Yleistieto

Lukijoiden kysymyksiä: ”Montako valtiota on maailmassa?” -kysymys ei olekaan aivan yksinkertainen

Julkaistu

Lukijoiden kysymyksissä pohditaan muun muassa sitä, että montako valtiota on maailmassa. Se ei olekaan mikään yksinkertainen yhteenlasku!

Tällä kertaa lukijoiden kysymyksissä pohditaan muun muassa sitä, montako valtiota on maailmassa. Yllättäen se ei olekaan mikään yksinkertainen yhteenlasku!

Listafriikki etsii vastauksen myös siihen, miksi hevoset kengitetään.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Miksi hevoset kengitetään?

Yksinkertaisuudessaan hevoset kengitetään siksi, että niiden kaviot kestävät työntekoa. Tämä siis on ollut alkuperäinen tarkoitus, kun hevonen yli viisituhatta vuotta sitten kesytettiin ihmisen apulaiseksi.

Hevosen luontaista elinympäristöä ovat kuivat arot, joilla ne saattoivat kulkea laiduntaen jopa 80 kilometriä päivässä. Liikkuminen oli verrattain hidasta, ellei täytynyt paeta pedoilta. Hidasvauhtinen, mutta jatkuva liikkuminen yhdistettynä kuivaan ilmastoon kulutti ja pienensi kavioita luontaisesti tehden niistä tasaisen vahvat ja kovat.

Advertisement

Kesytyksen seurauksena hevoset joutuivat olosuhteisiin, joihin niiden kaviot eivät olleet tottuneet. Ihmisen mukana eläimet siirtyivät kylmempiin ja kosteampiin ympäristöihin, joissa maaperä on pehmeämpää ja märempää. Tähän lisättynä vielä se, että verkkainen ja pitkäkestoinen laiduntaminen vaihtui pelloilla työskentelyyn ja kulkuneuvona toimimiseen, joista jälkimmäisessä vauhti on luontaista liikkumista nopeampaa. Hevoset eivät ole kehittyneet juoksemaan; se on ollut vain tapa päästä karkuun.

Nämä kaikki edellä mainitut seikat johtivat aikoinaan ja edelleen siihen, että hevosten kaviot halkeilevat herkästi. Siksi ihmisen täytyi alkaa suojata työkaverinsa jalkoja. Arkeologisten löydösten perusteella on voitu päätellä, että ensimmäiset hevosenkengät olivat käytössä viimeistään ajanlaskun alun tienoilla.

Montako valtiota on maailmassa?

Kuva: Pixabay

Luulisi, että tähän kysymykseen olisi olemassa yksiselitteinen vastaus. Lasketaan vain kaikki maailman valtiot yhteen ja siinä tulos! Mutta se ei olekaan aivan niin helppoa.

On olemassa useita alueita, tunnetuimpana näistä Kosovo, jotka osa maailmaa (Suomi mukaan lukien) tunnustaa ja osa ei. Sitten on Yhdistyneet kansakunnat, eli YK, johon kuuluu 193 jäsenvaltiota. Näiden joukkoon ei esimerkiksi kuulu Vatikaani, vaikka se virallinen ja kaikkien tunnustama valtio onkin. Edellä mainittu Kosovo ei ole päässyt YK:n jäseneksi, varmasti pitkälti siksi, että Serbia ei ole eikä aio koskaan sitä itsenäiseksi tunnustaa.

Oma lukunsa on Kiinan tasavalta, joka ehkä paremmin tunnetaan nimellä Taiwan. Maailman talousmahti, Kiinan kansantasavalta (eli se, minkä useimmat tuntevat ihan vain Kiinana), puskee yhden Kiinan politiikkaa ja vain kourallisella maailman valtioista on diplomaattisuhteet Taiwaniin – Suomi ei ole yksi näistä. Taiwan kuitenkin täyttää kaikki itsenäisen valtion tunnusmerkit ja määritelmät.

Joten se, montako valtiota on maailmassa, onkin yllättäen mielipidekysymys. Suomessa kaikkein ”oikein” vastaus lienee 195 eli kaikki YK:n jäsenvaltiot ja niiden lisäksi Vatikaani ja Kosovo.

Advertisement

Lue myös:
Maantieteellinen pähkinä purtavaksi: Mitkä ovat maailman uusimmat valtiot?

Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat