Oudot uutiset

Oudoimmat uutiset: Nivelongelmainen Helmuth-kilpikonna rullalautailee

Julkaistu

Ousoimmissa uutisissa tutustutaan tällä kertaa rullalautailevaan kilpikonnaan.

Listafriikin oudoimmissa uutisissa tutustutaan tällä viikolla saksalaisessa eläintarhassa asustavaan kilpikonnaan, joka nivelongelmien vuoksi on saanut avukseen uuden kulkupelin.

Lisäksi mukana ranskalainen Bitchen kaupunki, jonka nimen Facebook analysoi loukkaavaksi sekä järjettömän suuri moka yliopiston hyväksymiskirjeiden lähetetyksessä. Lopuksi vielä katsotaan miltä näyttää, kun kirahveja kuljetetaan lautalla turvaan uppoavalta saarelta.

Käy tsekkaamassa tämän viikon, ja toki kaikki muutkin, listat. Otamme mielellämme ehdotuksia vastaan, joten jos haluat tietää enemmän mistä tahansa aiheesta, niin pistä meidät töihin ja nauti valmiista tietopaketista!

Yhteyden meihin saat some-kanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.instagram.com/listafriikki/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Advertisement

Mutta nyt katsaus siihen, mitä erikoista maailmalla on sattunut. Tässä siis viikon oudoimmat uutiset!

Helmuth-kilpikonna rullalautailee

Saksalaisessa ZOOM Erlebniswelt -eläintarhassa elävä uroskilpikonna on saanut uuden kulkuvälineen, jolla pääsee liikkumaan näppärästi tarhan tiloissa. Rullalaudalla ”viilettäminen” ei kuitenkaan oli pelkkää hupia, vaan on osa 23-vuotiaan kilpikonnan kuntoutusta.

Sahelinsuurkilpikonna Helmuth on viime aikoina joutunut ongelmiin painonsa kanssa: lajin urokset kasvavat normaalisti 90-kiloisiksi, mutta Helmuth on jättiläinen jättiläisten keskuudessa, elopainoa sillä on yli 100 kiloa.

Helmuthilla alkoi olemaan ongelmia etujalkojensa nivelten kanssa ja sen liikkuminen kävi vaivalloiseksi. Eläinlääkäri keksi lääkityksen lisäksi ottaa rullalaudan osaksi hoitoa, jotta kilpikonnan lihakset vahvistuisivat. Gelsenkirchenissä sijaitsevan eläintarhan mukaan Helmuth tekee rullalaudalla jo ylimääräisiä lenkkejä ja vaikuttaa nauttivan vauhdikkaasta menosta.

Advertisement

Ranskalainen Bitchen kaupunki poistettiin Facebookista nimensä vuoksi

Julkaissut Ville de Bitche Tiistaina 13. huhtikuuta 2021

Kuluvan vuoden maaliskuun 19. päivänä Koillis-Ranskassa sijaitsevan pienen Bitchen kaupungin viralliset Facebook-sivut poistettiin, koska niiden nähtiin ”rikkovan Facebookin käyttöehtoja, yhteisönormeja sekä muita ehtoja ja käytäntöjä”. Mitään sopimattomuuksia sivuille ei oltu kirjoiteltu, vaan Facebook oli tulkinnut kaupungin nimen laittomaksi sisällöksi.

Bitche on kyllä vain kirjaimen päässä englanninkielisestä, halventavasta bitch-sanasta (suom. ämmä, lutka, narttu), minkä Facebookin algoritmi oli tulkinnut ongelmaksi. Bitchen pormestari Benoit Kieffer kertoi CNN:n haastattelussa, että ensin he luulivat kyseessä olevan tekninen vika, mutta todellinen syy nousi pakostakin mieleen, kun viikkojen kuluessa Facebookilta ei vastattu mitään lukuisiin tiedusteluihin ja pyyntöihin sivun palauttamisesta.

Huhtikuun 13. päivänä sivu kuitenkin yllättäen palautettiin ja Facebook ilmoitti poiston olleen virhe. Kieffer ja muut noin 5000 bitcheläistä eivät kanna suositulle somealustalle kaunaa, vaan pormestari jopa kutsui toimitusjohtaja Mark Zuckerbergin vierailulle Bitcheen.

Varokeinona Bitchen naapurikaupunki Rohrbach-lès-Bitche vaihtoi profiilinsa nimeksi Ville de Rohrbach, ettei Facebookin tekoäly iske sensuuriaan erheellisesti myös siihen.

Kaupungin nimeen liittyy muuten erikoinen ja hieman humoristinenkin pala historiaa, sillä toisen maailmansodan aikana Yhdysvaltojen 100. jalkaväkirykmentti oli vapauttamassa Bitcheä saksalaismiehityksestä. Maaliskuussa vuonna 1945 onnistuneesti suoritetun operaation jälkeen rykmentti sai lempinimen ”Sons of Bitche”.

Advertisement

Yliopisto lähetti hyväksymiskirjeen puolelle miljoonalle nuorelle

Nuoren ihmisen elämässä yksi suurimmista ja jännittävimmistä hetkistä on opiskelupaikan saaminen. Opinahjoista odotetaan kirjeitä ja sähköpostia, ja tietysti niissä toivoisi valittelujen sijaan lukevan ”onneksi olkoon, sinut on hyväksytty!”.

Yhdysvaltalainen Kentuckyn yliopisto lähetti hiljattain tiedon 36:lle terveysalan johtamisen koulutusohjelmaan hyväksytylle, mutta samassa rytäkässä sähköposti lähti ”muutamalle” muullekin. Noin puoli miljoonaa nuorta sai ilmoituksen hyväksymisestä! Virhe huomattiin vuorokauden kuluessa ja anteeksipyyntökirje lähti pian perässä. Syyksi virheelliselle lähetykselle annettiin ”tekninen ongelma”.

Onneksi puolessa miljoonassa amerikkalaiskodissa ei ehditty juhlimaan opiskelupaikan saamista, sillä suurin osa kirjeen saaneista ei olut hakenut kyseiseen ohjelmaan tai koko yliopistoon. Osa virheellisesti hyväksytyistä ei ollut koskaan käynytkään Kentuckyn yliopiston nettisivuilla, mutta jotenkin heidän sähköpostiosoitteensa olivat päätyneet järjestelmään.

Lue myös:
10 sähköpostikatastrofia: Ole tarkkana kenelle viestin lähetät!

Nalkkiin jäänyt kirahvilauma on vihdoin saatu turvaan


Joulukuussa 2020 Keniassa alkanut kirahvien pelastusprojekti on viimein saatu päätökseen, kun viimeisetkin yksilöt – äiti ja poikanen – on tällä viikolla kuljetettu turvaan uppoamisuhan alla olevalta saarelta.

Paikalliset luonnonsuojelujärjestöt yhdessä amerikkalaisen Save Giraffes Now -järjestön kanssa ovat kuukausikaupalla työskennelleet pelastaakseen äärimmäisen uhanalaiseen alalajiin kuuluvan kirahvipopulaation Baringo-järvessä sijaitsevalta Longicharon saarelta.

Advertisement

Yhdeksän rothschildinkirahvia oli elänyt kotisaareellaan vuodesta 2011 lähtien, mutta viime vuosina alati nousevasta vedenpinnasta johtuvat tulvat olivat jo useita kertoja huuhtoneet saaren yli tuhoten kasvillisuutta. Ympäristönsuojeluorganisaatiot huolestuivat kirahvien kohtalosta, joten ne päätettiin evakuoida.

Ihan millä tahansa kuljetusvälineellä kirahvin kokoista eläintä ei voida siirtää, vaan noin 1,5 kilometrin matkaa varten rakennettiin erityinen lautta. Kirahvien annettiin jonkun aikaa tutustua lauttaan ja niitä houkuteltiin lähemmäs mangoilla ja muilla herkuilla. Ensimmäinen Rukon luonnonpuistoon siirretty oli Asiwa-nimen saanut naaraskirahvi, joka oli jo joutunut veden vuoksi eristyksiin muusta laumasta. Tällä viikolla vihdoin kaksi viimeistä – joulukuussa syntynyt Noelle ja sen Ngarikoni-emo – ovat päässeet uuteen kotiin jatkamaan eloa muun lauman kanssa.

Lautan rakennuksesta vastasivat paikalliset Njemps- ja Pokot-heimot, joiden välillä oli vuosien ajan ollut monia konflikteja. Yhteistyö kirahvien pelastamiseksi hautasi sotakirveet ja yhteisöt ovat nyt läheisempiä kuin koskaan aiemmin.

Käy myös lukemassa tämän viikon listat:

Advertisement
Kommentoi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat