Oudot uutiset

Tutkijat kehittivät rokotteen fentanyyliä vastaan – estää huumaavan aineen vaikutuksen ja saattaa vähentää huumekuolemia

Julkaistu

Oudoimmissa uutisissa kerrotaan tänään rokotteesta, joka on kehitetty tappavaa fentanyyliä vastaan.

Listafriikin oudoimmissa uutisissa kerrotaan Houstonin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jossa kehitettiin rokote fentanyyliä vastaan. Rokote estää fentanyylin pääsyn aivoihin, jolloin se ei pääse vaikuttamaan keskushermostoon.

Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.tiktok.com/@listafriikki
https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Fentanyyli on synteettinen opioidi ja helposti hengenvaarallinen

Ennen kuin mennään rokotteen pariin, niin otetaan pieni taustaselvitys siitä, mitä fentanyyli on ja miksi juuri sitä vastaan on kehitetty rokote.

Voimakkaaksi kipulääkkeeksi 1950-lopulla valmistettu fentanyyli on täyssynteettinen opioidi, joka on useita kymmeniä kertoja vahvempaa kuin heroiini ja jopa sata kertaa vahvempaa kuin morfiini.

Fentanyyli kehitettiin alunperin kipulääkkeeksi ja voimakkuutensa vuoksi sitä käytetään kovien ja kroonisten kipujen hoidossa. Esimerkiksi vaikeita syöpäkipuja voidaan lievittää fentanyyliä sisältävillä laastareilla, kun mikään muu lääke ei enää tehoa.

Advertisement

Sitä voidaan käyttää myös anestesian yhteydessä ja sillä pystytään tehokkaasti estämään potilaan kivun tunne; tällöin nukutuksessa ei tarvita niin syvää narkoosia. Annostelu on kuitenkin tarkkaa puuhaa, sillä ihmiselle tappava annos fentanyyliä on noin 2 mg. Heroiinin tappava annos on 15-kertainen.

(Yllä olevassa kuvassa on 2 mg:n annos fentanyyliä kuvattuna 1,9 cm halkaisijaltaan olevan kolikon vieressä.)

Fentanyylin suurin vaara piilee sen hengitystä lamauttavassa vaikutuksessa, joka alkaa välittömästi aineen liiallisen nauttimisen jälkeen. Se voi saada aikaan myös äkillisen sydämenpysähdyksen sekä vakavan anafylaktisen reaktion. Yliannostuksen saaminen on pelottavan helppoa – varsinkin, jos käyttäjä ei tiedä ottavansa fentanyyliä.

Fentanyyli valtasi markkinat

Pohjois-Amerikassa – varsinkin Yhdysvalloissa – on jo useiden vuosien ajan ollut käynnissä opioidikriisi. Se juontaa juurensa 1990-luvun loppuun, jolloin lääkeyritykset saivat lakimuutoksen jälkeen ruveta markkinoimaan lääkkeitä suoraan kuluttajille. Suuret lääkeyhtiöt kohdistivat markkinointinsa lääkäreihin, jotka dollaripinojen kannustamina vakuuttuivat, että kipulääkkeiksi määrätyt opioidit, kuten oksikodoni, eivät tee potilaista riippuvaisia.

No, totta kai tekevät.

Oksikodonin väärinkäyttöä pyrittiin ratkaisemaan muokkaamalla lääkkeen rakennetta, mikä johti pian siihen, että käyttäjät siirtyivät muihin opioideihin kuten heroiiniin. Heroiini oli katukaupassa halvempaa kuin reseptillä saatavat kipulääkkeet.

Advertisement

Mutta fentanyyli on vielä halvempaa. Siksipä tuo täyssynteettinen opioidi on viime vuosina yleistynyt huomattavasti. Sitä on myös suhteellisen helppo valmistaa. Piikki on havaittavissa myös yllä olevassa grafiikassa, jossa on kuvattu eri huumeiden aiheuttamia yliannostuskuolemia – fentanyylin vaaleansininen käyrä on taivasta kohti.

Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaava tautikeskus CDC julkaisi eilen (joulukuun 16. päivänä) tutkimuksen, jonka mukaan 10–19-vuotiaiden amerikkalaisnuorten yliannostuskuolemat ovat yleistyneet merkittävästi: kuolleiden lasten ja nuorten määrä on yli kaksinkertaistunut vuodesta 2019 vuoteen 2021. Vuoden 2019 jälkimmäisellä puoliskolla kuukausittaisten kuolemien määrän mediaani oli 32,5, kun vuoden 2021 vastaavalla ajanjaksolla se oli 68.

Jos tämä ei olisi tarpeeksi hälyttävää, niin sellaisten yliannostusten määrä, joissa oli mukana laittomasti valmistettua fentanyyliä, kasvoi samassa ajassa 182 prosenttia. Vaikka kuolemien määrä kasvoi, todettiin lasten ja nuorten huumeiden käytön kuitenkin laskeneen. CDC:n mukaan kaikki tilastot viittaavat yhä vahvempiin ja vaarallisempiin aineisiin – esimerkiksi juuri ankaraa riippuvuutta aiheuttavaan fentanyyliin.

Koululaiset ostavat huumausaineita sosiaalisen median kautta, eivätkä he tiedä mitä ne sisältävät: liian moni kuolee, koska väärennetyt lääkkeet sisältävät fentanyyliä. Ainetta lisätään usein muihin huumeisiin ja laittomasti myytäviin reseptilääkkeisiin, koska sen vaikutus on niin voimakas: fentanyylillä terästetyt huumeet ovat koukuttavampia ja siten kysyntä kasvaa.

Suomessakin fentanyyliä tavataan katukaupassa, mutta vielä siitä ei ole tullut samanlaista vitsausta kuin Yhdysvalloissa tai vaikkapa Ruotsissa. THL:n raportin mukaan fentanyyli aiheutti vuonna 2019 Suomessa viisi kuolemaa, kun huumemyrkytyksiin kokonaisuudessaan menehtyi 189 ihmistä. Yhdysvalloissa yli 100 000 vuosittaisesta yliannostuksen uhrista 64 prosenttia kuoli fentanyylin takia.

Advertisement

Rokotteella riippuvuutta vastaan

Huume- ja lääkeongelmaa on yritetty torjua monin erilaisin keinoin, mutta kaikki ovat osoittautuneet varsin tehottomiksi; korvaushoidot eivät ole ongelmattomia. Rokote voisi muuttaa kaiken.

Yhdysvaltalaisessa Houstonin yliopistossa onkin onnistuttu kehittämään rokote, joka estää fentanyyliä pääsemästä aivoihin, jolloin tuho jää tekemättä.

Rokotteen avulla keho tuottaa vasta-aineita, jotka sitoutuvat fentanyyliin ja blokkaavat sen reitin keskushermostoon. Elimistöstä aine poistuu normaalia reittiä eli munuaisten kautta ja virtsana ulos. Rokote sisältää E.coli-bakteerista eristettyä dmLT-yhdistettä, joka tehostaa immuunijärjestelmän tuottamaa vastetta. Juuri tämä on avainroolissa, kun ihmisiä rokotetaan riippuvuutta vastaan.

Tutkimusta johtaneen Colin Hailen mukaan rokote suojaa niitä, jotka vahingossa nauttivat fentanyyliä muita huumeita käyttäessään, mutta se kehitettiin fentanyyliriippuvaisia silmällä pitäen. Lääke ehkäisee yliannostuskuolemia, mutta auttaa myös pääsemään irti riippuvuudesta.

Yhä useammat ihmiset kertovat käyttävänsä nimenomaan fentanyyliä”, sanoo yliannostusten ehkäisyyn keskittyvän Greenhouse Treatment Center -keskuksen johtaja Philip Van Guilder, joka ei ole ollut osallisena rokotetutkimuksessa. ”He kertovat ostavansa ainoastaan fentanyyliä, eivätkä käytä lainkaan heroiinia. Näiden ihmisten osuus huumeiden käyttäjistä on suuri ja koko ajan kasvussa.”.

Houstonin yliopistossa psykologian apulaisprofessorina toimivan Hailen mukaan rokote ei aiheuttanut hiirillä eikä rotilla minkäänlaisia haitallisia sivuvaikutuksia eikä sen käyttö aiheuta ristireaktiota muiden opioidien kanssa: ”Rokotettu henkilö voi edelleen saada kivunlievitystä muilla lääkkeillä kuten morfiinilla”.

Advertisement

Vaikka rokotetta on onnistuneesti testattu vasta rotilla, on tämä askel oikeaan suuntaan ja kliinisiä tutkimuksia eli ihmiskokeita suunnitellaan pian alkaviksi. Lupaa on jo haettu Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastolta.

Huumeriippuvuuden torjuntaan ja erityisesti opioidien aiheuttamiin yliannostuksiin on kehitetty rokotteita jo jonkin aikaa. Nyt ollaan kuitenkin ensimmäistä kertaa hyvin lähellä sitä, että muutaman vuoden päästä fentanyyliä vastaan kehitetty rokote voisi olla markkinoilla.

Lue myös:

Suosituimmat