Elämäntapa

Maailman suurimmat ruoka-annokset pizzasta pannukakkuun ja piparkakkutaloon

Julkaistu

Nyt listataan maailman suurimmat ruoka-annokset pizzasta kuppikakkuihin ja pannukakuista nuudeleihin.

Listafriikki sai Radio Suomipopin Aamulypsyn juontajilta muutaman listatoiveen ja haaste on vastaanotettu – onneksi Suplaa voi kuunnella myös Saksassa! Tässä tulee ensimmäinen osio: Maailman suurimmat ruoka-annokset.

Tulossa on sekä makeita että suolaisia herkkuja, vaikka mausta ei jokaisen ruoan kohdalla olekaan raportoitu. Tämän listan mätöt eivät ole millään lailla järkeviä, mutta sitähän maailman suurimmat ruoka-annokset eivät varmasti tavoittelekkaan olevansa. Kunhan vain saadaan mainetta, kunniaa ja oma nimi Guinnessin ennätystenkirjaan.

Maailman suurin pizza


Maailman suurimmat ruoka-annokset -listalla on ehdottomasti oltava maailman suurin pizza. Se leivottiin asiaankuuluvasti Roomassa, Italiassa.

Järisyttävän pizzan valmistivat Dovilio Nardi, Andrea Mannocchi, Marco Nardi, Matteo Nardi ja Matteo Giannotte joulukuun 13. päivänä vuonna 2012. Maailman suurin pizza oli kooltaan 1261,65 neliömetriä. Ja jos koolle haluaa vertailukohtaa, niin pizza oli pinta-alaltaan siitä salibandykentän (800 m²) ja NHL-kaukalon (1586 m²) välistä.

Noin 40 metriä halkaisijaltaan olleen pizzan taikina leivottiin 5000 erässä ja lopputulos painoi 23,2 tonnia – eli sellaisen kolmeakselisen kuorma-auton verran. Raaka-aineita kului tietenkin rutosti, esimerkiksi 9000 kiloa jauhoja, 4500 kiloa tomaattikastiketta, 4000 kiloa mozzarellaa, 675 kiloa margariinia, 250 kiloa suolaa ja 25 kiloa etikkaa. Ja 100 kiloa salaatinlehtiä!?

Advertisement

Ennätyssuoritus tapahtui Fiera Roma -messukeskuksessa, jossa pizza paistettiin erityisillä polttotangoilla; niillä paistolämpötila saatiin nostettua jopa 260 celsiusasteeseen. Valmistukseen kului viideltä keittiömestarilta yhteensä 48 tuntia.

Pizza sai nimekseen Ottavia, mikä oli kunnianosoitus Rooman ensimmäiselle keisarille, Augustukselle, jonka syntymänimi oli Gaius Octavius. Ennätyksen saavuttamisen lisäksi tempauksella haluttiin lisätä tietoisuutta keliakiasta, sillä tiimin johtajana toiminut maailmankuulu keittiömestari Dovilio Nardi on luonut Italiaan pizzaketjun, joka tarjoaa ainoastaan gluteenittomia tuotteita.

Maailman suurin piparkakkutalo

Minkälainen on sinun unelmatalosi? Ehkä joskus lapsena olet haaveillut asuvasi piparkakkutalossa; vähän niin kuin ilkeä noita Hannu ja Kerttu -sadussa.

Maailman suurin piparkakkutalo on, tai oli, ihan oikean talon kokoinen. Ja siis suuren talon, sillä lattia-alaa oli hulppeat 234 neliötä. Yhdysvaltojen Teksasissa valmistettu piparkakkutalo oli 18,3 metriä pitkä, 12,8 metriä leveä ja katto kohosi korkeimmillaan kolmeen metriin. Maailman suurimman piparitalon kyhäsi kasaan marraskuun 30. päivänä vuonna 2013 yksityinen Traditions Club -golfklubi eräällä Bryanin kaupungin arvostetuimmalla alueella.

Maailman suurimman piparkakkutalon leipomiseen kului järkyttävä määrä raaka-aineita: 820 kiloa voita, 1327 kiloa sokeria, 7200 munaa, 3266 kiloa jauhoja, 31 kiloa inkiväärijauhetta ja hyppysellinen – tai varmaankin muutama sangollinen – muita mausteita. Koko komeudessa oli ”vaatimattomat” 35,8 miljoonaa kaloria.

Voin määrä yritettiin pitää minimissä, jotta piparitalo pysyisi pystyssä Teksasin auringon alla, mutta eräs seikka oli jäänyt kokonaan huomiotta: sokerisella kuorrutteella ja karkeilla koristeltu rakennelma houkutteli ihmisten lisäksi paikalle myös runsaasti ampiaisia. Projektista vastannut golfklubin johtaja Bill Horton kertoi medialle joulun alla, että ampiaiset ja mehiläiset olivat sokerihumalassa lennelleet holtittomasti ympäriinsä, mutta pistoksilta oli vältytty.

Advertisement

Tietysti talossa sisällä pääsi myös vierailemaan ja tapaamaan joulupukkia, kunhan teki lahjoituksen, jolla tuettiin St. Josephin sairaalan uuden traumakeskuksen rakentamista.

Maailman suurin pasta-annos

Maailman suurin pasta-annos ei ole valmistettu Italiassa tai edes kaiken suuren ja komean Yhdysvalloissa, vaan Puolassa lokakuun 24. päivänä vuonna 2015.

Ennätysyritystä varten puolalainen pastavalmistaja Czanieckie Makarony yhdisti voimansa kahden krakovalaisen ravintolan – Gmina Miejskan ja Magillon – kanssa. Pasta-annos tarjoiltiin Krakovan Tauron-areenalla vuosittaisen juoksukilpailun yhteydessä.

7900 kiloa painaneen pasta-annoksen valmistamiseen kului 40 kokilta yli 19 tuntia ja annos laitettiin esille halkaisijaltaan lähes viisimetrisessä puukulhossa. Kun Guinnessin ennätystenkirja oli tehnyt mittauksensa ja julistanut suorituksen hyväksytyksi, viimeisteltiin pasta porsaan ja naudan jauhelihoista valmistetulla ja yrtein maustetulla bolognesekastikkeella. Koko komeudella ruokittiin 10 000 areenalla ollutta katsojaa sekä juoksukilpailuun osallistunutta. Valitettavasti ennätyksellisestä pasta-annoksesta ei löytynyt yhtäkään kuvaa tai videota – mistään. Ei edes Guinness World Records -sivustolta.

Melkein harmittaa, että tämä on nykyinen ennätyksenhaltija. Yllä oleva kuva on siis aiemmasta ennätyksestä.

Ennen puolalaisia maailman suurimman pasta-annoksen ennätys kuului Kaliforniassa sijaitsevalle Buca di Beppo -ravintolalle, joka ansaitsee muutenkin kunniamaininnan. Buca di Beppo nimittäin laittoi vuoden 2010 maaliskuussa 6200 kiloa pastaa esille muovisessa, liikuteltavassa uima-altaassa. Pasta jaettiin läheisten maatilojen eläimille ruoaksi, sillä annoksessa oli ahkerasti tampattu kengillä ja sinne oli tehty myös muutama sukellus.

Advertisement

Lue myös: 10 hullua maailmanennätystä, joita kukaan ei halua rikkoa

Maailman suurin kuppikakku

Maailman suurin kuppikakku valmistui marraskuun 2. päivänä vuonna 2011 Georgetown Cupcake -leipomon päämajassa Sterlingissä, Yhdysvalloissa.

Kahden sisaruksen, Katherine Kallinis Bermanin ja Sophie Kallinis LaMontagnen, vuonna 2008 perustama yritys on ennätyksellisen kuppikakun lisäksi saanut muutenkin julkisuutta, kun sen toimintaa seurattiin 2010-luvun alkuvuosina DC cupcakes -tositelevisiosarjassa. Onnistunut ennätysyritys nähtiin myös kyseisessä ohjelmassa.

Kuppikakku painoi 1176,6 kiloa ja sitä varten Georgetown Cupcake teetti erikoisvalmisteisen uunin sekä 306-kiloisen vuoan, joka oli helppo purkaa osiin paiston jälkeen. Guinnessin ennätystenkirja on nimittäin tarkka vaatimuksissaan ja maailman suurimman kuppikakun piti olla läpeensä paistunut ja pysyä pystyssä ilman tukea.

Kuppikakku oli halkaisijaltaan 142 senttimetriä ja korkeutta sillä oli 91 senttiä. Kuorrutukseen käytettiin 272 kiloa voikreemiä ja viimeinen silaus tehtiin sirottelemalla päälle lähes nyrkin kokoisia Jawbreaker-karkkeja.

