Oudoimmat

Uskomatonta! Eläimet, jotka tekevät ihmisten töitä

Julkaistu

Listafriikki nostaa esille tässä uskomattomassa listassa eläimet, jotka tekevät ihmisten töitä.

Miltä kuulostaa pormestarin virkaa toimittava koira tai lentokoneen sähkötyksestä vastaava fretti? Seuraavassa eläimet, jotka tekevät ihmisten töitä!

Ihminen on siitä poikkeuksellinen eläin, että se osaa olla laiska ja monella tapaa.

Ja mikäs siinä, miksi emme laittaisi esimerkiksi varislintuja keräämään rannoilta, puistoista ja teiden varsilta ihmisten heittelemiä tupakantumppeja ruokapalkalla? Kyllä vain, esimerkiksi Hollannissa yritetään tehdä juuri näin eli varislinnuille on tarjolla ikään kuin myyntiautomaatti, jossa tupakantumpit ovat käypää valuuttaa: lintu tuo tumpin automaatille ja saa vastineena ruokaa.

Todellisuudessa tämä idea ei ole lähtenyt toimimaan ihan täydellisesti: tutkijat näkevät, että varislintujen kognitiiviset taidot riittäisivät kyllä, mutta motivaatio puuttuu – ruokapalkka ei siis riitä.

Seuraavassa Listafriikki käy läpi kymmenen eläintä, jotka tekevät ihmisten töitä ja aivan kuten meidän ihmistenkin keskuudessa, myös muilla eläinlajeilla on tekijöitä duunarista pormestariin.

Advertisement

Fretit ja Boeing-lentokoneet

Johdotusten ja kytkentätöiden tekeminen on pahimmillaan todella aikaavievää. Sähkömies joutuu työskentelemään erittäin ahtaissa tiloissa, joihin saattaa olla jopa mahdotonta päästä, ja kun johdot pitäisi saada vielä kiertelemään ja kaartelemaan kohteessa, saattaa työ muuttua ihmisen kohdalla kirjaimellisesti mahdottomaksi.

Tässä kohtaa kuvaan astuvat fretit.

Pienimmät naarasfretit ovat häntä poislukien noin 24 senttimetriä pitkiä ja suurimmat urosfretit ovat puolestaan pituudeltaan noin 45 senttimetriä. Freteillä on siis kyky mahtua kulkemaan aivan niissä kaikkein ahtaimmissa paikoissa ja lentokoneita valmistava Boeing hoksasi aikanaan, että kun johto laitetaan fretin ympärille ja ahtaaseen tilaan rakennetaan ruokapolku, nämä eläimet seuraavat tuota polkua orjallisesti ja johdotus saadaan hoidettua kuntoon.

Boeing toki lopetti frettien käyttämisen johdotustöiden tekemiseen jo 1960-luvulla – freteillä oli pahana tapana nukahtaa kesken töiden, kun maha oli täynnä ruokaa – mutta edelleen tänä päivänä yritykset käyttävät frettejä kytkentätöiden tekemiseen: esimerkiksi vuosituhannen vaihtuessa 1900-luvusta 2000-luvuksi Lontoossa järjestettyyn Millenium-konserttiin palkattiin joukko koulutettuja frettejä hoitamaan kaikki kaapelit oikeille paikoille ja siten mahdollistamaan konsertti.

Kuningaspingviini kuninkaallisen vartioston kunniajäsenenä

Edinburghin eläintarhassa, Skotlannissa, eläkepäiviään viettävä kuningaspingviini Sir Nils Olav ei ole mikä tahansa pingviini.

Advertisement

Tämä ”herrasmies” tunnetaan kaikkein parhaiten yhteydestään Norjan kuninkaalliseen vartiostoon, sillä hän on kyseisen vartioston kunniajäsen, joka lyötiin vuonna 2008 ritariksi ja kahdeksan vuotta myöhemmin eli vuonna 2016 hänelle myönnettiin ylennys: tuon ylennyksen myötä Sir Nils Olav on prikaatinkenraali.

Varsinaisesti Sir Nils Olavin tai kenenkään muunkaan pingviinin ei ole tarvinnut tehdä mitään ansaitakseen tällaisen normaalisti ihmisille suotavan tittelin, vaan kyse on yksinkertaisesti Norjan ja Skotlannin erinomaisten ja vahvojen diplomaattisten suhteiden ylläpidosta.

Idea lähti liikenteeseen 1970-luvulla, kun Skotlannissa vieraillut norjalainen luutnantti ehdotti, että pingviineistä tehtäisiin kuninkaallisen joukon kunniajäseniä. Sir Nils Olav on historian kolmas pingviini, joka on saanut kyseisen kunnian.

Pullonokkadelfiini osana Yhdysvaltain merivoimia

Yhdysvaltain merivoimissa toimii nimellä ”Navy Marine Mammal Program” tunnettu ohjelma, jonka tarkoituksena on kouluttaa nisäkkäitä osaksi laivastoa.

Advertisement

Kyseisen ohjelman myötä Yhdysvaltain merivoimien palveluksesta löytyy muun muassa useita pullonokkadelfiinejä, jotka on koulutettu erilaisiin taistelutilanteisiin. Eikä kyse ole mistään pienestä projektista: San Diegossa oli alkuvuoteen 2018 mennessä koulutettu 85 delfiiniä ja yhteensä tähän koulutukseen oltiin käytetty rahaa noin 12,93 miljoonaa euroa per vuosi.

Delfiinit olivat osa Yhdysvaltain merivoimia jo Vietnamin sodan aikaan, missä niiden tehtävänä oli muun muassa vartioida ammuslaituria mahdollisesti sinne uimalla pyrkivien vastapuolen joukkojen varalta. Yleisesti ottaen delfiinejä koulutetaan merivoimissa valvontatehtäviin ja lisäksi niillä on kyky löytää miinoja vihollisen vesiltä.

Ei ihme, että juuri delfiinien kohdalla käydään keskustelua siitä, ovatko ne jopa ihmisiä viisaampia.

Huippumalli, joka tienaa 15 000 dollaria kuukaudessa

Kyllähän se niin näköjään on, että lemmikin omistaminen voi olla omistajille myös varsin rahakasta bisnestä.

Advertisement

Tämän ovat saaneet huomata New Yorkissa asuvat Dave Fung ja Yena Kim, joiden ei käytännössä ottaen tarvitsisi itse käydä lainkaan töissä. Heidän Bodhi-koiransa, joka on rodultaan Shiba Inu eli yksi kuudesta alkuperäisestä japanilaisesta koirarodusta, tienaa nimittäin mallina työskentelystä parhaimmillaan kuukautta kohden 15 000 dollaria eli noin 13 860 euroa.

Bodhi tunnetaan lempinimellä ”Menswear Dog”, joka tarkoittaa suomeksi miestenvaatekoiraa. Tuo nimi perustuu siihen, että hän poseeraa nimenomaan miestenvaatteissa, kuten esimerkiksi puvuissa. Bodhin asiakkaisiin kuuluvat muun muassa sellaiset yritykset kuin Ted Baker, ASOS, Hudson Shoes sekä Purina.

Lisäksi Bodhilla on sosiaalisessa mediassa satoja tuhansia seuraajia, mikä mahdollistaa kaupallisen yhteistyön tekemisen myös muiden yritysten kanssa.

Makaki-apinat hallitusten työntekijöinä

Kookosten kerääjänä työskentely ei ole ihan mikään maailman turvallisin tehtävä, vaan siihen liittyy todella paljon riskejä.

Advertisement

Useat Aasian maat ovat näitä riskejä vähentääkseen päättäneet käyttää kerääjinä ihmisten sijaan apinoita ja tarkalleen ottaen Makaki-apinoita.

Mutta miksi sitten juuri Makakeita? Koska ne ovat työssään erittäin tehokkaita ja esimerkiksi ihmiseen verrattuna ne kykenevät keräämään 20-kertaiset määrät kookoksia. Lisäksi valintaa on puoltanut myös se tosiasia, että Makakeja on usein ihmisillä lemmikkeinä, joten niitä löytyy reippaasti ikään kuin valmiiksi koulutettuina.

Kun miettii, miten ketterää ja näppärää apinoiden toiminta ylipäätään on, voisi kuvitella, että ihminen on kyllä tehokkuudeeltaan jokaista apinalajia heikompi keräilijä.

Koirista taiteen ja kirjallisuuden suojelijoita?

Tammikuussa 2018 Yhdysvalloissa sijaitsevassa Bostonin kaupungissa aloitettiin mielenkiintoinen projekti, kun Boston Museum of Fine Arts päätti alkaa kouluttaa Riley-nimisestä Weimarinseisojasta haitalliset tuhoeläimet haistavaa vartijakoiraa.

Advertisement

Riley käy läpi erikoiskoulutusta, jonka päämääränä on siis saada koira haistamaan nämä tuholaiset ja sitä kautta varoittamaan muuta henkilökuntaa asiasta, suojellakseen arvokkaita ja monilta osin historiallisia teoksia.

Mikäli tästä koulutuksesta saatavat tulokset ovat positiivisia, useiden äärimmäisen herkkiä kokoelmia ja teoksia omistavien organisaatioiden, kuten juuri museoiden ja esimerkiksi kirjastojen, uskotaan seuraavan perässä ja käynnistävän omia vastaavanlaisia ohjelmiaan.

Paviaani, joka mahdollisti jalattomalle miehelle työt

Kerrottakoot nyt heti tähän alkuun, että nykypäivänä tällaista enää tuskin nähdään, mutta sen sijaan 1800-luvulla asiat olivat toisin.

Elettiin tarkemmin sanottuna 1800-luvun loppua ja maantieteellisenä sijaintina oli Etelä-Afrikka. Paikallisella juna-asemalla niin sanottuna signaalimiehenä toiminut James Wide joutui kamalaan onnettomuuteen, kaatuen junan eteen ja menettäen molemmat jalkansa.

Advertisement

Tuon onnettomuuden jälkeen Widelle koulutettiin apulaiseksi karhupaviaani eli tsakma. Paviaani auttoi Widea liikkumaan kotitekoisella pyörätuolilla ympäri asemaa ja sitä kautta vaihtamaan merkkejä eli signaaleja asemalle saapuville junille.

Kun asia sai julkisuutta, nimellä Jack tunnetun paviaanin todettiin erilaisten testien päätteeksi kykenevän hoitamaan työtehtävät omistajansa valvovan silmän alla ja niinpä hänet palkattiin virallisesti rautatieyhtiön palvelukseen. Jack työskenteli kyseisessä pestissä lopulta yhdeksän vuoden ajan, saaden päivässä palkkaa 20 senttiä ja siihen päälle puoli pulloa olutta joka viikko.

Ei pommikoirat, vaan pommiampiaiset!

Jokainen meistä on varmasti nähnyt joko televisiossa tai livenä paikan päällä lentokentällä koiria, jotka nuuhkivat ympäristöä erilaisten epämääräisten asioiden tai tavaroiden varalta, mutta oletko koskaan nähnyt tai edes kuullut pommiampiaisista?

Olit sitten kuullut tai et, totta se kuitenkin on: useilla lentokentillä on pyritty viime vuosina opettamaan ampiaisia havaitsemaan pommeja. Yhdysvalloissa tutkijat ovat havainneet, että ampiaisten hajuaisti on ihan yhtä herkkä kuin koiralla.

Seuraavaksi haluat varmasti kuulla, miten tämä itse koulutus tapahtuu, eikö totta?!

Advertisement

Kaikessa yksinkertaisuudessaan sillä tavalla, että ampiaiset koulutetaan yhdistämään tietyt pommeihin käytettävien materiaalien ja kemikaalien hajut sokeriveteen, minkä seurauksena ampiaiset uskovat nektaria olevan lähellä ja sen myötä ne avaavat imukärsänsä. Tämän jälkeen suoranaisesti tähän käyttötarkoitukseen tarkoitettu erikoislaite tunnistaa ampiaisten käytöksen ja lähettää signaalin eteenpäin.

Ampiaisten ei ole suinkaan määrä syrjäyttää ja viedä pommikoirilta näiden työpaikkoja, vaan ne tarjoavat yksinkertaisesti erilaisen vaihtoehdon. Ampiaisten kouluttaminen on äärimmäisen nopeaa ja ne voidaan sijoittaa erittäin pieniin tiloihin.

Yhdysvallat ja useiden kaupunkien pormestari-koirat!

Jos joku tulisi kertomaan sinulle, että maailmasta löytyy yksi tai useampi kaupunki, jonka pormestarina toimii ihmisen sijaan koira, uskoisitko tätä väitettä? Uskallan väittää, että lähes poikkeuksetta jokainen ihminen ajattelisi tässä olevan kyse korkeintaan jostain kunnianimityksestä, mutta kun ei ole.

Muun muassa sellaisista Yhdysvaltain osavaltioista, kuten Kaliforniasta, Kentuckysta ja Minnesotasta löytyy pieniä kaupunkeja, joissa pormestariksi on ihan aidosti äänestetty koira. Esimerkiksi Kentuckyssa sijaitsevassa Rabbit Hashin pikkukaupungissa pormestarina on aina toiminut koira ja Kaliforniassa sijaitsevassa Idyllwildissä valta on Maxilla, joka on kultainennoutaja.

Advertisement

Eivätkä koirat ole itse asiassa ainoita eläimiä, jotka ovat saaneet kyseisen kunnian: Yhdysvalloissa myös muissa virallisissa viroissa on nähty muun muassa muuli, vuohi ja kissa.

Kissa osana Iso-Britannian kabinettia

Kun Iso-Britannian kabinetissa päätetään jotain merkittävää, on Larry-kissa aina jossain lähietäisyydellä – hän, kun asuu virallisesti Downing Streetillä, pääministerin virallisessa virka-asunnossa.

Larry-kissasta tuli jonkin sortin julkkis vuonna 2011, kun hänet pelastettiin eläinten turvapaikasta ja hänen työtehtävikseen nimettiin hallituksen virallisten verkkosivujen mukaan vieraiden vastaanottaminen ja tervehtiminen, puolustus- ja turvallisuusasioiden tutkiminen sekä antiikkisten huonekalujen testaus päiväunien osalta. Lisäksi Larryn tehtäviin kuuluu luovat ratkaisut talon hiiriasukkaiden suhteen.

Osoitteessa 10 Downing Street on myös ennen asunut kissoja, mutta ne ovat olleet pääministereiden omistamia; Larry sen sijaan on osa siviilipalvelusta, yksikään ihminen ei omista häntä ja siten hän pitää majaansa samassa tutussa paikassa – riippumatta siitä, kuka milloinkin työskentelee pääministerinä.

Advertisement

Pääministerit vaihtuvat, Larry-kissa pysyy.

🤷‍♂ Onko sinulla esimerkiksi lemmikki, jonka uskoisit suoriutuvan monista tehtävistä sinua itseäsi paremmin? Ja, jos näin on, niin missä tehtävissä lemmikisi olisi parempi?

Kerro meille mielipiteesi joko alla olevassa ⬇⬇ kommenttikentässä tai sosiaalisen median kanavissamme!

Advertisement

Suosituimmat