Yleistieto

Miksi valtionjohtajat ja filmitähdet kävelevät punaisella matolla?

Julkaistu

Miksi arvokkaille vieraille, olivat he sitten kuninkaita tai filmitähtiä, levitetään punainen matto?

Tänään lukijoiden kysymyksissä pohditaan hyvin ajankohtaista aihetta, kun elokuva-alan suurin ja kaunein – Oscar-gaala – käynnistyy ensi yönä Suomen aikaa. Miksi muun muassa filmitähdille ja valtionjohtajille levitetään punainen matto?

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(ät)gmail.com (muista muuttaa (ät) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Miksi valtionjohtajille ja filmitähdille levitetään punainen matto?

Elokuva-alan suurin yksittäinen palkintogaala kurkkii jo aivan nurkan takana, kun ensi yönä jaetaan Oscarit. Filmitähdet marssivat tilaisuuteen punaista mattoa pitkin, mikä on itse palkintojen jakamisen ohella yksi illan kohokohdista. Punaista mattoa pitkin kävelevät usein myös arvovaltaiset henkilöt – kuten valtionjohtajat – saapuessaan esimerkiksi valtiovierailuille.

Punainen matto ei ole mikään uusi keksintö, sillä sen historia ulottuu antiikin Kreikkaan.

Ensimmäinen tunnettu maininta punaisesta matosta on Agamemnon-näytelmästä vuodelta 458 eaa. Taisteluissa kunnostautunut Agamemnon marssii vaimonsa painostamana pitkin hänelle levitettyä mattoa. Sotasankari on ensin epäileväinen, sillä sellaisen patsastelun katsottiin varastavan jumalille kuuluvan kunnian. Lopulta hän kuitenkin suostuu.

Advertisement

Atlantin toisella puolella asteekit ja mayat pitivät punaiseksi värjättyjä mattoja merkkinä vauraudesta, sillä kokenillikirvoista saatava karmiini oli harvinainen ja arvokas väriaine. Jos kodissa oli punaisia kankaita, oli se luksusta ja statussymboli, kuten nykypäivänä vaikkapa merkkikello tai kallis urheiluauto.

Myös Euroopassa punainen väri on symboloinut samoja asioita: korkeaa asemaa, vaikutusvaltaa ja vaurautta. Renessanssin ajan taiteessa kuninkaalliset, pyhimykset ja jumalolennot kuvataan usein punaisella matolla. Syy oli sama kuin amerikkalaisilla kansoilla: hyönteisistä saatava punainen väri oli kaikkein hankalinta ja kalleinta valmistaa, joten vain rikkailla oli varaa punaisiin kankaisiin. Tapa on jatkunut tähän päivään saakka, kun arvokkaiden vieraiden, olivat he sitten presidenttejä tai kuninkaallisia, saapumista kunnioitetaan ikiaikaisella symbolilla.

Hollywoodiin, ja sen myötä muuallekin viihdemaailmaan, punainen matto levittäytyi ensimmäisen kerran lokakuun 18. päivänä vuonna 1922. Elokuvateatterin johtaja Sid Grauman päätti, että Robin Hood -seikkailuelokuvan ensi-iltaan pitäisi saada jotain spektaakkelimaisen säväyttävää. Ja miksipä ei, sillä kyseessä oli Grauman’s Egyptian Theatre -elokuvateatterin avajaiset ja sen lisäksi vielä kaikkien aikojen ensimmäinen elokuvan ensi-ilta.

Niinpä tämän mykkäelokuvan tähdet Douglas Fairbanksin johdolla astelivat Hollywood Boulevardille levitettyä punaista mattoa pitkin katsomaan työnsä tulosta ja patsastelemaan parrasvaloissa. Yhdysvalloissa ei ole omia kuninkaallisia, joten filmitähdet olivat ja ovat lähin, mihin voidaan päästä.

Varsinaisesti Hollywoodista ja punaisesta matosta tuli toisiinsa vahvasti liitettävä kaksikko vuonna 1961, kun matto löysi tiensä Oscar-gaalaan. Muutamaa vuotta myöhemmin filmitähtien saapuminen palkintojuhlaan ruvettiin lähettämään televisiossa ja värillisen vastaanottimen omistaneet saivat ihailla glamouria ja pukuloistoa punaisella matolla.

Advertisement

Oscar-gaalan punaisen maton tarkka sävy on tarkoin varjeltu salaisuus, vaikka tuskin kukaan sillä tiedolla mitään pahaa saisi aikaan; jostain syystä mysteeriä halutaan kuitenkin pitää yllä. Matto on hieman purppuraan vivahtava, mutta näyttää television välityksellä punaisemmalta. Aiotko sinä uhrata yöunesi Oscareiden vuoksi – oli kyse sitten itse palkinnoista tai punaisen maton tähtiloistosta?

Lue myös:

Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat