Yhteiskunta

Top 10 pieleen menneet ennustukset vuodelle 2020

Julkaistu

On hauska nähdä, mitä ihmiset ovat aiemmin ajatelleet meidän tänäpäivänä tekevän. Osa ajatuksista on ollut käsittämättömästi oikeita, mutta tämän listan ennustukset vuodelle 2020 ovat olleet totaalisesti hakoteillä.

Minkälaisia ovat vuosikymmenien takaiset ennustukset vuodelle 2020? Utopistisia ja huvittavia ainakin. Erityisesti silloin, kun ne eivät ole toteutuneet!

Listafriikki ei ole tässä huomioinut kristallipallosta luettuja tai murmelin varjosta pääteltyjä asioita, vaan nämä ennustukset on tehnyt (edes jollain mittarilla) vakavasti otettava taho. Ehkä jossain vaiheessa palaamme aiheeseen tehden top 10 listan huikeasti nappiin menneistä tulevaisuuden arvioinneista, mutta nyt tiistain piristykseksi top 10 metsään menneet ennustukset vuodelle 2020.

10. Kaikkia aakkosia ei enää ole

Smithsonia-instituutin mekaanisen teknologian kuraattori John Elfreth Watkins Jr antoi tuhdin paketin ennustuksia vuoden 1900 lopussa. The Ladies Home Journal -lehdessä julkaistussa artkkelissa katsotaan sadan vuoden päähän ja Watkins osuu yllättävän monessa ennustuksessaan oikeaan: ihmiset ovat pidempiä, värillisiä valokuvia lähetetään silmänräpäyksessä maailman toiselta puolelta ja vihanneksia kasvatetaan sähkön avulla lasikopeissa. 

Mutta ennustus meni pieleenkin: luonnonvaraiset eläimet ovat hävinneet, kaupungeissa autot ajavat maan alla tai ilmassa, mutta ei kaduilla ja yliopisto on kaikille ilmainen (hän oli yhdysvaltalainen).

Hauskin epäonnistunut ennustus liittyy kuitenkin aakkosiin. Watkins uskoi kirjainten C, X ja Q katoavan käytöstä, ihan vain siksi, että ne ovat tarpeettomia. Sanat tultaisiin kirjoittamaan niinkuin ne sanotaan; suomen kielihän on ollut tässä edelläkävijä jo ainakin 1300-luvulta saakka.

Watkins uskoi myös, että kaikki kommunikaatio käytäisiin tiivistetyin sanoin ja lausein. Tässä suomi ei hirviösanoineen taida olla etujoukoissa!

Advertisement

9. Lentävät autot ovat niin last season

Popular Mechanics on palkittu tiede ja teknologia lehti, jossa on sen 118 julkaisuvuoden aikana ennustettu monenlaisia asioita. Monet ovat osuneet nappiin: mikroaaltouuni, taulutelevisio ja ravintoloiden kotiinkuljetus. Vuosiin toki osuu hutejakin, kuten asbestista tehdyt vaatteet ja Kuuhun ensimmäisinä ehtineet venäläiset.

Vuonna 1951 julkaistussa artikkelissa ennustettiin, että 2000-luvulla jokaisella perheellä olisi tallissaan ainakin yksi helikopteri. Se olisi yksinkertainen ohjata, käytännöllinen ja tarpeeksi pieni laskeutumaan takapihan nurmikolle. Sen käynnistäminen onnistuisi esimerkiksi ruokaöljyllä, eikä sen idioottivarma tekniikka koskaan pettäisi. 

8. Kukaan ei käy töissä ja kaikki ovat rikkaita

Kuva: Matt Lamers | Unsplash

Arvostetun TIME-lehden artikkelissa maalailtiin vuonna 1966 utopistista kuvaa uuden vuosituhannen elämästä. ”Kukaan ei käy töissä, mutta kaikki ovat rikkaita”, kuulostaa mahtavalta ja samaan aikaan täysin toimimattomalta yhteiskunnalta. 

Perusteluna ennustukseen oli se, että koneet tulevat tekemään ja tuottamaan niin paljon, että kaikki ovat sen seurauksena varakkaita. Vain noin 10 % väestöstä kävisi töissä ja muille maksettaisiin joutenolosta. Arvioiden mukaan koneet varmistaisivat kullekin perheelle noin 50 000 euron hillot vuodeksi, joka nykyrahassa on rapiat 200 000 €.

Ilmeisesti niin ei sitten käynytkään. Vielä. Jotkut tulevaisuuden tutkijat olivat jo 1960-luvulla huolissaan siitä, miten ihmiset osaisivat täyttää kaiken vapaa-aikansa mielekkäällä tekemisellä, kun töitä ei olisi tehtäväksi. Sitä sietää miettiä, koska olemme menossa vauhdilla kohti automatisoitua yhteiskuntaa, eikä kukaan varmaan ole ihan vain sen kunniaksi lyömässä tilille rahaa.

7. Kukaan ei juo kahvia tai teetä

Yhdysvaltalais-serbialainen keksijä Nikola Tesla kertoi omia näkemyksiään tulevaisuudesta Liberty-lehdelle vuonna 1937. Vaikka Tesla oli palkittu tiedemies ja häntä pidetään edelleen yhtenä maailman parhaista keksijöistä, oli hän vankkumaton eugeniikan kannattaja. Teslan mukaan 2000-luvulla harjoitetaan joka puolella maailmaa tehokasta rodunjalostusta: ihmisten pariutuminen on säädeltyä ja ”ei-toivotut” henkilöt steriloidaan. Onneksi Tesla oli väärässä!

Oli Teslalla myös hauskoja ennustuksia, kun hän arvioi elämää sadan vuoden päähän. Hänen mukaansa ihmisillä ei enää ole tarvetta nautintoaineisiin, joten kukaan ei juo kahvia tai teetä, eikä polta tupakkaa. Teslan mielestä tulevaisuudessa ”ei ole enää muodikasta myrkyttää kehoa vahingollisilla aineilla”. Auts, hieno ajatus, mutta eipä tainnut ihan käydä toteen.

Sen verran realisti Tesla kuitenkin oli, että hän näki alkoholin pysyvän käytössä. Toki hän ei ajatellutkaan sen olevan samanlainen piriste tai nautintoaine kuin edellä mainitut, vaan ”todellinen elämän eliksiiri”.

Advertisement

6. Ihminen astuu viimein Marsiin

Maailmankuulu tulevaisuuden tutkija Peter Schwartz ennusti vuonna 1997, että vuosi 2020 olisi vihdoin se, kun ihminen astuu punaisen planeetan pinnalle. Toisaalta NASA oli itse vuotta aiemmin ilmoittanut miehitetyn Mars-lennon tapahtuvan seuraavan 25 vuoden aikana. 

Marsin pinnalle on saatu menestyksekkäästi laskettua luotaimia, joilla planeettaa ja sen olosuhteita on voitu tutkia. (Siitä, kuinka hyvin Marsin tai muiden taivaankappaleiden olosuhteet sopisivat ihmisille, voit käydä lukemassa tämän linkin kautta.) Jo ennen oman määräaikansa umpeutumista NASA otti itselleen jatkoaikaa 2030-luvulle saakka. 

Schwartzin tekstissä ehkä utopistisin ajatus oli se, että Marsin pinnalle päästäisiin yhteistyöprojektin ansiosta, johon osallistuvat kaikki maat sulassa sovussa. Koko 11 miljardin hengen (jäiks) väestöllä on yhteiset tavoitteet planeetan hyvinvoinnin edistämiseksi ja Marsiin astuminen tuo kansat vielä lähemmäs toisiaan. Aina voi unelmoida.

5. Ei enää tiskejä tai siivoamista (Mihin saa ilmoittautua?)

Vuonna 1950 tutkija, tiedetoimittaja ja museonjohtaja Waldemar Kaempffert kirjoitti Popular Mechanics -lehdessä artikkelin 2000-luvun ihmeistä.

Kaempffert ennusti tuolloin, että kaikki kodin pinnat ja huonekalut tulevat olemaan ”synteettistä materiaalia tai vedenpitävää muovia”. Siivoaminen onnistuu helposti vain ottamalla vesiletku käteen ja suihkuttamalla sisätilat ja huonekalut puhtaaksi. Vesi valuisi huoneen keskellä olevasta viemäristä alas ja loppukuivatus hoituu, kun laitetaan kuuma ilma puhaltamaan.

Lautaset on tehty selluloosasta, soijapavuista, viljojen kuorista tai hedelmien siemenistä. Astianpesukoneita ei ole, koska kertakäyttöiset astiat heitetään joka aterian jälkeen lavuaariin, jossa ne liukenevat kuumassa vedessä.

4. Nanobotit hoitavat aineenvaihdunnan

Tulevaisuuden tutkija Ray Kurzweil ennusti vuonna 2005, että 2020-luvulla ihmiset eivät enää syö ruokaa eivätkä näin ollen myöskään tuota orgaanista jätettä eli ulostetta. 

Kurzweilin mukaan ihmisten verenkiertoon istutetut nanobotit siirtävät soluille niiden tarvitsemat ravintoaineet ja samalla poistavat aineenvaihdunnassa syntyneet jätteet. Pikkuriikkiset robotit myös tunnistavat elimistön muutokset solutasolla ja voivat ohjata tautien hoidon suoraan sitä tarvitseviin kohteisiin. Lisäksi nanobotit lähettävät kehosta koko ajan dataa, jota voidaan käyttää hyväksi terveydenhuollossa. Kurzweil toki myöntää, että nanoboteilla voisi saada aikaan myös paljon pahaa. 

Advertisement

Kuulostaa vähän hihhuli-touhulta. Varsinkin, kun The Singularity is Near -kirja, josta ennustus löytyy, on kirjoitettu vain 15 vuotta sitten. Mutta Kurzweil on arvostettu tutkija ja asiantuntija, joka työskentelee Googlella teknillisenä johtajana. Hän vastaanotti vuonna 1999 presidentti Bill Clintonin myöntämän The National Medal of Technology and Innovation -ansiomitalin, joka on Yhdysvaltojen korkein kunnianosoitus teknologian alalla.

3. Naiset ovat pitkiä lihaskimppuja 

Joulukuussa 1950 useissa Yhdysvaltalaisissa lehdissä julkaistiin Associated Pressin (voisi sanoa paikalliseksi STT:ksi) kokoama katsaus tulevaisuuden ihmisen elämään. Mukana artikkelin kirjoittamisessa oli eri alojen toimittajia ja asiantuntijoita. 

Artikkeliin oli oman osuutensa kirjoittanut journalismia yliopistossa opettanut, pitkän linja toimittaja Dorothy Roe Lewis. Hän maalaili artikkeliin kuvan tulevaisuuden naisesta. 

2000-luvun nainen tulee olemaan leveäharteinen, lihaksikas, vähintään 180-senttinen ja käyttämään koon 44 kenkiä. Hän on tieteen keinoilla viimeisen päälle hiottu, täydellinen paketti.

Hän on käytännön syistä leikannut hiuksensa lyhyeksi, tekee samoja töitä kuin miehet ja pukeutuu siksi samankaltaisiin asuihin. Vain iltaisin voi vähän hienostella. Vaarallisilta auringonsäteiltä suojaavissa vaatteissa on taskuja, joissa nainen kantaa pillerin muodossa syötäviä aterioitaan.

Tulevaisuuden nainen urheilee ja kilpailee miesten kanssa, ja hän on johtavissa asemissa niin liike-elämässä kuin hallinnossakin. 

Advertisement

Tulevaisuuden nainen voi olla jopa Yhdysvaltojen presidentti.

No niin, ei nyt sentään lähdetä liioittelemaan! 🙄

2. Ihmisestä tulee yksivarpainen laji

Vuonna 1911 tohtori Richard Clement Lucas piti luennon ihmisen tulevaisuuden jaloista. Kirurgina lääkärin uransa tehnyt Lucas ennusti Royal College of Surgeons of Englandille (kirurgien ammattijärjestö) pitämässään esitelmässä, että tulevaisuuden ihminen on yksivarpainen. 

Perinnöllisyyttä käsittelevällä luennollaan Lucas perusteli ennustustaan siten, että ajan kuluessa ulkoreunalla olevia pienempiä varpaita käytetään koko ajan vähemmän, samalla kun isovarvas ottaa hallitsevan roolin. Lucas näki kehityksen menevän siihen suuntaan, että muut varpaat tulevat lopulta tarpeettomiksi ja häviävät. 

Ennustiko Lucas sitä, että ihminen ei enää kävele, juokse tai hypi, vaan istuu paikallaan? Koska ainakin vielä jokaikinen varvas on merkityksellinen tasapainon ylläpitämisessä.

Kuvittele mielessäsi jalka, jossa on yksi, järkyttävän suuri varvas. Ja mistä enää saataisiin materiaalia kanadalaiseen varvasdrinkkiin?

Advertisement

1. Apinat tekevät kotityöt ja toimivat autonkuljettajina

RAND Corporation, yhdysvaltalainen tutkimuslaitos ja ajatushautomo, ennusti vuonna 1964, että ihmiset ovat reilun viidenkymmenen vuoden kuluttua oppineet jalostamaan eläimiä (vieläkin enemmän) omaksi hyödykkeekseen. 

Ruoanlaittoon, silittämiseen ja puutarhatöitä tekemään voi hankkia näppärän ja älykkään apinan, jos perheessä ei ole varaa omaan robottipalvelijaan.

Otan kiitos paljon mieluummin yhden robotti-imurin, lukemattomista eri syistä.

Samassa raportissa apinoiden uskottiin oikeanlaisella kehityksellä ja opettamisella olevan mitä mainioimpia autonkuljettajia. Tutkijoiden ennustusten mukaan ”koulutetut apinat voisivat laskea liikenneonnettomuuksien määrää”.

Herää vain kysymys, että miten huonoja kuskeja 1960-luvulla on ollut??

🤷‍♀️ Kerro kommenttikentässä ⬇⬇ tai somekanavissamme, mikä oli mielestäsi hauskin hauskin pieleen mennyt ennustus. Itseäni huvittaa tuo absurdi ajatus apinoista kuljettajina!

Advertisement
Advertisement

Suosituimmat