Yhteiskunta

FBI:n kymmenen etsityintä rikollista juuri nyt

Julkaistu

Ketkä ovat tällä hetkellä FBI:n 10 etsityintä rikollista? Listafriikki esittelee nyt nuo pahamaineiset karkurit.

FBI:n 10 etsityintä rikollista on lista, jolla ei omia kasvojaan halua nähdä. Legendaarinen galleria viettää tänä vuonna 70-vuotisjuhlia.

[Päivitys 22.2.2022: Listan julkaisun jälkeen ovat ovet käyneet molempiin suuntiin, joten tuoreimman version FBI:n etsityimmistä rikollisista voit käydä lukemassa täältä: FBI:n 10 etsityintä rikollista – lisäksi muutama tuore pidätys!]

Kaikki alkoi, kun eräs uutistoimisto halusi julkaista artikkelin pahimmista rikollisista, joita FBI yrittää saada kiinni. Viraston silloinen johtaja J. Edgar Hoover yllättyi artikkelin saamasta positiivisesta huomiosta, joten hän päätti tehdä listasta virallisen maaliskuun 14. päivänä vuonna 1950.

Perustamisensa jälkeen etsityimpien rikollisten listalla on ollut 523 henkilöä, joista 488 on pidätetty tai löydetty. Näistä 162 on saatu kiinni suoraan kansalaisten avunannon vuoksi, joten listan julkaiseminen on tuottanut tulosta.

Listalle joutuu, jos taustalla on useita törkeitä rikoksia ja henkilön uskotaan olevan vaarallinen muille ihmisille. Pois listalta pääsee vain kolmessa tapauksessa: rikollinen on jäänyt kiinni, häntä vastaan nostetut syytteet on hylätty tai häntä ei enää pidetä uhkana muiden turvallisuudelle. 

Advertisement

Vähintään 100 000 dollarin vihjepalkkio on luvassa sille, jonka antamat tiedot johdattavat suoraan etsityimmän rikollisen pidätykseen. 

10 etsityintä rikollista eivät ole FBI:n sivuilla missään tietyssä järjestyksessä, joten Listafriikki kunnioittaa liittovaltion poliisin tyyliä. Listan jokaisessa kohdassa on linkki varsinaiseen etsintäkuulutukseen.

Rafael Caro-Quintero

Rafael Caro-Quintero on meksikolaiseen Sinaloan kartelliin kuuluva huumeparoni, joka jo kertaalleen istui vankilassa 28 vuotta. Vuonna 1985 hänet tuomittiin (muiden rikosten lisäksi) neljän ihmisen kidnappauksesta ja murhasta, joista yksi oli Yhdysvaltain huumepoliisissa, DEA:ssa, työskennellyt Enrique Camarena

Vuonna 2013 Meksikon valtio vapautti Caro-Quinteron ennenaikaisesti 40 vuoden kakustaan, ja sekös suututti DEA:n, joka teki välittömästi miehestä etsintäkuulutuksen ja pidätysmääräyksen. Mutta Caro-Quintero oli jo ehtinyt kadota. Todennäköisesti hän elää tyytyväisenä Meksikossa kartellin suojeluksessa, vaikka haastatteluissa kieltääkin ikinä osallistuneensa minkäänlaiseen huumeiden salakuljetukseen Yhdysvaltojen puolelle.

Caro-Quintero on ollut etsityimpien rikollisten listalla keväästä 2018 saakka ja hänen pidätykseensä johtavasta vihjeestä on luvassa 20 miljoonan dollarin palkkio.  

Advertisement

Robert William Fisher

Scottsdalessa, Arizonassa, asunut Robert Fisher on etsintäkuulutettuna perheensä murhista. Huhtikuun 10. päivänä hän ampui vaimoaan Marya päähän ja viilsi lastensa, 12-vuotiaan Brittneyn ja 10-vuotiaan Bobbyn, kaulat auki. Murhien jälkeen Fisher sytytti kotitalonsa palamaan ja pakeni paikalta. Alusta saakka Fisher on ollut ainoa epäilty; pariskunnalla oli ollut liitossaan ongelmia ja mies oli metsästyskavereilleen vihjannut turvautuvansa aivan mihin tahansa muuhun vaihtoehtoon kuin avioeroon.

Aggressiiviseksi ja kontrolloivaksi kuvaillun Fisherin liikkeistä ei murhien jälkeen tiedetä muuta kuin se, että hänen autonsa ja Blue-koiransa löydettiin kymmenen päivää myöhemmin läheltä laajaa erämaa-aluetta vuorineen ja labyrinttimäisine luolastoineen. Vaikka ympäristöä tutkittiin koiraryhmien ja helikopterien kanssa, ei Fisheriä ikinä löydetty. Innokkaana ja taitavana eränkävijä hän olisi voinut piilotella metsässä hyvinkin pitkän aikaa.

Jos Fisher on hengissä, on hän nyt 59-vuotias, ja FBI:n mukaan aseistettu ja äärimmäisen vaarallinen. Etsityimpien rikollisten listalla hän on ollut vuodesta 2002 saakka.

Advertisement

Intialainen Bhadreshkumar Chetanbhai Patel puukotti vaimonsa Palak Patelin kuoliaaksi riidan seurauksena. Yhdysvalloissa, Marylandin osavaltiossa, asunut pariskunta työskenteli Dunkin’ Donuts -kahvilassa, jossa heille oli poliisin epäilyjen mukaan tullut riita. Ilmeisesti Palak-vaimo olisi halunnut muuttaa takaisin Intiaan ja mies taas halusi jäädä Yhdysvaltoihin. 

Huhtikuun 12. päivänä vuonna 2015 Patelit saapuvat yhdessä töihin, mutta vain mies poistui paikalta. Palak löydettiin muutaman tunnin päästä, kun huolestunut asiakas hälytti poliisit auki olleeseen kahvilaan, jossa ei kuitenkaan ollut paikalla henkilökuntaa. Koko tapahtumaketju tallentui kahvilan valvontakameroille. 

Viimeiset havainnot Patelista ovat Newarkin kaupungin juna-asemalta, ja hänen epäillään olevan edelleen maassa ja piilottelevan sukulaistensa luona. Murhan jälkeen Patel oli mennyt hakemaan kotoaan passin, mutta ei todennäköisesti ole päässyt lähtemään Yhdysvalloista ainakaan lentämällä, koska etsintäkuulutus asetettiin välittömästi.

FBI asetti Patelin 10 etsityimmän rikollisen listalle vuonna 2017.

Alejandro Rosales Castillo

Advertisement

Vuonna 2016 Alejandro Castillo, 17-vuotias pohjoiscarolinalainen tarjoilija, ampui työkaverinsa teloitustyylillä. Uhri, Truc Quan “Sandy” Ly Le, oli Castillon entinen tyttöystävä. 

Elokuun 9. päivänä Castillo lähetti Lelle tekstiviestin ja sopi tapaamisesta, koska halusi maksaa naiselle velkansa. Kävi kuitenkin niin, että Castillo pakotti Len aseella uhaten nostamaan rahaa tililtä, minkä jälkeen hän ajoi syrjäiseen metsään, ampui naisen ja tiputti ruumiin rotkoon. Kylmäverisen murhan jälkeen Castillo ja silloinen tyttöystävänsä Ahmia Feaster ajoivat maan halki Arizonaan, jonne he jättivät Len auton ja kävelivät rajan yli Meksikoon. Valvontakamerakuva rajalta on viimeinen varma havainto Castillosta.

Lokakuussa 2016 Feaster antautui poliisille ja kertoi parin majailleen Castillon serkun luona Aguascalientesin kaupungissa läntisessä Meksikossa. Mies oli kuitenkin Feasterin mukaan lähtenyt omille teilleen ja kadonnut, mikä sai naisen palaamaan Yhdysvaltoihin. FBI:n etsityimpien rikollisten listalle Castillo nousi lokakuussa 2017.

Arnoldo Jimenez

Arnoldo Jimenez liittyi etsityimpien listalle toukokuun 8. päivänä vuonna 2019. Rikoksesta oli tuolloin jo ehtinyt kulua aikaa, sillä toukokuussa 2012 Jimenez puukotti vaimonsa Estrelle Carreran kuoliaaksi autossaan alle vuorokausi naimisiinmenon jälkeen. Murhan jälkeen Jimenez raahasi Carreran ruumiin asuntonsa kylpyammeeseen Burbankin kaupungissa Illinoisissa.

Advertisement

Jimenezin sisko soitti Carreran sukulaisille ja ilmoitti pariskunnalle tulleen riitaa, minkä takia mies oli jättänyt tuoreen vaimonsa verissä päin kotiin. Kun Carrera ei seuraavana päivänä hakenut lapsiaan hoidosta, hälytti perhe poliisit tämän asunnolle, jossa koko kauheus selvisi.

Jimenezin liikkeitä pystyttiin selvittämään puhelintietoja tutkimalla, ja niistä tuli esille, että mies oli matkannut pikavauhtia Teksasiin, jossa puhelinta oli viimeisen kerran käytetty lähellä Meksikon rajaa heti murhan jälkeisenä päivänä. 

Jason Derek Brown

Marraskuussa 2004 Jason Brown yllätti rahankuljetusauton vartijan Robert Palomaresin, ampui tätä useita kertoja ja varasti 56 000 dollaria käteistä. Murhapaikalta hän pakeni pyörällä.

Brown pakeni Phoenixista, Arizonasta, ensin Nevadaan ja sitten Kaliforniaan, jossa hänellä tiettävästi on sukulaisia. Mies ehti lähteä pakoon perheensä luota vain muutama tunti ennen kuin FBI saapui talolle vihjeiden saattelemana.

Advertisement

Brown on mielellään huomion keskipisteenä, ja hänestä on vuosien varrella tullut useita vihjeitä, mutta miestä ei vain ole saatu kiinni. Brown oli ainakin aiemmin innokas golfaaja ja laskettelija, ja rakasti esitellä kalliita autojaan ja veneitään julkisesti. 

Rikoksen motiiviksi onkin arveltu rahahuolia, sillä leveästä elämästään huolimatta Brown oli suurissa veloissa. Poliisin mukaan Brown on mahdollisesti paennut ulkomaille, vaikka jopa todennäköisempänä pidetään sitä, että Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkkoon kuuluva mies elää uuden identiteetin kanssa suljetussa mormooniyhteisössä täysin normaalia elämää.

Brownista on luvattu 200 000 dollarin vihjepalkkio. 

Yaser Abdel Said

Teksasilainen Yaser Abdel Said oli väkivaltainen kahta teini-ikäistä tytärtään, Aminaa ja Sarahia kohtaan ja käytti näitä seksuaalisesti hyväksi. Tytöt pelkäsivät isäänsä ja suhde vain paheni, kun Amina ei suostunut järjestettyyn avioliittoon.

Advertisement

Amina suunnitteli pakenevansa poikaystävänsä kanssa, ja joulunaikaan vuonna 2007 tytöt karkasivat äitinsä kanssa perheen kodista. Said kuitenkin sai ylipuhuttua äidin ja järjestettyä sovittelu tapaamisen tyttöjen kanssa. Tammikuun 1. päivänä vuonna 2008 Said houkutteli tytöt taksiinsa sillä verukkeella, että veisi heidät lounaalle. Hän kuitenkin ampui molemmat tytöt auton takapenkille.

Amina menehtyi heti, mutta Sarah ehti soittaa hätänumeroon ja huutaa: ”Apua! Apua! Isäni ampui minua, sisartani, minä kuolen!”.

Saidin epäiltiin ensin paenneen kotimaahansa Egyptiin, mutta hänestä on vuosien varrelta lukuisia havaintoja. FBI on ottanut erittäin vakavasti vihjeet, joiden mukaan Said ajaisi taksia New Yorkissa, ja sivuillaan he antavatkin kummallisen tarkkoja tuntomerkkejä miehestä.

Said pitää aina aurinkolaseja, sisällä ja pihalla. Hän pitää Denny’s ja IHOP -ravintoloista ja rakastaa koiria, erityisesti mustanruskeita saksanpaimenkoiria. 

Santiago Villalba Maderos

Advertisement

Santiago Villalba Mederos oli (tai on) Washingtonin osavaltiossa toimivan Eastside Lokotes Sureno -jengin jäsen. Hänet lisättiin etsityimpien rikollisten listalle syyskuussa vuonna 2017, seitsemän vuotta sen jälkeen kun hän murhasi Camille Loven ja Saul Lucas-Alfonson. Jengien välisissä konflikteissa menehtyy usein ihmisiä, mutta kumpikaan uhreista ei kuulunut kilpailevaan jengiin. 

Mederos luuli Camille Loven veljen Joshin olevan vihollisjengin jäsen, koska tämä pukeutui punaiseen takkiin ja ajoi punaisella autolla. Se riitti Mederosille ja hän ampui sisaruksia jengitovereidensa seuratessa sivusta. Camille menehtyi ja Josh sai vakavia vammoja.

Toinen uhri, Lucas-Alfonso, sen sijaan joutui ammutuksi siksi, että Menderos luuli tämän olevan jengille velkaa. 

Loven murhasta oli alunperin syytettynä seitsemän ELS-jengin jäsentä, joista viisi saatiin kiinni ja tuomittiin jo vuonna 2010. Mederosin uskotaan paenneen toisen murhan jälkeen Meksikoon, eikä hänestä ole tehty havaintoja vuosiin.

Eugene Palmer

Advertisement

Eugene Palmer on listan tuorein lisäys. Hän pääsi etsityimpien rikollisten joukkoon toukokuun 28. päivä vuonna 2019. Itse rikos tapahtui syyskuussa 2012 Stony Pointin kaupungissa New Yorkissa.

Palmerin poika John oli tuolloin keskellä ikävää avioeroprosessia vaimonsa Tammyn kanssa. Pariskunta ei saanut pidettyä yllä sopua, ja lopulta Tammy haki lähestymiskieltoa Johnille. 

Eugene Palmer ei katsonut miniänsä touhuja hyvällä, ja koska nainen asui lastensa kanssa Palmerin tiluksilla olivat nämä kaksi jatkuvasti riitelemässä. Syyskuun 24. päivänä Tammy saatteli lapsensa koulubussille ja törmäsi kotipihassaan Palmeriin, joka ampui häntä käsivarteen ja rintaan.

Murha-aikaan 73-vuotias Palmer pakeni paikalta, eikä häntä ole sen koommin nähty. Hänen autonsa löytyi myöhemmin hylättynä kansallispuistosta, ja vaikka poliisikoirat tutkivat maaston, ei Palmerista löytynyt jälkeäkään. Hänen perheensä uskoo miehen menehtyneen metsässä, mutta FBI:ssa ollaan eri mieltä. Kokeneena eränkävijänä Palmer voisi hyvinkin selviytyä pitkiä aikoja erämaassa, ja sopivan hetken tullen siirtyä elämään peitenimen turvin johonkin muualla. Siksi mies lisättiin listalle reippaassa 80 vuoden iässä.

Alexis Flores

Alexis Flores on etsityimpien rikollisten listalla heinä-elokuussa vuonna 2000 Philadelphiassa tekemänsä hirveyden takia. Hän kidnappasi, raiskasi ja kuristi hengiltä viisivuotiaan Iriana DeJesusin.

Murhan aikaan Flores oli koditon ja asui vuorotellen tuttaviensa luona, joten hänen oli helppo kadota näkymättömiin. Tuolloin Flores tunnettiin kadulla vain nimellä Carlos.

Advertisement

Vuonna 2004 Flores oli siirtynyt asumaan Arizonaan, jossa hänellä oli asunto vuokrattuna tekaistulla nimellä. Poliisille tuli kuitenkin kovasta metelistä ilmoitus, mikä johti väärennetyn henkilöllisyystodistuksen löytymiseen ja Floresin pidättämiseen. Laittomasti maassa ollut Flores oli poliisien mukaan yhteistyöhaluinen ja jopa ystävällinen, ja hän istui väärennöksestä vankilassa muutaman kuukauden, jonka jälkeen edessä oli karkotus kotimaahan Hondurasiin.

Alexis Floresin DNA-näyte kirjattiin kansainväliseen tietokantaan vuonna 2006, ja vasta silloin, kun ruudulle lävähti yhteneväisyys vanhempaan rikoksen tekijään, poliisi ymmärsi ”Carloksen” ja Floresin olevan sama henkilö. Valitettavasti useaan otteeseen virkavallan kynsissä ollut Flores on kadonnut jäljettömiin karkotuksensa jälkeen.

💁‍♀️ Etsityimmistä rikollisista 54 on löytynyt jostain muualta kuin Yhdysvalloista, joten ikinä ei voi tietää… Jos sinulla on tietoja tai havaintoja jostakin listan henkilöstä, niin soita FBI:lle numeroon 1-800-225-5324 tai ota yhteys lähimpään Yhdysvaltain suurlähetystöön.

Advertisement

Suosituimmat