Elämäntapa

Miksi tyytyä vain yhteen taloon? Tässä 10 myynnissä olevaa kokonaista kylää tai kaupunkia

Julkaistu

Kaupunki tai kylä myytävänä: Tässä on kymmenen kiinnostavaa kohdetta.

Unohda talokaupat, sillä Listafriikki esittelee nyt kymmenen kohdetta, joissa on kokonainen kaupunki tai kylä myytävänä. Tietysti hinta on usein sen mukainen.

Mutta poikkeuksiakin löytyy, sillä kuten olettaa saattaa, ei esimerkiksi autioitunut kylä ole kovinkaan houkutteleva sijoituskohde. Ja se tietysti näkyy hinnassa. Myytävänä oleva kylä tai kaupunki voi maksaa saman verran kuin yksi pieni asunto.

Eikä kaupoille tarvitse lähteä edes kovin kauas, sillä Ruotsissakin on kylä myytävänä. Toki ikioman valtakunnan voi ostaa maailman toiselta puolelta Uudesta-Seelannista tai vaikkapa Karibianmeren lämmöstä.

Tässä tulevat tarjolla olevat kylät ja kaupungit hintajärjestyksessä halvimmasta kalleimpaan. Mikä on suosikkisi?

Rivecave, Ranska: 350 000 €

Aveyronin departementissa, eteläisessä Ranskassa, sijaitsee pieni Rivecaven kylä. Paljon yksityisemmäksi ei elämä voi tulla, sillä tuo vuonna 1802 rakennettu kylä on Gorges du Tarn ‑kanjonia ympäröivän valtavan luonnonpuiston alueella. Naapureita ei siis ole lähettyvillä, ellei sitten vuokraa oman kylänsä taloja asumiskäyttöön.

Advertisement

Rivecave koostuu kuudesta rakennuksesta, joista neljä on asuinkäyttöön tarkoitettuja taloja. Ne ovat vaihtelevassa kunnossa, sillä välitysfirman listauksessa yhtä taloa kuvaillaan näin: ”Iso rakennus, joka on oikeastaan vain ulkokuoret hyvällä katolla. Sisällä on uusittava kaikki.”. Toisaalta kolmikerroksinen päärakennus on moitteettomassa kunnossa ja Rivecaven nykyiset omistajat asuvatkin tuossa kahdeksan makuuhuoneen maatalossa oikein mukavasti.

Kylään virtaa vesi läheisestä lähteestä, joten suuren vihannestarhan ja hedelmäpuutarhan kastelu onnistuu näppärästi. Aiemmin laakso oli täynnä viiniköynnöksiä, mutta viininvalmistuksesta Rivecavessa on luovuttu jo aikoja sitten. Miksi uusi omistaja ei voisi vaikka elvyttää perinnettä?

Tekisitkö sinä tästä listan edullisimmasta, ”vain” 350 000 euron hintaisesta kylästä esimerkiksi majatalon vai tulisiko Rivecavesta aito kyläyhteisö, josta kodin saisi muutama kaupungin hälystä pois haluava vuokralainen?

Vaikka Rivecave on varsin eristäytynyt, ei sieltä ole kuin puolentoista tunnin ajomatka miljoonakaupunki Toulouseen ja saman verran toiseen suuntaan Välimeren rannalle. Myöskään kuuluisat luolat, joissa valmistetaan Roquefort-sinihomejuustoa, eivät ole kaukana, ja henkeäsalpaavan upea Millaun maasilta on hyvinkin lähellä. Joten tekemistä ja nähtävää riittää, jos jostain syystä luonnonrauha ja ikioma kylä alkavat tylsistyttää.

Lue myös: 10 uskomatonta siltaa, jotka kouraisevat mahanpohjasta

Advertisement

Xerdiz, Espanja: 430 000 €


Siinä missä monessakaan Euroopan suurkaupungissa ei kannata uneksia ostavansa edes pientä asuntoa ilman muutaman sadantuhannen euron hintalappua, on Espanjassa kokonainen kylä myytävänä alle puolella miljoonalla. No, ehkä nämä kaksi ympäristöä eivät ole keskenään vertailukelpoisia, sillä asuinpaikkana Luoteis-Espanjassa sijaitseva Xerdiz ja vilkkaan kaupungin keskusta ovat lähes täysiä vastakohtia.

Pikkukylä on rakennettu rauhalliseen laaksoon ja se on vain 15 kilometrin päässä Viveron rannikkokaupungista. Viiden hehtaarin kokoisen Xerdizin maalaisidylliä korostaa kylän läpi virtaava puro, joka saa alkunsa läheisestä lähteestä. Xerdizin kylässä on kuusi erillistä rakennusta, joista kaksi on täysin remonttivapaita. Pittoreskia kylää markkinoidaankin sillä ajatuksella, että uusi omistaja voi asettua kaikessa rauhassa luonnon helmaan ja miettiä sitten ajan kanssa, miten niittyjen ja metsien ympäröimää kotikyläänsä haluaa hyödyntää.

Voisiko se olla pieni lomakylä, johon kaupunkilaiset pakenevat rauhoittumaan? Vai miltä kuulostaisi muutaman perheen tiivis ja omavarainen kyläyhteisö, jossa ruoka kasvatetaan omilla mailla?

Cleator, Yhdysvallat: 839 000 €


Aikanaan merkittävä kaivoskaupunki Cleator on myynnissä Arizonassa, Yhdysvalloissa. Se perustettiin vuonna 1864, mutta kun kultavarat aikanaan hupenivat, lähti suurin osa Cleatorin asukkaista muualle. Sitä markkinoidaan North&Co. -kiinteistönvälitysfirman sivuillaaitona kummituskaupunkina”, vaikka siellä onkin kahdeksan pysyvää asukasta. Sekä lisäksi viisi koiraa ja kaksi kissaa.

Kauppaan kuuluu 20 rakennusta, joista osa on siis cleatorilaisten asuttamia, mutta ei omistamia – he maksavat vuokraa kaupungin omistajalle. Lisäksi pakettiin kuuluu sekatavarakauppa, baari ja sen yhteydessä toimiva pursiseura, joka jakaa ilmaisia T-paitoja ja jäsenkortteja, mutta lähinnä vitsinä – vettä ei arizonalaisessa erämaassa ole lähelläkään. Mutta se ei ole estänyt baaria tarjoilemasta virvokkeita surffilaudoista tehtyihin pöytiin, joissa asiakkaat istuvat vanhojen vesiskoottereiden päällä.

Advertisement

Baaria pyörittävän Mike Brownin ei tarvitse liikevaihdossaan luottaa vain Cleatorin asukkaisiin, vaan kaupunki on suosittu pysähdyspaikka muun muassa motoristien keskuudessa ja sinne tehdään paljon päiväretkiä reilun 100 kilometrin päässä sijaitsevasta Phoenixista.

Kaupunki on ollut Cleatorin perheen omistuksessa vuodesta 1925 saakka, jolloin James Cleator osti sen itselleen. Nyt perilliset ovat kuitenkin sitä mieltä, että kaupungin avaimet on aika siirtää jollekin muulle. Jos et vieläkään alkanut suunnitella tämän arizonalaisen pikkukaupungin ostamista, niin entäs kun kerron, että uusi omistaja saa nimetä paikan aivan miksikä itse haluaa. Ja mikä parasta: kaivuuoikeus kuuluu omistajalle, joten kaikki mahdollinen kulta vain odottaa kaivajaansa.

Bridgeville, Yhdysvallat: 1 260 000 €

Kalifornian osavaltion pohjoisosassa sijaitsee muutaman kymmenen asukkaan Bridgeville. Tuo pikkukaupunki on hakenut pysyvää omistajaa jo pitkään, mutta asukkaiden harmiksi sellaista ei ole löytynyt.

Vuosituhannen alussa reilun 33 hehtaarin kokoisen Bridgevillen rakennuksia remontoitiin innokkaasti, mutta työtä on edelleen tehtävänä ja kaupungin historialliset kohteet, kuten 150 vuotta vanha postitalo halutaan kunnostaa vanhaa kunnioittaen. Kauppahintaan kuuluu koteja ja vapaa-ajan asuntoja sekä muun muassa kirkko, hautausmaa ja tyhjillään oleva kahvilarakennus.

Bridgeville nousi otsikoihin vuonna 2002, kun se ilmestyi myyntiin verkkohuutokauppa eBayhin. Kaupat eivät kuitenkaan toteutuneet, jolloin kaupungin lunasti haltuunsa varakas rakennuttaja Bruce Krall. Vuonna 2006 Krall järkytti bridgevilleläisiä laittamalla kaupungin myyntiin – ja jälleen eBayhin.

Uudella omistajalla, 25-vuotiaalla Daniel La Paillella, oli Bridgevillen suhteen suuret suunnitelmat ja hän palkkasi paikallisia uudistamaan omaa kotikaupunkiaan. Bridgevillessä oltiin innoissaan nuoren miehen suunnitelmista. Mutta vain muutaman kuukauden kuluttua ostosta La Paille teki itsemurhan. Kaupunki on edelleen perikunnan omistuksessa ja se on ollut myynnissä kohta 15 vuoden ajan.

Advertisement

Löytyykö Van Duzen -joen varrella sijaitsevalle Bridgevillelle koskaan pelastajaa?

Royal Palm Island, Belize: 3 780 000 €


Jos pitäisi kuvailla maanpäällinen paratiisi, niin aika monella tulisi mieleen huojuvat palmut ja valkoinen hiekkaranta, johon turkoosin meren aallot lyövät. Haaveilut voi lopettaa, jos pankkitililtä löytyy vajaat neljä miljoonaa euroa, sillä sen verran maksaa oma saari Karibianmeren rannikolla, 15 kilometrin päässä Belize Citystä.

Royal Palm Island on siis yksityinen saari, mutta sillä sijaitsee omistajan kaksikerroksisen lukaalin lisäksi viisi erillistä rantahuvilaa. Kauppaan kuuluvat myös ravintola, baari, kokoustilat (sillä kyllähän paratiisissakin täytyy työskennellä), kauneushoitola ja venesatama, jonka neljä paattia ovat paketissa mukana. Saarelta on vain muutaman minuutin venematka upealle Belizen koralliriutalle, jossa päivänsä voi viettää snorklaten ja sukeltaen.

Kaikki luksusyhteisön tarvitsema sähkö tuotetaan omilla aurinkopaneeleilla ja makea vesi saadaan merivedestä käänteisosmoosilaitteella. Tällä hetkellä Royal Palm Island on turistikohde, mutta omistajahan voi omaisudellaan tehdä mitä lystää! Kovin suuri Royal Palm Island ei ole, vain vajaat kolme hehtaaria, joten kuka ikinä saaren ostaakaan, joutuu valitsemaan asukkaat tarkoin. Naapurisodille ei meren ympäröimällä saarella ole sijaa!

Campo, Yhdysvallat: 5 040 000 €

Campo, pieni kalifornialainen maalaiskaupunki San Diegon piirikunnassa, on myynnissä 6 miljoonan dollarin eli hieman reilun 5 miljoonan euron hinnalla. Kyseessä ei ole mikään autioitunut kyläpahanen, vaan Campoa kutsuu kodikseen noin 100 asukasta. Kylän 28 rakennuksen joukossa on siis ihmisten vuokrakoteja sekä muun muassa posti, kirkko ja kirpputori.

Vaikka 6,5 hehtaarin Campo ei ole koolla pilattu, on se varsin vilkas kylä, jonka asukkailla on jo toivelista valmiina uudelle omistajalle. Campolaiset toivoisivat kaupunkiinsa pesulaa, päiväkotia, kuntosalia ja muita harrastustiloja. Siellä täällä seisoo pahvit ikkunoilla olevia tyhjiä taloja, jotka voisivat remontoituina houkutella paikalle uutta väkeä.

Advertisement

Suurin osa Campon rakennuksista on pystytetty 1940-luvulla, jolloin siellä toimi armeijan tukikohta. Toisen maailmansodan jälkeen kylään sijoitettiin italialaisia ja saksalaisia sotavankeja. Suurin osa rakennuksista on alkuperäisessä kunnossa ja vanhat armeijan parakit ovat asuinkäytössä.

Vaikka Campo voisi äkkiseltään kuulostaa varsin karulta paikalta, on yhteisö erittäin lämmin ja tiivis. Se, että kaikki tuntevat toisensa, ei ole negatiivinen asia. Suurin osa täysi-ikäisistä asukkaista työskentelee Yhdysvaltain rajavartiolaitoksella, sillä Meksikon rajalle on matkaa vain reilun 1,5 kilometrin verran. Tyynenmeren rannalla kohoava miljoonakaupunki San Diego sijaitsee vain tunnin ajomatkan päässä, joten jos pikkukylä käy ahdistamaan, ei tuulettumaan ole kovinkaan pitkä matka.

Sätra Brunn, Ruotsi: 6 925 000 €

Västmanlandin läänissä Keski-Ruotsissa sijaitsee alunperin virkistyskeskukseksi perustettu Sätra Brunnin kylä, joka irtoaa hieman alle 7 miljoonalla eurolla. Maailmanlaajuisesti ainutlaatuiseen kylään pystytettiin jo vuonna 1701 terveyskylpylä, sillä sen lähdevedessä oli pitkään uskottu olevan parantavia ominaisuuksia.

Pelkkä kylpylä ei kuitenkaan ole myynnissä, vaan 24 hehtaarin kokoisella alueella on yhteensä 70 rakennusta, joihin lukeutuu muun muassa hotelli, koulu, ravintola, kirkko ja kuntosali sekä tietenkin asuinrakennuksia. Tämä myytävänä oleva kylä on moneen muuhun tämän listan kohteeseen verrattuna tuottoisa, sillä sen vuosittainen liikevaihto liikkuu kolmen miljoonan euron hujakoilla ja vuodesta 2015 lähtien Sätra Brunnissa on pullotettu ja myyty sen maagista lähdevettä. Kauppaan kuuluu myös 34 hehtaaria metsää, joten kylää voi laajentaa vielä rutkasti; tai mitä omistaja ikinä haluaakin tehdä.

Tämä ruotsalainen maalaisidylli on ollut lukuisten eri omistajien hallussa; nykyisillä vuodesta 2002 saakka. He ovat olleet kovin innokkaita uudistamaan ja viemään liikeideaa eteenpäin, mutta kohdetta myyvän Residence Christie’s -yrityksen välittäjän Jonas Martinssonin mukaan omistajat alkavat nyt olla jo iällä ja haluavat siirtää historiallisesti arvokkaan kohteen eteenpäin. Keväällä 2020 myyntiin tullut Sätra Brunn on edelleen kaupan, sillä ilmeisesti tarjouksia – ainakaan varteenotettavia sellaisia – ei määräpäivään mennessä tullut.

Crete Senesi, Italia: 7 800 000 €

Siirrytään seuraavaan kohteeseen ja suunnataan kauniiseen Toscanaan Keski-Italiaan. Val d’Orcian alueella, reilun sadan kilometrin päässä Firenzestä, sijaitsee Crete Senesin viinitila. Vaikka 300 hehtaarin myytävään kokonaisuuteen kyllä kuuluukin viinitarha ja viininvalmistukseen tarvittavat tilat, on nimi hieman harhaanjohtava, sillä tarjolla on paljon muutakin.

Kompleksiin kuuluu kukkulan laella seisova maatila juustotehtaineen, latoineen, talleineen ja sikaloineen. Kauppaan kuuluu myös vanha kuivaamo, johon nykyinen omistaja on jo hankkinut luvat, jotta se voidaan muuttaa asunnoiksi. Tällä hetkellä asuttavia rakennuksia löytyy pienestä kyläyhteisöstä, jossa tällä hetkellä asuvat ainoastaan omistajat. Kylän näyttävin rakennus on kolmikerroksinen huvila tai paremminkin ylellinen kartano, jossa sama aatelissuku on asunut jo 1500-luvulta lähtien. Kartanon sivurakennuksissa on vielä kuusi erillistä asuntoa.

Advertisement

Kylässä on myös kappeli ja sen yhteydessä vanha pappila, sekä valmis ravintola keittiöineen ja viinikellareineen. Päärakennuksen asuintiloja lukuun ottamatta kaikki Crete Senesissä vaatii remonttia, mutta jos haaveena on oma viinitila yhdellä maailman parhaista viinialueista, niin ei muuta kuin Toscanaan – pankin kautta tietenkin!

Pakatoa Island, Uusi-Seelanti: 23 500 000 €


Naapureitaan ei useinkaan saa valita, mutta tällaisen etuoikeuden toki saa, jos omistaa kokonaisen kylän, joka kaiken lisäksi sijaitsee omalla saarella.

Private Islands Inc -yhtiö välittää nimensä mukaisesti yksityisiä saaria ympäri maailmaa ja yksi heidän listauksistaan on Pakatoan saari Uudessa-Seelannissa Aucklandin edustalla. 23,5 miljoonan euron hintalapulla tämä kohde on varsinainen löytö.

