta lopun voimasana oli erilainen.
Advertisement

Kun Willis oli kuvauksissa sanonut muutaman kerran Yippee ki-yay, asshole – kuten käsikirjoituksessa luki – päätti hän viihdyttää kuvausryhmää ja muutti viimeisessä otossa lauseen lopun. Se sai tietysti paikalla olleen työryhmän nauramaan, ja Willis oli tyytyväinen; hän ei olettanutkaan improvisoinnin päätyvän lopulliseen elokuvaan.

Kuvausryhmän reaktiosta kuultuaan studio päätti omasta vastahakoisuudestaan huolimatta testata kumpaakin versiota koeyleisöllä. Ja kuten tiedämme: Improvisoitu versio pääsi elokuvaan. Koeyleisö, ja myöhemmin koko maailma, rakastui Yippee ki-yay, motherfucker -repliikkiin.

Willis on tehnyt myös musiikkia


Tiesitkös, että Bruce Willis on myös levyttävä artisti? Ei hän enää pitkään aikaan ole pistänyt albumia ulos, mutta suosion nousukiidossa 1980-luvun lopulla häneltä ilmestyi kaksi levyä. Ensimmäisen, vuonna 1987 ilmestyneen, The Return of Bruno -levyn hitti oli cover-versio Respect Yourself -kappaleesta ja se nousi parhaimmillaan Billboardin virallisella singlelistalla sijalle viisi.

Kaksi vuotta myöhemmin julkaistu If It Don’t Kill You, It Just Makes You Stronger ei menestynyt yhtä hyvin kuin ensimmäinen ja sen jälkeen Willis keskittyikin enemmän näyttelemiseen. Sittemmin häneltä on ilmestynyt kokoelmalevy tämän vuosituhannen alussa ja on hänen lauluaan voinut kuulla myös joidenkin elokuvien soundtrackeilla.

Willisin kuulo vaurioitui kuvauksissa pysyvästi


Bruce Willisille pyssyjen pauke elokuvissa ei ole ollut mikään harvinainen juttu. Onkin enemmän sääntö kuin poikkeus, että miehen tähdittämissä leffoissa ammutaan ja paljon.
Advertisement

Yleensä tällaiset kohtaukset saadaan kuvattua ilman harmia, mutta Willisin megatähteyteen vuonna 1988 vieneen Die Hard – vain kuolleen ruumiini yli -elokuvan kuvauksissa kävi ikävä vahinko. Ohjaaja John McTiernan halusi elokuvaan kunnon rytinää, joten kohtauksissa käytettiin paukkupanoksia, joista lähti mahdollisimman kova ääni.

Kuuluisassa kohtauksessa, jossa Willisin esittämä John McClane ampuu yhden pahiksista pöydän alta, ase on niin lähellä päätä ja pauke niin voimakas, että näyttelijä menetti vasemman korvansa kuulosta kaksi kolmasosaa. Eikä kuulo ikinä ole palautunut normaaliksi.

Lupasi aikoinaan jättisumman rahaa Husseinin ja Bin Ladenin kiinniottajalle

Willis on ainakin vielä jokunen vuosi sitten ollut hyvin kärkäs kertomaan oman mielipiteensä Yhdysvaltain sotatoimista. Hän kannatti vuonna 2003 alkanutta Irakin sotaa sekä terrorisminvastaista sotaa, joka syntyi käsitteenä syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen.

Useampaan otteeseen valkokankaalla sotilaan saappaisiin astunut Willis vieraili syyskuussa 2003 Irakissa ja esiintyi amerikkalaisjoukoille yhtyeensä kanssa – machomiehen rooleista tunnetun näyttelijän visiitti oli sotilaille suuri juttu.

Kannatus oli muutakin kuin mielipiteiden ilmaisua ja sotilaille laulamista, sillä Willis asetti miljoonan dollarin palkkion diktaattori Saddam Husseinin nappaajalle. Hän halusi alunperin tarjota summaa sotilaille, mutta koska asevoimien työntekijät eivät saa vastaanottaa palkkiota (tai tapporahaa) valtiolta saamansa palkan lisäksi, jäi tarjous kenen tahansa siviilin lunastettavaksi. Kunhan tehtävä tulisi suoritettua. Joulukuussa 2003 amerikkalaisjoukot saivat Husseinin kiinni lähellä tämän kotikaupunkia Tikritiä, jossa Willis oli muutamaa kuukautta aiemmin musisoinut.

Muutamaa vuotta myöhemmin Willis tarjosi samaisen miljoonan dollarin palkkion niille henkilöille tai tahoille, jotka ottaisivat kiinni terroristijärjestö al-Qaidan johtajiin kuuluneet Osama bin Ladenin, Ayman al-Zawahirin ja Abu Musab al-Zarqawin. Bin Laden ja al-Zarqawi on sittemmin tapettu Yhdysvaltojen sotilasiskuissa, mutta terroristijärjestön pääideologi ja vuodesta 2011 lähtien johtajana toiminut al-Zawahiri on edelleen vapaalla jalalla.

Advertisement

Willis upotti leffaprojektin ja joutui ottamaan vastaan yhdet menestyksekkäimmistä rooleistaan


Jos The Walt Disney Companyn romanttinen komedia The Broadway Brawler olisi saatu vuonna 1997 valmiiksi, olisivat Armageddon ja Kuudes aisti -elokuvat olleet hyvin erinäköisiä. Niistä olisi nimittäin puuttunut Bruce Willis!

Willis näytteli The Broadway Brawlerin pääroolissa ja toimi myös yhtenä elokuvan tuottajista. Esituotanto oli kestänyt kahden vuoden ajan, mutta vain 20 päivää varsinaisten kuvausten alkamisen jälkeen Willisin sukset olivat ristissä tuotantoryhmän kanssa. Megaluokan tähti erotti ohjaajan, kuvaajan, puvustajan, toisen tuottajan ja lähes koko muun työryhmän ylitsepääsemättömien erimielisyyksien vuoksi.

Puolet 28 miljoonan dollarin budjetista oli käytetty ja vaikka kuvausryhmän jäseniä korvattiin uusilla, kurahti projekti kasaan. Bruce Willisiä pidettiin suurimpana syyllisenä elokuvan kaatumiseen, joten Disney uhkasi häntä yli 17 miljoonan euron korvausvaatimuksella. Hänen agenttinsa sai kuitenkin sovittua diilin Disneyn kanssa, sillä kumpikaan osapuoli ei ollut halukas lähtemään oikeuteen. Sopimukseen kuului kolme elokuvaa, jotka Willisin tuli tehdä mukisematta.

Tahot pääsivät yhteisymmärrykseen, joten hänet nähtiin pääroolissa elokuvassa Pojasta mieheksi ja kuten mainittua, sellaisissa kassamagneeteissa kuin Kuudes aisti ja Armageddon.

Loppuun vielä muutama pikainen random-fakta

Tässä muutamia mielenkiintoisia ja hauskoja vastauksia, joita Willis antoi The Guardian -lehden nopeista kysymyksistä koostuneessa haastattelussa vuonna 2007.

Lempisana: Rinse eli huuhtoa.

Advertisement

Lempi tuoksu: Tuoksunuijakukka.

Ikävin tapasi: Vahingoittuneen kuuloni vuoksi minulla on tapana sanoa ”Whaaaa?”.

Mikä on kiinteistöjen lisäksi kallein ostamasi asia: Laskettelukeskus Idahossa.

Koirat vai kissat: Koirat; erityisesti sekarotuiset koirat.

Minkä supervoiman haluaisit: Lentäminen.

Advertisement

Salainen pahe: Nautin suuresti siitä, kun ei tarvitse tehdä mitään.

Miten haluaisit tulla muistetuksi: Tyyppinä, joka ei aina onnistunut, mutta joka yritti kovasti tehdä työnsä parhaalla mahdollisella tavalla.

🤷‍♀️ Kerro kommenttikentissä ⬇️⬇️ iskevätkö Bruce Willisin toimintaleffat ja mikä on sinun mielestäsi hänen paras elokuvansa. 

Lue myös:

Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat