Oudot uutiset

Australialaismiehen alaston känniriehuminen Indonesiassa saattaa johtaa ankaraan raipparangaistukseen ja vankeuteen

Julkaistu

Oudoimmissa uutisissa kerrotaan miehestä, jonka sekoilu Indonesiassa saattaa johtaa vankeuteen ja sharia-lain mukaiseen raipparangaistukseen.

Listafriikin oudoimmissa uutisissa kerrotaan Indonesiassa lomailleesta australialaismiehestä, joka sekoili lomareissullaan sen verran huolella, että häntä odottanee vuosien vankeus ja sharia-lakiin kuuluva raipparangaistus.

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.tiktok.com/@listafriikki
https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Laitonta sekoilua sharia-lakia noudattavan maakunnan kaduilla

Torstaina pidätetty australialainen Bodhi Mani Risby-Jones on pyytänyt käytöstään syvästi anteeksi ja kertoo olleensa kuin riivattu, kun hän riekkui alastomana Indonesian Acehin maakunnassa.

Advertisement

Sumatran saaren pohjoiskärjessä sijaitseva Aceh on syvästi uskonnollinen ja se on Indonesian ainoa maakunta, jossa noudatetaan tiukkaa islamilaista sharia-lakia. Turistien odotetaan käyttäytyvän hyvin eri tavalla kuin esimerkiksi Balilla, joka on yksi Indonesian suosituimmista lomakohteista – Balilla remuaminen on sallittua!

Risby-Jones pidätettiin Simeuluen saarella, joka sijaitsee noin 150 kilometrin päässä Sumatran länsirannikolta. 23-vuotias mies oli viranomaisten mukaan lyönyt raivoissaan Lantik Moonbeach Resort -lomakeskuksen vartijaa, poistunut kovalla ryminällä hotellista ja juossut alastomana pitkin läheisen kylän katuja.

Juostessaan hän oli jahdannut ja lyönyt paikallisia asukkaita sekä hyökkinyt jokaisen vastaantulleen moottoripyöräilijän kimppuun.

Risby-Jonesia syytetään nyt paikallisen kalastajan Edi Ronin pahoinpitelystä. Risby-Jones oli iskenyt moottoripyörällä ajanutta Ronia, minkä seurauksena mies oli kaatunut maahan. Sitten Risby-Jones oli heittänyt pyörän pientareella maanneen Ronin päälle, jolloin tämän jalka vahingoittui pahoin. Jalkaan tuli murtumia ja ruhjeet vaativat 50 tikkiä.

Ronin vaimo Eri Saljuana ilmoitti turistin käytöksestä poliisille ja tilanne oli ryöstäytymässä käsistä. Epäkunnioittava ja vaarallinen riehuminen suututti paikalliset sen verran pahasti, että kyläläiset uhkasivat sytyttää Risby-Jonesin majapaikkana toimineen lomakeskuksen tuleen. Onneksi viranomaiset ja kylän johtaja saivat vihaisen joukon rauhoiteltua, jotta useampi viaton sivullinen ei loukkaantunut.

Advertisement

Syvä anteeksipyyntö

Risby-Jones on julkaissut perheensä välityksellä lausunnon, jossa pyytää anteeksi käytöstään: ”Olen todella pahoillani ja pyydän anteeksi kaikilta niiltä, joita olen loukannut ja joita kohtaan olen ollut epäkunnioittava”.

Mies on pahoitellut myös sitä häpeää, jota hän on tuottanut Australialle ja toivoo voivansa pyytää henkilökohtaisesti anteeksi pahoinpitelemältään Edi Ronilta ja tämän vaimolta. Lausunnossa Risby-Jones kertoo ottavansa käytöksestään täyden vastuun ja olevansa hyvin tietoinen uhrille aiheuttamastaan kärsimyksestä.

Poliisin valvonnassa pidetyssä mediatilaisuudessa Risby-Jones pohtii keskiviikkoisen aamuyön riehumistaan: ”En tuntenut olevani oma itseni ja minusta tuntui aivan kuin olisin toiminut riivattuna.”. Hän kertoo yleensä olevansa oikein mukava mies.

Alkoholilla oli osuutta Risby-Jonesin sekoilussa, mutta miehen omien sanojen mukaan hän oli juonut vain hieman vodkaa. Se ja edellisenä päivänä kärsitty auringonpistos oli petollinen yhdistelmä, joka johti öiseen riehumiseen.

Nautitun alkoholin määrä on kuitenkin vain miehen omaa kertomaa, joten varmuutta asiaan ei saada. Risby-Jonesista ilmoituksen poliisille tehnyt Saljuana ei kuitenkaan raportoinut alkoholin juomisesta, vaan hän halusi miehen telkien taakse nimenomaan pahoinpitelystä.

Valitettavasti australialaisten turistien maine ei Indonesiassa ole mairitteleva, sillä monet surffilomille tulijat viis veisaavat paikallisista tavoista ja laeista. Usein poliisit – myös Acehin maakunnassa – kuitenkin katsovat matkailijoiden toimia hieman läpi sormien, sillä turismi tuo rahaa.

Advertisement

Sharia-lakia on noudatettava – oli sitten muslimi tai ei

Kaikkien on Acehissa noudatettava sharia-lakia – paikallisten, turistien, muslimien ja muiden uskontojen edustajien. Maakunnassa maakunnan tavalla. Julkinen ruoskinta tai kepillä hakkaaminen ovat rangaistuksina muun muassa aviorikoksesta, homoseksistä, vedonlyönnistä, prostituutiosta ja alkoholin juomisesta.

Esimerkiksi Australian hallituksen ylläpitämällä Smartraveller-sivustolla Acehiin matkaavia muistutetaan paikallisesta laista, jota tulee noudattaa: ”Matkailija on myös lakirikkomuksista aiheutuvien rangaistusten alainen – niidenkin, jotka vaikuttavat Australian normien mukaisesti julmilta.”.

Ensi viikolla oikeuden eteen astelevaa Risby-Jonesia uhkaa pahimmillaan viiden vuoden vankeus ja 40 raipaniskua. Jos hänet todetaan syylliseksi ”pelkkään” pahoinpitelyyn, on tiedossa perinteistä kakkua. Mutta jos syytekohtiin lisätään myös alkoholinkäyttö ja oikeudessa sovelletaan sharia-lakia, joutuu Risby-Jones kärsimään raipparangaistuksen.

Lue myös:

Suosituimmat