Uncategorized

10 kummallista taikauskoa ympäri maailman – osa 2

Julkaistu

Tässä 10 erikoista taikauskoa ympäri maailmaa: Näin vältät huonon onnen matkustaessasi!

Koputatko joskus puuta, pidät peukkuja pystyssä tai heität suolaa olkapään yli? Näitä taikauskoja ei varmaan kukaan Suomessa liiemmin kummastele, mutta tiedätkö miten välttää epäonnea muualla maailmassa?

Listafriikki teki sinulle selviytymispakkauksen taikauskojen hämmentävään maailmaan. Listan luettuasi tiedät muun muassa sen, miten syömäpuikkojen kanssa ei tule toimia, kenen argentiinalaisen nimen lausumista on viimeiseen asti vältettävä ja missä vuohenlihan syöminen saattaa kasvattaa parran!

Tämän listan jälkeen osaat matkustaessasi välttää suurimmat sudenkuopat, varman kuoleman tai vähintäänkin vuosien epäonnen.

Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on jälkimmäinen. Ensimmäiset viisi erikoista taikauskoa voit lukea tästä:

Pariisissa kakkaan astuminen tietää onnea: 10 kummallista taikauskoa ympäri maailman – osa 1

Advertisement

Taikauskojen valtias: peili

Peileihin liittyy monia taikauskoja, koska niistä on uskottu heijastuvan pieni osa peilaajan sielua. Suomessakin kuultu enne ”peilin rikkomisesta seuraa seitsemän vuoden epäonni”, johtuu siis siitä, että peilin mukana hajoaa osa sielua.

Juutalaiset peittävät kodistaan seitsemän päivän ajaksi kaikki peilit, kun joku perheenjäsen menehtyy. Muuten tämän harhaileva sielu voi jäädä peiliin jumiin eikä pysty siirtymään tuonpuoleiseen.

Vaikka toisiaan vastapäätä asetetut peilit luovat hienon optisen illuusion ja ovat sisustuselementtinä varma katseenvangitsija, ei Meksikossa sellaisia näy. Päättymätön peilikuva avaa uskomusten mukaan portin paholaiselle.

Mutta liittyy peileihin positiivisiakin taikauskoja: Jos tuore aviopari katsoo yhdessä peiliin, yhdistyvät heidän sielunsa ikuisiksi ajoiksi.

Pullot piiloon

Venäjä on yksi maa, jossa taikauskot elävät hyvin vahvasti edelleen. Vuoden 2015 tutkimuksen mukaan noin puolet väestöstä elää elämäänsä ikiaikaisten uskomusten johdattamana.

Useampi taikausko itänaapurissa liittyy alkoholin juomiseen.

Yhden uskomuksen mukaan tyhjän pullon jättäminen pöydälle tietää huonoa onnea. Joten aina, jos viini- tai vodkapullo on mennyt tyhjäksi, on se laitettava lattialle.

Advertisement

Legendan mukaan tämä uskomus on peräisin vuodelta 1814, kun Venäjä liittoumansa kanssa päihitti Pariisin taistelussa Ranskan. Venäläiset juhlivat voittoaan Pariisin yöelämässä ja huomasivat, että ravintoloiden asiakkaita ei veloitettukaan tilattujen juomien mukaan vaan sen perusteella, montako tyhjää pulloa pöydässä oli. Ovelat kasakat alkoivat piilottaa tyhjäämänsä pullot pöydän alle ja veivät kotiin Venäjälle palatessaan tavan mukanaan.

Toinen tarina kertoo, että pahat henget löytävät asuinpaikan tyhjistä pulloista. Joka tapauksessa tämä uskomus on Venäjälle matkatessa hyvä pitää mielessä. Varsinkin, kun toisen perinteen mukaan kaikki avatut pullot kuuluu juoda tyhjäksi.

Saanko haarukan ja veitsen?

Jos ei tunne aasialaista illallisetikettiä, voi huomaamattaan kirota itsensä ja kaverinsa sekä osoittaa suurta epäkunnioitusta kokkia tai muita ruokailijoita kohtaan. Ehkä sen takia länsimaalaisen näköisille tuodaan hienovaraisena vinkkinä veitsi ja haarukka. Toki osittain varmaan myös siksi, että syömäpuikkojen kirjaimellinen käyttö vaatii pientä opettelua.

Mutta jos haluat tehdä maassa maan tavalla, niin muista muutama neuvo. Kaikissa maissa, joissa on perinteisesti käytetty syömäpuikkoja, uskotaan, että pystysuorassa ruoka-astiaan pistetyt puikot tuovat huonoa onnea ja liittyvät kuolemaan.

Japanissa syömäpuikot asetetaan pystyyn vain hautajaisissa. Äläkä missään nimessä laita puikkoja ristiin, sekin on kuoleman kanssa leikkimistä.

Kiinassa taas eriparia olevat syömäpuikot ovat varma merkki siitä, että tulet myöhästymään joko lennolta, junasta tai veneestä.

Advertisement

Jos tulee töihin myöhässä, niin voiko siitä syyttää yksinomaan edellisen illan sinistä ja punaista syömäpuikkoa?

Vuohenliha kasvattaa parran

Suomeksi pukinparta, englanniksi goatee, on saanut nimensä kirjaimellisesti vuohilla leuassa kasvavasta karvatupsusta. Miten se liittyy taikauskoon?

No ainakin Ruandassa on ikivanha uskomus, jonka mukaan naisten ei pidä syödä vuohenlihaa, koska se aiheuttaa parrankasvua. Epätoivottujen karvojen lisäksi vuohenliha tekee naisista itsepäisiä.

Monien ruandalaisten naisten mielestä uskomus on kuitenkin täysin tuulesta temmattua ja miesten keksimää, jotta heidän ei tarvisi jakaa mehevää lihaa kaikkien yhteisön jäsenien kesken.

Tosielämän Voldemortista selviää käsikopelolla

Hän-joka-jääköön-nimeämättä.

Useimmat argentiinalaiset karttavat entisen presidentin, Carlos Menemin, nimen sanomista kuin ruttoa. Helmikuussa 2021 menehtynyttä Menemiä pidettiin elävänä kirouksena ja pahanilmanlintuna. Vaikka mies on jo siis siirtynyt ajasta ikuisuuteen, ei oletettu kirous hänen hahmonsa ympäriltä ole kadonnut minnekään.

Advertisement

Ollessaan presidenttinä vuosina 1989-1999 Menem joutui syytteeseen korruptiosta, lahjusten vastaanottamisesta ja laittomien aseiden myynnistä. Häntä on myös pidetty vastuussa maan talouskriisistä vuonna 2001, koska hän muun muassa otti useita, valtavia käteislainoja Kansainväliseltä valuuttarahastolta.

Menemin ministereistä yksi kuoli sydänkohtaukseen autonratissa vain viisi päivää nimeämisensä jälkeen. Kaksi kuukautta myöhemmin toinen tuore ministeri menehtyi lento-onnettomuudessa.

Vuoden 1990 jalkapallon maailmanmestaruuskisoissa Menem yritti kätellä Argentiinan maalivahtia, Nery Pumpidoa, mutta taputtikin tätä polvelle. Hieman myöhemmin Pumpidon polvilumpio murtui. Tennistähti Gabriela Sabatinin ura lähti hiipumaan sen jälkeen, kun hän oli pelannut presidentin kanssa ystävyysottelun.

Vuonna 1989 Menem kätteli menestynyttä kilpaveneilijää, Daniel Sciolia, joka pienen ajan päästä menetti veneturmassa kätensä. Presidentin oma poika, Carlos Saúl Facundo Menem, menehtyi helikopterionnettomuudessa vuonna 1995.

Siinä vain muutamia esimerkkejä.

Advertisement

Sattumaa? Suurin osa entisen presidentin kanssa asioineista tietenkin selvisi ilman huonoa onnea. Argentiinassa uskotaan kuitenkin vakaasti, että mies oli ja on kirottu.

Jos joku onneton kuitenkin menee sanomaan Menemin nimen ääneen, saa kirouksen kyllä kumottua. Taikauskoiset eivät koputa puuta niin kuin meillä tehdään vaan koskettavat (omaa) vasenta kivestään. Ne henkilöt, joilta kyseinen värkki puuttuu, koskettavat vasenta rintaansa.

Uskallatko olla koskematta?

Lue myös:

Advertisement

Suosituimmat