Maailman pisin nuudeli


Maailman pisimmästä nuudelista kertoo jotain se, että sen mittaamiseen meni Guinnessin ennätystenkirjan tuomarilta kolme tuntia. Kiinalainen Xiangnian Food Co. -nuudelivalmistaja kypsensi onnistuneesti 3084 metrin mittaisen nuudelin lokakuun 28. päivänä vuonna 2017. Se murskasi kymmenen vuotta aiemmin Japanissa tehdyn edellisen ennätyksen lähes 2,5 kilometrillä.

Advertisement

Vaikka reilun kolmen kilometrin pituinen ja 66 kiloa painava nuudeli ei ihan jokapäiväiseen kokkaukseen kuulukaan, käytettiin sen valmistuksessa perinteistä, mutta moninkertaistettua, ramen-nuudelireseptiä: 40 kiloa jauhoja, 26,8 litraa vettä ja 0,6 kiloa suolaa.

Nanyangin kaupungissa tehty ennätysyritys meni ylitöiden puolelle, sillä yrityksen työntekijät pyörittivät taikinaa 17 tunnin ajan saavuttaakseen halutun pituuden. Maailman pisimmän nuudelin valmistuksessa on tarkat säännöt ja tuomari kulkikin koko ajan vahtimassa, että lopputulos valmistuu yhdestä taikinasta – useiden lyhyiden pätkien yhdistäminen on jyrkästi kielletty.

Kun reippaat kolme kilometriä nuudelia oli valmiina, keitettiin se yhtenä nauhana ja tarjoiltiin 400 työntekijälle ja kutsuvieraalle valkosipulilla, kananmunalla ja tomaattikastikkella höystettynä. Yrityksen työntekijöitä oli pyydetty tuomaan ikääntyneitä perheenjäseniään nauttimaan ennätysateriasta.

Xiangnian Food Co:n markkinointipäällikön Lei Xueqianin mukaan ennätysyritys oli osa kiinalaisen juhlapäivän – senioreiden päivän – viettoa. ”Kiinalaisen perinteen mukaan pitkä nuudeli symboloi pitkää elämää, joten maailman pisimmän nuudelin valmistaminen oli yksi yrityksemme tapa toivottaa ikäihmisille pitkää ja tervettä elämää”, kertoo Lei Xueqian Guinnessin ennätystenkirjalle.

Maailman suurin suklaalevy


Ennätys maailman suurimmasta suklaalevystä menee Alfretoniin, Englantiin. Suklaavalmistaja Thorntons loihti ennätyslevyn lokakuun 7. päivänä vuonna 2011, rikkoen chicagolaisen World’s Finest Chocolate -yrityksen vain kuukautta aiemmin tekemän ennätyksen lähes 300 kilolla.

Advertisement

Guinnessin ennätystenkirjan valvojan läsnäollessa punnittu Thorntonsin suklaalevy painoi 5792,50 kilogrammaa. Yrityksen satavuotisjuhlan kunniaksi valmistetun neliön mallisen suklaalevyn sivun pituus oli 4 metriä ja korkeus 35 senttiä.

Yli 50 työntekijää oli valjastettu suuren suklaalevyn valmistamiseen ja ainesosat pidettiin simppeleinä: sokeria, maitojauhetta, kaakovoita, kaakaomassaa ja kirkastettua voita. Resepti oli täysin sama, kuin Thorntonsin perinteisessä 80 gramman painoisessa suklaalevyssä. Suklaatehtaan parkkipaikalle oli pystytetty teltta, jonka suojiin suklaa kannettiin tehtaasta sangoilla. Jättimäistä muottia täytettiin 10 tunnin ajan ja suklaalevyn jähmettymiseen meni kolme päivää.

Idea ennätysyritykseen tuli Thorntonsin toffeeosastolla työskennelleeltä Paul Belliltä, jonka ehdoton suosikkielokuva on Jali ja suklaatehdas. Tietenkin.

Kun ennätys maailman suurimmasta suklaalevystä oli saatu Thorntonsin nimiin, hajotettiin valtaisa herkku kirveillä huomattavasti pienempiin kappaleisiin, joiden myynnistä tulleet varat ohjattiin hyväntekeväisyyteen.

Maailman suurin munakas


Kaikki tällä listalla esiintyvät maailman suurimmat ruoka-annokset ovat vaatineet käsittämättömän määrän suunnittelua eikä mikään niistä ole ollut niin sanotusti helppo nakki. Mutta maailman suurimman munakkaan valmistaminen kuulostaa lähtökohtaisesti tuhoon tuomitulta yritykseltä.

Advertisement

Portugalilaista keittiömestaria Pedro Mendesiä ja hänen tiimiään haaste ei kuitenkaan pelottanut. Elokuun 11. päivänä vuonna 2012 he kaatoivat 145 000 kananmunasta tehdyn omelettisekoituksen 10-metriselle pannulle ja rupesivat urakoimaan. Ferreira do Zêzeren pikkukaupungissa tehty ennätysyritys oli osa jokavuotista, kolmipäiväistä festivaalia, jonka tarkoitus on tuoda yhteen muualla Portugalissa tai maailmalla eläviä ihmisiä, jotka palaavat kesällä kotikonnuilleen tapaamaan perhettä ja ystäviä.

Yhteensä 150 kokkia työskenteli vuorotyönä ja hartiavoimin välineenään varta vasten suunnitellut, jättimäiset lastat, joilla seos saatiin pidettyä liikkeessä. Mutkiakin oli matkassa, sillä ennätysyrityksen aikana tuuli yltyi varsin navakaksi, minkä pelättiin vaikuttavan munakkaan paistumiseen. Lämpötilaakaan ei voinut nostaa, sillä munat olisivat palaneet.

Hikisen viiden tunnin kaapimisen ja pyörittelyn jälkeen pannulla alkoi vihdoin tapahtua. Hitaasti, mutta varmasti paistunut munakas oli valmis siirrettäväksi vaa’alle, kun aloittamisesta oli kulunut kuusi tuntia.

”Siirtolaisten festareilla” valmistunut munakas painoi järisyttävät 6466 kilogrammaa eli useamman henkilöauton verran. Munakas jaettiin halukkaille festivaalikävijöille, mutta sen mausta tai koostumuksesta emme löytäneet kommentteja.

Maailman suurin keksi

Toukokuun 17. päivänä vuonna 2003 Flat Rockin kaupungissa, Yhdysvalloissa, Immaculate Baking Company -leipomo valmisti maailman suurimman keksin. Halkaisijaltaan tämä suklaahippukeksi (engl. chocolate chip cookie) oli 31 metriä, pinta-alaltaan 754 neliömetriä ja painoa sillä oli reilut 18 000 kiloa. Näillä mitoilla pääsi heittämällä Guinnessin ennätystenkirjaan!

Leipomisessahan raaka-aineiden punnitseminen on äärimmäisen tarkkaa, mutta kun puhutaan tuhansista kiloista, niin silloin mitat ovat pakostakin vähän sinne päin ja herran haltuun. Taikinaan upposi 2700 kiloa (10 miljoonaa kappaletta) suklaahippuja, 5500 kiloa jauhoja, 2960 kiloa voita, 3800 kiloa kahta eri sokeria, 83 kiloa suolaa, 36 kiloa ruokasoodaa, 30 000 kananmunaa ja 38 litraa vaniljauutetta.

Maailman suurimman keksi paistaminen ei tietenkään onnistunut leipomon omissa uuneissa, vaan paistosysteemi piti suunnitella ja valmistaa varta vasten tätä ennätysyritystä varten. Paistopisteen pohja tehtiin sorasta ja perliitistä eli vulkaanisesta lasista, joiden päälle levitettiin alumiinilevyjä toimittamaan uunipellin virkaa. Sitten koko komeus keksitaikinoineen peitettiin polyesterikalvolla ja jätettiin paistumaan noin kahdeksan tunnin ajaksi. ”Vuoka” ympäröitiin vielä kymmenillä kaasulämmittimillä, jotta uunin lämpötila saatiin nousemaan 200 celsiusasteeseen.

Kun ennätys oli virallistettu, leikattiin keksi paloiksi ja myytiin. Kaikki tuotot menivät lyhentämättöminä hyväntekeväisyyteen.

Maailman suurin hummus


Maailman suurimman hummuksen tittelistä on käyty vuosien mittaan sellaista kamppailua, että se on jo nimetty hummussodaksi.

Advertisement

Lokakuussa 2009 Libanonissa valmistettiin 2000 kilon verran hummusta, mutta vain muutaman kuukauden kuluttua Israelin hummuspääkaupungissa, palestiinalaisten asuttamassa Abu Ghoshissa, vastattiin nelitonnisella hummuslautasellisella. Kumpikin maa pitää kikherneistä valmistettua hummusta omana kansallisruokanaan, eikä hyväksy toisen osapuolen omimista. Libanon ja Israel ovat teknisesti ottaen olleet sodassa vuosikymmenten ajan, joten tunteet kuumenevat varsin pienistäkin asioista.

Toukokuun 8. päivänä vuonna 2010 libanonilainen keittiömestari Ramzi Choueiri ja hänen 300 kokkiopiskelijaansa päättivät pistää kiistalle pisteen, kun he valmistivat lähellä pääkaupunki Beirutia sijaitsevassa al-Fanarin kylässä, Guinnessin ennätystenkirjan valvomassa tapahtumassa, maailman suurimman hummusannoksen. Painoa tuolla tahnalla oli 10 452 kiloa.

Paikallisen median mukaan valmistukseen käytettiin yli 7200 kiloa kikherneitä, 1800 kiloa tahinia eli seesaminsiementahnaa, 1800 kiloa sitruunamehua ja 70 kiloa oliiviöljyä. Ennätysannoksen tarjoilua varten paikallinen arkkitehti Joe Kabalan loi halkaisijaltaan 7,17-metrisen ja painoltaan 4320-kiloisen savilautasen, joka myös rikkoi lajissaan maailmanennätyksen. Ei muuta kuin dippaamaan!

Mutta eihän hummussota toki siihen ole päättynyt, sillä kesällä 2015 Israelissa haluttiin ottaa ennätys takaisin haltuun yli 13 000 kiloa painaneella hummusannoksella. Guinnessin ennätystenkirja ei kuitenkaan suostunut tulemaan paikalle heikentyneeseen turvallisuustilanteeseen vedoten, joten virallinen ennätys on edelleen Libanonin hallussa.

Maailman suurin pannukakku

Kuka tahansa pannukakkuja tai lettuja tehnyt on varmasti yhtä mieltä siitä, että hankalinta koko hommassa on luomuksen kääntäminen siististi ja näppärästi. Ja tuolloin kyseessä on kuitenkin tavallisella paistinpannulla tehty suoritus, mutta mites sitten suu pannaan, jos kyseessä on noin 15 metriä halkaisijaltaan oleva 3000-kiloinen lätty?

Mallia voi ottaa Rochdalesta, Englannista, jossa vuonna 1994 valmistettiin maailman suurin pannukakku. Ilmassa heilauttamalla tai paistinlastaa käyttämällä kääntäminen ei tietenkään onnistunut, vaan avuksi hankittiin pari nostokurkea. Ehkä käsittämättömintä tässä kaikessa oli se, että pannukakku oli vain 2,5 senttimetriä paksu ja silti kääntäminen onnistui.

Advertisement

Rochdalen paikallishistoriaan perehtyneen Facebook-sivun mukaan arviolta 40 000 ihmistä pakkautui kaupungin keskustaan seuraamaan, kun säiliöauto tyhjensi taikinan 15-metriselle pannulle. Sitten koitti tunteja kestänyt odottelu, että taikina ylipäätään lähti paistumaan.

Lopulta valmis pannukakku jaettiin 15 000 osaan ja paloja myytiin 25 pennin hinnalla. Myynnillä kerättiin rahaa paikallisille hyväntekeväisyyskohteille. Niiden rochdalelaisten mukaan, jotka lähes 30 vuotta sitten olivat spektaakkelia seuraamassa, pannukakku oli täysin syömäkelvotonta ja sai aikaan vain järjettömän sotkun, kun satoja kiloja lättyä päätyi kaduille. Eräs paikalla ollut muisteli ennätyspannukakkua Facebookissa näin: ”Pannukakku maistui hirvittävältä, mutta sitä oli pakko kokeilla. Se oli mielettömän upea päivä!”.

Lue myös:

🤷‍♀️ Nousiko vesi kielelle vai alkoiko lähinnä hirvittää? Kerro kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme, mikä näistä maailman suurimmista ruoka-annoksista oli mielestäsi käsittämättömin!

Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suosituimmat