Saari sai ensimmäiset länsimaiset asukkaansa 1900-luvun alussa, kun Pelastusarmeija perusti sinne naisille tarkoitetun alkoholivieroituskeskuksen. Nykyiseen muotoonsa Pakatoa-saaren kylä rakentui 1960-luvulla, kun se myytiin lomakeskukseksi.

Vaikka monet rakennuksista vaativatkin remonttia, on omavaraisella saarella kaikki tarvittava, jotta se voisi jälleen nousta kukoistavaksi kohteeksi. Siinä on potentiaalia nimenomaan lomakyläksi, mutta ehdottomasti myös pysyvien asukkaiden kotipaikaksi.

Advertisement

Palvelut ovat keskittyneet 24 hehtaarin kokoisen saaren pohjoispuolelle. Sieltä löytyy ravintola, baari, kahvila, kauppa, viihde- ja konferenssikeskus, toimistoja, uima-allas sekä lukuisia urheilukenttiä. Pakatoalla on kolme palmujen reunustamaa hiekkarantaa ja satama, josta kulku mantereelle sujuu vesiteitse reilussa tunnissa. Mutta jos omistaa oman saaren, niin silloin varmaan valitsee vartin helikopterilennon Aucklandin miljoonakaupunkiin.

Pakatoan saaren eteläisellä rinteellä sijaitsevat asuinrakennukset eli 24 yksityistä rantamökkiä ja 38 kahden tai kolmen makuuhuoneen asuntoa, joista tiedossa on aika mukavat vuokratulot. Viimeiset vuodet Pakatoan saari on ollut asumaton, mutta siitä on silti pidetty jatkuvasti huolta: sähkö, vesi, viemäröinti ja nettiyhteydet ovat kunnossa, joten uusi omistaja on ainoa puuttuva lenkki.

Vielä hauska yksityiskohta: Paljon ennen kuin Oscar-voittaja Russell Crowesta tuli maailmankuulu näyttelijä, työskenteli hän bingoisäntänä Pakatoalla.

Poggio Santa Cecilia, Italia: 40 000 000 €

Mennään toistamiseen kumpuilevien kukkuloiden keskelle Italian Toscanaan. Siellä sijaitsee Poggio Santa Cecilia, joka irtoaa 40 miljoonalla eurolla. Hinta on upea, mutta upea on tuo mäen päällä kohoava, muurilla ympäröity 1700-luvulta peräisin oleva kyläkin.

Poggio Santa Cecilian edelliset asukkaat jättivät eristyksissä olevan, mutta silti vain 20 kilometrin päässä Sienan kaupungista sijaitsevan helmen 1960-luvulla ja sen jälkeen historialliset rakennukset ovat valitettavasti päässeet rapistumaan pahoin. Myynnissä on 50 erillistä rakennusta, jotka henkivät perinteistä toscanalaista arkkitehtuuria puisine ovineen, hirsikattoineen ja holvikaarineen. Mielenkiintoa lisää maanalainen, lähes labyrinttimäinen kellariverkosto. Mitä salaisuuksia sieltä voisikaan paljastua?

Kaupassa uusi omistaja saa lisäksi keskiaikaisen linnan rauniot, oliivimyllyn, osittain remontoidut tallit ja kirkon kellotorneineen. Noin 700 hehtaarin kokoisen kylän rajojen sisällä on myös kaksi järveä, jonkin verran metsää, hedelmäpuita ja viinitarha. Oman kylän viinirypäleistä valmistetaan Chianti-punaviinin Colli Senesi -variaatiota, jos tällainen yksityiskohta vaikuttaa ostopäätökseen.

Advertisement

Kiinteistönvälitysfirman esitteessä olevien kuvien perusteella pätäkkää on syytä olla aika paljon enemmänkin kuin mitä kylästä on valmis maksamaan. Sen verran remonttia historiallinen Poggio Santa Cecilia vaatii.

Lue myös:

🤷‍♀️ Lähdetäänpä lopuksi mielikuvitusmatkalle: Kerro kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme, mikä näistä myytävänä olevista kohteista olisi sellainen, jonka sinä mieluusti omistaisit. Olisiko haaveissa oma viinitila vai kenties paratiisisaari tropiikin lämmössä?

Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat