Yhteiskunta

10 kummallista taikauskoa ympäri maailman

Julkaistu

Taikauskoja on monenlaisia. Jossain ne elävät voimakkaampina ja nyt saat muhkean tietopaketin siitä, miten välttää epäonni maailmalla.

Vaikka et kokisi olevasi taikauskoinen, niin koputatko silti joskus puuta, pidät peukkuja pystyssä tai heität suolaa olkapään yli?

Näitä tapoja ei varmaan kukaan Suomessa liiemmin kummastele, mutta tiedätkö miten välttää epäonnea muualla? 

Listafriikki teki sinulle selviytymispakkauksen taikauskojen hämmentävään maailmaan. Listan luettuasi tiedät muun muassa missä pitää varoa tonttujen asuinpaikkoja, milloin voi leikata kynnet ja millä jalalla on turvallista astua paskaan. Lisäksi on elintärkeää tietää, mitä ruumiinosia on syytä kopeloida, jos moka on jo sattunut.

Tämän listan jälkeen osaat matkustaessasi välttää suurimmat sudenkuopat, (taikauskoisuudestasi riippuen) varman kuoleman tai vähintäänkin vuosien epäonnen. 

Onnekas kakkakasa

Koirien jätösten jättäminen Pariisin kaduille on ollut laitonta vuodesta 1982 saakka, mutta ilmeisesti tapa ei ole iskostunut kaupunkilaisten päähän. Pariisi onkin kuuluisa törkyisistä kävelyteistään, oli kyse sitten tupakantumpeista tai kakkakikkareista. 

Ehkä ulosteeseen astuminen on Ranskassa ollut kautta aikain niin yleistä, että inhottavaan sattumaan on täytynyt keksiä kultareunus. Nimittäin yleisen uskomuksen mukaan kakkaan astuminen vasemmalla jalalla tietää hyvää onnea. Jos sotkee oikeanpuoleisen kenkänsä, on tiedossa surkeita aikoja. Matkamuistoksi (saastaisten kenkien lisäksi) Pariisista voi ostaa pilailukupin, joka sisältää muovisen ”hyvän onnen kakan”.

Advertisement

Taikauskojen valtias: peili

Peileihin liittyy monia taikauskoja, koska niistä on uskottu heijastuvan pieni osa peilaajan sielua. Suomessakin kuultu enne ”peilin rikkomisesta seuraa seitsemän vuoden epäonni”, johtuu siis siitä, että peilin mukana hajoaa osa sielua.

Juutalaiset peittävät kodistaan seitsemän päivän ajaksi kaikki peilit, kun joku perheenjäsen menehtyy. Muuten tämän harhaileva sielu voi jäädä peiliin jumiin eikä pysty siirtymään tuonpuoleiseen. 

Vaikka toisiaan vastapäätä asetetut peilit luovat hienon optisen illuusion ja ovat sisustuselementtinä varma katseenvangitsija, ei Meksikossa sellaisia näy. Päättymätön peilikuva avaa uskomusten mukaan portin paholaiselle.

Mutta liittyy peileihin positiivisiakin taikauskoja: Jos tuore aviopari katsoo yhdessä peiliin, yhdistyvät heidän sielunsa ikuisiksi ajoiksi.

Saanko haarukan ja veitsen?

Jos ei tunne aasialaista illallisetikettiä voi huomaamattaan kirota itsensä, kaverinsa sekä osoittaa suurta epäkunnioitusta kokkia tai muita ruokailijoita kohtaan. Ehkä sen takia länsimaalaisen näköisille tuodaan hienovaraisena vinkkinä veitsi ja haarukka. Osittain varmaan myös siksi, että syömäpuikkojen kirjaimellinen käyttö vaatii pientä opettelua.

Mutta jos haluat tehdä maassa maan tavalla, niin muista muutama neuvo. Kaikissa maissa, joissa on perinteisesti käytetty syömäpuikkoja, uskotaan, että pystysuorassa ruoka-astiaan pistetyt puikot tuovat huonoa onnea ja liittyvät kuolemaan.

Japanissa syömäpuikot asetetaan pystyyn vain hautajaisissa. Äläkä missään nimessä laita puikkoja ristiin, sekin on kuoleman kanssa leikkimistä.

Advertisement

Kiinassa taas eriparia olevat syömäpuikot ovat varma merkki siitä, että tulet myöhästymään joko lennolta, junasta tai veneestä.

Jos tulee töihin myöhässä, niin voiko siitä syyttää yksinomaan edellisen illan sinistä ja punaista syömäpuikkoa?

Vuohenliha kasvattaa parran

Suomeksi pukinparta, englanniksi goatee, on saanut nimensä kirjaimellisesti vuohilla leuassa kasvavasta karvatupsusta. Miten se liittyy taikauskoon?

No ainakin Ruandassa on ikivanha uskomus, jonka mukaan naisten ei pidä syödä vuohenlihaa, koska se aiheuttaa parrankasvua. Epätoivottujen karvojen lisäksi vuohenliha tekee naisista itsepäisiä.

Monien ruandalaisten naisten mielestä uskomus on kuitenkin täysin tuulesta temmattua ja miesten keksimää, jotta heidän ei tarvisi jakaa mehevää lihaa kaikkien yhteisön jäsenien kesken. 

Tosielämän Voldemortista selviää käsikopelolla

Hän-joka-jääköön-nimeämättä.

Advertisement

Useimmat argentiinalaiset karttavat entisen presidentin, Carlos Menemin, nimen sanomista kuin ruttoa. Häntä pidetään elävänä kirouksena ja pahanilmanlintuna.

Ollessaan presidenttinä vuosina 1989-1999 Menem joutui syytteeseen korruptiosta, lahjusten vastaanottamisesta ja laittomien aseiden myynnistä. Häntä on myös pidetty vastuussa maan talouskriisistä vuonna 2001, koska hän muun muassa otti useita, valtavia käteislainoja Kansainväliseltä valuuttarahastolta. 

Menemin ministereistä yksi kuoli sydänkohtaukseen autonratissa vain viisi päivää nimeämisensä jälkeen. Kaksi kuukautta myöhemmin toinen tuore ministeri menehtyi lento-onnettomuudessa.

Vuoden 1990 jalkapallon maailmanmestaruuskisoissa Menem yritti kätellä Argentiinan maalivahtia, Nery Pumpidoa, mutta taputtikin tätä polvelle. Hieman myöhemmin Pumpidon polvilumpio murtui. Tennistähti Gabriela Sabatinin ura lähti hiipumaan sen jälkeen, kun hän oli pelannut presidentin kanssa ystävyysottelun. Vuonna 1989 Menem kätteli menestynyttä kilpaveneilijää, Daniel Sciolia, joka pienen ajan päästä menetti veneturmassa kätensä. Presidentin oma poika, Carlos Saúl Facundo Menem, menehtyi helikopterionnettomuudessa vuonna 1995.

Siinä vain muutamia esimerkkejä.

Advertisement

Sattumaa? Suurin osa entisen presidentin kanssa asioineista on selvinnyt ilman huonoa onnea. Argentiinassa uskotaan kuitenkin vakaasti, että mies on kirottu.

Jos joku onneton kuitenkin menee sanomaan Menemin nimen ääneen, saa kirouksen kyllä kumottua. Taikauskoiset eivät koputa puuta niin kuin meillä tehdään vaan koskettavat (omaa) vasenta kivestään. Ne henkilöt, joilta kyseinen värkki puuttuu, koskettavat vasenta rintaansa.

Uskallatko olla koskematta? 😉

Laivan kastaminen

Kun uusi laiva lasketaan vesille, on sen kastaminen ja nimen antaminen erittäin tärkeä seremonia. Laivan kastaminen on tuhansia vuosia vanha perinne, jolla taataan turvallinen seilaaminen.

Ja kun laiva on kerran kastettu, ei kenenkään tule muuttaa sen nimeä. Mikään ei tuota merenkulkijoille huonompaa onnea, kuin laivan uudelleen nimeäminen. Mutta älä huoli! Jos veneesi aiempi omistaja on päättänyt kutsua sitä aivan järkyttävällä nimellä, on vaihtaminen mahdollista, kunhan sen tekee oikein.

Kaikki vanhaan nimeen liittyvä on tuhottava. Ja tarkoitan kaikki. Nimi on raaputettava viimeistä riipausta myöten irti, päälle maalaaminen ei riitä. Onko veneessä kaiverruksia tai vaikka kelluva avaimenperä, jossa lukee aluksen nimi? Roskiin vain. Rekisteröintitodistus, veneajopäiväkirja ja muut tärkeät paperit voi säilyttää, mutta nimi on peitettävä. Sosiaalinen media tuo tietenkin oman haasteensa, mutta jos haluaa (ja miksei haluaisi, kun on kyse turvallisuudesta?), niin kannattaa poistaa kuvat ja maininnat vanhasta nimestä. 

Advertisement

Kun veneen aiemmasta henkilöllisyydestä ei ole mitään jäljellä, voi helpottunein mielin kastaa sen haluamallaan nimellä. Kaste on syytä suorittaa uudelleen, jos sen jälkeen löytyy kahvikuppi vanhalla nimellä.

Kaikkein taikauskoisimmat merikarhut eivät jätä mitään sattuman varaan, vaan tyytyvät mahdollisesti hyvinkin typerään, alkuperäiseen nimeen.

Oikein ajoitettu manikyyri

Luulisi, että niinkin tylsä asia kuin kynsien leikkaaminen sujuisi ilman pelkoa jostain pahemmasta, mutta ei tokikaan.

Euroopassa on yleinen uskomus, jonka mukaan kynsien leikkaaminen sunnuntaisin saa aikaan sen, että joudut pahojen juorujen kohteeksi seuraavalla viikolla. Perjantainen manikyyri taas tuo surua ja murhetta koko huusholliin. 

Jos Intiassa leikkaa kynnet yöllä tai lauantaina, ei onni tule potkimaan. Japanissa ei myöskään pidä koskea kynsisaksiin pimeän aikaan tai tulee kuolemaan ennen vanhempiaan. Filippiineillä kynsien leikkaaminen öisin johtaa onnettomuuteen perheessä, kun taas Kiinassa se tuo taloon kummituksia ja pahoja henkiä.

Voiko taikausko yöllisen manikyyrin kirouksesta johtua yksinkertaisesti siitä, että pimeällä on vaarallista touhuta teräaseiden kanssa?

Advertisement

Pullot piiloon 

Venäjä on yksi maa, jossa taikauskot elävät hyvin vahvasti edelleen. Vuoden 2015 tutkimuksen mukaan noin puolet väestöstä elää elämäänsä ikiaikaisten uskomusten johdattamana.

Useampi taikausko itänaapurissa liittyy alkoholin juomiseen.

Yhden uskomuksen mukaan tyhjän pullon jättäminen pöydälle tietää huonoa onnea. Joten aina, jos viini- tai vodkapullo on mennyt tyhjäksi, on se laitettava lattialle.

Legendan mukaan tämä uskomus on peräisin vuodelta 1814, kun Venäjä liittoumansa kanssa päihitti Pariisin taistelussa Ranskan. Venäläiset juhlivat voittoaan Pariisin yöelämässä ja huomasivat, että ravintoloiden asiakkaita ei veloitettukaan tilattujen juomien mukaan vaan sen perusteella, montako tyhjää pulloa pöydässä oli. Ovelat kasakat alkoivat piilottaa tyhjäämänsä pullot pöydän alle ja veivät Venäjälle palatessaan tavan mukanaan.

Toinen tarina kertoo, että pahat henget löytävät asuinpaikan tyhjistä pulloista. Joka tapauksessa tämä uskomus on Venäjälle matkatessa hyvä pitää mielessä. Varsinkin kun toisen perinteen mukaan kaikki avatut pullot kuuluu juoda tyhjäksi.

Pimennys on jumalan vihaa

Nigeriassa vuoden 2001 kuunpimennys toi esiin, miten tosissaan uskomukset jossain päin maailmaa otetaan. Silloin muslimijoukot aloittivat mellakoita ja tekivät hyökkäyksiä lukuisiin kristittyjen omistamiin kohteisiin, muun muassa hotelleihin, bordelleihin ja baareihin. Kuunpimennys johtui hyökkääjien mukaan siitä, että jumala oli suuttunut kaikesta syntisestä toiminnasta.

Oikeastihan kuun- ja auringonpimennykset ovat islamin uskossa rukouksen, anteeksi pyytämisen ja köyhien auttamisen aikaa. Mutta nuoret radikaalit olivat tulkinneet ikiaikaisia uskomuksia mielensä mukaan ja yhdistäneet ne omaan maailmankatsomukseensa.

Advertisement

Mellakoiden toistumisen pelossa Nigerian hallitus aloitti tieteellisiin faktoihin perustuvan tiedotuskampanjan maaliskuussa 2006, kun täydellinen auringonpimennys oli pyyhkäisemässä maan yli. 

Tontut ovat täyttä totta

Nyt kun luet eteenpäin, niin pidä mielessä se, että tämä kaikki on totisinta totta.

Vuonna 2013 islantilainen tonttujen oikeuksia ajava taho, yhdessä Laavan ystävät -nimisen ympäristöjärjestön kanssa, pisti tienrakennushankkeen jäihin. Heidän mukaansa suunniteltu moottoritie vahingoittaisi tonttujen elämää. Se ei ollut ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun Huldufólkin (salainen kansa) asuinalueet ovat pysäyttäneet rakennushankkeita.

Projektit joudutaan keskeyttämään, kunnes korkein oikeus myöntää luvan jatkamiseen. Teiden rakentamisesta ja kunnossapidosta vastaava hallintoelin on luvannut että, töiden aloittamisen kanssa odotetaan niin kauan, että tontuilla on aikaa siirtyä muille alueille. Joskus viranomaiset tekevät tonttujen kanssa sopimuksia, joissa asuinkivet siirretään suojaisampiin paikkoihin.

Voi kuulostaa huvittavalta, mutta islantilaisille, joiden maa elää ja muuttuu muutenkin koko ajan, haltijat eivät ole leikin asia. Monet uskovat niiden olleen vastuussa epämääräisistä työkoneiden hajoamisista ja työntekijöiden onnettomuuksista, joita on sattunut esimerkiksi teitä rakentaessa.

Tontut, peikot ja haltijat ovat olleet yleisiä uskomuksia Skandinaviassa, mutta missään muualla kuin Islannissa ei taikausko ole säilynyt niin vahvana. Islannin yliopiston vuonna 2007 tekemän kyselyn mukaan maan asukkaista jopa 60 % uskoi, että on vähintään mahdollista, että tonttuja on olemassa.   

Advertisement

Taikauskon makuun kun kerran on päästy, niin käy vielä lukemassa kirotuiksi väitetyistä perheistä tämän linkin kautta. Tai heittäydy perjantai 13. päivän tunnelmiin tästä.

🤷‍♀️ Oletko taikauskoinen? Kerro kommenttikentässä ⬇⬇ tai somekanavissamme koputatko puuta tai heitätkö suolaa olkapään yli.

 

Advertisement

Suosituimmat